Läsplatta och biblioteksstöd

Permalänk
Medlem

Läsplatta och biblioteksstöd

Varje sommar kring semestertider brukar både jag och annan media få upp intresset för läsplattor med e-ink skärm

Fördelen mot vanliga surfplattor och telefoner är att dessa skärmar fungerar utmärkt i direkt solljus, är vänliga för ögonen när man läser mycket text och är väldigt energisnåla vilket innebär lång batteritid.

Jag har ägt många olika läsplattor genom åren, från tiden innan inbyggd belysning och touchfunktion (iRiver, tidiga Kindle och Nook) där man stegade runt med fysiska knappar till dagens modeller som är vattentäta, har wifi och inbyggda bokaffärer.

En smidig funktion på dessa plattor är att man oftast kan låna e-böcker från sitt bibliotek och läsa på plattan, det har fungerat i ett antal år men är samtidigt lite omständligt.

Det som oftast fungerar är att använda en vanlig dator där man via programmet Adobe Digital Editions kan låna e-böcker från sitt bibliotek och sedan föra över dem via kabel till sin läsplatta.

En smidigare lösning är om man kan låna böcker man vill ha på själva plattan och ladda hem dem direkt - det går, men är tyvärr inte så enkelt som man skulle vilja.

En av de mer populära modellerna av läsplattor på den svenska marknaden är Kobo, och jag har själv deras Kobo Libra H20

Den har Overdrive inbyggt i plattan som är en plattform för att låna böcker.

Overdrive har vunnit en upphandling i Sverige vilket (jag tror) innebär att alla svenska bibliotek egentligen skulle vara anslutna till tjänsten - men upphandlingen är överklagad och just nu har jag ingen aning var frågan ligger.

Det innebär rent praktiskt att ca ett 10-tal bibliotek i Sverige är anslutna till Overdrive och resten använder det "gamla" systemet från svenska E-lib (numera Axiell Media)

Du behöver dock inte nödvändigtvis bo i närheten av dessa bibliotek för att använda dem, det går att skaffa ett digitalt lånekort på exempelvis Västra Skaraborgs Bibliotek med hjälp av Bank-ID och låna e-böcker utan att nödvändigtvis vara skriven där.

Men, tyvärr är mjukvaran för Overdrive hos de flesta svenska biblioteken inte kompatibel med Kobos läsplatta - det har varit så i över ett år och både jag och andra har påpekat det till biblioteken, men ännu är det inte löst.

Så här skriver exempelvis Järfälla bibliotek på sin hemsida:

Citat:

OBS! Just nu går det inte att ladda ner böcker direkt till Kobo-läsplattor från Overdrive. Vi har påpekat problemet hos tillverkaren av Kobo-läsplattan.

Det är lite svårt att hitta en lista över bibliotek i Sverige som har Overdrive, men några har jag hittat:

* Järfälla - har Overdrive, fungerar inte med Kobo, permanent lånekort ges endast ut fysiskt på plats

* Härryda - har Overdrive, fungerar inte med Kobo, permanent lånekort ges endast ut fysiskt på plats

* Västra Skaraborg - har Overdrive, fungerar inte med Kobo, permanent lånekort går att få mot Bank-ID

* Härnösand - har Overdrive, permanent lånekort ges endast ut fysiskt på plats

* Malmö - har Overdrive, fungerar med Kobo, har endast titlar på engelska (med några få undantag) Går att få lånekort utan att vara där fysiskt.

* Göteborg - fungerar med Kobo, har titlar på svenska, går att låna med tillfälligt lånekort, permanent lånekort ges endast ut fysiskt på plats.

Här kan man se utbudet av e-böcker på Göteborg bibliotek: https://gotlib.overdrive.com/

Tack vare att Göteborgs bibliotek numera tillåter att man lånar e-böcker med ett tillfälligt lånekort har jag äntligen kunnat testa denna funktion med böcker på svenska

Det finns säkerligen fler bibliotek, men jag har inte testat alla - fyll gärna på om du känner till fler och har lyckats låna böcker via Kobo där.

(syftet med tråden är att sammanställa lite för mig själv samt att andra förhoppningsvis kan finna det intressant eller komma med tips )

Permalänk
Medlem

Schysst! Har själv en Kobo Libra H2O som jag är riktigt nöjd med. Har dock inte testat denna funktion. Tack för sammanställningen!

Permalänk
Medlem

Jag vill lägga till en sak jag glömde nämna i inlägget ovan angående Overdrive - det finns en begränsning i vilka titlar man hittar i Overdrive på plattan även om man är ansluten till ett bibliotek med många svenska titlar.

Tydligen måste titeln man vill låna finnas både hos biblioteket och i Kobo:s egna butik.

Finns inte titeln i Kobo:s butik dyker den alltså inte upp som val att låna i Overdrive på plattan, även om titeln finns hos exempelvis Göteborgs bibliotek.

(då kan man lösa det genom att låna på "det gamla vanliga" sättet - via en dator och föra över boken till plattan via en kabel)

Nu är Kobo:s butik lyckligtvis ganska välfylld - även på svenska titlar, så förhoppningsvis är problemet inte så stort.

Men det är ju alltså mestadels populära böcker som är lätta att hitta, om du är ute efter en äldre eller lite mer ovanlig titel är det möjligt att den inte finns.

Nästa test:

Den schweiziska tillverkaren "Pocketbook" kallar sig världens tredje största tillverkare av läsplattor (efter Amazon Kindle och Rakuten Kobo) och säljs i Sverige av bla Inet och Dustin.

De är förövrigt den första stora tillverkaren som lanserat läsplattor med färgskärm: Pocketbook color och Pocketbook Inkback color.

Eftersom de inte är lika stora på exempelvis bokförsäljning som de andra aktörerna, och inte har någon egen butik (som fungerar i Sverige) har de löst det på lite annorlunda sätt - inbyggt stöd för Adobe drm.

Det innebär att du kan köpa böcker och ladda hem dem direkt på plattan via webbläsaren från valfri bokaffär, exempelvis svenska Adlibris.

Det innebär dessutom att du kan använda en Pocketbook för att låna eböcker direkt på plattan på samtliga svenska bibliotek.

Jag har testat detta och det fungerar utmärkt

Du laddar först hem en länk som du sedan trycker på, då laddas själva boken hem (efter att Adobe drm har verifierat länken)

Det finns egentligen endast ett problem och det är att webbläsaren (på alla läsplattor) är väldigt seg att använda.

På grund av att sidorna är optimerade för webbläsare på vanliga datorer eller på mobiler/surfplattor går det väldigt segt att surfa på en läsplatta.

Skillnaden mot exemeplvis bokbutiken på en Kindle platta eller Overdrive på en Kobo - som är optimerade för just en läsplatta - är stor.

Liten sammanfattning angående möjligheten att låna böcker direkt på en läsplatta:

* Amazon Kindle - obefintlig.

* Kobo med Overdrive - möjlig och fungerar bra så länge man är ansluten till "rätt" bibliotek.

* Pocketbook - möjlig och fungerar med alla svenska bibliotek, men är något omständigt och segt via webläsaren.

Ska inom kort testa en fjärde variant via Onyx Boox

Permalänk
Medlem

Sista testet är en något annorlunda läsplatta, Kinesiska Onyx Boox gör e-boks läsare med Android som OS.

Det innebär att man kan installera i princip alla appar som finns till Android, många finns redan förinstallerade såsom Amazon Kindle, Kobo Books, PocketBook reader mfl

Även bibliotekens Android appar går att installera, som "Libby" för bibliotek anslutna till Overdrive och "Biblio" för bibliotek med Elib (Axiell Media)

Vill man använda plattan på samma sätt som jag gjorde ovan med PocketBook, alltså genom att låna böcker direkt från webbläsaren på biblioteken så går det att verifiera böckerna genom att ladda hem och installera Adobe Digital Editions.

Här är jag exempelvis inloggad och lånar böcker på Göteborgs bibliotek med Libby:

Detta är modellen "Poke 3" med 6" svartvit skärm, alltså samma storlek som exempelvis Kindles och PocketBooks vanliga modeller.

Allting fungerar även om det krångligt att få igång Google Play Store - däremot upplever jag samma frustration som jag nämnt tidigare när man använder en skärm som inte riktigt är gjord för formatet, det gäller att ha lite tålamod

Vill man däremot ha en platta "som bara fungerar" är det bättre med Kobo eller PocketBook.

.......

Rekommendationen om man vill låna böcker direkt på en läsplatta blir till slut:

Kindle
Amazons läsplattor Kindle är riktigt bra men är samtidigt väldigt låsta till Amazons ekosystem - att få in lånade böcker från svenska bibliotek utan att använda "ful-metoder" är inte att tänka på (i USA går det tydligen via Overdrive)

Förhoppningsvis lanserar de i alla fall snart en satsning på Sverige där vi får se menyer på svenska samt böcker på svenska i Kindles butik.

Kobo
Bor du i Göteborg ? Kobo Libra H20 är ett utmärkt val.

PocketBook
Vill du ha en smidig lösning som fungerar i hela Sverige ? Skaffa en Pocketbook, de är riktigt bra.

Onyx
Har du tålamod och experimenterar gärna lite ? Kolla upp Onyx Boox.

Permalänk
Medlem

Mina ögon är inte så bra längre så jag hade nästan helt slutat att läsa böcker tills jag köpte en begagnad kindle paperwhite gen 3 här på sweclockers. Nu kan jag läsa böcker igen till och med utan glasögon! Jag är mycket nöjd med den men jag har aldrig lyckats få in någon bok ifrån biblioteket. Går det att göra med ”Adobe Digital Editions”?

Jag köpte även en ny paperwhite gen 4 till vår klubb att ha i ett fönster som display av en websida. Det fungerar (även i solljus) men det hänger sig ofta. Ibland pga uppdateringar (firmware) eller av någon annan okänd anledning (för varmt i fönstret?) så jag är inte helt nöjd med det. Ska försöka blockera updates genom att blockera en del amazon sidor i routern. Vi får se hur det går.

Webläsaren i den är väldigt slö så en kindle duger inte som surfplatta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kdk_warhead:

Jag är mycket nöjd med den men jag har aldrig lyckats få in någon bok ifrån biblioteket. Går det att göra med ”Adobe Digital Editions”?

Nej, tyvärr - det går inte få in Adobe Digital Editions i en Kindle läsplatta.

Enda sättet att få in biblioteksböcker till Kindle är att först ta bort kopieringsskyddet från böckerna och sedan konvertera dem till ett format som Kindle kan läsa: Mobi.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pulver:

Nej, tyvärr - det går inte få in Adobe Digital Editions i en Kindle läsplatta.

Enda sättet att få in biblioteksböcker till Kindle är att först ta bort kopieringsskyddet från böckerna och sedan konvertera dem till ett format som Kindle kan läsa: Mobi.

Tack för svaret. Nu slipper jag lägga tid på att försöka få det att fungera.

Permalänk
Medlem

Fint sammanfattat, det var precis den här informationen jag var ute efter i uppdaterat format!

Särskilt intressant att en titel måste finnas både i Kobos butik och Overdrive för att den ska gå att låna direkt – vilket låter otroligt artificiellt. Även om det går att kringgå vill jag inte gärna bli motarbetad på det sättet. Pocketbooks, och indirek Onyx, lösning att helt enkelt stödja Digital Editions direkt i plattan är uppenbart praktisk (så länge tålamodet att använda webbläsaren räcker till) och jag förmodar att det också ger tillgång till störst låneutbud. Jag är däremot inte helt såld på att köra Android direkt, så som Onyx. Jag har haft missnöjet att använda Biblio som då var så pass dålig att det var stört omöjligt att få det att visa lånade böcker på den enhet jag använde. Värdelös, med andra ord. Istället fick jag gå över till Aldiko (numera Aldiko Classic), som efter lite Adobe och biblioteksinlogg i alla fall fungerade trots knepigt gränssnitt.

Som det ser ut nu tar jag förmodligen sikte på en Pocketbook.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pulver:

Nej, tyvärr - det går inte få in Adobe Digital Editions i en Kindle läsplatta.

Enda sättet att få in biblioteksböcker till Kindle är att först ta bort kopieringsskyddet från böckerna och sedan konvertera dem till ett format som Kindle kan läsa: Mobi.

Dock var medveten om att det är upphovsrättbrott att konvertera för att kringgå kopieringsskyddet av eböcker på samma sätt som att tanka ned filmer med torrent, så är man noga med sådant så kan man helt enkelt inte använda kindle för att låna böcker från bibliotek i Sverige.

Permalänk
Medlem

Kobo Clara HD, hur är den? Jag är sugen på en läsplatta nu och Inet har 3 st för samma pris, Kobo Clara HD, Kindle Paperwhite 4 och Pocketbook Touch Lux 5 Svart (som verkar ha lägre upplösning?).

/hulle.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hulle:

Kobo Clara HD, hur är den? Jag är sugen på en läsplatta nu och Inet har 3 st för samma pris, Kobo Clara HD, Kindle Paperwhite 4 och Pocketbook Touch Lux 5 Svart (som verkar ha lägre upplösning?).

/hulle.

Den är helt OK, den har ju även varmt ljus i 10 steg, vilket inte Paperwhite 4 har, dock 6" är för min del lite för smått, men om man bara läser nån gång då och då funkar det eller om man tänkt läsa på tåget/bussen på väg till jobbet, skulle satsa på en något större platta, typ Nya paperwhite 5 eller Kobo Libra 2, åtminstone om man planerar och gillar att läsa böcker.

Pocketbook vet jag inget om.