Fira World Backup Day – vinn maffiga hårddiskar från Seagate

Permalänk
Medlem

Jag lyckades döda en 500GB hårddisk, på den tiden när de ansågs vara stora. För att spara tid så kopplade jag in den medans datorn var igång, det rasslade till och sedan var den disken körd.

Ärligt talat så minns jag inte vad det var för något på hårddisken som förstördes, så det var nog inget särskilt viktigt. Jag minns att det sved dock, jag har för mig att min lagringskapacitet nästan halverades i den tragedin.

Permalänk
Medlem

Det är nog när vi råkade ut för en vattenläcka. Självklart hade det enbart läckt från taket där själva serverracket stod. Paniken som uppstod när vi upptäckte det. Montera ur alla servrar i all hast och slarvade lite med hur allt verkligen var kopplat. Sedan rann det vatten ur servrarna och diskarna som vi tog ut. Förvånansvärt så klarade faktiskt en del av utrustningen sig. Paniken efteråt då vi insåg att vi inte hade så bra koll på backup och vad vi verkligen har backup på. Dyr läxa man lärt sig efteråt att alltid ha backup på viktig data.

Visa signatur

/Johan

Permalänk
Medlem

När jag inte hade lika gott om diskutrymme så återanvände jag ofta diskar mellan olika byggen och maskiner. Detta var ungefär samtidigt som bitcoin börja bli en grej. Ja, ni vet nog vart detta är på väg...

Jag hade samlat på mig lite bitcoin, kanske 0.5-1 bitcoin, och hade sparat min wallet på en av diskarna. Den åkte sedan in i en annan maskin, och utan att tänka efter, var den nyformaterad med en fräsch installation av Windows på. Letade förgäves efter en backup men fick acceptera att de var förlorade. Tappade ingen sömn för det, var ju bara nån tusing på den tiden.... idag däremot, en helt annan femma...

Permalänk
Medlem

Jag har drabbats av 2 svåra data-förluster i mitt liv.

Jag började i yngre tonnåren med musik genom min Amiga 500. Sedan blev det PC och det fortsatte på samma spår, programmen blev mer avancerade, låtarna med. Jag hade fört över i princip allt jag gjort, runt 800 låtar någonting.
Sen drabbades jag av ett virus som tog bort boot-partitionen. Livrädd och stressad så råkade jag skapa en ny partition. 10 år av mitt mest produktiva musik-liv borta samt allt annat.

Efter det så lärde jag mig att sprida viktig information över minst 2 olika diskar.

En annan jobbig grej jag råkade ut för var för omkring 15 år sedan. Man tyckte man var ball som körde systemdiskar i raid-0 för att det var ju sååå snabbt. Det höll alltsom knappt 2 år, sen rasade den. Hade ju givetvis missat att säkerhetskopiera musikmappen något år eller så samt mängder med inskannade bilder jag missat säkerhetskopiera.

Med min otur så skjuter väl snart nätaggregat och sabbar min SSD, måste gå och ta lite backuper snart...

Permalänk
Medlem

Samlas runt brasan nu små vänner för här kommer en historia från det förra årtusendet.

Det var sent en vårkväll 1998, och det var hög tid att göra klart det där gymnasiearbetet som vi redan borde varit färdiga med. Alla delar var äntligen samlade, och jag hade den ärofulla uppgiften att sammanställa det hela. Vi hade tagit oss lite vatten över huvudet genom att bestämma oss för att göra ett interaktivt uppslagsverk (typ gamla Microsoft Encarta) om rymdfart, med rörlig grafik och allt för komplicerade menysystem. Sånt nördar roade sig med på 90-talet, ni vet.

Jag pluggade på annan ort och bodde i ett småsunkigt studenthus. I samma hus bodde fler gymnasielever, som jag antar var klara med sina egna gymnasiearbeten, då de spenderade sin kväll med att springa runt i korridoren utanför, slå på alla dörrar och ropa i folks brevlådor – något som inte direkt bidrog till arbetsron.

Klockan närmade sig 02:00 och min trötte gamle Pentium kämpade för fullt med att importera en spexig videosekvens vi lagt timmar på att rendera ut. Jag minns inte längre programmet vi använde för att bygga uppslagsverket, bara att det fick min Pentium att gå på knäna vid vissa steg i processen.

Den långa laddnings-baren började närma sig slutet av sin resa när jag hör ett brak utanför mitt rum. Jag hann precis tänka att någon av de överförfriskade studenterna lyckats springa in i en vägg – när hela lägenheten slocknade. Ingen el till mig. Spanade ut genom kikhålet på dörren – ingen el till korridoren. Kikade ut genom fönstret – el i överflöd till andra hus och gatlyktor. Man skulle kunna säga att det var ett lokalt problem.

Med en liten nyckelringsficklampa letade jag mig ut i den mörka korridoren. En korridor som nu var misstänkt tyst och öde, utan springande studenter. När jag tagit mig till trapphuset så fann jag källan till det stora braket – någon hade rivit loss en av dörrarna till elcentralen. Såklart. En titt i det numera halvöppna skåpet visade att huvudbrytaren för våningsplanet stod på ”0” och inte på det mer traditionella ”1”.

Jag tog mig friheten att slå på brytaren igen och skyndade snabbt hem till lägenheten innan någon annan granne skulle få för sig att beskylla mig för att fippla med elcentralen.

Väl hemma startar jag upp den gamle trotjänaren, öppnar upp programmet jag jobbade i och laddar in min stora fina projekt-fil. Efter en obehagligt lång väntan så får jag beskedet att min fil är korrupt, och inget av det går att återställa. Allt detta bara dagar innan deadline.

Nu fanns det ju inga direkt prisvärda NAS:ar på den tiden, eller ens särskilt prisvärda externa lösningar, även om USB i alla fall hade uppfunnits. Den enda backupen jag hade på den tiden var en 2x Speed CD-brännare.

Så istället var det bara att genomlida ett par riktigt svettiga kvällar med intensivt arbete för att återskapa alla menyer, allt innehåll, och få in det där fräsiga videoklippet i projektet igen. I slutändan lyckades vi leverera i tid, och vi fick MVG i betyg (för alla moderna kids – MVG var hösta betyg på den tiden). Interaktiva uppslagsverk visade sig dock inte vara något framtiden hade glädje av.

Permalänk

DYNAMIT!! ....Ja... Dynamit...
En ny kåk skulle "smällas" upp där jag bodde, och inför detta behövde man gräva och spränga bort en del av den ojämna terrängen.
Tryckvågen från dynamiten skulle självklart dirigeras i den minst skadliga riktningen eftersom det fanns en swimmingpool i området som absolut inte fick spricka.
Det minst skadliga området visade sig vara min nybyggda lägenhet, var mina 24/7-diskar oxå stod förstås.

Själv var jag på jobbet om dagarna och helt ovetandes om sprängningarna, så jag kom hem vecka efter vecka o bara konstaterade att disk efter disk kraschat, samt att det var en del sand längs med listerna. Ja.... alla fogar där vägg o tak möts hade smulats ner till sand.
Helt förvirrad i bollen blev man, tills jag till slut var hemma några dagar sjuk, o insåg vad som var i görningen. Ja, man trodde man var i en krigszon...
Foton, data, texter, musik och annat gick förlorat, och där förstod man plötsligt vad man menar med uttrycket att "allt kommer gå bra såvida inte en blixt slår ner från klar himmel."

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem

Det var på gymnasiet, tredje och sista året när det slutgiltiga projektarbetet skulle göras. Jag hade skrivit en bok, eller nåväl - en novellsamling snarare, och min dator dör. Alltså inte bara att strömmen går eller så, utan att maskinen är helt rökt. Jag har såklart varit smart och gjort backup på alla enskilda noveller på en extern hårddisk (en stor med externt nätaggregat för strömförsörjning, 500GB som var stort då) men av någon anledning var det en som ännu inte säkerhetskopierats. Antagligen för att den skrevs sist i ordningen. Den var lite speciell, handlade om något tonårspretto - antagligen förlorad kärlek, och titeln var en blinkning till en klasskamrat jag hade en crush i. Av tidsorsak hann jag inte skriva om den utan tio noveller av elva fick räcka. Men sedan, när den nådde mig som fysisk bok och den skulle gå runt i klassen så alla fick se mitt resultat och den tidigare nämnda klasskamraten bläddrade igenom den kändes det ändå som en förlust att "hennes" kapitel inte kom med. Så någon poetisk rättvisa i det hela blev det väl ändå.

Permalänk
Medlem

Som liten grabb gjorde jag det fina att låna familjen video kamera för att spela in lite action filmer med mina actiongubbar.
Hittade några kassetter som jag kunder använda. Gjorde ett par Batman och Spiderman m.fl. Höll på med detta ganska länge tyckte själv dom började bli bra.
Sen en middag vi hade med släkten skulle det visas något från en gammal dop video. Blev inte så populärt när vi alla fick nöja oss med att kolla på min senaste Biker mice from mars istället.
Jag tyckte den var bra i alla fall.

Permalänk
Medlem

Sagan om Disken

Det var sommar och sol och juni 2008
Men jag satt hemma i min datorgrotta
Ett viktigt uppdrag hade jag framför mig
Det var dags att äntligen formatera om dig
Dessförinnan skulle allt backas upp med många klick
till den stora lagringsdisken alla filer gick.
Timmarna gick men jag kämpade kvar
Äntligen var då formateringen klar
Datorn startar upp och rapp o frisk
Enda problemet är att jag formaterat fel disk...

....Som tur var lyckades jag rädda det mesta med file scavenger! Men det var en riktigt jobbig start på sommarlovet

Visa signatur

Main: i9-9900k | GIGABYTE Z390 AORUS Master |32gb Trident Z Neo RGB | Kraken X62 | MSI RTX 2080 X TRIO, EVO 970 1TB M.2 NVMe | Corsair RM850x V2 80+ | Fractal Design Define S2
Skärmar: 1x PG279Q 2x Asus VG27AQ1A IPS

Secondary: i5 11600k | Asus Rog Strix B560-I GAMING | 16GB Trident Z 3200Mhz CL14 | NZXT Kraken X53 240mm | Samsung 970 Evo Plus 500GB | Corsair SF750 80+ Platinum | Cooler Master NR200P

Permalänk
Medlem

Usch, ångestladdad tråd – måste sluta läsa..

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk

Command.com hör inte ihop med Command & Conquer

Vi hade precis fått familjens första riktiga dator, genom pappa jobb, en compaq prosignia 500 med en Pentium processor, tror den gick i häpnadsväckande 150Mhz. 12 åriga jag är överlycklig, Windows 95, Encarta 95. Livet leker med andra ord.

Vi får denna kring min födelsedag har jag för mig. Och till min födelsedag får jag 2 spel som jag velat ha. Caesar II ( Plebs are needed! ), och Command & Conquer. 13 åriga jag, helt noll koll på datorer egentligen, är nu KING OF THE WORLD. Pappa använder denna datorn när han tar med lite jobb hem samt har viktiga boföreningsstyrelsedokument på den, då han är ordförande i föreningen där vi bor.

Men att installera spel på denna tiden var faktiskt inte det lättaste, mycket kompabilitetsproblem och ominstallationer etc. Ni vet själva hur det var. Jag får bara inte Command & Conquer att fungera ordentligt, det är efter nyår och jag får bara inte igång Command & Conquer. ordentligt, så ni kan tro jag är otålig.

Jag kommer i min oerhörda okunskap fram till att det måste bero på att jag inte avinstallerat spelet ordentligt. Så efter avinstallation så kör jag en sökning på nyckelordet Command. Efter sökningen så var det lite rester kvar som jag då tog bort. Samt en fil jag inte kände igen som jag garanterat visste då att denna filen, det är den som är skurken, det är den som är korrupt, och om jag tar bort denna filen. Då avistalleras Command & Conquer ordentligt och jag kan sen få en fräsch installation och allt kommer att fungera.

Jag är så stolt över mig själv att jag hittat skurken i dramat, jag är i min okunskap och övertro på mig själv blint övertygad om detta faktum.
Filen det rör sig om är Command.com. Jag tar bort denna filen och startar om datorn.

Jag fick installera om allt på datorn och alla pappas viktiga dokument och jobb var borta för alltid. Än idag, 25 år senare får jag höra om detta. På efterhand fick jag reda på att det hade gått att rädda, men jag var för snabb på det och rädd för pappas vrede och visste egentligen inte vad jag gjorde.

Men jag fick i alla fall Command & Conquer att fungera sen, och för mig var det faktiskt det som var viktigaste...

Permalänk
Medlem

Oj oj finns många bra berättelser här just nu så kan bli svårt meeeen vi gör ett försök!

Vill minnas att det var en varm sommardag i tidiga tonåren då vi var så "smarta" att vi brukade köra ett sommarlan vid en stuga vilken låg precis bredvid en sjö. Vi hade så många gånger tidigare suttit inomhus med öppna dörrar och klagat över värmen och oftast tagit ut frustrationen genom spontana outburst i form av skällsord mot varandra medan man hetsade att komma först i något FPS.
Just denna gång tänkte vi skippa den dåliga lukten av ostbågar och segheten i hjärnan efter någon dag inomhus så vi tog en utomhus variant av en förlängningskabel och ett gammalt matbord placerade allt detta ute på en brygga.. Dels var detta något "cool" men även en grym bild så absolut genomtänkt och idiotsäkert.
Efter ett tag på bryggan bestämde vi oss för att åka och handla lite tilltug/redbull för att bunkra inför natten, då vi bara behövde åka en liten bit bort la vi allting under bordet och drog en pressening över allting för att "skydda" allting och visst var det väl någon som var tvungen att påpeka hur dumt detta var men denne blev nedrösta och förlöjligad av grupptrycket.
Vid de här laget kanske ni börjar ana vad som kommer hända...
När vi sedan kommer till butiken och försöker komma överrens om hur vi ska lyckas fördela vem som ska köpa vad så tar det ett tag och utan att vi märkt detta inne i butiken så har det börjat mulna och blåsa.
När vi väl kommer ut och märker detta är allas tanke, VI MÅSTE TILL BRYGGAN NU!
Vi hinner tillbaka till huset och ska precis gå ut för att hämta in allting då vi ser ute på vattnet hur en vägg av regn får vattnet att studsa..

För att avsluta denna långa historia så kan jag berätta att presseningen hade blåst bort och vi ha till början av bryggan innan regnet skrattade oss i ansiktet och blåste in över 5 stationära datorer tillsammans med 7 skärmar!

Minns ni den grymma bilden på bryggan? Den var sparade på en av alla HDDs i datorerna..

Permalänk
Medlem

Livets allra viktigaste, i tryggt förvar på den stora backup-hårddisken. Alldeles ny, alldeles förträfflig. Vad kunde väl vara säkrare? Allt annat visade det sig. En ocean av 3,5" disketter hade gjort ett bättre jobb att trygga dokument, mp3-filer som laddats ner pinsamt långsamt över ett sjungande 56k-modem.

Men det värsta - alla pixliga och gryniga bilder från digitalkamerans tidiga era.

Den helt nya, alldeles förträffliga och underbart stora hårddisken visade sig vara en IBM Deathstar, eh, deskstar. Den dog på bara ett par månader.

Snipp snapp slut, så lärde jag mig att alltid dubblera filer fullt ut!

Visa signatur

Scout som är sugen på en utmaning?

Permalänk
Medlem

Att ta backup på CD-ROM kan ju vara en idé. Om man kopierar skivorna till en hårddisk medans de fortfarande kan läsas... Och inte tappar bort den i en flytt. Det jag saknar från dessa skivor är en massa i skannade foton från en väldigt speciell 10-dagarstripp i Israel och en USA-resa 1999. Fotona finns kvar i fysisk form men jobbet att skanna alla bilder hade jag gärna sluppit flera om.

Annars har jag två favoriter på detta med backup:

Min fru, då kompis, pluggade till lärare och hade skrivit en uppsats. Av någon mindre kunnig hon fått höra att det var bra att spara dokument på disketter så hårddisken inte blev full... Detta var år 2000. Bara det att den enda kopian av hennes uppsats låg på en diskett vars filsystem blev korrupt. Jag kunde rädda filen med något specialprogram. Det var dock inte detta som gjorde att vi idag är gifta men det blev iallafall ett stort plus på mitt konto.

Det andra fallet rör min ena chef, jag rådde honom att skaffa en NAS för backup hemma. Blev en Netgear ReadyNas Duo med speglade diskar, jag körde själv en sådan på den tiden. En av hans söner hjälpte honom igång med allt. Spola fram några år och ena disken har lagt av men ingen övervakning sker av NASen så ingen märker det. Efter ytterligare en tid kommer de inte åt något på enheten längre. Själva NASen är död. Där fanns många foton på barnen... Jag känner mitt ansvar och erbjuder min hjälp. Fast de tidiga ReadyNas Duo hade ett speciellt filsystem som inte var helt enkelt att läsa. Slutade med ett inköp av ett program för att rädda filer som klarade att läsa Netgearens diskar. Kostnad 2500 kr. Jag fick behålla programmet och har numera en extra tacksam chef. 🙂

Slutsats: Ha minst två kopior på alla viktiga filer och kontrollera din backup regelbundet.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk

Jag sysslade mycket med musikproduktion i min ungdom. Musikproddanted upptog så gott som hela min vakna tid och jag var i full färd med att realisera min dröm som framtida hitmakare. Jag hade precis gjort slutmixen på en låt som jag hade jobbat med i veckor. "Det här kommer bli mitt genombrott" hann jag tänka när jag sparade ner projektet.

Jag fick då ytterligare en musiksnutt i huvudet som jag bara var tvungen att plita ner i programmet så fort som möjligt för att inte riskera att glömma bort slingan. Jag tänkte att jag bara sparar om projektet med ett nytt namn när jag är färdig, istället för att öppna ett nytt projekt som jag borde. Tyvärr hade jag glömt bort den lilla detaljen när musikslingan var inspelad, och jag råkade därför spara över min potentiella superhit.

Efter många fruktlösa försök att restaurera låten, och efter många sömnlösa nätter som har spenderats på att försöka komma ihåg hur låten gick, gav jag upp min musikkarriär.

Än idag kan jag vakna kallsvettig och med sorg minnas tillbaka på den tiden då jag nästan blev en ny Max Martin.

Permalänk
Medlem

Som tekniknörd så hade jag tidigt en digital stillbildskamera med dagens mått löjligt lågt antal megapixel som när den köptes var svindyr.
Samt en Sony Digital 8 videokamera med Firewire till datorn som också var avancerad med dåtidens mått och även kunde digitalisera mina gamla analoga band från Video 8 och Hi 8 band.

Datorerna hade betydligt mindre och långsammare hårddiskar förr och de speciella videodiskar som fanns för jämn överföring var både dyra och ändå inte så väldigt snabba.

Så hur göra för att slippa hack i videobilden och ha rejält utrymme tänkte jag som inte är allt för dyrt?

Jag lyckades komma över ett från början rätt dyrt hårdvaru Raidkort billigt och tänkte jag kunde använda min hög av Ibm Deskstar diskar, senare mer kända såsom Deathstar.

Slå två flugor i en smäll är alltid bra så jag fick både hög hastighet och tillförlitlig lagring med Raid tyckte jag.
Vad kunde gå fel här? Det fanns ju Spare diskar om något hände med någon disk så Raiden kunde repareras.

Detta fungerade utmärkt tills ett antal år senare när jag satt vid datorn och plötsligt hörde ett ljudligt Poff!
Därefter kändes den omisskännliga doften av bränd elektronik och ett vitt rökmoln steg upp ur datorn.

Raidkontrollern hade gått upp i rök och naturligtvis var det stört omöjligt att hitta ett likadant kort för återställning.

Flera års foto och redigerade filmer gick upp i rök och jag fick dystert lära mig den hårda vägen att Raid inte är detsamma som Backup!

Permalänk
Medlem

Historien om hur jag förlorade hundratusentals (miljontals?) kronor...

Det handlar förstås om bitcoin... Intresserad som jag var började jag på skoj mina någon gång under 2009/2010, kort efter bitcoin lanserades. Jag hade visserligen bara min vanliga speldator men när bitcoin var såpass nytt var det betydligt lättare att mina än vad det var idag.

Jag laddade ner en plånbok till datorn och lade de bitcoins jag minat i denna. För ökad säkerhet rotade jag fram ett usb-minne och lade plånboken på denna.

Lite senare så dör datorn i ett blixtnedslag och jag slutar hålla på med bitcoin. Värdet på de jag redan fått är så lågt att jag helt enkelt lägger undan usb-minnet. Jag hade inga förhoppningar men tänkte att det är dumt att radera usb-stickan om bitcoin mot all förmodan ökar i värde.

Vilket de gjorde, som vi alla vet. Så vad är problemet? usb-stickan finns inte kvar. Jag har letat väldigt mycket och väldigt länge men den finns helt enkelt inte kvar. Har den försvunnit i en flytt? Har någon familjemedlem eller sambo tagit den för att använda i skolan och sedan formaterat den när de inte förstått varför den var obrukbar p.g.a. kryptering? Ingen aning.

Jag vet inte heller vad dagens värde hade varit idag men med tanke på hur enkelt det var att mina när bitcoin var så nytt är det nog en del. Hundratusentals kronor är det säkert. Miljontals? Kanske.

Ibland roar jag mig själv genom att tänka att jag är miljonär. Vore förstås lite roligare om jag kunnat använda pengarna också

Permalänk
Medlem

Världens undergång

Hade den fetaste Minecraft-världen/sevrern som man lirade på me polarna omkring sjätte klass. En inte så vacker dag så vägrade datorn starta, då viste jag att alla mina Minecraft-världar, inklusive servern, var förlorade till tomheten.
</3

Permalänk
Medlem

Lyckades rädda frugans bildsamling från en hennes gamla ungdomsdator, YAYYYY!

Ni som har frugor vet hur glada det blir av sånna här saker.

Alla bilderna från tjejkvällarna i ungdomsåren, backpacksemestern osv osv tusentals bilder. Självklart var det bilder hela hennes familj skulle ha glädje av också. Jag låg bra till med andra ord!

Disken blev liggandes en tid innan det blev dags för att sortera dem så den gamla datorn var kasserad (rensades innan den kasserades). Dagen kom och diskar kopplades in... måste ha varit hel i dimman för jag formaterar och partitionerar om fel disk, disken med alla bilderna!
Visst jag satt i linuxterminalen när jag gjorde detta men men...

Alla som vet hur glad ens fru kan bli när man gör något bra vet också hur besvikna de kan bli när man gör något mindre bra.

Att försöka förklara att jag gjort ett misstag och formaterat fel disk möttes inte av full förståelse kan man väl säga.

Nu skulle ju sagan kunnat sluta här men nej... jag slet och fick tillbaka majoriteten av bilderna bilderna, MEN. De jag fick tillbaka var ca (uppskattningsvis) 20ggr fler. Dvs massor av dubbla kopior där alla bilder också fick en thumbnail. Som photorec/testdisk fungerar (i detta fallet) så skapades _massor_ av mappar med olika kopior i varje och innehållandes olika bilder i varje mapp. Alla filer/mappar fick självklart ”löpnummers-namn” fast de börjar om för varje mapp.

En ren mardröm att sortera ut med andra ord.
Så nu har jag en besviken fru som vet att det är möjligt att få tillbaka bilderna, i alla fall majoriteten om jag bara sätter mig ner och manuellt går igenom alla de tusentals filerna.

Så nu sitter jag fortfarande och håller på detta projekt i brist på tid.

Ja en riktig bergochdalbana.

TLDR:
Räddar bilder - frugan blir glad.
Raderar bilderna - frugan bli inte glad.
Lyckas återskapa bilderna - frugan blir glad igen.
Alla bilder kom tillbaka som ett rent kaos - frugan menar att jag ska lösa det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Airborne:

Flera års foto och redigerade filmer gick upp i rök och jag fick dystert lära mig den hårda vägen att Raid inte är detsamma som Backup!

hahaha, samma här.
"Jag har backup, jag har allt på en NAS/raid"
njaedu.

TLDR
300GB foton räddas mirakulöst från 1 av de 2 diskar som inte dog i en Raid0 konfig.
De 300GB med foton läggs som enda lagring på den överlevande disken utan övrig backup.
disk nr2 dör kort därefter.

----
Två lite lyxigare snabbare diskar i hårdvaru raid0.
Dessa användes för spel, operativ, samt samtliga foton (på den tiden mer fotointresserad och drygt 300GB systemkamerafoton (år 2009)

Det började gnällas, låta och den ena skrotade,
Lyckades på något mirakulöst sätt rädda fotona, installerade om Windows på den disk som inte skrotat, la tillbaka fotona och tänkte fixat en ny disk att backa upp mot.
Yep, tog ungefär två veckor innan nästa disk skrotade den med.
Är fortfarande rätt bitter över det som försvann, och ser nu till att faktiskt ha inte bara en utan gärna 2 backupper av allt viktigt.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com

Permalänk
Medlem

Det jag kommer att tänka på är från 2009.

Hade precis flyttat till huvudstaden för att studera. Passade på att uppdatera min dator med det bästa man kunde hitta inom budgetsegmentet. Min gamla dator köptes av min bror, för att användas i hans bands replokal.
Så jag plockar ur backup hårddisken, lämnar över datorn till bror min och tar tåget till huvudstaden 10 timmar bort.

Väl på plats hämtar jag ut min nya dator. Monterar ihop och installerar allt.
Kopplar in backup hårddisken och inser till min fasa att det är operativsystemdisken jag tagit med.
Ringer min bror för att sätta upp en ftp server och flytta över filerna den vägen. Alla 4 Tb.
Min bror var vänlig och satte upp maximal hastighet på 250kb/s. Tog mig nästan 2 veckor att flytta filerna. Och bror avslöjade inte sitt lilla hyss med hastighetsbegränsningen förns på julafton, året efter.

Det är väl det jag kommer på, som rör en hårddisk fadäs.

Permalänk

Dataförluster

Data förlust av råge!

Jobbade på ett bolag men ska inte nämns vilket.
Detta var innan vi hade versionshantering i form av perforce, subversion, tortoise osv.på företaget.

Vi använde Windows commander att synca mot filservern för att se till att alla filer var nya och att man har det nyaste ifall något nytt tillkommit dagen innan eller under natten.
Vi hade leverans till kund under samma dag och mängden av data som skulle upp till kund var rätt stort, även om man räknar med dagens mått.

Kommer in på morgonen och sätter mig vid kollegan, mumlar tillsammans att vidrigt jobbigt att man måste hålla tungan rätt i mun när man gör syncningen, men i alla fall jag sätter i gång. Ibland låste det sig och man var tvungen att rensa lokalt, dvs deleta lokalt och synca mot filservern för att kicka igång och slippa problem.

Som sagt jag börjar deleta och märker att raderingen går långsamt och tänker att "sjutton, måste fråga kollegan.

Jag: " Du, varför går det så segt?"
Kollegan tar av sig lurarna som han lyssnar musik i och svarar: "Hmm, ja - du håller på att deleta filservern...", Och sätter på lurarna igen som inget hänt.
Jag:"Ursäkta?... Vad menar du?"
Kollegan:"DU HÅLLER PÅ ATT DELETA FILSERVERN!"

Nu går det upp för oss båda att filservern deletas, och jag ser hur filer raderas i hög takt! Kollegan hade inte processat förrän jag frågade "ursäkta?"

Jag försöker stoppa det, men förgäves och kollegan skrattar högt och ropar:" haha, va fan händer!?"

Jag börjar må fysiskt illa och blir alldeles blek, läpparna alldeles blå och jag håller på att svimma, kollegan tar tag i mig sätter mig på en stol med huvudet mellan benen och hämtar chefen och någon som kan hjälpa till nämligen IT-killen. Jag har panik och kan knappt prata och hyperventilerar. Chefen med med lugn röst försöker få mig att lugna ner mig och ropar till it och frågar när den senaste backupen var gjord.

Då säger han "Lugn, ingen fara vi har backup på band sedan i natt, jag ringer kund och ber om uppskov på 1-3 dagar om det behövs... Ingen fara, vi borde ha versionshantering. Inte ditt fel."

Det enda som gick runt i mitt huvud "Jag har deletat 55miljoner kronor... Jag har deletat 55miljoner kronor, jag spyr... Jag spyr..._"

Leverans samma kväll fick uppskov, och allt var tillbaka nästa dag. Panik i teamet och på företaget men nästa dag hade vi perforce som versionshanterare.

Detta är min historia om när jag deletade bort 55 miljoner kronor på leverans dag och vilket ledde till att vi fick Perforce som plåster på såren. Jag blev gott om händertagen.

Ett av mina värsta upplevelser någonsin... Och dataförlust er. Önskar detta inte till någon haha!

Tedigering
Permalänk

Första egen dator/bärbar

Bakgrund:
Detta var början av 90-talet, då jag fortfarande var i post-Sovjet Ryssland.
Mamsen hade varit i Murrica (USA), och där fått och släpat tillbaka hem till lilla mig en hyfsad/okej laptop. Vi snackar "rimligt" tjock bärbar, alltså inte en attachéportfölj släpbar.

Skärmen var monochrom grå-grön, vad jag kan gissa från minne, en tidig liquid crystal display, tror nästan utan bakgrundsbelysning, typ som på en klassisk digital miniräknare, tror dock den hade ett antal toner. Hade legendarisk responstid och eftersläp!
Typ sådan här:
https://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2009/08/lcd_...
https://en.wikipedia.org/wiki/File:BBC_STN_Matrixanzeige_540x...

Denna ser väldigt lik ut, de två slider-reglagen ringer en klocka! Kanske en Compaq LTE386 (HAHA! hade "LTE" i första bärbara datorn i början av 90-talet!)
https://computer-retro.de/Laptops.html
https://www.youtube.com/watch?v=7AaP0DMxVrQ Doom on the Compaq LTE Lite

Var text-UI (TUI) tror någon form av DOS eller annat pre-GUI OS.
Detta ser väldigt liknande ut:
http://toastytech.com/guis/textnc.gif
http://www.obsoletecomputermuseum.org/necultralite/screen_sho...

Av allt jag kunde göra på den, vilket var anledningen för gåvan, för att jag skulle utvecklas sades det, vilket jag kände en viss skuld till att göra, dock blev det istället såklart bara spelande.
Hade en handfull spel på den, arcade Volleyball minns jag helt säkert, tror jag hade Digger på den också.
När huvudena hoppade, rörde sig, fanns en svag spökbild av var det de var just nu, eller rättare sagt skulle vara, så man fick förutsäga så att säga, och ett långt eftersläpande spår av var de varit tidigare.
https://images.sftcdn.net/images/t_optimized,f_auto/p/6edc2bd...
https://www.youtube.com/watch?v=gUpKJ5CfphM Digger (Old game)

Så till hela poängen med posten:
Efter en tids ägande, kunnande av vilka filer jag ska trycka enter på för att starta spel, fick jag som 6±1 -åring för mig om diverse filer som jag aldrig använt (som *.bat, *.sys, utan filändelse, et cetera) att "varför ska jag JAG ha de här filerna på MIN dator? för JAG ser ingen anledning till att de är användbara till något, utan bara tar plats i datorn/textutrymmet helt i onödan! nu ska jag rensa lite rent här!"
Det var bland annat systemfiler i C:\> root och också i ett par systemundermappar.
Detta är ju såklart extremt barnligt, naïvt och oerfaret tänkande! Och det påvisar skillnaden mellan, att ha en idé i ens huvud, och hur den idén sedan förhåller sig till den faktiska verkligheten och i praktiken.
För det som hände var att operativsystemet inte startade igen. Då insåg jag långsamt kopplingen mellan mina handlingar och detta utfall, och hur jag gjort bort mig så in i attan och själv förstört min finaste grej! Sedan skyllde jag det hela, till de vuxna, på min något år yngre kusin, att han hade gått in och gjort det på min dator. Och det var mitt sätt att göra mig av med min egna skuld.

Tråkigt nog tänker och gör många "vuxna" idag på detta sättet, begåendes väldigt förvånadsvärt liknande tanke-misstag! Så lärdom finns även det i historien, studera den, för att inte upprepa...

Visa signatur

shintel + novideo stationär, shintel + novideo bärbar, Ayymd bärbar 4 teh memez
One of my absolute top games: Natural Selection 1, a Half-Life 1 mod
1. Install HL1 2. Follow instructions: https://www.ensl.org/articles/1086 skim: https://www.ensl.org/articles/464 Warning: Bring thick skin for salty vets! ^^
Också: PlanetSide 2 https://en.wikipedia.org/wiki/PlanetSide_2

Permalänk
Medlem

Jag och några polare hade en diskussion kring 2000-talet om att hårddiskar tål rätt höga G-krafter när dom inte är i drift. Och för att demonstrera så tog jag ur min systemdisk (1.3 GB på den tiden) och lade chassisidan på datorn under täcket på sängen och hivade hårddisken mot sängen, klonk sa det. Inte så väldans smart, för när jag sedan kopplade in den så klickade den fint! Dock var den inte stendöd, lyckades ladda Windows iallafall, men riktigt bra mådde den då inte

Permalänk
Medlem

Rubriken; Våta drömmar...
För säkert 25 år sedan höll jag på att modda en hel del. Jag hade fått för mig att fixa en en gedigen vattenkylning till mitt blåa Chieftec Dragon chassi. Fenorna under luckan som de två 120mm fläckarna skulle sitta bakom skulle bli föremål för min dremmel. Köpte den fetaste vattenpumpen (40l/min), plexiglas, och silikonlim. Fick till tanken att passa in perfekt i den välvda fronten. Testade systemet utanför chassit och allt verkade funka som en klocka.
Det går ett par dagar och jag drömmer att datorn läcker. Jag vet inte om det var det faktiska droppande ljudet som satte igång mardrömmen eller de nästan 2 månaderna av fixande, men jag vaknar med ett ryck! Försöker lugna mig med att det bara var en mardröm och att datorns nattkörning (för att utnyttja ledig nattlig telefonlina som man gjorde på den tiden) var ok.
När jag tycktes se en droppe falla från skrivbordet vart jag kallsvettig på nytt... Den matchande glykolblåa färgen med chassit hade börjat sippra ut ur chassit.
Som man säkert förstår utifrån tävlingens ramar så gick det åt helvete. Jag hade tur fullt upp med att förklara varför jag inte ville sitta vid datorn lika mycket längre inte alls hade med den glykol-blåa fläcken på mattan att göra. "Nej mamma, det är säkert, jag vill hellre ut och cykla med polarna". Blev till att köpa nytt efter ett tag. Det enda som inte hade tagit skada av antingen dremmeln innan eller av min färgmatchande pool var pumpen som jag lyckades sälja för att spara till nya datorn...
Nu kan man skratta åt det varje gång man fyller på spolarvätska i bilen och luktminnena kommer tillbaka.

Permalänk
Medlem

Mirakelmannen på SF

Det var 1995 och jag jobbade som junior teknisk support för den dåvarande svenska agenten för Quark Inc. som var den dominerande mjukvaran för sättning - en position som idag upptas av Adobe Indesign - men 1995, då var det Quark och QuarkXpress som var mjukvarustandarden för all grafisk produktion i världen.

Jag blev uppringd av sättningsansvarige för SF, Svensk Filmindustri, som hade en viktig lansering inför helgen, men deras hela fil hade blivit korrupt och jag skulle dit för att "rädda" dem. Ung och kaxig, åkte jag till Solna för att utföra mitt mirakel.

Jag anlände runt 3-tiden på eftermiddagen och mötte killen som ansvarade för produktionen. Han var stressad och uppjagad eftersom hans enda fil blivit korrupt och den skulle på tryck dagen efter. Det var helt enkelt "brådis" på ren svenska. Jag satte mig ner och kopplade upp mig för att titta på hans fil.

Filen var korrupt och jag började med att kopiera över filen på en extern hårddisk som jag hade med mig. Det hela gick till så att jag läste av headern av filen och skulle skriva om HEX-koden så att den blev korrekt. Det började bra, vi fick tillbaka någon portion av filen, men ej hela och det var inte användbart.

Så jag beslöt mig för att prova att göra en restore av hans hårddisk och se om det fanns mer data. För att få plats raderade jag min externa hårddisk och sagt och gjort - jag siktade in mig på hårddisken och formatterade.

Ett rasslande hördes en bit längre bort - på andra sidan av hans dator. Jag funderade en sekund och tänkte varför hårddisken meddelade att det var nu helt plötsligt en annan hårddisk som var "formatterad".

Det dröjde någon mer sekund. En evighet flöt förbi när jag insåg att jag hade formatterat hans hårddisk. SF's hårddisk. Hans hela arkiv.

Jag svalde lite luft. Och lite till. Och tittade på hårddisken igen som att den mirakulöst skulle ångra formatteringen. Men ingen mirakulös meddelande kom fram som sa "formatteringen ångrandes och alla filer är återställda på din kunds hårddisk".

Nej, inget sådant meddelande dök upp. Jag tittade på killen och tryckte fram ett lågmält; "Visst var det den där jag skulle formattera?". Det måste ha låtit som den klenaste bortförklaringen denna sidan om galaxen för han sa kort; "Nej, du formatterade mitt arkiv."

Alla som jobbat med dator vet att det inte går att säga så mycket för att fylla ut dialogen här. Det går inte säga att jag bjuder på lunch eller ger dig en gratis konsulttimme. Nej, man måste bara försöka hjälpa till så mycket som möjligt och jag började därför att återställa hans externa hårddisk.

Jag satt där till 23:00 och det var inte för att jag inte ville sitta längre utan för att hans tålamod, SF's tålamod, kanske hans frus tålamod var slut.

Det kanske inte behöver sägas att jag inte debiterade mina 1200kr/timmen för det arbetet för det var det absolut värsta i dataförlust som hänt mig och kanske hela svensk filmindustri.

Korrigering
Permalänk
Medlem

För ett par år sedan fick min sambo bröstcancer. Hon klarade det trots ett återfall.
Brösten behövde opereras bort och hon ville ha bilder tagna för att ha ett minne hur hon såg ut innan operation, cellgifter och strålning. Vi kom fram till att bilderna inte skulle kunna komma ut på nätet så vi sparade på hennes avlagda laptop som aldrig är online.

Nu ett par år senare får jag den lysande idén att ge bort ljust den laptopen till en släkting.
- Vadå? Har du gett bort mina bröstbilder. Det får du fixa.
- Eh, nej installerade ju om den först.
Ridå....

Inte mycket humor där...

Permalänk

Hade backup på allt viktigt på en 2.5 hdd som förflyttades mellan olika system som funnits genom tiden.
Vid flytt så rensades det ordentligt och behovet av backup försvann mer och mer när familjemedlemmar börjat använda cloud tjänster som erbjuds av tele bolagen.
Tänkte inte på disken förens för något år sedan då bitcoin gick upp rekord högt. Då var det läge att plocka fram disken med mina 2.7 tungt förvärvade bitcoins. Wallet låg ju säkert på den.
Efter 3 dagars letande så framkommer det att den disken åkte på tippen för något år sedan.
Hade jag haft en tillräckligt stor disk som passat i NAS'en så hade jag sluppit detta missöde.

Permalänk
Medlem

På polarens svensexa hade vi hyrt en pool i några timmar. Vi var rätt alkoholpåverkade redan innan ankomst, och inte blev det bättre ju längre tiden gick. Jag hade vid den här tiden en riktigt häftig vattentät Xperia z1 som fotades och filmades ordentligt med. En stund in kommer min nu lite luddiga hjärna på den briljanta idén att en mobil är ju perfekt form för att kasta macka! Om jag filmar samtidigt så lär det ju bli ascoola minnen.

Sagt och gjort. Ställer mig på ena sidan 25m bassängen, startar filmkameran och kastar lite lagom hårt. Det visar sig nu att en platt mobiltelefon är en perfekt form för vattenplaning. Mobilen flyger rakt över bassängen, glider längs med antihalk-golvet runt bassängen och flyger rätt in i en vägg.

I dag har jag en NAS hemma, som bilder laddas upp automatiskt till allt eftersom dom tas. Mycket på grund av just den här incidenten. Vet att tiden gått ut för tävlingen men någon kanske finner det intressant att mobiltelefoner är samtidigt både väldigt dåliga och väldigt bra för att kasta macka med.

Visa signatur

Bleak

Permalänk
Medlem

Väntade visserligen inte med flit till efter midnatt, men det var lika bra Aldrig haft en hårddisk bara kraschat. Har flera stycken döda, men dom har alltid "sagt till" en stund innan dom dör, så den oviktiga datan jag hade på dom har jag hunnit flytta över.