Tävlingar och erbjudanden i Komplett Geek Week

Nvidia Geforce RTX 3080 Ti till mitten av maj

Permalänk
Medlem

Till alla ni som klagar på papperslansering och prisrus: Nvidia planerar sina släpp ÅR i förväg och balanserar detta med tilltänkt efterfrågan kontra produktionskostnader. Deras uppgift är att tjäna pengar och de gör det framgångsrikt. Att utbudet inför 3000-lanseringen inte i närheten mötte efterfrågan berodde på COVID och INGEN hade en aning om Covid före Februari 2020.

Denna gång har de gissningsvis dubblat produktionen, men NVIDIA är en extremt liten köpare av chip och kan inte styra och ställa produktionskapaciteten hur de vill. Dessutom är det extremt många steg för att producera en GPU och den logistiska kedjan skulle ge flygtrafikledare huvudvärk.

Priset sätts av marknaden. Punkt. Ni som inte klarar av priserna som de är måste klaga på andra som jobbar hårdare och tjänar mer pengar än ni och som prioriterar sina köp annorlunda. Det hjälper inte att ni gnäller om miners och bot-traders osv. Hela den här industrin är i en extrem lyxbubbla för det går utmärkt att spela de flesta spel med ett GTX 970 utan problem. Jag är uppväxt på 80- och 90-talet då Amiga 256 färger var "lifelike". Ni anar inte hur bra ni har det. Uppskatta företag som NVIDIA för att de har kunskap och teknisk kompetens att producera vad som är STATE OF THE F** ART of tech och ge er XYZ FPS i era spel osv.

Min första dator var en Mac Quadro 100 som med 16mb ram och 500mb hdd och lite lull-lull kostade 83900kr. Jag var 21 bast och fick betala datorn under 2 år på lönen. Det är helt fantastiskt att man idag kan köpa en Ryzen 5800 + RTX 3060 mobile för under 100K - Det går att köpa 6! (men säg inte det högt).

Så lite respekt till vad vi växer upp i. Fortfarande. Oavsett om du är ung och har jobbig basröst eller en av de som växte upp under dotcom - Vi bevittnar något omdanande, en revolution av något slag som mänskligheten aldrig sett maken till. Sug in det och njut, för det kommer inte att upprepas på tusen och åter tusen år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakwetu:

Så länge Nvidia säljer slut på 3090 till nästan vilka priser som helst verkar det ju underligt att de skulle släppa 3080ti? Kan det vara så att tillgången på AMDs kort kommer förbättras nu när den värsta konsol- och Ryzen-uppgraderingshystering har börjat lägga sig och att prisgapet mellan 6900 och 3090 börjar bli lite väl stort?

Jag gissar att lanseringen beror på att de får över kretsar som inte lämpar sig för 3090 men som är så pass bra att de kan sättas i ett dyrare kort än 3080, allt handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mryang:

Hela den här industrin är i en extrem lyxbubbla för det går utmärkt att spela de flesta spel med ett GTX 970 utan problem.

Trams, det går det inte alls det. Att du har låga krav på grafiken i spel betyder inte att alla har det.

Egentligen är alla spel väldigt fula, om man jämför med verkligheten.

Tycker aldrig att det blir så immersive som jag hade önskat..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Trams, det går det inte alls det. Att du har låga krav på grafiken i spel betyder inte att alla har det.

Egentligen är alla spel väldigt fula, om man jämför med verkligheten.

Tycker aldrig att det blir så immersive som jag hade önskat..

Det var inte poängen. Har du höga krav på grafiken och vill ha det bästa - köp en 3090 - du kan göra det idag. Att priserna är dyrare än vad du tänkt dig är något du får offra för att dina ögon ska få sitt. Problemet är klagosången hos de som ojjar sig över de höga priserna och klagar på NVIDIAs släppta mängd - De lever i en lyxbubbla.

Lite som att ojja sig för att priserna på Ferrari gått upp 100%. INGEN tycker synd om dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mryang:

Sug in det och njut, för det kommer inte att upprepas på tusen och åter tusen år.

Nåväl, var inte för säker på din sak kring det sista (eller, ja, någonsin - det är förenat med intellektuell fara)... Du och jag har säkerligen tid att diskutera frågan när vi väl har nått oändligheten. Och för att inte falla i fällan själv; jag har ingen aning om vad som händer inom tusentals års horisont.

Vad avser 3080 Ti kan jag spontant tycka att det är något av ett misslyckande gällande kommunikation. Nog för att vi ska vorwärts gällande teknik så kunde man ju ändå tycka att det vore gentilt från bolagets sida att ändå bekräfta krämporna kring oförmågan att leverera. De vänder sig ju ändå till (bl a) konsumentmarknaden med sina grafikkort - och då är sådant, åtminstone i min bok, viktigt. Min bok är ju dock föga betydelsefull - som tur är.

Visa signatur

Dekadens