Sony bekräftar stängning av Playstation Store till äldre spelkonsoler

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Detta är skälet till att jag har betydligt fler spel till Nintendo Wii, DS, 3DS, Xbox 360 än PS3 och PSP.

En fördel med detta är däremot att vi äntligen slipper påtvingandet av diverse patchar från Sony.

Vill du se en Bluray-film? Vänta, systemet ska bara uppdatera... Vill du spela ett spel? Vänta, så ska vi installera multiplayerpatchen på 3GB först... Detta trots att jag enbart spelade single player!

Som tur är har Sony lärt sig en hel del sedan PS3-tiden, men kravet på att ständigt vara online är något jag ogillat sedan Diablo III till PC.

Som tur är funkar fortfarande Nintendo Switch helt offline

Men uppdatering till Bluray-filmer ligger på skivan? Eller är jag helt bakom. Måste ju finnas mängder med människor som inte har dragit en nätverkskabel till sina gamla blurayspelare. Har en spelare från hedenhös, den fick nog sin sista uppdatering 2012 kanske och jag har den inte kopplat till nätet. Köper sanningen att säga inte många nya filmer heller, har inte tid att se film sedan jag fick barn, tur att filmer numera är så kass att det går bra att klara sig utan dem.

Angående Switch så lär det väl vara sista konsollen som funkar offline från Nintendo, kan mycket väl tänka mig att det kommer en uppdatering till 12.0 strax innan en "Switch 4K" släpps, där spel kan välja om de vill kräva online-autentisering när man sparkar igång dem. Säga vad man vill, men Wii, 3DS, Wii U och äldre Switch är ju fantastiska om man vill spela offline och har rymligare samvete än plånbok.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk

Jäkligt trist. Får hoppa in o köpa ps1 Classic innan de försvinner. Man kan ju hoppas att detta är en indikation på att de ska emulera spelen till ps4 o ps5.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Men uppdatering till Bluray-filmer ligger på skivan? Eller är jag helt bakom.

Det är egentligen inte kopplat till Bluray, utan att PS3:an letar efter uppdateringar vid varje uppstart. Hade inte varit ett problem om jag alltid varit offline.

Hade inte PS3:an kört wifi, så hade jag dragit nätverkssladden i samband med att jag kollat på film.

Har fortfarande kvar min PS3:a då det är min enda Bluray-spelare. Används däremot väldigt sällan, vilket gjort att uppdateringar legat och väntat tidigare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Nä, det var egentligen original xboxen från 2001 och där skedde nerstängningen av xbox live för 10 år sen men moddare har fått liv i det igen

https://youtu.be/5DVKwTtJtS8

https://youtu.be/pJ0sa1174qA

Däremot kunde man inte köpa fullskaliga spel förrän xbox 360 digitalt tror jag? Fanns bara dlcs till original xbox och buggpatcher.

Det var precis det jag menade, PS3/X360 var ju första konsolerna med digitala spelköp

Permalänk
Medlem
Skrivet av infigo:

Detta är väl bara PS store eller kan man inte hämta redan köpt innehåll? Känner jag att jag vill gräva upp min PS3 ur lådan och spela lite spel så borde jag iallfall kunna hämta patchar och digitala spel. Kan ju bara vara en enkel lista och sök och thats it. Annars är det ju en stor varning till dagens och kommande generationer konsoler att allt kan vara borta när tillverkarna inte tjänar pengar på de äldre konsolerna längre.

Är en anledning jag undvikt liknande steam tjänster på PC också där för man vet alldrig vad som händer och steam är den som troligast är kvar längst. Sen är steam också den enda jag vet utöver gog som stödjer DRM fria spel, även om steam/valve/utvecklare pratar om det, där det tillkommer yttligare spel som kräver gamespy och eller andra anti cheat som kan hämtas separat istället.

Jag förstår vad du menar men Steam stöder inte DRM det vart en hel del problem då gamespy la ner samt några anti chit.
Om man vill spela RA2 online så finns community. Om det är lagligt vet jag inte men du måste ha spelet och sedan tar du ner den ny hemmasnikrade klienten https://cncnet.org/yuris-revenge
Total Anihilation hade någon liknande men minns inte namnet.
Så gamespy och Cavedog (TA) la ner är typiska exempel på att spel som fortsattes spelas i åratal utan att företaget fick någon profit lades ner av ekonmiska skäl. Man kunde kringå genom att köra Hamachi men efter att LogMeIn köpte dem tog de bort local brodcast i VPN nätet så då kunde man inte hitta varandra längre.

Vad är det man säger dubbel eggade svärd.
Då piratkopieringssytemt blir så hårt att spelet inte längre går att spela legalt senare. Att de vill och ska ha betalt har jag inget emot. Men kan bli lite deprimerande då man vill köra lite retro och... (tid) server not reachable. 404 eller vad ni vill kalla det.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

De stänger möjligheten att köpa spel, inte ladda ner redan köpta spel. Från artikeln

"Redan köpta spel eller annan media kvarstår tillgängliga att ladda ned och använda"

Edit: pucktvåa.

Sant men tror att fler än mig ser det som det vanliga ettap systemet.

Ni ska vi lägga ner alt men det skulle inte funtera. Så hur gör vi?

1. Inget nytt så vi inte behöver suportera det.
2. Dra långsamt tillbasks supporten på allt vi redan har.
3. Stäng av alt.
4. Ha lite igång så de få som är intresserade inte blir så sura.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hACmAn:

Sant men tror att fler än mig ser det som det vanliga ettap systemet.

Ni ska vi lägga ner alt men det skulle inte funtera. Så hur gör vi?

1. Inget nytt så vi inte behöver suportera det.
2. Dra långsamt tillbasks supporten på allt vi redan har.
3. Stäng av alt.
4. Ha lite igång så de få som är intresserade inte blir så sura.

Ja, det verkar gå över huvudet på de flesta som kommenterat att det inte är någon fara..
Är oundvikligt att det försvinner och är rent av värdelöst att ansvaret lämpas över på entusiaster att hålla det vid liv.
Vilket de definitivt kommer att göra, bara att se till att ladda en Custom Firmware nu så att en kan hantera när CMOS-batteriet dör efter att PSN stängts ner.

Det är vid dessa tillfällen en är glad att det finns piratkopierade varianter av både spel och nedladdningar (DLC och uppdateringar) så att en kan fortsätta nyttja sin licensierade rätt över tid.

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | Prime B350-plus | Carbide 270R
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoOngle:

Dålig stil av Sony.

Valve (Steam) har kört sen 2003 snarare 18 år nu, och dom gör precis raka motsatsen, dom arbetar med utvecklarna om att hålla liv i gamla spel, och jag minns inte den gång jag bara spelade ett gammalt CD spel jag hade direkt i en ny PC - detta kan man med Steam, unikt i spelvärlden.

Nintendo kör samma linje som Sony, att lägga ner efter nån års drift, så till slut blir spelen obrukliga om man har dom digitalt. Detta strider emot Europa (EU)'s satsning på hållbarhet då det uppmanar till att skrota mera, och köpa nytt hela tiden istället för återanvänding.

Det ni kan göra som förbrukare och konsumenter - är att inte acceptera allt från dessa stora företag, rösta med plånboken.

Som jag ser det krymper ju användarbasen för gamla konsoler och gamla spel, vilket gör att de borde kräva en ganska liten andel av serverkapaciteten.

Gissningsvis ser marknaden nedstängningen av gamla tjänster som ett sätt att "mota olle i grind" när de tycker att det är dags för kundbasen att flytta till nyare plattformar, nya spel, eller varför inte "remasters" av spel som kundbasen fortfarande spelar på gamla plattformar.

Om Valve och andra håller liv i gamla spel och plattformar är det antagligen för att de kostnader det medför inte berör dem nämnvärt och det hedrar dem att de inte överrationaliserar det hela.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself