Söndagsmatiné: Linux suger

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tuulikk:

Sedan 90-talet är en ganska lång tid. Jag började som smått med ritplattor 2003 om jag inte minns fel. Skaffa nog första egna 2004 eller 2005, enkel Trust platta där man nästan var tvungen att ha pennan vertikal. Har du några verk att visa?

Jag har denna bilden som jag gjorde i TVPaint på en Amiga 4000 med Wacom Artpad II:

På senare tid använder jag mest mina ritplattor för att retuschera mina foton och ritar sällan något seriöst längre.

Permalänk
Medlem

Min enda önskan är att bankid gått att köra på linux. Som det är nu behöver folk köpa nya datorer eller smartphones då deras operativsystem fasas ut, och med det deras stöd av bankid.

Det enda positiva med konsumtionen kan vara att den tekniska utvecklingen går snabbare, för annars kanske vi varit något decennium bakåt i tiden för att teknikföretagen omsatt och forskat mindre.

Permalänk
Medlem

Mitt råd , pröva linux. Det finns massor femfemmor som tycker att Linux suger. Jag menar på att utan Linux skulle vi inte ha kommit så långt som idag.

Chroombook
Android
WebOS
Din router
Din bil ( Dock inte volvo 240 )
mm
mm

Har linux inbyggt i sej. Linux duger alldeles utmärkt som skrivbord OS. Jag började köra Linux på tidig 90 tal. Försökte ett tag med OS/2 och även NT 4. Körde Linux på en dual p90 med Tomcat II moderkort som router innan ens routrar fanns köp för konsument bruk. Däremot skulle behövas utbilda folk hur linux fungera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

Om det nu är ribban för om man "kör" något eller inte så kan man iaf. vara hyfsat säker på att de flesta som "kör" Linux i nuläget installerat det själva. Och sett till det argumentet är väl det är mer än man kan säga om gemene Windows/Mac användare?

Du har helt rätt i detta om man ser på andelen användare som gjort ett aktivt val gentemot andelen användare som bara accepterat vad som var installerat (samma argument kan man dock använda för Linux på routrar exempelvis). Men sett till antalet användare och inte andelen så lär det ändå vara fler som aktivt väljer Windows än som aktivt väljer Linux, eller?

Citat:

Linux måste du aktivt välja att "köra" medan Windows och Mac OS är vad du får när du köper en dator från återförsäljare.

Av de fyra datorer i användning som jag har så var Windows förinstallerat på en av dem, en Surface, övriga har jag aktivt valt att installera Windows på. Och det lär se ungefär likadant ut för stora delar av detta forum exempelvis.

Citat:

Sedan tror jag Linux har rätt mycket mer att erbjuda när det handlar om att göra ett OS personligt. Men det kan man troligtvis ha svårt att greppa om man aldrig "kört" det på allvar.

Jo, mer möjligheter till anpassning finns det absolut, samtidigt finns det ju hyfsat stora möjligheter i Windows också, det är bara att få använder de. Jag installerade en ersättare till Explorer på W98 exempelvis, och man behöver inte gå så långt utan det finns massvis av mjukvara som ändrar gränssnittet som alla startmenyersättare exempelvis, eller Rainmeter och liknande.

För en liten grupp användare är nog anpassningsmöjligheterna viktiga men för de flesta så är de inte det. Windows har tagit bort anpassningsmöjligheter genom åren och det verkar inte har skapat några större protester för de flesta bryr sig inte helt enkelt, och de som gör det kan installera något annat program för att exempelvis byta teckensnitt i gränssnittet.

Citat:

Men samtidigt, för vissa, hade det inte räckt om så Linux alternativen hade stött 150% av spelen som existerar. Ja även dem som i nuläget enbart finns tillgängliga på andra, exklusiva plattformar.
Så det är nog inte där skon klämmer, egentligen.

Det är generellt svårt att lämna ett ekosystem man rotat sig i, -eller när det är det enda man känner till, allt annat är fel, för du vet hur ditt system fungerar, -eller tror/har en uppfattning av det iaf.

Om någon som är van vid Windows hamnar i en Linux miljö så är något av de första samtalsämnena varför Linux inte fungerar som Windows??? och att Windows i det fallet är "bättre" för det vet man hur det fungerar/är möjligt, -eller vad som inte fungerar/är möjligt. Man vill inte lära sig helt enkelt. För man kan ju redan Windows, och allt är väl kopior av Windows? Det är ju standard...?

Sen finns så klart en kommersiell tanke i det. Tyvärr har de kommersiella aktörerna i stort sett ratat Linux under hela dess existens kunderna finns inte där heter det, men det är ofta p.g.a. applikationerna inte heller finns där.
Och kunderna känner enbart till programvaror med kända namn, och de finns inte för Linux-plattformen. Alternativ finns det däremot gott om och de blir ständigt fler p.g.a. oviljan hos etablerade aktörer att faktiskt ge ut programvara på linux-plattformen.

Men för den gemene Windows eller Mac användaren göre sig alternativen icke besvär för: "Jag vet hur mitt program fungerar som jag brukar använda på annan plattform och utan det är jag ingenting och utan det är Linux ingenting och därmed kan jag inte använda Linux."

Många fastnar i den delen av diskussionen, om huruvida Linux kan köra de program eller spel man är van vid eller hur bra alternativen är i de fall när mjukvaran inte går att köra, men för att Linux över huvud taget ska vara relevant för "noviser" så måste det ju erbjuda någonting de vill ha som saknas i Windows, en USP helt enkelt. Sen vet jag förstås att det för många finns anledningar till att Linux är bättre för vissa kategorier av användare, men det är inte saker som går att applicera på Windows användarbas i stort.

Citat:

Nu har vi bara skimmat lite på ytan. Men som jag ofta hävdar, ingen tvingar dig att "köra" Linux. Windows och Mac brukar man däremotbli tvingad till i högre utsträckning när plattformar är byggda mot dessa system och inget annat.

Tja men spelar det någon roll egentligen? Sen stämmer det ju inte för alla överallt. Mitt jobb har tvingat mig att både lära mig (mer) och använda Linux varje dag exempelvis.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Donnerstal:

Men det stämmer ju. Hade Linux varit bättre/lättare för de flesta att använda så hade de också gjort det.

Ja det var väl därför internet exporer också var störst under en lång tid. För att den var bäst 😁.

Jag jag tänker mig att marknadsföring, befintlig dominans, vanemönster och inkörströsklar har en "viss" roll att spela här också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Ja det var väl därför internet exporer också var störst under en lång tid. För att den var bäst 😁.

Jag jag tänker mig att marknadsföring, befintlig dominans, vanemönster och inkörströsklar har en "viss" roll att spela här också.

Du har absolut en poäng men det finns ju flera aspekter. Att IE/Edge inte dominerar idag trots att det följer med alla installationer av Windows tyder ju på att folk faktiskt har förmågan att byta ut en mjukvara om de bedömer att det finns bättre alternativ. Sen är det förstås oändligt mycket krångligare att byta ut Windows än att byta en webbläsare, men i alla fall.