Veckans fråga: Vilket Mass Effect tycker du är bäst?

Permalänk
Medlem

1:an var en bra grund.. men spel mekanismerna lite klumpiga. Inte kassa bara behövde lite polering.

2: är men klara favorit. Allt som var bra med ettan och smidigare spelande.

3: an var rätt okej även om det tog mig en stund att vänja mig med grafik stilen, gillade inte riktigt slutet mest för att jag kände att de olika alternativen kändes... Klumpiga och inte så genomtänkta.

Andromeda spelade man igenom när det var nytt, men det kändes för mig som en klyschig reboot på ettan.. liknande story och alla miljöer var väldigt förutsägbara, för att inte tala om att det ofta fanns en känsla av att många system kastats trots att grunden fanns där.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Sveklockarn:

Du är inte bara en av alla som inte hittat konfigurationsverktyget till ME1 för bl.a. alla grafikinställningar då?

Inte riktigt säker på vad för inställningar/verktyg du refererar till exakt här faktiskt

Vill minnas att jag använde åtminstone mods som ALOT, ME3Tweaks och ME Config Tool, samt ReShade.

Men I slutet av dagen var det inte den grafiska aspekten som tröck ner första och andra spelet för mig. Det var den sega 'combatten' och andra småsaker som kändes lyxigt i ME3 och Andromeda.

Även om första och andra egentligen hade bättre story och karaktärer var det en vekare helhetsupplevelse för mig i alla fall. Spelar ingen roll hur bra story ett spel har om jag inte känner engagemang i själva spelet och dess mekaniker..

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Att spelet ens gjordes är jag tacksam för. Hade faktiskt gärna sett mer titlar baserat på IP't. Hade gillat tanken på ett Mass Effect: Battlefield till och med.

Tja, en storskalig shooter kanske inte skulle vara helt malplacerad med tanke på alla konflikter som utspelar sig i ME-universat.

Skrivet av anders190:

Om jag kan lägga ner tiden så blir det nog att spela igenom Andromeda direkt efter att trilogin är avklarad. Men har lite bekymmer med att kunna motivera säkert 200-250 timmar total speltid... så får se. Bara spelat igenom Andromeda en gång, vid lanseringen, och har länge velat spela igenom en gång tid efter att spelet patchats.

Jag körde ganska långt 2017, men har nyligen börjat om och precis tagit mig igenom största delen av "första planeten" (inga spoilers). Det är en massa saker som rättats till med patchar, sen har jag råkat ut för smärre grejer som t.ex. att kamera/NPCer haft svårt att vara still i vissa konversationer men absolut inget som är game breaking på något sätt.

Jag hade ambitionen att hinna spela igenom Andromeda en gång innan jag kör Legendary Edition, men vi får se hur det går.

Permalänk
Avstängd

Jag saknar alternativet: "Mass Effect är överskattat".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Inte riktigt säker på vad för inställningar/verktyg du refererar till exakt här faktiskt

Jag syftar på att ME1 konfigurerades med en 'MassEffectConfig.exe' som låg mer eller mindre gömd i en underkatalog till installationskatalogen. Det fanns ingen genväg eller referens till att den existerade utan man fick hitta den själv om man t.ex. ville ändra upplösning, annars kördes spelet med någon default-upplösning (typ 1280x720) som sträcktes ut och såg allmänt pixlig ut.

Jag har hjälpt några genom åren som körde default-inställningar utan att veta om det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dastene:

för att inte tala om att det ofta fanns en känsla av att många system kastats trots att grunden fanns där.

Har du något exempel på detta?

Permalänk
Medlem

Har spelat alla, favoriten är väl Mass effect 2, mest för att de är en bättre version av 1.
Synd att dom släppte ett halvfärdigt Andromeda, det hade behövt 1-2 år till i utveckling för att trycka in mer content.

Visa signatur

ASUS RTX 3080 TUF - i7 13700K - Z790-P - NH-D15 - 32GB, 6400MHz - M2 1TB + 500GB - 2 x 27" WQHD 165Hz - K70 RGB MX-Brown - Naos QG - Astro A50 - Sweclockers 900*40

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Har du något exempel på detta?

Många utav planeterna har zoner som du inte kan nå förrän du kommit vidare i spelet. Men jag tyckte det bara togs riktigt seriöst under första planeten. På första planeten väljer vi även om alla baser skall vara militära eller forskning... Men jag såg aldrig att det hade någon påverkan plus man väljer bara den första basen, senare tar bara från vad man valde först och det kändes som att det hade kunnat funnits mer om man valde olika mängd forskning eller militär..... Hoppas det hjälper?

Permalänk
Medlem

1:an. Kan klassas som en riktig shooter. Tvåan var en kletig konsolport. 3:an mittemellan.
Det gäller alltså game play.
Vad gäller storyn, atmosfären osv. så är återigen 2:an sämst; man gick från att rädda galaxen i 1:an till att "rädda" en enda koloni. Usch. 3:an var ju dåligt på denna punkt men ändå ingen katastrof, slutet var dålig men vilket annat slut skulle vara jäkla tillfredställande (för alla)? Ingen.
Sedan så har vi karaktärerna och rollspelsdynamiken, och HÄR har jag lite förståelse för folk som tycker att tvåan är bäst. Fast jag tycker fortfarande att 1:an är bättre även på denna punkt fast presentationen vart sämre.

Så 1>3>2. Egentligen 1>>>>3>>>>2.

Permalänk
Moderator
Forumledare
Skrivet av Meathim:

Jag saknar alternativet: "Mass Effect är överskattat".

Det ligger under alternativet ”avstå att rösta”

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Medlem

Ettan och trean var bäst. 2:ans vapensystem gillade jag aldrig riktigt.

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dastene:

Många utav planeterna har zoner som du inte kan nå förrän du kommit vidare i spelet. Men jag tyckte det bara togs riktigt seriöst under första planeten. På första planeten väljer vi även om alla baser skall vara militära eller forskning... Men jag såg aldrig att det hade någon påverkan plus man väljer bara den första basen, senare tar bara från vad man valde först och det kändes som att det hade kunnat funnits mer om man valde olika mängd forskning eller militär..... Hoppas det hjälper?

Jag förstår hur du tänker. Man hade velat se någon slags slutgiltig status istället för att bara få en smakvariant på storyn.

Vi får hoppas på att Andromeda får en uppföljare där man kan se resultatet av etableringen.

Permalänk
Medlem

Utan tvekan ettan.

Visa signatur

Chassi;Mobo;RAM: NZXT H7 Flow, Asus Crosshair Hero x670E;Ryzen 7 7700X
RAM;PSU: G.Skill TridentZ 64 GB DDR5 6000MHz;BQ Dark Power 13 1000W
Kylare: Corsair AIO 360 med RGB...
GPU: MSI RTX 4090 Suprim X

Permalänk

ME2, men alla fyra spela har styrkor som de andra inte har.

Visa signatur

Fractal Design Define C, ASUS PRIME Z370-A
Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB
HyperX Predator DDR4 3200MHz 16GB( PC4-25600 CL16 16-18-18 )
Palit GTX 1070 TI, Samsung NVMe SSD 960 EVO M2
Seasonic Focus+ 750W 85+ GOLD PSU

Permalänk
Relik 📜

Storyn i ME1 är överlägsen tycker jag, hur karaktärerna introduceras och byggs upp, hur världen och universumet rullas ut. Däremot är det spelmekaniskt rätt kass vid det här laget, det känns gammalt i menyer och interaktion. Och ja, jag är tillräckligt ytlig för att låta sådant påverka mig. Moddar löser en hel del, men hoppas på att Legendary nu kan slipa till ytterligare - i kombination med moddar senare, om inte annat.

Som helhetspaket håller jag ME2 högst, det är lagom av allt och har bra flow. Det saknas en del djup från ME1, men framför allt combat och alla interaktioner är så enormt mycket trevligare. Själv är jag inget fan av sucide mission riktigt, tycker den är... lite för mycket, på något sätt? Var spännande första gången, men i senare genomspelningar ser jag till att diska av den bara.

ME3 är det tekniskt mest fulländade i triologin tycker jag. Minns att varje gång jag kommer dit så känns det ovant med kontroller, rörelser, funktioner och interaktioner, men om jag sedan hoppar tillbaka så upplever jag även ME2 som styltigt. Jag tycker också ME3 har några riktigt, riktigt bra storydelar - ett par av seriens bästa. "Had to be me. Someone else might have gotten it wrong" är en av de absolut mest känslosamma scener jag upplevt i ett spel. Däremot är jag i teamet som tycker slutet är för rumphugget, för "enkelt" i brist på bättre ord. Å andra sidan, Citadel som DLC är ren fan service och ett härligt farväl.

MEA har ett rörelsemönster och ett flyt i combat som jag verkligen gillar. Vet inte om det är jumpjet som gör det, men finns något där som ofta gör striderna roligare än rena transportsträckor. Å andra sidan utnyttjas det dåligt, då mycket känns som random encounters på stora fält. Generellt är det jag har svårt med att storyn är så oinspirerad/oinspirerande, samt det extremt rumphuggna avslutet - "jaha, that's it?". Jag tycker också det är för utdraget i många sektioner - första valvet på Eos till exempel, it never fucking ends. Tycker MEA fått oförtjänt hård kritik, men håller det trots allt som svagast av de fyra.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Överlag så är 2:an bäst, storyn är genomgående fantastisk och har ett bra "flow".

Andromeda vinner på ett enda område och det är combat gameplay. Mycket mer fritt och fartfyllt än i trilogin.

Permalänk
Medlem

Man kanske ska ta och plocka upp Andromeda igen nu när det ingår med Xbox Game Pass på EA Play.

Är det värt att spela 2021 om man inte har spelat det tidigare?

Permalänk
Medlem
Skrivet av xSean145:

Man kanske ska ta och plocka upp Andromeda igen nu när det ingår med Xbox Game Pass på EA Play.

Är det värt att spela 2021 om man inte har spelat det tidigare?

Definitivt ett bra spel.

Visa signatur

Apple:
MacBook Pro M1 14" 2021, 10/16 core, 16 RAM, 1TB SSD.
PC:
Moderkort: MSI MEG X570 ACE | CPU: AMD Ryzen R7 5800X | CPU-kylare: Corsair H150i Elite Capellix | RAM: G.Skill Trident NEO 3600 2x16 Gb | GPU: MSI RTX 4090 Gaming X Trio | SSD: Samsung 980 Pro 1 TB NVMe + Samsung 980 Pro NVMe 2 Tb | PSU: Corsair RM850x | Chassi: Lian Li PC-O11 Dynamic XL | Skärm: Samsung Odyssey G9 | Tangentbord: Corsair K70 RGB Mk.2 MX Speed | Mus: Logitech G604

Permalänk
Medlem

2->3->1.
Får hoppas dom fixat ettan som är katastrofalt buggig. Lyckades ta mig igenom hela för nått år sedan. Fick stänga av vissa saker i konsollen för att kunna ta mig vidare. Första gångerna gav jag upp då det buggade nått över jävligt. Fastnade i golvet eller i taket eller i nån vägg...
Ska vli kul med en förhoppningsvis helt fixad remaster

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Får hoppas dom fixat ettan som är katastrofalt buggig. Lyckades ta mig igenom hela för nått år sedan. Fick stänga av vissa saker i konsollen för att kunna ta mig vidare. Första gångerna gav jag upp då det buggade nått över jävligt. Fastnade i golvet eller i taket eller i nån vägg...

Jag har spelat igenom det nyligen genom Origin på Windows 10 utan några uppenbara problem. Det är inte så att du har någon ålderdomlig, opatchad version från skiva?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Om du gillar serien/IP't är du nästan skyldig att ge spelet en ärlig chans.

Det är ju klart att jag har spelat det, har till och med spelat om det nu på senare dagar, visst är det bättre än det var vid release men spelet saknar så mycket och för att inte tala om hur ojämn kvaliten är mellan olika quest.

Hade BioWare och kanske främst EA velat hade man kunnat rädda Andromeda, men man valde att överge skeppet istället, vilket är surt som satan.

Permalänk
Medlem

Jag borde spela genom dessa spel då jag haft dem på Steam i åratal. Spelat första i någon timma vilket ju betyder att jag inte kom så långt alls.

Visa signatur

Ryzen 5600x | 32GB DDR4 Vengeance LPX 3600MHz | Gigabyte X570-I Aorus Pro | Louqe Ghost S1 + Medium top hat | MSI GTX1080 Gaming X | Corsair SF600 V2 600W | Noctua NH-L12S | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Crucial MX300 525GB | ASUS ROG Swift PG278QR | QPAD MK-85 MX Red | Logitech G602 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

2->3->1.
Får hoppas dom fixat ettan som är katastrofalt buggig. Lyckades ta mig igenom hela för nått år sedan. Fick stänga av vissa saker i konsollen för att kunna ta mig vidare. Första gångerna gav jag upp då det buggade nått över jävligt. Fastnade i golvet eller i taket eller i nån vägg...
Ska vli kul med en förhoppningsvis helt fixad remaster

jag har det på 360 och på Origin och har spelat runt det på båda flera gånger utan problem så låter skumt att du hade så mycket problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Jag har spelat igenom det nyligen genom Origin på Windows 10 utan några uppenbara problem. Det är inte så att du har någon ålderdomlig, opatchad version från skiva?

Skrivet av pa1983:

jag har det på 360 och på Origin och har spelat runt det på båda flera gånger utan problem så låter skumt att du hade så mycket problem.

Det är från en skiva jag kör det men får man inte uppdateringar då? alla spel idag patchas väll automatiskt? min urålderliga skiva med diablo 2 patchas direkt och automatiskt till exempel, har aldrig haft problem med det på andra spel jag kört från skivor. om de inte är extremt gamla förstås?
kanske får söka reda på en riktigt patch eller helt enkelt köpa remastern imorgon om det är då den släpps.

mina problem var att jag fastnade i saker och att alla gubbar blev svarta "blobbar" vilket löstes om man stängde av en lightning funktion i spelet.

googlade lite snabbt och det finns fortfarande buggar som löstes i mitten av förra året och det gällde främs de svarta blobbarna som AMD cpuer led av.
Fixen för detta kom tydligen november 2020.

https://cookieplmonster.github.io/2020/07/19/silentpatch-mass...

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Det är svårt då hela trilogin är gudomlig, men måste nog säga ettan. Spelade det på Xbox och blev helt förtrollad. På andra plats kommer trean, följt av tvåan på tredje plats. Andromeda spelade jag aldrig ut, men jag kommer ge det en ny chans när jag har spelat ut Legendary Edition.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Jag började nyligen spela Andromeda för första gången, tänkte att jag skulle ge det en chans. Är uppe i 53 timmar nu och har haft mycket roligt med den tiden. Ibland känns det lite B men verkligen ett bra spel ändå, sjukt långt över förväntan för mig.

Min favorit är definitivt ME2, jag älskade det spelet. Men det var många år sedan nu så lite svårt att veta vad jag skulle tycka idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är från en skiva jag kör det men får man inte uppdateringar då? alla spel idag patchas väll automatiskt? min urålderliga skiva med diablo 2 patchas direkt och automatiskt till exempel, har aldrig haft problem med det på andra spel jag kört från skivor. om de inte är extremt gamla förstås?
kanske får söka reda på en riktigt patch eller helt enkelt köpa remastern imorgon om det är då den släpps.

Nu har jag aldrig installerat ME1 från skiva, men väldigt få spel från den eran hade några automatiska patchar om det inte fanns en koppling till någon spelklient d.v.s. att man samtidigt installerar t.ex. Steam. Min spontana gissning är att spelet är opatchat annars.

Skrivet av Aka_The_Barf:

mina problem var att jag fastnade i saker och att alla gubbar blev svarta "blobbar" vilket löstes om man stängde av en lightning funktion i spelet.

googlade lite snabbt och det finns fortfarande buggar som löstes i mitten av förra året och det gällde främs de svarta blobbarna som AMD cpuer led av.
Fixen för detta kom tydligen november 2020.

https://cookieplmonster.github.io/2020/07/19/silentpatch-mass...

Jäkligt intressant fynd!

"Looking up existing discussions online, this issue seems to affect AMD FX and Ryzen chips. Compared to the older AMD chips, these lack a 3DNow! instruction set. Unrelated or not, the community consensus was that this was the cause of the bug and that the game tried to use those instructions upon detecting an AMD CPU. Given that there are no known cases of this bug occurring on Intel CPUs and that 3DNow! instructions were exclusive to AMD, it’s no surprise the community assumed that this is the issue."

Detta förklarar ju grafikbuggarna, däremot känns det inte som att "fel på golven" och liknande buggar är relaterade till det. Hade ingen aning om att AMD droppat stödet för 3DNow! och framförallt inte så tidigt som 2010, kan ju inte varit mycket mer än 12 år efter det introducerades?

Detta lär ju åtminstone inte vara ett problem i Legendary Edition.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Nu har jag aldrig installerat ME1 från skiva, men väldigt få spel från den eran hade några automatiska patchar om det inte fanns en koppling till någon spelklient d.v.s. att man samtidigt installerar t.ex. Steam. Min spontana gissning är att spelet är opatchat annars.
Jäkligt intressant fynd!

"Looking up existing discussions online, this issue seems to affect AMD FX and Ryzen chips. Compared to the older AMD chips, these lack a 3DNow! instruction set. Unrelated or not, the community consensus was that this was the cause of the bug and that the game tried to use those instructions upon detecting an AMD CPU. Given that there are no known cases of this bug occurring on Intel CPUs and that 3DNow! instructions were exclusive to AMD, it’s no surprise the community assumed that this is the issue."

Detta förklarar ju grafikbuggarna, däremot känns det inte som att "fel på golven" och liknande buggar är relaterade till det. Hade ingen aning om att AMD droppat stödet för 3DNow! och framförallt inte så tidigt som 2010, kan ju inte varit mycket mer än 12 år efter det introducerades?

Detta lär ju åtminstone inte vara ett problem i Legendary Edition.

Undrar om 3dnow var dumt att ta bort? Om inte annat för dessa kompatibilitets problem?

Lider legendary edition av detta är det ett legendary fail.

Ramla genom golven var det faktiskt längesedan jag gjorde så det är nog fixat nu.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Undrar om 3dnow var dumt att ta bort? Om inte annat för dessa kompatibilitets problem?

Det är om inte annat ett exempel på vad som kan hända när man tar bort stöd för "oanvända" saker. Det är ju hyfsat vanligt förekommande i trådar här på forumet att folk tycker att kompatibilitet för äldre grejer ska kapas bort bara för att de är omoderna eller motsvarande.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Lider legendary edition av detta är det ett legendary fail.

De har ju bytt ut/kraftigt modifierat motorn för spelen såvitt jag kan förstå, och eftersom det uppenbarligen inte är ett problem som rör Mass Effect 2 så har ju Bioware fixat det redan där genom att ändra på hur processorns funktioner används.

Permalänk
Visa signatur

Fractal Design Define C, ASUS PRIME Z370-A
Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB
HyperX Predator DDR4 3200MHz 16GB( PC4-25600 CL16 16-18-18 )
Palit GTX 1070 TI, Samsung NVMe SSD 960 EVO M2
Seasonic Focus+ 750W 85+ GOLD PSU