Grafikkort kan bli ännu dyrare – priset på GDDR6-minne ökar

Permalänk
Medlem

Det är bara löjligt nu. Går inte bli arg längre…..

Skrivet av Quiki:

Ja människor har ju 2 njurar...

Inte länge till 😄

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ceji:

Dagens brist och ockerpriser på grafikkort kommer såklart att påverka hela spelmarknaden i framtiden. Kanske bromsas utvecklingen av spel eftersom väldigt få har möjlighet att spela på högre upplösningar. Kanske kommer folk skippa att spela med dator och istället spela med konsoll, då växer konsollmarknaden istället och pc-spelsmarknaden tappar och fokus läggs på att släppa spel till konsoller i stället. Om priserna och bristen kvarstår kanske en hel generation inte ens ser datorn som något att använda till spel. Kanske tar mobiltelefonerna över detta också. Men troligtvis blir konsekvensen något vi inte kan se nu utan det kommer visa sig senare. Allvarliga konsekvenser får det i alla fall på något sätt, det är säkert.

Lite siffror här är att intäkterna för spel ligger till mer än hälften på mobila system (iOS och Android) redan, där iOS har merparten trots sin mindre volym. Resten delas ganska jämnt mellan PC och konsol. PS4/XBOne är generellt "lead target" för AAA spel, (trots att Nintendo Switch har en stor andel av konsolintäkterna så har tredjepartstillverkarna inte siktat på den plattformen).

Vi ser ju till och med på PC-forum som Sweclockers hur folk surnar och lägger sina next-gen pengar på konsoler istället, så en migration från PC till konsol sker åtminstone för en tid framåt, hur lång vet ingen.

Med tanke på hur marknaden ser ut verkar det givet att majoriteten av släppen den närmaste tiden kommer att köra på på PS4/XBO, men jag undrar vad som kommer att hända framåt med mjukvarumarknaden. Till och med Sony (!!!) säger att de kommer att börja utveckla för mobiler, vilket inte är så konstigt ur företagsekonomisk synvinkel eftersom mobiler+Switch står för två tredjedelar av alla spelvaruintäkter och andelen växer stadigt. I gengäld har ju grafikkonsolerna och PC en väl inarbetad publik för vissa typer av titlar. Om den nya Switchen presterar vettigt, skulle jag kunna se en framtid där New Switch/PS4/XBOne bildar baslinje för fem sex år framåt. Det skulle ha fördelen att man kan sälja till en stor del av PC marknaden, och i takt med att mobilerna utvecklas, också successivt tjäna mer pengar på iOS/Android.

Permalänk
Medlem
Skrivet av marcusOCZ:

Det är ju vad distri eller butikerna tar. Tänkte mer på om Sony eller Microsoft tar mer än deras gällande MSRP.

Det bör ligga på samma ökning, eftersom det alltid i slutändan är du som konsument som får betala kostnader (Då marginalerna jämfört med exempelvis kläder är så fantastiskt små, så finns det helt enkelt inget vingelmån)