Färre Geforce RTX 3060 och RTX 3060 Ti framöver

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dorkchicken:

Klart det spelar roll va en gpu kostar för en miner, alla vet crypto är som en berg o dalbana, man har en begränsad tid. ROI - return of investment spela stor roll. Smärtgränsen i Sverige ligger väl nånstans mellan 160-180kr / mhs (enligt va gpus går för på Tradera). Ingen miner köper ett 3090 för 50k, eller ett 3070 för 20k tex så länge priset på ETH ligger runt dagens värde, men säg aldrig aldrig om ETH skulle gå till 20000USD så kommer vi nog se pris på gpu göra 3-5x från idag

Men som ren gamer så behöver man bara 1 kort oftast, tycker man ens hobby (gaming) är viktig nog och är värt att lägga pengar på så va spelar några tusen över butikspris för roll? Speciellt om man ska ha kortet i flera år. Det finns ju kort o få tag på via scalpers på blocket/tradera. Jag gillar tex märkeskläder, helt onödig lyxkonsumption, en t-shirt för 50kr eller 1000kr fyller samma funktion, men det är en hobby jag tycker det är värt, för det ger mig nöje

Som sagt allt är ju frivilligt, finns massor med gamers som betalat dagens marknadspris och sitter o njuter av sitt nya kort nu och är skitglada.

Det är bara en smula, lite lite, konstigt då att om detta är någon slags naturlig världsordning eller ens har ett uns av normalitet, att det är skriverier om priserna nästan dagligen. att "marknaden gör sin grej" borde inte ha något nyhetsvärde och borde framförallt inte uppröra folk. Marknaden har väl gjort sin grej sålänge marknaden har funnits? vad är skillnaden nu?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

Det löser sig själv över tid, konsoler är 3-4 gånger mer prisvärda än PC och kommer ta över helt. PC lär försvinna för mer än arbete genom effektivisering och man gör sina ärenden på platta eller mobil.

Börjar bli rätt klar uppdelning:

*Mobil: Enkla spel där man kan lura pengar ur folk likt kasino
*PC: Retro-spel konsol
*Konsoler:
XBOX & PS: High-End spelande på storskärm
Nintendo: Lär fortsätta sitt eget lyckade race med fokus på sina egna IP

Att PC ska försvinna har vi väl hört i snart 20 år, eller?

Snarare så att konsoler blir mer som PC, går redan byta ut disk och uppgradera, var går gränsen till att det blir en kompakt PC? OS?

Xbox och Windows delar mer än någonsin.

Folk har börjat protestera mer mot att alla är fastlött/fastlimmat så man inte kan reparera/uppgradera själv och miljötänket gör det ännu svårare så man får nog snart gå tillbaka mot gamla goda PC-tänket där det mesta kan bytas ut vid behov.

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Det är bara en smula, lite lite, konstigt då att om detta är någon slags naturlig världsordning eller ens har ett uns av normalitet, att det är skriverier om priserna nästan dagligen. att "marknaden gör sin grej" borde inte ha något nyhetsvärde och borde framförallt inte uppröra folk. Marknaden har väl gjort sin grej sålänge marknaden har funnits? vad är skillnaden nu?

Skillnaden är priset har gått upp för mkt för snabbt, folk har svårt o vänja sig. Mkt av det är pga pandemin, kontainerfrakten från asien har gått upp 700% tex. Oavsett va det gäller så har majoriteten svårt med för snabba förändringar. Att ha en stadig inflation på 2-3% per år eller 20-30% på 1 år tex. När chocken har lagt och det nya blir vardag så kommer folk sluta reagera så starkt. När pandemin började så va det ju sjuk panik, massor med stora förändringar i ens vardag på kort tid osv. nu 1,5år senare är folk mkt mer avslappnad. Vi människor har alltid anpassat oss genom historien det tar bara lite tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det är bara en smula, lite lite, konstigt då att om detta är någon slags naturlig världsordning eller ens har ett uns av normalitet, att det är skriverier om priserna nästan dagligen. att "marknaden gör sin grej" borde inte ha något nyhetsvärde och borde framförallt inte uppröra folk. Marknaden har väl gjort sin grej sålänge marknaden har funnits? vad är skillnaden nu?

Det är inte lönt att diskutera med tokar som tror att en fri marknad är det bästa.
Företag visar gång på gång att regleringar är nödvändiga, men det går inte riktigt in alltid

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

Oj, här var det ord och inga visor. Brukar skriva att svenska kronan är en skvalpvaluta och blir då genast påhoppad av diverse kronkramare. Man får ju aldrig glömma att på 60-talet kostade en CHF lika mycket som en svensk krona. Ja.. nu går det 10kr på en CHF. Nåväl. För att få någon form av riktlinje så prissätts ju elektronik för det mesta i USD. Jag minns iaf att jag betalade 3600 för ett Creative Geforce 2 GTS när det släpptes. Jag tycker att det är svårt att säga vad någonting är värt. Jag menar, vi har ju de mekaniska faciträknarna som blev utkonkurrerade av miniräknarna från japan.

Majoriteten gamers har ju inte lyckats få tag på ett Ampere-kort då miners har typ köpt upp allt. Dessutom kan miners tänka sig betala mer och då är det förståeligt att AIBs satsar på premiumkorten.

Geforce 2 Ultra var prissatt till $500 i Augusti 2000 det motsvarade SEK 4585. (1 $=9.17 SEK)
Det finns nyare GPU att få för dem pengarna, dock inte senaste generationen, med all den utveckling i prestanda och teknik som skett de senaste 21 åren.

Priserna är höga, men jämfört med vad?
Definitivt inte med GPU priser bak i tiden...
Och med de höga investeringar och utvecklingskostnader som satsats under dessa 21 år så håller jag kvar vid mitt påstående att dagens priser är ganska moderata...

Oavsett vad VI tycker så är det tillverkarna som sätter priserna och de kommer alltid att ta ut högsta möjliga vinst, så länge folk är beredda att betala det pris de satt. De bryr sig inte heller om vilken kundgrupp som köper gamers/miners...
Kursen på dollar genom tiderna:https://www.vilkenstorlek.se/valuta/dollarkursen-idag-usd-sek/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Se där. Du vet själv att normen är att det normala är att priset för samma prestanda/kapacitet sjunker över tid, inte stiger. Det som hänt de senaste 3-4 åren och nått någon slags extrem nu är alltså regel snarare än undantag. Så vad är det du försöker bevisa? Olika marknader har olika normala priskurvor. Jämför du t. ex vad ett kilo salt kostar nu jämfört med när som helst så ser du t. ex att det enda som hänt är att priset följt med inflationen.

Som konsument skiter jag fullständigt i om företagen går med vinst eller förlust, utan det intressanta för mig är vad jag får för priset, och den situation vi ser nu ör delvis ett resultat av en obefintlig konkurrens, så jag hoppas att Intel kan rätta till det.

Givetvis kommer de också försöka ta så mycket betalt de kan för sina produkter, men de måste göra det med hänsyn till att Nvidia och AMD redan finns på marknaden.

Resten av ditt resonemang är svårt att bemöta utan att gå in i en politisk diskussion, men jag tror jag kan säga att jag hatar tanken om en fri oreglerad marknad utan att doppa tårna för djupt i den geggan. Jag som konsument har noll att tjäna på att vara företagen till lags. Just nu kan de tälja guld utan minsta ansträngning, men just nu är det ingen normal marknad och i mitt tycke långt ifrån som det "ska" vara, så nej, att marknad X eller Y redan befinner sig i det sjuka tillstånd som datorkomponentsmarknaden just nu är på väg in i är för mig varken någon oundviklig naturlag eller tröst.

DU skriver: Som konsument skiter jag fullständigt i om företagen går med vinst eller förlust..

Surprise, det gör INTE företagen och därför får du som konsument betala vad produkten kostar i slutänden och inte det pris DU anser den är värd.
Artikeln förklarar en del av framtida höjningar: https://www.sweclockers.com/nyhet/32641-tsmc-chockhojer-prise....
Företagsekonomiskt så har sådana kostnader ALLTID drabbat kunderna i slutändan. Oavsett bransch. Och som jag skrivit innan, har man inte råd att hänga med i utvecklingen pga att man inte vill/kan betala det pris som företagen sätter så får man byta hobby eller nöja sig med äldre hårdvara. NVidia skiter i vad du och andra tycker om deras priser, de tar ut vad de kan för att få sålt.
Vill du ha de nya produkterna så är det bara att betala...

Teknikbranschen har haft en oerhört snabb utveckling de senaste årtiondena. En utveckling som kostar företagen mkt pengar, som de naturligtvis vill ha igen så snabbt som möjligt. Att jämföra med saltpriser är inte relevant... Ny teknik har alltid varit dyrare än föregående, även om de flesta på datorsidan tror sig veta att där blir allt bättre snabbare och billigare för varje ny generation...
Som du kan se i Indexet jag skicka över Geforce kort så är det ingen sanning, det har blivit påslag på priserna även bak i tiden.

Sen kan man inte heller bara hänga upp sig på priser. Man får se vad man får i mervärde med senaste GPU jämfört med ett som är 3-4 år gammalt. Allt extra, ny teknik jämfört med då borde väl ha ngt värde. Annars är alla diskussioner gällande GPU totalt onödiga, om folk nöjer sig med ett äldre kort för att det är billigare.(??)

Sanningen är den att vill du ha det senaste i Teknikväg så får du betala dyrare än du tänkt dig. Utveckling kostar pengar och det är slutkunden som få notan i knäet. Prissätt så högt som möjligt utan att tappa kunder. Inget företag bryr sig om kundernas ekonomi så länge folk betalar vad de begär. Så fungerar företagsekonomi.
Det enda som biter på företagen är att kunderna slutar köpa deras produkter. Då sjunker priserna på GPU, men säkert också utvecklingstakten..

Varför skulle Geforce sälja 3090 kort för ett "Normalt" pris, runt 12 000 (?) När de säljer lika många för 22 000 SEK? Du och några miljoner andra gamers köper ju till det pris de sätter så då är de naturligtvis inte dummare än att de töjer gränsen uppåt tills de når punkten för högsta lönsamhet, utan att tappa kunder.

Skulle de sälja till lägsta möjliga pris hade de inte haft råd att utveckla nya produkter som ni kan sukta efter och då vet vi alla vilket gnäll det blir för att de produkterna inte motsvarar era förväntningar.

Permalänk
Skrivet av orespray:

DU skriver: Som konsument skiter jag fullständigt i om företagen går med vinst eller förlust..

Surprise, det gör INTE företagen och därför får du som konsument betala vad produkten kostar i slutänden och inte det pris DU anser den är värd.
Artikeln förklarar en del av framtida höjningar: https://www.sweclockers.com/nyhet/32641-tsmc-chockhojer-prise....
Företagsekonomiskt så har sådana kostnader ALLTID drabbat kunderna i slutändan. Oavsett bransch. Och som jag skrivit innan, har man inte råd att hänga med i utvecklingen pga att man inte vill/kan betala det pris som företagen sätter så får man byta hobby eller nöja sig med äldre hårdvara. NVidia skiter i vad du och andra tycker om deras priser, de tar ut vad de kan för att få sålt.
Vill du ha de nya produkterna så är det bara att betala...

Teknikbranschen har haft en oerhört snabb utveckling de senaste årtiondena. En utveckling som kostar företagen mkt pengar, som de naturligtvis vill ha igen så snabbt som möjligt. Att jämföra med saltpriser är inte relevant... Ny teknik har alltid varit dyrare än föregående, även om de flesta på datorsidan tror sig veta att där blir allt bättre snabbare och billigare för varje ny generation...
Som du kan se i Indexet jag skicka över Geforce kort så är det ingen sanning, det har blivit påslag på priserna även bak i tiden.

Sen kan man inte heller bara hänga upp sig på priser. Man får se vad man får i mervärde med senaste GPU jämfört med ett som är 3-4 år gammalt. Allt extra, ny teknik jämfört med då borde väl ha ngt värde. Annars är alla diskussioner gällande GPU totalt onödiga, om folk nöjer sig med ett äldre kort för att det är billigare.(??)

Sanningen är den att vill du ha det senaste i Teknikväg så får du betala dyrare än du tänkt dig. Utveckling kostar pengar och det är slutkunden som få notan i knäet. Prissätt så högt som möjligt utan att tappa kunder. Inget företag bryr sig om kundernas ekonomi så länge folk betalar vad de begär. Så fungerar företagsekonomi.
Det enda som biter på företagen är att kunderna slutar köpa deras produkter. Då sjunker priserna på GPU, men säkert också utvecklingstakten..

Varför skulle Geforce sälja 3090 kort för ett "Normalt" pris, runt 12 000 (?) När de säljer lika många för 22 000 SEK? Du och några miljoner andra gamers köper ju till det pris de sätter så då är de naturligtvis inte dummare än att de töjer gränsen uppåt tills de når punkten för högsta lönsamhet, utan att tappa kunder.

Skulle de sälja till lägsta möjliga pris hade de inte haft råd att utveckla nya produkter som ni kan sukta efter och då vet vi alla vilket gnäll det blir för att de produkterna inte motsvarar era förväntningar.

Tror många gamers känner sig att dom ska ha rätt o köpa dit o dat för visst pris. Ren spekulation från min sida men en del tänker nog så att dom har varit trogna nvidia kunder och bidragit till företagets framgång genom åren och i sin tur så ska nvidia ta hand om dom. Men verkligheten är hård o dyster företagen bryr sig bara om pengar och folk känner sig besvikna

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dorkchicken:

Skillnaden är priset har gått upp för mkt för snabbt, folk har svårt o vänja sig. Mkt av det är pga pandemin, kontainerfrakten från asien har gått upp 700% tex. Oavsett va det gäller så har majoriteten svårt med för snabba förändringar. Att ha en stadig inflation på 2-3% per år eller 20-30% på 1 år tex. När chocken har lagt och det nya blir vardag så kommer folk sluta reagera så starkt. När pandemin började så va det ju sjuk panik, massor med stora förändringar i ens vardag på kort tid osv. nu 1,5år senare är folk mkt mer avslappnad. Vi människor har alltid anpassat oss genom historien det tar bara lite tid.

Så du menar att vi kommer ligga kvar på den här prisnivån när pandemin och mining inte längre påverkar situationen? I så fall hoppas jag innerligt att du har fel. Det skulle innebära att gaming som varit en bred hobby blir förbehållet en rik elit. Varför skulle någon önska sig den utvecklingen?

Skrivet av sweisdapro:

Det är inte lönt att diskutera med tokar som tror att en fri marknad är det bästa.
Företag visar gång på gång att regleringar är nödvändiga, men det går inte riktigt in alltid

Det som gör mig förvånad är att folk som rimligen missgynnas av en oreglerad marknad ändå verkar tycka det är en bra idé. Antingen det eller så är de ekonomiskt oberoende och njuter av att se andra påverkas negativt av att de har mindre pengar att tillgå. Egoism.

Skrivet av orespray:

DU skriver: Som konsument skiter jag fullständigt i om företagen går med vinst eller förlust..

Surprise, det gör INTE företagen och därför får du som konsument betala vad produkten kostar i slutänden och inte det pris DU anser den är värd.
Artikeln förklarar en del av framtida höjningar: https://www.sweclockers.com/nyhet/32641-tsmc-chockhojer-prise....
Företagsekonomiskt så har sådana kostnader ALLTID drabbat kunderna i slutändan. Oavsett bransch. Och som jag skrivit innan, har man inte råd att hänga med i utvecklingen pga att man inte vill/kan betala det pris som företagen sätter så får man byta hobby eller nöja sig med äldre hårdvara. NVidia skiter i vad du och andra tycker om deras priser, de tar ut vad de kan för att få sålt.
Vill du ha de nya produkterna så är det bara att betala...

Teknikbranschen har haft en oerhört snabb utveckling de senaste årtiondena. En utveckling som kostar företagen mkt pengar, som de naturligtvis vill ha igen så snabbt som möjligt. Att jämföra med saltpriser är inte relevant... Ny teknik har alltid varit dyrare än föregående, även om de flesta på datorsidan tror sig veta att där blir allt bättre snabbare och billigare för varje ny generation...
Som du kan se i Indexet jag skicka över Geforce kort så är det ingen sanning, det har blivit påslag på priserna även bak i tiden.

Sen kan man inte heller bara hänga upp sig på priser. Man får se vad man får i mervärde med senaste GPU jämfört med ett som är 3-4 år gammalt. Allt extra, ny teknik jämfört med då borde väl ha ngt värde. Annars är alla diskussioner gällande GPU totalt onödiga, om folk nöjer sig med ett äldre kort för att det är billigare.(??)

Sanningen är den att vill du ha det senaste i Teknikväg så får du betala dyrare än du tänkt dig. Utveckling kostar pengar och det är slutkunden som få notan i knäet. Prissätt så högt som möjligt utan att tappa kunder. Inget företag bryr sig om kundernas ekonomi så länge folk betalar vad de begär. Så fungerar företagsekonomi.
Det enda som biter på företagen är att kunderna slutar köpa deras produkter. Då sjunker priserna på GPU, men säkert också utvecklingstakten..

Varför skulle Geforce sälja 3090 kort för ett "Normalt" pris, runt 12 000 (?) När de säljer lika många för 22 000 SEK? Du och några miljoner andra gamers köper ju till det pris de sätter så då är de naturligtvis inte dummare än att de töjer gränsen uppåt tills de når punkten för högsta lönsamhet, utan att tappa kunder.

Skulle de sälja till lägsta möjliga pris hade de inte haft råd att utveckla nya produkter som ni kan sukta efter och då vet vi alla vilket gnäll det blir för att de produkterna inte motsvarar era förväntningar.

Nej du. Jag har gång på gång skrivit att det är självklart att företagen försöker ta så mycket betalt som möjligt för sina prosukter. Men jobbar man inte för företaget eller är delägare så får man ju ingen nytta av att en redan hög vinstmarginal stiger ytterligare, så varför sitter du och andra och hurrar åt det? Vi borde alla tillsammans kämpa för att produkterna ska bli billigare, inte göda en pyramid vi aldrig kommer vara del av!

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Så du menar att vi kommer ligga kvar på den här prisnivån när pandemin och mining inte längre påverkar situationen? I så fall hoppas jag innerligt att du har fel. Det skulle innebära att gaming som varit en bred hobby blir förbehållet en rik elit. Varför skulle någon önska sig den utvecklingen?

Det som gör mig förvånad är att folk som rimligen missgynnas av en oreglerad marknad ändå verkar tycka det är en bra idé. Antingen det eller så är de ekonomiskt oberoende och njuter av att se andra påverkas negativt av att de har mindre pengar att tillgå. Egoism.

Nej du. Jag har gång på gång skrivit att det är självklart att företagen försöker ta så mycket betalt som möjligt för sina prosukter. Men jobbar man inte för företaget eller är delägare så får man ju ingen nytta av att en redan hög vinstmarginal stiger ytterligare, så varför sitter du och andra och hurrar åt det? Vi borde alla tillsammans kämpa för att produkterna ska bli billigare, inte göda en pyramid vi aldrig kommer vara del av!

Jag håller med dig @Ozzed och som jag tidigare har skrivit så kommer PC-gaming får lida om tröskeln blir så pass hög att folk inte har råd. Alla blir förlorare på det, e-sporten, speltillverkare och gamers i slutändan.

Klart om jag hade gått lång på Nvidia/AMD så hade jag önskat att marginalerna nått till månen.

Man kan faktiskt tro att @orespray njuter lite av att vanliga dödliga för nöja sig sämre grafikkort. Att begagnade grafikkort går mer än för nypriset.

Marknaden är inte sund.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

Jag håller med dig @Ozzed och som jag tidigare har skrivit så kommer PC-gaming får lida om tröskeln blir så pass hög att folk inte har råd. Alla blir förlorare på det, e-sporten, speltillverkare och gamers i slutändan.

Klart om jag hade gått lång på Nvidia/AMD så hade jag önskat att marginalerna nått till månen.

Man kan faktiskt tro att @orespray njuter lite av att vanliga dödliga för nöja sig sämre grafikkort. Att begagnade grafikkort går mer än för nypriset.

Marknaden är inte sund.

Du ser, ibland är vi överens

Och ja. Att r ex fotboll är så poppis är ju för att folk kan relatera. Nästan alla kan köpa en boll och bara lira. Och samma är det med e-sport. Om grafikkorten fortsätter vara såhär dyra så kommer e-sport snart vara ungefär lika poppis och folkligt som hästpolo. Inget ont om hästpolo dock, men särskilt folkligt är det ju inte.

Vare sig man är gamer, miner eller har sina grafikkort som dörrstopp så borde man inte hylla de höga priserna. Spela roll att det är ett resultat av den fria marknaden. Om något så ökar ju bara avskyn för den när det är såhär. Alla som inte har pengar så de kan torka sig med dem kan gå och dö typ.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Du ser, ibland är vi överens

Och ja. Att r ex fotboll är så poppis är ju för att folk kan relatera. Nästan alla kan köpa en boll och bara lira. Och samma är det med e-sport. Om grafikkorten fortsätter vara såhär dyra så kommer e-sport snart vara ungefär lika poppis och folkligt som hästpolo. Inget ont om hästpolo dock, men särskilt folkligt är det ju inte.

Vare sig man är gamer, miner eller har sina grafikkort som dörrstopp så borde man inte hylla de höga priserna. Spela roll att det är ett resultat av den fria marknaden. Om något så ökar ju bara avskyn för den när det är såhär. Alla som inte har pengar så de kan torka sig med dem kan gå och dö typ.

Tror inom 5-10år så kommer gaming bli som netflix allt går via stream, finns ju sånt redan nu o kommer bli bättre med bättre teknik osv. Enda man behöver e en skärm mus o t-bord. Att ha en gamingburk kommer endast vara för riktiga entusiaster med djup plånbok. Vill man bara spela så kommer det inte finnas behov o köpa massa hårdvara ens.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dorkchicken:

Tror inom 5-10år så kommer gaming bli som netflix allt går via stream, finns ju sånt redan nu o kommer bli bättre med bättre teknik osv. Enda man behöver e en skärm mus o t-bord. Att ha en gamingburk kommer endast vara för riktiga entusiaster med djup plånbok. Vill man bara spela så kommer det inte finnas behov o köpa massa hårdvara ens.

Så kan det bli och det är bäst att Nvidia/AMD hittar en annan nisch. För man vet ju att ingen maxar sitt grafikkort 24/7 om man inte kör lite mining vid sidan av. Tror personligen att man hellre kränger grafikkort till konsumenter än till datacenters för det blir färre kort.

Permalänk
Skrivet av anon333222:

Så kan det bli och det är bäst att Nvidia/AMD hittar en annan nisch. För man vet ju att ingen maxar sitt grafikkort 24/7 om man inte kör lite mining vid sidan av. Tror personligen att man hellre kränger grafikkort till konsumenter än till datacenters för det blir färre kort.

Dom kommer inte o lida....Ai-chippen i självkörande bilar tex kommer ge fortsatt vinster, samt det enorma behovet av fler o fler datacenters inom alla möjliga områden. Är oxå bättre ur miljösynpunkt om man bryr sig om sånt. Helt waste o ha en gamingburk som står och samlar damm 50%+ av tiden om man inte kör som sagt mining vid sidan. Liksom hur mkt gaming blir det på en vecka i snitt för flesta människor som har ett liv utanför dörren(skola, jobb osv). Känner flera som lagt massa pengar på sin burk och 90% av tiden står den bara där med all rgb bling som prydnad o drar el. O efter par år så är det dags o uppgradera för komponenterna e gamla trots det har bara mest stått o idlat.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dorkchicken:

Dom kommer inte o lida....Ai-chippen i självkörande bilar tex kommer ge fortsatt vinster, samt det enorma behovet av fler o fler datacenters inom alla möjliga områden. Är oxå bättre ur miljösynpunkt om man bryr sig om sånt. Helt waste o ha en gamingburk som står och samlar damm 50%+ av tiden om man inte kör som sagt mining vid sidan. Liksom hur mkt gaming blir det på en vecka i snitt för flesta människor som har ett liv utanför dörren(skola, jobb osv). Känner flera som lagt massa pengar på sin burk och 90% av tiden står den bara där med all rgb bling som prydnad o drar el.

Men då blir det ju bara tunna klienter och man dödar pcmarknaden. Tror jag iaf att Intel/AMD inte vill det. Nvidia fick ju hälften av sina vinster från avdelning ”Gaming”. Får vara glad att få game:a två timmar varannan dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dorkchicken:

Tror inom 5-10år så kommer gaming bli som netflix allt går via stream, finns ju sånt redan nu o kommer bli bättre med bättre teknik osv. Enda man behöver e en skärm mus o t-bord. Att ha en gamingburk kommer endast vara för riktiga entusiaster med djup plånbok. Vill man bara spela så kommer det inte finnas behov o köpa massa hårdvara ens.

Men hipp hurra Om "den fria marknaden" ser till att streamad gaming blir som streamingtjänsterna för film och serier så blir det ju att man får ha massa olika abonnemang för att kunna spela allt man vill spela, så det är inte heller något att se fram emot direkt.

Det fåniga i det hela är ju att det knappast är konsumenterna som bett om att få betala för massvis av tjänster utan det är företagen som tvingat oss dit. Det är inte konsumenten som bestämmer och jag har svårt att tro att det skulle bli annorlunda om streaming blev norm för gaming.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

Tyck va man vill om cryptovalutor men miners använder iafl sina gpuer 100% 24/7/365 som dom e gjorda för o klara av. Skrönan om att miningkort ska vara på nåt sätt sämre funkar inte längre finns flera stora tech-kanaler som motbevisar det. Jag köper hellre ett beg kort från en miner som har kört det undervoltat i konstant temp än gamer som maxxat powerlimit för o klämma ur 2 extra fps samt kortet går ifrån idle temp till max på några sekunder för sen droppa i temp lika fort...kan skapa mikrosprickor i lödningar osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuuFi:

Att PC ska försvinna har vi väl hört i snart 20 år, eller?

Snarare så att konsoler blir mer som PC, går redan byta ut disk och uppgradera, var går gränsen till att det blir en kompakt PC? OS?

Xbox och Windows delar mer än någonsin.

Folk har börjat protestera mer mot att alla är fastlött/fastlimmat så man inte kan reparera/uppgradera själv och miljötänket gör det ännu svårare så man får nog snart gå tillbaka mot gamla goda PC-tänket där det mesta kan bytas ut vid behov.

Är väl i princip vad jag skriver. De (PC-liknande) konsolerna tar över från "DYI"-byggena som är 4-gånger mer prisvärda och säljer helt enkelt mer.
Tror inte konsolerna kommer bli "modulära", det är en "USP" för föräldrar att det är "buy and forget". En Pro-modell kommer de säkert undan med men inte mer än så.

Angående miljöbiten så har inte en konsol jag haft gått sönder förutom SNES (NES, SNES, PS2, PS3, PS4) så ser inte riktigt problemet där. På specifikt batterier så kommer EU-regler där en minimum livslängd (laddningscykler) måste klaras, annars måste batteriet vara utbytbart för att produkten skall få säljas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dorkchicken:

Tyck va man vill om cryptovalutor men miners använder iafl sina gpuer 100% 24/7/365 som dom e gjorda för o klara av. Skrönan om att miningkort ska vara på nåt sätt sämre funkar inte längre finns flera stora tech-kanaler som motbevisar det. Jag köper hellre ett beg kort från en miner som har kört det undervoltat i konstant temp än gamer som maxxat powerlimit för o klämma ur 2 extra fps samt kortet går ifrån idle temp till max på några sekunder för sen droppa i temp lika fort...kan skapa mikrosprickor i lödningar osv.

prova 10-15% extra prestanda. Väldigt få skulle överklocka om det rörde sig om 2-3FPS.

Japp, jag har också sett de videorna. Ett avgörande misstag som alla begår är att de kör korten i stock. Inte undra på att det ser likadant ut när de flesta kort har 10-15% extra prestanda i marginal. Det är ju den marginalen man förstör när man låter kortet tugga 24/7.

Om jag bara var intresserad av att köra grafikkorten med fabriksfrekvenser så hade jag också kunnat köpa av miners, och det har jag sagt i andra trådar med.

För all del. Vill ni inte överklocka så köp begagnat av miners, det kommer inte vara någon skillnad. Bättre då att vi som vill pressa korten till bristningsgränsen får lägga beslag på de kort som har komponenter som tål den belastningen.

Och alla techtubers som "bevisat" att mining inte försämrar korten... Har inte testat det som efterfrågades, så det bevisar noll.

Att man ens kan överklocka överhuvudtaget är ju just för att komponenter tillverkas med säkerhetsmarginaler i specifikationen. Att överklocka är per definition att köra utanför spec. Kör man korten inom spec så klockar man inte och så märks det inte om en filter cap börjar bli dålig. Kör man inom spec kan strömmen vara svajig och skitig utan att man märker av något, men vid överklockning märks det rätt fort att kortet inte klarar lika höga frekvenser längre.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Gällande mining av ETH så är det inte bestämt något datum eller vid vilket block som ETH går till Proof of Stake, någon gång i Q1 som det ser ut nu. Utmaningen för miners just nu är, vilken coin skall alla som mine'ar ETH flytta till när PoS sker? Det är rätt mycket hashpower (stor del är dock ASICs) som kommer behöva flytta till t ex Ergo, Ravencoin etc .. när detta sker så bör även peaken för denna crypto bull run ske eller rättare sagt vad man tror kommer hända.
Man vet såklart inte hur det kommer se ut, men personligen tror jag att många kommer lägga ner mining sent Q1/tidigt Q2 och då kommer det vara mängder med grafikkort som kommer ut på marknaden .. när "man" ändå spekulerar, så är det ju vid denna tiden som ett par nya modeller är planerade till att släppas och dessutom att Intel blir en ny spelare på marknaden.

Jag tror vi kommer se en helt annan tillgänglighet och en lägre prisnivå i april/maj 2022 .. alltid något att se fram emot

Visa signatur

¤ Myllox ¤

# NZXT H510 # Corsair RMx 850 # Windows 11 Pro 64bit # i5-13500X # ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4 # 16GB Trident Z Neo @ 3600 # 970 EVO NVMe 500GB # Noctua NH-U12A Chromax Black # Gigabyte RTX3070 Eagle# Acer Predator XB237U 1440p@170hzT # Kuriosabild: RX580 8GB Dual OC [noctua mod]

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

prova 10-15% extra prestanda. Väldigt få skulle överklocka om det rörde sig om 2-3FPS.

Japp, jag har också sett de videorna. Ett avgörande misstag som alla begår är att de kör korten i stock. Inte undra på att det ser likadant ut när de flesta kort har 10-15% extra prestanda i marginal. Det är ju den marginalen man förstör när man låter kortet tugga 24/7.

Om jag bara var intresserad av att köra grafikkorten med fabriksfrekvenser så hade jag också kunnat köpa av miners, och det har jag sagt i andra trådar med.

För all del. Vill ni inte överklocka så köp begagnat av miners, det kommer inte vara någon skillnad. Bättre då att vi som vill pressa korten till bristningsgränsen får lägga beslag på de kort som har komponenter som tål den belastningen.

Och alla techtubers som "bevisat" att mining inte försämrar korten... Har inte testat det som efterfrågades, så det bevisar noll.

Att man ens kan överklocka överhuvudtaget är ju just för att komponenter tillverkas med säkerhetsmarginaler i specifikationen. Att överklocka är per definition att köra utanför spec. Kör man korten inom spec så klockar man inte och så märks det inte om en filter cap börjar bli dålig. Kör man inom spec kan strömmen vara svajig och skitig utan att man märker av något, men vid överklockning märks det rätt fort att kortet inte klarar lika höga frekvenser längre.

När det gäller överklockning så varierar det från kort till kort. Du har ju inget bevis att kortens marginaler blir sämre vid mining. Du kan få ett nytt kort som överklockar dåligt. Inte undra att ditt 1070Ti håller på att dö när du överklockar sk*ten ur den. Det där därför man hellre köper kort från miners än begagnat utav dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

När det gäller överklockning så varierar det från kort till kort. Du har ju inget bevis att kortens marginaler blir sämre vid mining. Du kan få ett nytt kort som överklockar dåligt. Inte undra att ditt 1070Ti håller på att dö när du överklockar sk*ten ur den. Det där därför man hellre köper kort från miners än begagnat utav dig.

Jag har väl aldrig påstått att mitt kort håller på att dö? Det gör det inte. Och ja, det är klart att marginalerna varierar. Det är därför jag skrev "10-15%". Det är det normala spannet både om jag går efter egen erfarenhet och vad de flesta recensioner brukar visa. Men naturligtvis finns det kort som ligger utanför spannet åt båda hållen.

Den högsta hotspot-temperaturen jag uppmätt är 65c, och den högsta edge-temp eller vad det heter (den enda sensorn som var tillgänglig innan de klurare ut hotspot) är 54c.

Det verkar vara standard att folk har kort som blir uppåt 70 och ibland 80 grader, så jag vill nog påstå att mitt kort är bättre skött än många som aldrig överklockar.

Anledningen att jag vill ha nytt är att jag numera har en skärm med hyffsad uppdateringsfrekvens, och vill kunna spela med hög uppdateringsfrekvens utan att kompromissa med inställningar. Hade 1070 TI dugit till det så hade det ju varit en hyfsat lätt sak att få tag på ett begagnat här i marknaden.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av orespray:

Förstår inte varför alla anser att datorprylar ska bli billigare för vart år när allt annat går upp ganska mkt från år till år?
Nyare bättre teknik som kostar miljoner i utveckling vill ni ha, men inte betala för det..

Massa ny teknik vart år med medföljande prisökningar, höga utvecklingskostnader mm. Men inte höja priserna till kund...
Tror ni NVidia mfl mer än gärna säljer sina produkter till underpriser för att glädja kunderna?

Sett till inlägg gällande vilka anställningar och löner folk i Forumet har så vägrar jag tro att de flesta av er är idioter gällande ekonomi. En och annan sosse eller miljöpartist, kanske men inte ens de tror ju på Tomten.

Ni gnäller om höga priser samtidigt som ni bara tuggar och sväljer. Om nu alla är överens om att prisbilden på grafikkort är snudd på kriminellt höga så sluta köpa dem. Om tillverkarna hade fått klart för sig att kunderna INTE är beredda att betala hutlösa priser så hade de inte prissatt dem så högt. Så länge de kan sälja till rövarpriser kommer de att ligga på den nivån, eller kanske höja ytterligare till nästa generation för de vet att det finns ett antal miljoner hjärndöda gamers som inte kan låta bli att köpa, oavsett prissättning. Alla företag vill ha så stor vinst som möjligt, eftersom folk nu köper för överpriser så tar de ut dessa. Finns inget företag, oavsett inriktning, som inte tar högsta möjliga pris för sina produkter.

Vänd på resonemanget, ni jämför priser på 5-10 år gamla kort med de nyaste. Jämför istället prestanda och teknik, så ser ni hur mkt mer ni får för pengarna idag. Försök sen dessutom att förstå investerings/utvecklingskostnaderna för all ny teknik och slå ut det på produkterna så inser ni snart att dagens priser är ganska vettiga.

Nvidia Geforce GTX 1080 Ti prissattes i Sweclockers 2017-03-02 till 8499 SEK/699 USD = 9343 i årets penningvärde.
Vid deras test 2017-03-09 var en nackdelskommentar: Fortfarande mycket pengar för ett grafikkort.

Jämför med 3060 Ti Strix OC som enligt Ozzed kostar 8490 SEK idag. Själv anser han att det ska kosta max 5000 SEK.
Hur länge sen är det ett grafikkort kostade 5000 SEK och hur var prestandan jämfört med 3060 Ti ? Alltså ett pris som motsvarar 5000 i dagens värde....

Dessutom har 3060 TI MINSKAT i pris med 853 SEK jämfört med 1080 TI, räknat i penningvärde 2017-2021. Ser man på verklig prisutveckling framstår dagens priser som rätt normala anser jag, även om det är på tok för mkt att betala ibland...
Men som sagt, man kan avstå att köpa och nöja sig med äldre teknik...

Tror majoriteten mest är less på att det inte går att köpa många av de mest relevanta modellerna för MSRP, eller ett spann om säg 15% över MSRP (och kanske mer än det).

Inom MSRP täcker företag sina kostnader för R&D, marknadsföring osv. Och med tanke på att tex Nvidia gjort stora vinster så lider de knappast för tillfället.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 3080 12GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB | Seagate IronWolf 10TB HDD intern HDD
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto
: Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem
Skrivet av aMp:

Tror majoriteten mest är less på att det inte går att köpa många av de mest relevanta modellerna för MSRP, eller ett spann om säg 15% över MSRP (och kanske mer än det).

Inom MSRP täcker företag sina kostnader för R&D, marknadsföring osv. Och med tanke på att tex Nvidia gjort stora vinster så lider de knappast för tillfället.

De borde höja priset, nu finns det en stor scalpermarknad istället.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Jag har väl aldrig påstått att mitt kort håller på att dö? Det gör det inte. Och ja, det är klart att marginalerna varierar. Det är därför jag skrev "10-15%". Det är det normala spannet både om jag går efter egen erfarenhet och vad de flesta recensioner brukar visa. Men naturligtvis finns det kort som ligger utanför spannet åt båda hållen.

Den högsta hotspot-temperaturen jag uppmätt är 65c, och den högsta edge-temp eller vad det heter (den enda sensorn som var tillgänglig innan de klurare ut hotspot) är 54c.

Det verkar vara standard att folk har kort som blir uppåt 70 och ibland 80 grader, så jag vill nog påstå att mitt kort är bättre skött än många som aldrig överklockar.

Anledningen att jag vill ha nytt är att jag numera har en skärm med hyffsad uppdateringsfrekvens, och vill kunna spela med hög uppdateringsfrekvens utan att kompromissa med inställningar. Hade 1070 TI dugit till det så hade det ju varit en hyfsat lätt sak att få tag på ett begagnat här i marknaden.

Vi har gnabbats och vid något tillfälle skrev du något i still att jag hoppas kunna köpa ett kort innan mitt 1070ti dör. Det var det jag hänvisade till. 65C. Hur har du lyckats när det har varit 30C grader ute? AC? Nu är jag helt of topic.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon333222:

Vi har gnabbats och vid något tillfälle skrev du något i still att jag hoppas kunna köpa ett kort innan mitt 1070ti dör. Det var det jag hänvisade till. 65C. Hur har du lyckats när det har varit 30C grader ute? AC? Nu är jag helt of topic.

Det lät ju dramatiskt, men har jag skrivit det så handlade det förmodligen mer om kortets ålder än dess skick. Men vad jag kan utröna så går kortet lika högt i effective clock nu som när jag fick det så mot den bakgrunden får man anta att kortet mår bra.

jag har bytt ut kylpastan till Thermal Grizzly Kryonaut. Just Strix-varianten av 1070 TI har samma kylare som 1080 TI Strix. Biffig historia som tar upp 2.9 kortplatser, nästan spegelblank polering av kylaren där den kontaktar GPU'n, men som de flesta tillverkare så förstör ASUS mycket av potentialen genom att använda kylpasta med en värmeavledningsförmåga på ospännande 3.5W/mK vara enda föedel är att den presterar likadant dag 1 som dag 10 000 och inte påverkas av temperaturfluktuationer under transport.

Sen vet jag inte 100, men kan ju också vara så att när man manuelle skruvar ihop kortet igen och ser till att varje skruv sitter så hårt det går utan att skada kortet, så får man ju också ett högre tryck mot komponenterna som borde innebära lite bättre kontakt.

Jag hade ett 1070 Strix innan där jag också bytte till Kryonaut, och där såg jag bara ca 3c skillnad, men det kortet alstrar inte alls lika mycket värme till att börja med och har en ynklig kylare i jämförelse med TI-varianten, så "your mileage may vary".

Klart jag blivit anklagad för att bluffa av diverse förståsigpåare, så jag gjorde en video om det hela.

Edit: Missade det om AC, yes, vi har AC men också 2 kaniner och 3 katter som vill kunna gå ut och in som de vill. Tror det var 27c som varmast inomhus och det var då jag uppmätte ca 65C på hotspot. Nu när det är svalare går den sällan över 60.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.