Miners säljer använda SSD-enheter som nya

Permalänk
Medlem

Jag köpte ett par Samsung 980 Pro begagnade av en snubbe i Budapest på eBay för ett tag sen. Misstänkte att de skulle vara nerkörda av Chia, men blev glatt överraskad att så inte var fallet Fanns 100% kvar på dem båda.

Sen ärligt talat så tar det inte mycket på SSDs vid vanlig användning. Har en 4-5 år gammal laptop med en 500GB SSD som bara gått ned från 100% till 99% på den tiden. Alltså 1%... och då har jag ändå videoredigerat en hel del med den, flyttat stora filer mm.
Så det känns som att om man köper en SSD med 50% kvar på, så kommer den ändå hålla 10x längre än man kommer ha sin dator..

MEN självklart skall ingen köpa begagnade diskar till nypris!!! Det är helt fel!

Visa signatur

[ Tt Core V21 | Ryzen 5900X | Noctua NH-D15 | MSI MAG B550 Mortar | 64GB Ballistix 3600Mhz CAS 16 | MSI PCIE5 850W |
RTX 4080 | 980 Pro 2TB SSD ]

Permalänk
Medlem

Det vore ju intressant om någon Chia miner kunde släppa data på deras lagring. Skulle ju kunna komma till nytta som benchmark för ssd's.
Kommer ihåg den där livlängds serien där (tror det var tech powerup??) dom torterade ssd'er tills dom gick sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Problem uppkommer ju om tillverkarna ifråga ompackar dessa och t.ex. Webhallen eller Inet får dessa enheter i tron om att de är sprillans nya. De har ju liksom inget ordentligt och kostnadseffektivt sätt att undersöka produkten utan måste ju förlita sig på företagens "löften".

Jag tolkar det i alla fall som de markeras som nya och skickas ut som det. För annars är ju nyhetsvärdet inte direkt enormt eftersom företag (även i Sverige) gör detta men måste meddela detta i sina annonser (oftast som "Fyndvara") med nedsatt pris.

Nej tydligen inte. Enligt min förra tråd finns inget lagligt krav på att markera som fyndvara om produkten inte säljs med texten NY från början. Tex säljer komplett en TV Samsung och det inte står en NY TV Samsung så är det ok för dom skicka en använd enligt lagen.
Nu kan vi i Sverige returnera den inom 14 dagar och vara sura. Därav det inte säljs så "öppet" iaf. Jag läser gärna vilken lag som säger att en produkt måste vara ny om det inte står det från början.

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X, 4x8GB@3600MHz Crucial DDR4,MSI MAG X570 TOMAHAWK-WIFI & Asus RTX 3070 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lacusmons:

Inte oväntat. Om man ska köpa begagnat, begär SMART värdena av säljaren först.

Visst, men här är det ju inte frågan om att köpa begagnat, utan att köpa (vad som påstås vara) "nytt i obruten förpackning".

Köpa HDD som använts till Chia kan nog vara vettigt i alla fall, för de har sannolikt bara använts till att lagra en uppsättning data.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Hamnar de där så hamnar de ju på sweclockers marknadsplats veckan efter.
Ser ju ut som att hälften av det som säljs här är direkt därifrån

Vi har ju en medlem som säljer sina SSD diskar som har använts till mining och anser att dom är värda strax under nypris eller däromkring...

https://www.sweclockers.com/marknad/203406-samsung-pm1735-1-6....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Hur då menar du? Jag tycker det står tydligt att Chia gått ner från 1600 USD till 280 USD på bara några månader, och "Det har helt sonika fått Chia-miners att tappa förtroendet till valutan och söka sig till andra alternativ". Hur är det vilseledande? Och hur framställer det Chia att gå bra? Jag tycker det är saklig bakgrund till SSD-problematiken som är huvudinnehållet i artikeln

Läste om artikeln och det du säger stämmer. Antingen lider jag av temporär blindhet och då ber jag om ursäkt om artikeln inte ändrats.

Tillbaka till ämnet så tvivlar jag seriösa aktörer skulle ta in dessa enheter,det känns mer som att dessa kommer att hamna på wish, stället man inte borde handla ifrån öht, allra minst elektronik.

Permalänk
Medlem

Varenda blocket annons på en spelkonsol beskriver enheten ”som ny”. Samtidigt följer de 15 spel med, jo tjena. Inget unikt för miners.

Permalänk
Medlem

Datorvärldens svar på kvacksalvare?

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

Miners är fan uppe i Hitler Tier över avskum som världen hade klarat sig utan.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Eftersom ingen brydde sig när jag skickade in en rättelse så tar vi det väl här då:

"Tidningen talar om flera vittnesmål från tidigare investerare, som barskrapat marknaden på såväl hårddiskar som SSD-enheter och nu tvärtom skapat ett överutbud där de har svårt att hitta köpare."

Synonymer till barskrapad:
utfattig, pank, utan pengar, utblottad, renrakad, ruinerad, medellös, bankruttmässig, behövande, fattig, konkursmässig, lusfattig, pengalös

Jag tror ni menar "dammsugit marknaden".

stavning
Permalänk
Medlem

Extremt fult, totalt oförsvarbart värdelöst beteende.

För övrigt hade väl Chia-teamet själva räknat med ett rimligt värde på ~20$, så dagslägets ~200$ är fortfarande 10 ggr så högt som förväntat.

Skrivet av Olle P:

Köpa HDD som använts till Chia kan nog vara vettigt i alla fall, för de har sannolikt bara använts till att lagra en uppsättning data.

Hårddiskslitaget är så lågt att det inte är något att bry sig om alls, helt klart (även om den mot förmodan skulle ha använts till farming av någon som inte har bråttom av sig.)

Skrivet av Puttefnasket:

Vi har ju en medlem som säljer sina SSD diskar som har använts till mining och anser att dom är värda strax under nypris eller däromkring

Det är extremt skrivtåliga enterprise-ssd:er det handlar om i just det fallet, och om det nu var 2% nyttjat så är det verkligen ingenting, så ett högt andrahandsvärde är en självklarhet.

Hade det varit en konsument-ssd (med TLC eller ännu värre QLC) så hade samma skrivna datamängd orsakat rejält mycket mer slitage, och då vore det en helt annan sak.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Menar ni att det är privatpersoner som ompaketerar dom och säljer dom som nya?

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Miners är fan uppe i Hitler Tier över avskum som världen hade klarat sig utan.

Jamenvisst serru... jämför miners med Hitler.

Permalänk
Medlem

Kinesiska cryptominers är mänskligt avskräde. More news at 11.