Restriktioner bort imorgon - hur kommer ni jobba?

Permalänk
Medlem
Skrivet av iBurningMan:

Jobbar ju inom äldreomsorgen, så att jobba hemifrån har aldrig varit ett alternativ

Precis. Finns många jobb som man måste arbeta ute/på plats.

I regel är det de välbetalda jobben som har fördelen att jobba hemma fritt, delvis slipper den gruppen betala resan och extra restiden. Sen kan man dra egna slutsatser av det förstås.

Permalänk
Medlem

På vår arbetsplats är det sagt att vi ska vara på kontoret tre dagar i veckan varav fredag är en obligatorisk dag just för att alla ska kunna ses och känna gemenskap.
Känns la gött att återgå men det innebär att kontorsstolen som jag haft hemma under pandemin får återgå till kontoret den också. Att jag själv kommer investera i en stol för hemma kontoret är liten således lär det väl bli heltid på kontoret.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Många chefer och folk på kontoret säger hela tiden hur viktigt det är med spontana möten och kontakt mellan avdelningar vid kaffemaskinen och sånt. Känns mer som att det håller oss effektiva tillbaka för att deras prestationer ska se bättre ut relativt. Tror jag jobbar kanske 30% av tiden effektivt på kontoret. Resten är typ lunch, någon som knackar på axeln, kaffekö och pendling...

Under alla mina år så har en stor andel av de bästa lösningarna uppstått under avslappnade fika-pauser som egentligen inte alls skulle handla om jobb. Bästa problemlösningen kan inte tvingas fram genom workshop/möte (för det är för uppstyltat för en del så det hämmar kreativitet och/eller så är helt enkelt inte rätt personer på plats). …så de har en poäng om kontakten mellan avdelningar o.s.v. Men absolut, mer ”mekaniska” arbetsuppgifter utförs mer effektivt på annan plats än kontorslandskap.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Under alla mina år så har en stor andel av de bästa lösningarna uppstått under avslappnade fika-pauser som egentligen inte alls skulle handla om jobb. Bästa problemlösningen kan inte tvingas fram genom workshop/möte (för det är för uppstyltat för en del så det hämmar kreativitet och/eller så är helt enkelt inte rätt personer på plats). …så de har en poäng om kontakten mellan avdelningar o.s.v. Men absolut, mer ”mekaniska” arbetsuppgifter utförs mer effektivt på annan plats än kontorslandskap.

Beror lite på vilka förväntningar och hur mycket struktur man har i sin möteskultur. Framförallt om man har strikt agenda och har folk som styr möten.

Skulle chansa på att vi har 50% styrda möten och resten är små och mycket mer spontana.

De innovationer vi gjort sedan pandemin började har främst varit under förutsättningslösa möten, eller där det tilläts dötid där folk kunde ställa relevanta frågor eller komma med förslag som låg långt utanför agendan eller anledningen till mötet.

Det kräver nog rätt typ av folk också dock. Jag var ju en av dem som frågade professorn om något var oklart mitt under en föreläsning flr 200+ pers på universitetet.

Man måste ha ett klimat där folk vågar yttra sin magkänsla, och där inga frågor räknas som dumma.

I övrigt håller jag med att det är annorlunda att kunna knacka någon på axeln eller ställa en spontan fråga vid fikat, helt enkelt för att personen helt plötsligt finns där, rakt i centrum av ens medvetande. Självklart kan det väcka en tanke och hjälpa en idé.

Dock kommer inte en introvert person som inte känner en annan från en annan avdelning på första-namns-basis spontant börja prata om random saker på en fikastund. Ofta går denna person tillbaka till sin dator med kaffet eller sitter i ett hörn och mobilsurfar

Permalänk
Medlem

Jobbar på lager så har inte varit hemma något under pandemin förutom att sova typ.
Det där med att jobba hemifrån gäller inte för en stor del av befolkningen.

Permalänk
Medlem

Bytte jobb under pandemin med löftet att även efter pandemin få jobba så gott som heltid hemma.
Det blir bara jobb på kontoret vid särskilda möten som måste göras på plats.

Jag jobbar huvudsakligen som QA Lead / Test Automator för webbutveckling.

Permalänk
Medlem

På jobbet 100%. Fungerar bra för mig.
Gillar inte att besudla mitt hem med jobb.
Sen har jag 10 minuter med cykel, det spelar in också...

Permalänk
Skrivet av Aktsu:

Det är intressant hur många som nu verkar ha kommit på att man kan ställa krav på sin arbetsgivare, att kräva att få jobba hemma har man ju alltid kunnat göra tidigare också om man velat. Det är ju såklart alltid lättast att göra när man bytt jobb så båda parterna var med på uppgörelsen från början men det går ju att ställa ultimatum annars också. Det är som allt annat i uppgörelsen mellan arbetstagare och arbetsgivare, en förhandlingsfråga.

Jo, men innan pandemin så har fler gått med på att arbeta på kontoret, det blir därför svårare att förhandla till sig att kunna arbeta hemifrån om arbetsgivaren gärna ser att man sitter på kontoret. Kravet på valet av arbetsplats ligger således numera i arbetstagarnas händer och inte i arbetsgivarnas.

Men håller med att de flesta är allmänt kassa på att ställa krav och löneförhandla.

Permalänk
Medlem

Jobbar som högstadielärare, ingen distansundervisning under covid. Varit alla dagar på jobbet i trånga klassrum med hundratals elever som inte kan följa rekommendationer. Många kollegor fick covid under senaste året, inte jag vad jag vet. Jobbigast har varit att de har varit så sjukt mycket vikarier hela tiden vilket gör det rörigt. Så bizniz as usual för mig och har varit genom hela covid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Devil May Cry:

Då har arbetsgivaren som rekryterat under pandemin per automatik alltså tyckt att det inte är ett krav att ses fysiskt, annars hade man inte rekryterat under dessa omständigheter. Jag köper inte det, vi har liknande situation och jag köper inte riktigt det argumentet.

Tja, om någon t.ex säger upp sig under pandemin måste man ju också kunna ersättningsrekrytera, jag tycker inte att man ska tolka det som att det implicit inte finns något behov för att träffas fysiskt ibland.

Men det är naturligtvis olika hur man upplever behovet av att träffas fysiskt för att känna sig produktiv. Det du citerade speglar nog mer mina egna behov snarare än min arbetsplats argument för att återgå till en liten del kontorsarbete.

Permalänk
Medlem
Skrivet av doomas:

Hehe, har de inte snart haft två år på sig att utvärdera hemmajobb?

Nja hehe, det som ska utvärderas är om två dagar på kontoret är okej eller om det ska minskas till en dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ebackman:

Du litar alltså inte på dina anställda. Det kanske är det som är problemet, och inte varifrån de utgår när de gör sitt arbete.

Stämmer nog det med. Jag ser ju att dom inte drar in lika mycket när dom jobbar hemma.

Nä säljare ska vara tävlingsinriktade och i grupp då presterar dom som bäst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av korreWorre:

På nuvaranade jobb ska vi vara där 60% men ingen vill det i princip, världens sämsta kontor om man är utvecklare. Också ett av de mest deprimerande kontor jag nånsin sett faktiskt. Verkar som att chefen blundar ifall ingen på vår avdelning är där. Säger hellre upp mig än att vara där faktiskt.

I början av pandemin hade jag ett annat jobb och hade ett riktigt awesome kontor: frukostbuffé, tv-spel, satt i avskiljda inredda rum med stora skrivbord och bra utsikt över centrala Sthlm. Kunde få mycket bättre flow i mitt arbete där än hemma då, det varavades med en hel del tv-spel om dagarna. Så det var kul att åka dit!

Kan en arbetsgivare inte erbjuda bättre arbetsmiljö på kontoret än hemma så finns det inte en chans i h*lvetet att sätter mig där och utvecklar

Varför bytte du?!?

Permalänk
Moderator

Jag kan inte jobba hemifrån så för min del ändras absolut ingenting när det gäller jobbet.

Permalänk
Medlem

Vårt kontor ska renoveras och väntas bli öppet landskap så ja, jag lär fortsätta jobba hemma så mycket som bara går, gick ifrån förra jobbet där vi först hade lite mer fasta platser, alltså ex här sitter utveckling och så kunde utvecklare sätta sig lite som de ville kring dem platserna. Vi tekniker hade fasta vilket var skönt, inte just att det är fasta som är det viktiga men att vi samma team kan sitta tillsammans avskilt. Sedan gick vi till ett helt öppet landskap med "A2" concept, man sätter sig varje dag där man vill, fungerar kanske för säljare och folk som inte jobbar i team på samma sätt, men blir snabbt sjukt stökigt och högljutt, mycket störningsmoment, så när corona kom och min chef var tvungen att låta oss jobba hemifrån har det varit en dröm. Trivs bra hemma, hunden behöver inte vara på hunddagis, jag kan sova längre, slipper pendla och har mycket mer tid, hänga en tvätt på lunchen osv är rätt skönt med för att få kvällen fri

Permalänk
Medlem

Jobbat hemma i ett år och nu har man fått komma tillbaka till konsultkontoret.

Min kund sitter flera timmar bort så jobbat remote hela tiden och de vill fortsätta med det så tanken är väl att åka in lite då och då till konsultkontoret men det blir ju verkligen udda. De sitter ju med sina uppdrag och jag med mina så vi "behöver" ju inte träffas utan det är väl mest om man vill luncha med någon. Sen tycker jag det är svårt att tima in med andra då man inte har fasta dagar för åka in.

Mjaa får se hur mycket man åker in känner jag.

Permalänk
Lego Master
Skrivet av AshyStyle:

Varför bytte du?!?

Det kanske inte var frivilligt...
En hel del bolag fick minska bemanningen om deras marknad påverkades negativt av pandemin.

Permalänk
Medlem

Det blev många olika budskap vartefter.
1. Långsam återgång.
2. 50% på kontoret
3. Minst 3 dagar på kontoret.
4. Helst 4 dagar på kontoret.
Varav 3 och 4 dök upp i går, så den långsamma upptrappningen var tydligen 1 dag.