Storbritannien ingriper i Nvidias förvärv av ARM

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gandir:

... ARM kan inte slåss med Intel eller AMD innan det händer att Nvidia tar över ARM.

Vad försöker du säga här? ARM som företag eller ARM64 mot x86-64? Oavsett så är det en konstig jämförelse och påstående att arm behöver hjälp ifrån nvidia.

Om du menar företagen, så går det liksom inte att jämföra dem, Arm producerar inte några egna processorer.

Om du menar instruktionssetet så kör ju faktiskt den mest energieffektiva/snabbaste processorn i världen (M1) på arm, och dess utveckling har företaget arm haft ytterst lite att göra med (alltså är inte problemet med ARM64-processorer INTE ARM-Holdings finansiering eller icke-finansiering).

Apple bygger mikroarkitekturen helt själva och betalar (i princip) bara för att få använda deras ISA. ISA är väldigt statiska men byggs visst ut ibland, men det finns liksom inte jättemycket som ARM kan göra i sitt ISA för att göra apples (eller Qualcomm, Samsung, Marvell med flera) processorer så mycket bättre.

Visst licenserar arm även ut sina standard IP (cpu-kärnor och GPU osv) till andra chipbyggare men det finns inte mycket som hindrar de företagen att istället själv bygga ut dem och förbättra dom, eller bygga helt egna likt Apple och listan ovan.

Jag förstår inte riktigt argumentet att det är arm som måste finansieras på detta sätt. Deras största tillgång och utbud till andra företagen är ekosystemet kring och instruktionssetet i sig, ingen av dom behöver så mycket mer finansiering än den har nu.
Finansiera Qualcomm, Samsung och Marvell istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gandir:

Borde snarare gråta över det, ARM behöver en stor ägare för att vi skall kunna få någon form av konkurrens på CPU marknaden. Finns får företag som kan driva fram ARM på ett sett som Nvidia kan göra.

Vi måste ha en CPU standard som inte är kontrollread av två företag som kan vara med fullt i leken. Nvidia kommer inte stänga ned ARM från att vara en relativt öppen plattform för det vet mycket väl att det är ARM's styrka.

ARM kan inte slåss med Intel eller AMD innan det händer att Nvidia tar över ARM.

Detta är en bisarrt PC-centrisk bild. ARM som ISA har långt, långt större volym än x86, med ett produktspann som sträcker sig utanför x86 gränser.

Att x86 har en roll på datorer idag beror på mjukvarukompatibilitet. Det ändras inte med vem som äger ARM. Det är redan fullt möjligt att konstruera konkurrenskraftiga ARM processorer för persondatorer, och Apple som inte är bundna lika hårt av bakåtkompatibilitet håller på att demonstrera det. Det finns bara ingen anledning att göra det för Windowsburkar om marknaden inte finns där av mjukvaruskäl.

Permalänk
Medlem

Yaaas!

*insert linus torvalds sending a message to nvidia photo*

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dumbullen:

ARM är ju knappast en pengatryckande maskin så för att tjäna tillbaka pengarna på uppköpet hade Nvidia varit så illa tvunget att ändra affärsmodellen. Det är tekniken dom är ute efter, inte affärsmodellen

Nvidia tillverkar redan pengatryckande maskiner (grafikkort). Vill dom nu ha fler av dessa är det väl bara att göra några fler istället.

Permalänk
Medlem

Det största problemet med köpet är inte i mitt tycke konkurrensmässigt utan om USA säger USA first och stoppar en
utländsk aktör från att licensiera ARM av politiska skäl, vilket de ju gjort sista tiden.

Ja en del Ancap Libertarianer kanske tycker China Bad och att USA Good... tycker man kan va konsekvent om man är för deregulation i och även avreglera allt som skyddar storbolagen som man avreglerat alla skydd för konsumenten sista åren.

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Datavetare

Några reflektioner kring vad som uttrycks i denna tråd:

Arms ISA har inte varit, är inte och lär aldrig bli "öppet". Vem som helst kan teckna en licens, endera för att få använda Arms egna IP för kiseldesign (de har både CPU och GPU) eller licens enbart för ISA för att sedan designa sin egen kiseldesign.

D.v.s. det är en i alla högsta grad stängd ISA som kontrolleras helt och hållet av ett enda företag. Nyckeln till att det ändå blivit en sådan framgångsrik ISA, det säljs ungefär lika många ARM/ARM64 kompatibla kretsar per år som summan av alla tillverkade x86-kretsar, är licensmodellen samt vad Arm erbjuder utöver ISA+IP.

Det x86 har och de flesta av dess konkurrenter saknar är ett extremt brett och moget stöd i grundläggande programvara som är en förutsättning för att ett lika brett applikationsstöd som vi ser på x86. Just detta grundläggande stöd i form av kompilatorer, grundläggande OS-stöd och liknande är vad Arm insett måste få lika mycket FoU-fokus som utvecklingen av ISA och CPU/GPU IP.

Nvidia har exakt samma insikt som Arm på denna punkt. Nvidia total-dominerar GPGPU, inte för att man alltid haft bäst HW, under långa perioder har AMD haft bättre HW framförallt för GPGPU, utan för att Nvidia insett vikten av programvara. Utan programvarustöd är du körd, spelar ingen roll hur bra HW är för utan programvarustöd är slutresultatet ändå att helheten brister.

Just Nvidias insikt runt vikten av programvara gör att jag är övertygad om att Nvidia är en av de bästa ägarna för Arm. Andra kandidater är Intel (de gör ett enorm jobb runt just grundläggande programvara för x86 och OneAPI kan faktiskt göra dem till en relevant konkurrent på GPGPU-arenan mot Nvidia) och Apple (Firestorm må vara världens nu bästa CPU-design, men M1 är ändå ofta underskattad då de flesta bara testar CPU-delen, Apple har redan ramverken och ett ökande stöd i applikationer för att accelerera relevanta saker med GPGPU och NPU).

ARM64 må vara en tekniskt överlägsen ISA-design ställd mot x86_64. Det i isolation kommer knappast göra att automatiskt kan ta över datacenter och PC-marknaden. För egen del ser jag mest till PC-marknaden, vill ha bästa tänka bara produkter och just nu är Windows fastlåsning i x86_64 något som ger mig väsentligt sämre produkter än jag vet är tekniskt möjligt.

Även här tror jag Nvidia har rätt kompetens. De förstår PC-marknaden och med kontroll över världens bästa CPU ISA tror jag Nvidia kan lyssna (har lite svårt att använda ordet "samarbeta" när det kommer till dem ) och förstå vad t.ex. Microsoft behöver för att det ska lyckas.

ARM64 lär garanterat lyckas på servermarknaden med Nvidia vid rodret. Men här har bollen redan fått upp farten så mycket att det mycket väl kan lyckas ändå, redan första försöket är riktigt konkurrenskraftigt sett till prestanda och framförallt prestanda/W ställd mot Intel/AMD trots att det finns flera punkter man lämnat uppenbar optimeringspotential (riskminimering, allt kanske inte bör tas med i ett steg, se på Intels 10 nm...). Risken är om Nvidia inte får köpa Arm kan det bli en ägare som ställer om riktningen på ett sätt som ställer till det här.

Antag att Nvidias köp av Arm går igenom (tror fortfarande att det kommer hända, det här är bara en politruk som vill kamma hem lite billiga poäng på hemmaplan), vad har Nvidia att vinna på att hindra andra från att licensiera Arms ISA? Varför är x86 framgångsrikt tror att det inte går att licensiera och bara två företag kan tillverka kretsar? Jo, p.g.a. lysande programvarustöd.

Om Nvidia låser ut alla andra sitter man själv på all form av programvarustöd. Nog för att man ha lyckats med det på GPGPU, men det har en långt mindre omfattning jämfört med CPU. Historien visar att CPU ISA står och faller med programvarustödet, den som äger Arm ISA måste visa att man starkt tror på ISAn genom att ligga i toppen på spenderad FoU för programvara, så måste vara ett företag med relativt stor kassakista (Apple fick frågan först, de är inte intresserade vilket också säger en del hur lite oroade de är för att Arms ISA licensieringsmodell kommer ändras).

ARM64 kan lyckas även om det politiska spelet lyckas f*cka upp just den här affären, men det kommer förlänga tiden det tar för ARM64 att komma in på server och framförallt på PC-marknaden. Svårt att se varför man ska hurra över det...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Hejja UK!

Så här drastiska skulle vi svenskar aldrig vågat vara!

Om detta förhindrar att Jensans hand når ARMs kakburk på lång sikt återstår att se... men det ger åtminstone lite förhoppningar om att ARM förblir en oberoende aktör. Hejja UK!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Då får du backa upp det påståendet med bevis. Detta är inte Flashback.

Oj, menar du att vilda konspirationsteorier inte hör hemma här? Det blir nog mycket städning i alla trådar om Nvidia och Intel då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Välkomna nyheter, även om det såklart också var väntat. Med tanke på Nvidias förkärlek för att göra allt proprietärt så hade det varit dumt om de fick lägga vantarna på ARM.

Skrivet av Bernd_P1:

Inte när det är inlåst och Proprietär teknik. Men det är ju nvidia kung på.
“Vi” kan bara förlåra på detta uppköp då ARM kommer dö på lång sikt.

Hur menar ni? Arm64 är redan en proprietär ISA som kräver licens för att användas. Om nvidia har en förkärlek för proprietär teknik, så skiljer det sig inte mycket från hur arm redan sköts.

Tänker ni på hur nvidia låst en del teknik så är det i ganska annorlunda kategorier. Låser de ner arm på samma vis som tex gsync så kommer det dö illa kvickt. Om nvidia nu är så giriga som folk påstår så vore det ju totalt motsägelsefullt att det skulle slänga så mycket pengar i sjön för att döda arm.
Nej, jag tror nvidia har kompetens nog att ta hand om arm i liknande stil som det sköts hittills.

Permalänk
Medlem

Det var på tiden att någon reagerade och satte stopp för den här affären. Det är ju huvudlöst att tillåta ett företag få ensamrätt att styra över ARM-plattformen. Den som tror att Nvidia över tid kommer låta allt rulla på som det gör idag är naiv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Om Nvidia låser ut alla andra sitter man själv på all form av programvarustöd. Nog för att man ha lyckats med det på GPGPU, men det har en långt mindre omfattning jämfört med CPU. Historien visar att CPU ISA står och faller med programvarustödet, den som äger Arm ISA måste visa att man starkt tror på ISAn genom att ligga i toppen på spenderad FoU för programvara, så måste vara ett företag med relativt stor kassakista (Apple fick frågan först, de är inte intresserade vilket också säger en del hur lite oroade de är för att Arms ISA licensieringsmodell kommer ändras).

Det här är en märklig slutsats.
Apple har ingen anledning att bry sig så mycket om hur ARM hanteras framåt för att de är oberoende av licensiering. Oavsett vad Nvidia gör på den fronten står Apple på egna ben. Om licens-/komponentkostnaderna ökar för deras konkurrenter är det tvärtom en fördel för Apple.

Nvidia kan redan ge sig in på servermarknaden, utveckla PC-orienterade eller mobil-orienterade lösningar, och har gjort/gör det. De behöver inte äga ARM för det. Deras motiv att betala 40 miljarder dollar för ARM ligger på annat håll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Oj, menar du att vilda konspirationsteorier inte hör hemma här? Det blir nog mycket städning i alla trådar om Nvidia och Intel då.

Ah du kör klassikern "två fel blir ett rätt". Då är det ju lugnt.
Vill du ha en hink och spade till sandlådan eller ville du gunga istället?

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

Om ARM klarar sig bra på egen hand så börjar man ju undra varför de sålde företaget till Softbank?
Och om ryktena är sanna så höjde Softbank licensavgifterna med upp till 400% för vissa kunder förra året.

Du kan bara tänka dig att den enda anledningen att sälja är att man inte klarar sig själv? Ägarna kanske villa cacha ut? Har inget med företaget och deras anställda att göra utan en ledning som vill något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fikabulle:

Det var på tiden att någon reagerade och satte stopp för den här affären. Det är ju huvudlöst att tillåta ett företag få ensamrätt att styra över ARM-plattformen. Den som tror att Nvidia över tid kommer låta allt rulla på som det gör idag är naiv.

Du menar.. Som att ARM Holdings har total kontroll över ARM-plattformen? Det må vara suboptimalt, men detta uppköpet förrändrar inte den punkten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Ah du kör klassikern "två fel blir ett rätt". Då är det ju lugnt.
Vill du ha en hink och spade till sandlådan eller ville du gunga istället?

Och du gör klassikern att förlöjliga de som säger emot dig? 🤷‍♀️

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Och du gör klassikern att förlöjliga de som säger emot dig? 🤷‍♀️

Nope, påtalar nivån och förlöjligar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Jag tror det skulle bli svårt att komma undan med att inte ha lett sina investerare bakom ljuset om de skulle göra tvärtom. Softbank är en värdelös ägare av precis de skälet, de har ingen som helst kompetens för att utveckla ARM, vilket Nvidia har. De kommer vara nöjda om pengarna tickar in med en viss takt, sen skiter de förmodligen i om ARM tjänade pengar på att sälja hönsgödsel.

Nvidia har ju självklart all rätt i världen att välja en annan väg i framtiden, konstigt vore väl det annars om någon råkade försäga sig för 10 år sedan och det är det som fortfarande gäller idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Ah du kör klassikern "två fel blir ett rätt". Då är det ju lugnt.
Vill du ha en hink och spade till sandlådan eller ville du gunga istället?

Alls inte, bara påpekar hur samtalsklimatet i vissa ämnen lätt blir absurt där somliga får fritt spelrum för att spamma ner trådar med ovidkommande grejer med samma mönster på kommentarerna varje gång.

Nåja, Yoshman har gjort en bra utläggning ovan som tur är.

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Antag att Nvidias köp av Arm går igenom (tror fortfarande att det kommer hända, det här är bara en politruk som vill kamma hem lite billiga poäng på hemmaplan), vad har Nvidia att vinna på att hindra andra från att licensiera Arms ISA? Varför är x86 framgångsrikt tror att det inte går att licensiera och bara två företag kan tillverka kretsar? Jo, p.g.a. lysande programvarustöd.

Oracle och Java
Huwaie och 5G.
Båda är exempel på när tillverkare använder sin position för att plocka hem väldigt mycket pengar, man kan diskutera huruvida detta är rätt eller fel. Min åsikt är att man bör undvika system som man blir beroende av någon för de kan som Oracle ändra villkoren. X86an licensmodell är inte på något sätt bra, men funderar man på framtida system så handlar det inte bara om att vara bättre än det som redan fanns.
Samtidigt tycker jag det blir lite fascism över det hela att hindra Nvidia att köpa arm, bara för att man har en politisk åsikt att det hade varit bättre om att ägandet vore bättre om...

Permalänk
Medlem
Skrivet av EntropyQ3:

Det här är en märklig slutsats.
Apple har ingen anledning att bry sig så mycket om hur ARM hanteras framåt för att de är oberoende av licensiering. Oavsett vad Nvidia gör på den fronten står Apple på egna ben. Om licens-/komponentkostnaderna ökar för deras konkurrenter är det tvärtom en fördel för Apple.

Japp, Apples licens är evig och en rest från att de var storägare i ARM, (var ju Acorn, Apple och VLSI som grundade dagens ARM en gång i tiden).
Så den kommer aldrig nvidia kunna göra något åt.

Visa signatur

Kör väl en klassisk signatur:
9900K @ 5GHz/128GB 3200MHz DDR4/3x1TB NVME/6800XT på Aorus Z390 Elite
Samsung C34F791, Svive 34C801, Xiaomi 34", Logitech MX Master 3 + G512...
Behöver för jobb, ej gamer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Alls inte, bara påpekar hur samtalsklimatet i vissa ämnen lätt blir absurt där somliga får fritt spelrum för att spamma ner trådar med ovidkommande grejer med samma mönster på kommentarerna varje gång.

Nåja, Yoshman har gjort en bra utläggning ovan som tur är.

Ja det är klart att det gäller alla. Men ska släppa det nu.

Det är möjligt att Nvidia bara vill tjäna mera pengar och ser ARM som en bra investering och att det bara kommer att tuffa på.
Eller så har de något annat i planerna för att få mer dominans och skapa helhetslösningar för datacenter och sälja med ännu högra marginaler. Kanske även bli marknadsledande inom AI och självkörande fordon.

Permalänk
Medlem

Märks att denna topic helt klart är en vattendelare mellan de som är för eller emot.

Själv är jag av olika uppfattningar beroende på hur jag resonerar för stunden och troligen med för dålig kunskap i botten.
Troligen är jag emot att de slår ihop då det aldrig är bra med för mycket makt på ett ställe även om det på kort sikt kanske skulle vara nyttigt för prestandan.

Permalänk

Måste säga att jag gillar ert bildval. Arg minister och ledsen VD!

Stackarn!

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Nej, jag bara säger vad jag tycker är rimligt att anta istället för att köra den här "Nvidia är så elaka"-melodin som vi alla kan vid det här laget. Tycker det framgick hyfsat tydligt av GTC-keynoten att de har ambitioner att komplettera med Nvidias teknikkunnande för att stärka och utveckla ARMs produkter samt erbjuda Nvidias ARM-produkter (t.ex. Grace) parallellt. Det är sannolikt inte bolagsplundring på gång, med tanke på att hela världen använder ARM för att det är billigt.

Folk utgår från hur Nvidia mer eller mindre alltid har gjort. Utifrån ett sådant perspektiv är det helt uppenbart att de köper ARM för att på ett eller annat vis lägga beslag på och styra över plattformen på ett sätt som är maximalt bäst för dem. De är knappast i välgörande syfte som de lägger upp så stora pengar som de gör. Det ligger inte i deras DNA att tänka/agera så.

Den som tror något annat är lika naiv som UEFA varit när man lät storklubbarna få för stort inflytande inom fotbollen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Några reflektioner kring vad som uttrycks i denna tråd:

Arms ISA har inte varit, är inte och lär aldrig bli "öppet". Vem som helst kan teckna en licens, endera för att få använda Arms egna IP för kiseldesign (de har både CPU och GPU) eller licens enbart för ISA för att sedan designa sin egen kiseldesign.

D.v.s. det är en i alla högsta grad stängd ISA som kontrolleras helt och hållet av ett enda företag. Nyckeln till att det ändå blivit en sådan framgångsrik ISA, det säljs ungefär lika många ARM/ARM64 kompatibla kretsar per år som summan av alla tillverkade x86-kretsar, är licensmodellen samt vad Arm erbjuder utöver ISA+IP.

Det x86 har och de flesta av dess konkurrenter saknar är ett extremt brett och moget stöd i grundläggande programvara som är en förutsättning för att ett lika brett applikationsstöd som vi ser på x86. Just detta grundläggande stöd i form av kompilatorer, grundläggande OS-stöd och liknande är vad Arm insett måste få lika mycket FoU-fokus som utvecklingen av ISA och CPU/GPU IP.

Nvidia har exakt samma insikt som Arm på denna punkt. Nvidia total-dominerar GPGPU, inte för att man alltid haft bäst HW, under långa perioder har AMD haft bättre HW framförallt för GPGPU, utan för att Nvidia insett vikten av programvara. Utan programvarustöd är du körd, spelar ingen roll hur bra HW är för utan programvarustöd är slutresultatet ändå att helheten brister.

Just Nvidias insikt runt vikten av programvara gör att jag är övertygad om att Nvidia är en av de bästa ägarna för Arm. Andra kandidater är Intel (de gör ett enorm jobb runt just grundläggande programvara för x86 och OneAPI kan faktiskt göra dem till en relevant konkurrent på GPGPU-arenan mot Nvidia) och Apple (Firestorm må vara världens nu bästa CPU-design, men M1 är ändå ofta underskattad då de flesta bara testar CPU-delen, Apple har redan ramverken och ett ökande stöd i applikationer för att accelerera relevanta saker med GPGPU och NPU).

ARM64 må vara en tekniskt överlägsen ISA-design ställd mot x86_64. Det i isolation kommer knappast göra att automatiskt kan ta över datacenter och PC-marknaden. För egen del ser jag mest till PC-marknaden, vill ha bästa tänka bara produkter och just nu är Windows fastlåsning i x86_64 något som ger mig väsentligt sämre produkter än jag vet är tekniskt möjligt.

Även här tror jag Nvidia har rätt kompetens. De förstår PC-marknaden och med kontroll över världens bästa CPU ISA tror jag Nvidia kan lyssna (har lite svårt att använda ordet "samarbeta" när det kommer till dem ) och förstå vad t.ex. Microsoft behöver för att det ska lyckas.

ARM64 lär garanterat lyckas på servermarknaden med Nvidia vid rodret. Men här har bollen redan fått upp farten så mycket att det mycket väl kan lyckas ändå, redan första försöket är riktigt konkurrenskraftigt sett till prestanda och framförallt prestanda/W ställd mot Intel/AMD trots att det finns flera punkter man lämnat uppenbar optimeringspotential (riskminimering, allt kanske inte bör tas med i ett steg, se på Intels 10 nm...). Risken är om Nvidia inte får köpa Arm kan det bli en ägare som ställer om riktningen på ett sätt som ställer till det här.

Antag att Nvidias köp av Arm går igenom (tror fortfarande att det kommer hända, det här är bara en politruk som vill kamma hem lite billiga poäng på hemmaplan), vad har Nvidia att vinna på att hindra andra från att licensiera Arms ISA? Varför är x86 framgångsrikt tror att det inte går att licensiera och bara två företag kan tillverka kretsar? Jo, p.g.a. lysande programvarustöd.

Om Nvidia låser ut alla andra sitter man själv på all form av programvarustöd. Nog för att man ha lyckats med det på GPGPU, men det har en långt mindre omfattning jämfört med CPU. Historien visar att CPU ISA står och faller med programvarustödet, den som äger Arm ISA måste visa att man starkt tror på ISAn genom att ligga i toppen på spenderad FoU för programvara, så måste vara ett företag med relativt stor kassakista (Apple fick frågan först, de är inte intresserade vilket också säger en del hur lite oroade de är för att Arms ISA licensieringsmodell kommer ändras).

ARM64 kan lyckas även om det politiska spelet lyckas f*cka upp just den här affären, men det kommer förlänga tiden det tar för ARM64 att komma in på server och framförallt på PC-marknaden. Svårt att se varför man ska hurra över det...

Glömde du bort VIA Technologies eller utelämnade du dom med flit, VIA ger Kinesiska bolag rätt att tillverka x86.
USA har redan försökt hindra Kinesiska bolag från att använda arm men USA hade inte kontroll över tillräckligt med IP men tack vare ARM mini China joint venture som kontrolleras av Hou-An Innovation Fund så kan Kina troligtvis vara lugna även om Nvidia köper upp ARM.
Jag är mer intresserad av om RISC-V tar fart om nvidia köper ARM.
Då ARM används i väldigt mycket militär utrusning så går det säkert att åberopa nationella säkerhetsskäl.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Arms ISA har inte varit, är inte och lär aldrig bli "öppet". Vem som helst kan teckna en licens, endera för att få använda Arms egna IP för kiseldesign (de har både CPU och GPU) eller licens enbart för ISA för att sedan designa sin egen kiseldesign.

Håller inte med om att detta har uttryckts och ser det därför som ett argumentationsfel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

Tja, det är ju ett Japanskt företag som äger ARM idag, så vet inte varför det skulle vara en mer säkerhetsrisk att Nvidia skulle äga ARM istället?

Skrivet av UndaC:

Två möjliga förklaringar tänker jag:
1 Softbank är en finansiell köpare, Nvidia är en industriell köpare. Dvs att Softbank nämnvärt skulle påverka daglig drift, teknikutveckling etc föreföll inte som en (lika) stor risk.
2 Man kanske egentligen såhär i backspegeln på nuvarande politisk nivå tycker att försäljning till Softbank redan till en början var felaktigt godkänt. Och två fel blir inte ett rätt så att säga.

En annan faktor är väl att USA har visat sig vara villiga att pusha till exempel google till att vägra Huawei licens för Android.
Android är så viktigt på global politisk skala, men chiptillverkning är det, och om licenser för tillverkning och försäljning av ARM är en mycket mer effektiv sak att hålla gisslan än Android.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Datavetare
Skrivet av EntropyQ3:

Det här är en märklig slutsats.
Apple har ingen anledning att bry sig så mycket om hur ARM hanteras framåt för att de är oberoende av licensiering. Oavsett vad Nvidia gör på den fronten står Apple på egna ben. Om licens-/komponentkostnaderna ökar för deras konkurrenter är det tvärtom en fördel för Apple.

Nvidia kan redan ge sig in på servermarknaden, utveckla PC-orienterade eller mobil-orienterade lösningar, och har gjort/gör det. De behöver inte äga ARM för det. Deras motiv att betala 40 miljarder dollar för ARM ligger på annat håll.

Apple, likt alla andra som har en ARM-licens enbart för ISA, har sin licens på livstid för en specifik version av ISA.

Så Apple har väldigt stor anledning att säkerställa att Arms grundläggande licensmodell ändras. Om framtida version av ARM64 ISA inte skulle gå att licensiera skulle det i praktiken betyda att Apple endera får frysa vad man kan göra sett till ISA (vilket är helt OK för många av ARMs kunder då samma produkt kan finnas 20-30 på marknaden) alt. så måste de byta ISA vilket är en enorm risk.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Snubb1:

Glömde du bort VIA Technologies eller utelämnade du dom med flit, VIA ger Kinesiska bolag rätt att tillverka x86.
USA har redan försökt hindra Kinesiska bolag från att använda arm men USA hade inte kontroll över tillräckligt med IP men tack vare ARM mini China joint venture som kontrolleras av Hou-An Innovation Fund så kan Kina troligtvis vara lugna även om Nvidia köper upp ARM.
Jag är mer intresserad av om RISC-V tar fart om nvidia köper ARM.
Då ARM används i väldigt mycket militär utrusning så går det säkert att åberopa nationella säkerhetsskäl.

I teorin kan "vem som helst" designa en x86 kompatibel CPU. I praktiken kan bara Intel och AMD designa en modern x86_64 implementation då flertalet moderna finesser är skyddad av patent.

Så nej, "glömde" inte VIA men de är irrelevant ur ett PC-perspektiv för en större publik.

Jag hoppas att RISC-V vinner. Men likt mycket annat saknar det vad som gör x86_64 och ARM64 så bra: lysande programvarustöd för grundläggande funktioner.

RISC-V har potential (men inte bevisat än) att vara en lika bra ISA som ARM64, det är riktigt kul!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Entusiast
Skrivet av anon5930:

Det bör du själv göra, köpet av ARM var inräknat i priset. UK sätter stopp.

Delar denna analys. Får se om det blir ett påtagligt försäljningstryck när marknaden öppnar senare idag. Jag sitter still i båten och ser hur marknaden reagerar den närmsta tiden, då får vi veta hur inräknat ARM verkligen var – eller om Nvidia står starkt på egna ben.

Edit: Ser nu att nyheten är från igår haha, så det har redan slagit igenom. Verkar som att marknaden tog det med lugn, åtminstone initialt.

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit