Gotland plågades av överbelastningsattacker köpta av tolvåring

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

"Misstag"? Ungen hade tydligen tillräckligt konsekvenstänk att om pappan fått reda på vad det faktiskt rörde sig om så skulle han troligen inte ha bidragit ekonomiskt. Att säga att en DDOS-attack är något Minecraft-relaterat låter genomtänkt eftersom det är precis vad dagens 12-åringar annars pysslar med. Alternativt kunde ungen ha sagt att, "Det var för en privat Fortnite-server med exklusiva skins, pappa! Snälla!"

Genomtänkt, du vet att barn lär sig ljuga runt 4 initialt och från runt 6 års ålder är konceptet utvecklat nog för att de flesta kan ljuga aktivt, konsekvenser däremot kommer betydligt senare och är normala fall inte klart förrän 25-30 års ålder.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ferrat:

Genomtänkt, du vet att barn lär sig ljuga runt 4 initialt och från runt 6 års ålder är konceptet utvecklat nog för att de flesta kan ljuga aktivt, konsekvenser däremot kommer betydligt senare och är normala fall inte klart förrän 25-30 års ålder.

Var det så för dig?

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Skrivet av AplAy:

Det är en stor skillnad på barn idag jämfört med 10-20+ år sedan även om deras psykologiska utveckling är lika. Idag kan fler barn i yngre åldrar få tag på pornografi, vapen, droger, hasardspel (ursäkta, menar mikrotransaktioner i spel), DDOS-attacker (tydligen), och annat som kan ha mer förödande skador i samhället än hur det var tidigare.

Således höjs ribban på dagens föräldrar och deras ansvar för sina avkommor för inte var det väl "samhället" som bakade fram dessa ungar ur ugnarna?

Faktum är att det finns fler "Cartman"-liknande ungar idag än vad många föräldrar vågar erkänna och i princip alla föräldrar vill påstå att, "Nej, jag har inte ett Cartman-liknande barn". Barnen kanske inte är lika smarta som South Parks Cartman men minst lika "illasinnade" kan de vara för att "de har tråkigt" eller för att de känner sig självberättigade till någonting (bortskämda).

Ja, busiga Bart Simpson-barn har det alltid funnits men Cartman-barn är snäppet värre. För bövelens skull, idag ser vi "barnligor" som utför förnedringsrån på pensionärer, hur ofta förekom det för cirka 10-20 år sedan bland just barn här i Sverige?

Föräldrarna skall så klart stå för samhällskostnaderna orsakat av barnen och även så det svider för ungen (sälja dennes leksaker som smartphonen och 20+ lax speldatorn de fick innan de knappt hann fylla 10 år). Då kommer det även signalera till andra föräldrar med barn att, "Har du får dålig koll på ditt barn så kan du få ditt liv förstört." Då kanske fler föräldrar blir mer motiverade att ta reda på barnens välbefinnande regelbundet istället för att använda smartphones och speldatorer som barnvakt varje gång de kommit hem från sina jobb.

Det är sedan länge bevisat att sådana straff inte leder till något annat än underutvecklade hjärnor på barnen.

Kan hålla med dig om att vissa föräldrar kanske borde spendera mer tid och energi på sina barn. Men dina metoder är skräp och jag hoppas innerligt du inte använder dylika metoder på dina barn.

https://www.parentingforbrain.com/discipline-vs-punishment/#w...

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Samtidigt är det föräldrarna som har störst makt över vilka miljöer barnen kan bete sig vedervärdigt inom. Vettiga föräldrar brukar hålla sin alkohol bortom från sina barn, låsa in sina jaktgevär och hålla nyckeln på hemlig plats, ha tidsbegränsat internet för barn som fått tillgång till datorer & smartphones i alldeles för tidig ålder för sitt eget bästa.

Du glömde att sätta gps på ungen. Kanske även mikrofon och videokamera så att du kan höra och se vad hen gör.

Total kontroll.

För vet du vad, de räcker att ungen gör något idiotiskt _en_ gång. Följer med några andra barn. Luntar. Startar en skogsbrand. Bränner ner lite fastigheter. Och så är föräldrarnas ekonomi förstörd för resten av deras liv.

Bättre som sagt att ha total kontroll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datanisse:

Var det så för dig?

Det finns en hel del forskning gällande utveckling.

Permalänk
Avstängd

Skön 12-åring.

Visa signatur

8700K/1080Ti/XG32VQR

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Xinpei:

Nej de har de inte. I värsta fall börjar barnen hänga i områden som står utanför föräldrarnas kontroll och då riskerar de att skena. Och nej de kan inte heller kontrollera vem som de umgås med.

Seriöst.. Har du aldrig varit ett barn själv?

Man behöver bara titta på vissa tonåringar för att inse att föräldrar i slutändan har liten påverkan på barns umgängeskrets eller miljö om barnet verkligen vill sätta sig på tvären. Detta beror sällan på föräldrarna utan på att barnet antingen är omogen och vill göra uppror alternativt inte förstår bättre. Oberoende så är din beskrivning direkt felaktig.

I vilken utsträckning skulle du då påstå att föräldrar faktiskt har en påverkan hos sina barn, vare sig det är negativt eller positivt?

När jag barn minns jag att jag umgicks med barn som blev relativt vanliga vuxna med jobb och egna barn (deras föräldrar var relativt normala också - ingen överraskning där), och så gick jag i skolan med ett par barn som tyvärr var stereotypiska problembarn med stökiga hem (alkoholister till föräldrar, separerade föräldrar, eller droger inblandat) som dessvärre växte upp som knarkare själva eller med stora ärr från barndomen.

Jag vet ett barn som jag gick i skola med som var ett av typ 8 barn där han var den enda som blev problembarnet (resten växte upp utan några större ärr) som började med lätta droger i 20-års åldern, så gener spelar säkert en roll i vem som är rätt körd att hamna snett oavsett vad, tänker främst på grund av bristande impulskontroll.

Sedan finns det ju skillnad på att göra "tonårsuppror". Skillnad på att bränna ned sin skola och att debutera alkohol tidigt i tonåren...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Om du bara går tillbaka 10-20 år så ser du nog exakt samma läge. Skulle säga att det nog är svårare idag, förr (10-20 år sen) fanns det inga spärrar och mycket låg helt öppet. På vissa skolor ansåg man att ändra Hostfile var ett sätt att stoppa barn från fel hemsidor på nätet. Sen kom brandväggar men då körde man ju bara vpn.

När jag gick på mellanstadiet (90/00 tal) fanns det då datorer med internet överallt. På skolan var det porr på datorerna nästan dagligen, gick även att köpa droger med hjälp av datorn och spel som utnyttja barn (Gladiatorerna t.ex) var stora och enkla att komma åt.

Helt klart inte något alla gjorde men vi "DDoSa" då hela kommunen flera gånger från klassrummen. Fanns inte så mycket säkerhet då och Novell baserade system var inte så stadiga. Krävdes bara en uttråkad unge för att släcka hela kommunens nät.

För närmare tio år sen kunde man lätt köpa boosters för några kronor som var starka nog att ta ner typ vad du vill i Sverige (speciellt när NTP amplification var stort). Något du kunde göra på en lektion i skolan utan att någon märkte det. Då spelar det fan ingen roll hur övervakande föräldrarna är för ditt perfekta barn kan sitta på skolan under en lektion och ta ner hela regionen med lite pengar de tjänat i ett spel.

Samma här. I kommunen där jag bodde så var man väldigt tidig ute med delade nätverk mellan alla skolor i kommunen och skiten som folk gjorde tack vare dessa nätverk kan man inte ens skriva ut i detta kommentarfält. På gymnasiet hade man folk som fick tag i administrativa konton och ändrade allt från folks studentkonton till ändra folks betyg. Helt enkelt för att de inte förstod bättre. Detta var på slutet av 90 och början på 2000-talet. Så det handlar nog inte om bara en förändrad omognad utan det handlar snarare om tillgång. Internet har gett folk tillgången till ännu större saker att förstöra och därför förstör de.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datanisse:

Var det så för dig?

Så är det för de flesta, vad du sedan upplever när du växer upp är inte hur det objektivt är. Du kanske kände dig vuxen vid 12, men det var du inte om du inte är extremt unik. Däremot upplever de flesta unga att de är "vuxna nog att veta", detta är naturligt då det är från runt tidiga tonåren tills du är runt 30 som du ska både bryta dig loss från dina föräldrar m.m. och sedan lära dig hantera saker själv.

"Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän i 20 till 25-årsåldern. " - https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvec...

"Förmågan till överblick mognar inte förrän efter 20. Den amerikanske hjärnforskaren Jay Giedd överraskades över hur mycket hjärnan förändras under tonåren."
- https://www.svd.se/hjarnan-fullvuxen-forst-vid-25

"Hjärnbarken, det som kallas hjärnans grå substans, är indelad i lober och mognar från bakifrån nackloben och framåt, pannloben som ansvarar för vår kognitiva förmåga, dvs planering, förstånd och beslutsfattande mognar sist och fortsätter att utvecklas tills vi är i 25-30 års åldern." - https://www.hjarnfonden.se/2020/01/tonarshjarnan-mer-kansla-a...

"Enligt studien är männens hjärnor fullt utvecklade först vid 40-årsåldern." - https://www.femina.se/livsstil/studie-da-mognar-mans-hjarnor-...
Urkälla (forskningen i sig) - https://academic.oup.com/cercor/article/25/6/1477/299218#8096...

Det är ganska allmänt fastställt att hjärnan inte är klar vid 12.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

I vilken utsträckning skulle du då påstå att föräldrar faktiskt har en påverkan hos sina barn, vare sig det är negativt eller positivt?

När jag barn minns jag att jag umgicks med barn som blev relativt vanliga vuxna med jobb och egna barn (deras föräldrar var relativt normala också - ingen överraskning där), och så gick jag i skolan med ett par barn som tyvärr var stereotypiska problembarn med stökiga hem (alkoholister till föräldrar, separerade föräldrar, eller droger inblandat) som dessvärre växte upp som knarkare själva eller med stora ärr från barndomen.

Jag vet ett barn som jag gick i skola med som var ett av typ 8 barn där han var den enda som blev problembarnet (resten växte upp utan några större ärr) som började med lätta droger i 20-års åldern, så gener spelar säkert en roll i vem som är rätt körd att hamna snett oavsett vad, tänker främst på grund av bristande impulskontroll.

Sedan finns det ju skillnad på att göra "tonårsuppror". Skillnad på att bränna ned sin skola och att debutera alkohol tidigt i tonåren...

Poängen är att föräldrar har egentligen väldigt liten påverkan på barns umgängeskrets och var de håller hus under dagarna. Det föräldrarna kan göra är att ge folk en grund att bygga på. Alltså att införliva barn med en grundförutsättning som man sedan hoppas skall leda till konstruktivt beteende. Och det är inte bara föräldrarna som skall göra detta utan det skall samhället i stort. Framförallt skolan har en viktig del i detta.

Angående dysfunktionella hem så känner jag ett antal personer som har raka motsatta uppväxten. De hade en ordentlig uppväxt men tog till droger pga. att de hamnade i fel umgänge. Andra för att deras skolgång varit så värdelös kombinerat med psyskiska problem. På andra sidan spektrumet har vi nykterister som just kommit från alkoholiserade hem och därför sett dess värsta sidor. Därför håller de sig borta från Alkoholen. Så man kan ju inte belasta hemmet för folks utveckling helt utan den är högst individuell. Ett klassiskt fall där arv + miljö + individualitet formar oss som människor. Och därför är det direkt kontraproduktivt att peka på en eller ett fåtal faktorer så som "Bättre uppfostran" och "Kollektiv bestraffning" och tro att de är lösningar. För det är dem inte.. och därför är det alltid lika intressant att se folk yttra sig som vissa här inne. Det är alltid enkla "lösningar" på extremt komplicerade problem.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Samma här. I kommunen där jag bodde så var man väldigt tidig ute med delade nätverk mellan alla skolor i kommunen och skiten som folk gjorde tack vare dessa nätverk kan man inte ens skriva ut i detta kommentarfält. På gymnasiet hade man folk som fick tag i administrativa konton och ändrade allt från folks studentkonton till ändra folks betyg. Helt enkelt för att de inte förstod bättre. Detta var på slutet av 90 och början på 2000-talet. Så det handlar nog inte om bara en förändrad omognad utan det handlar snarare om tillgång. Internet har gett folk tillgången till ännu större saker att förstöra och därför förstör de.

Ja fan när vi gick högstadiet satt "nördar" och hacka sig till full admin över hela kommunala nätet.

Då pratar jag om personer som vid 14/15 års ålder hade krav från föräldrarna att vara hemma och inte fick ha kompisar hemma efter 19:00. Inte ens en dörr till sovrummet och full logging på hemmanätet.

Spelar ingen roll att det var full kontroll och ingen frihet för barnet (med enormt strikta föräldrar, smisk/spö när man personen gjorde något fel). Ändå gjordes dumma och faktiskt väldigt kriminella saker på skoltid.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

MB: Asus ROG Strix Z370-E Gaming // CPU: Intel Core i7-8700K
GPU: Asus RTX 3080 TUF OC // Acer Predator XB271HU
RAM: Corsair 16GB DDR4 3000Mhz // PSU: Corsair 750W HX
SSD: Samsung 840 Pro 128GB + 850 EVO 250GB + 850 EVO 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Det förutsätter att människan är mogen nog att inse detta. Vilket en tolvåring sällan är. Så det blir bara piska i det fallet.
Angående läroprocessen så fungerar den inte bara genom repetition utan det måste finnas motivation bakom det också. Detta är orsaken varför folk lär sig olika beroende på ämne i t.ex. skola.

Om en konsekvens förstör liv beror på konsekvensen ifråga. Fängelse i sådan låg ålder KOMMER att få ett förstörande av liv som konsekvens. Man kommer inte undan detta. Sedan om man kan återhämta sig beror mestadels på tur och ihärdig arbete. Förutsatt att man är mogen nog.

Oberoende är inte barn maskiner så det går inte att förutsätta att vuxna FAKTISKT KAN tillse uppfostran och se till att de inte gör om misstagen. Detta är en villfarelse som folk som inte helt enkelt förstör den komplicerade utvecklingspsykologin som faktiskt är gällande runt barn. Det är inte bara att uppfostra dem utan man måste se till att de lär sig också.. och det kommer straffen inte göra. Straff är en sista utväg. Det är ju t.ex. därför man inte sparkar ut barn från skolor.

Ger vi inte barnen möjlighet att vara mogna och förstå konsekvenserna av sitt agerande kommer de heller aldrig att kunna visa att dom är det. Det blir ju lite av en självuppfyllande profetia.

Kriminalvården är den institutionen som ska hjälpa människor att bryta dåliga kriminella vanor och banor.
Det är ju rimligt att låta dem sköta sitt arbete.

Nu är det väl djupt osannolikt att en DDoS skulle resultera i flera år på kåken, men det finns ett symbolvärde i att det blir en rättegång och ett straff utdöms. Även till andra människor i liknande situation.

Sätter samhället in tydliga starka insatser tidigt så kan vi ju vända denna 12årings bana till en laglydig sådan, istället för passivt vänta på att det ska gå åt skogen längre fram...

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheWolfbane:

Så...

* En ungen har bekymmer i skolan, blir mobbad.
* Ungen kontaktar en hitman/Hells Angels, ber honom ta hand om ungarna i skolan som mobbar honom.
* Farsan är rik pamp som har gott om pengar, skriver glatt på räkningen. utan bry sig om vad det är för räkning.

Några ungar dör, några bryter några ben, eftersom ungen inte är straffmyndig och farsan inte visste om något vad han gjorde, så blir ingen straffad och allt är frid ovh fröjd i lugna säkra sverige...

Nåväl, inte många som tror att man skulle kunna köpa något som gör en större skada för 40kr. Hade det varit en större summa hade det varit konstigt om pappan inte hade funderat en gång till.

Visa signatur

A flexible hammers allow for more kinetic energy.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av xpanterx:

Han kommer få ett mycket välbetalt jobb när han blir stor med de färdigheterna som 12-åring....

Tveksamt. Vilken blöthjärna som helst kan ju göra detta helt utan kunskaper.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Bara för att barnet inte är straffat av rättsstaten betyder det inte att hans agerande inte fått konsekvenser. Givetvis har det det. Tror de flesta här kan skriva under på att barnets hemsituation är förändrad sen det här hände. Han får ta konsekvenser i sin livsvärld, som är hans hem och genom hans familj och föräldrar. Så ska ett barn straffas och så kommer det att lära sig.

Att straffas hemma genom föräldrar som inte längre litar på en, hårdare kontroll, indragen veckopeng är bra mycket effektivare. Det är hela hans värld och det kommer göra att han lär sig utan att det förstör hans framtid.

Att indragen veckopeng skulle vara effektivare än att någon utomstående på ett tydligt vis tillrättavisar skulle jag vilja se någon källa som stöder. Jag känner mig djupt skeptisk till att föräldrar ska få bestämma straffvärdet för sina barn, det finns ju en tydlig intressekonflikt.
Men det börjar bli lite OT, så vi kanske ska dra paus på diskussionen och bara konstatera att vi tycker olika

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av AcidStorm:

Fast räknar någon som gör nåt olagligt egentligen med att åka fast?

Nä precis, det är lite därför höjda straff inte funkar.

Det som funkar är att se till att folk åker fast till att börja med, vilket uppenbart den här killen gjorde.

Rätt säker på att han inte gör om detta, och bara det att han åkte fast är rätt avskräckande för de flesta.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av JamesBanana:

Alltså, det låter i min värld billigt med 1.5 mille, beroende på hur länge det pågick. Specialistkonsulter kan lätt sticka iväg uppåt 20k i timmen när de kallas in akut, molntjänster som överbelastas tar bra betalt, det kan tillkomma viten för driftstörningen osv.

DDoS-mitigering kostar tusen- till tiotusentals kronor i månadskostnad, och det krävs inte flera månaders konsulttid för att införa.

Ett exempel är Microsoft Azure. De tar betalt 25 000 kr / månad för DDoS-mitigering för upp till 100 resurser.

Permalänk
Medlem

Tycker det är rätt dåligt att kommunen att inte kunna hantera lite DDoS, det är grundkurs i IT-säkerhet..
Klart att botnät är lite lurigt, men en grundregel är ju att det troligen är något skumt i görningen om hit/min plötsligt ökar 10-faldigt. En grej men kan göra då är att plocka fram en statisk cache, som man byter typ en gång per dag under attacken. Man kan också lägga på en request delay, som en människa sällan märker, men kan utan problem sänka lasten till en tiondel. Dessa lösningar är inte superbra för väldigt aktiva forum, men lite mer statiska sidor funkar de rätt bra för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gorbatjov:

Herregud. Märks att det är många som inte har barn här..

Kanske även är många som har barn som inte borde ha skaffat det?
Edit: Om det nu skulle vara något oklart: Är en person inte är en bättre förälder än att deras barn gör detta så får de leva med konsekvenserna. Är det sedan att återbetala 1.5M och leva på existensminimum tills det är löst - well tough luck, borde ha tänkt på det innan de ynglade av sig.
Som någon annan skrev: det är för lite konsekvenser i Sverige för folk som gör dumheter.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av henkiii:

Att indragen veckopeng skulle vara effektivare än att någon utomstående på ett tydligt vis tillrättavisar skulle jag vilja se någon källa som stöder. Jag känner mig djupt skeptisk till att föräldrar ska få bestämma straffvärdet för sina barn, det finns ju en tydlig intressekonflikt.
Men det börjar bli lite OT, så vi kanske ska dra paus på diskussionen och bara konstatera att vi tycker olika

Behövs endast reflektion samt viljan att se ett barns livsvärld. Samt viss kunskap om barns psykosociala och fysiska utveckling och behov. Det är av sådana anledningar man blir straffmyndig först vid 15. Om det finns specifika studier på just den jämförelsen du begär? Ingen aning. Förmodligen inte, det är för specifikt.

Absolut finns det en tydlig intressekonflikt och någonstans måste man dra gränsen på när förälder och stat ska bestämma. Föräldrar bestämmer inte alltid eller hur? Straffmyndighet och specifikt LVU reglerar detta rätt väl. Barn ska inte fängslas av rätt självklara anledningar. Tills skillnad vad en del här vill. Då tycker vi i så fall väldigt olika.

Skrivet av henkiii:

Kriminalvården är den institutionen som ska hjälpa människor att bryta dåliga kriminella vanor och banor.
Det är ju rimligt att låta dem sköta sitt arbete.

Vuxna människor!!! Inte barn. De har ingen som helst kompetens att ta hand om barn.

Det är socialtjänstens uppdrag. Nästan alltid är det den som tar hand om ungdomsvård vid brott mellan 15-17 år med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

DDoS-mitigering kostar tusen- till tiotusentals kronor i månadskostnad, och det krävs inte flera månaders konsulttid för att införa.

Ett exempel är Microsoft Azure. De tar betalt 25 000 kr / månad för DDoS-mitigering för upp till 100 resurser.

This
För en tjänsteleverantör rör det sig om max 10kkr. Som kund till typ tele2 eller ip-only eller liknande kan man lätt kasta upp dom pengarna för att få slut på eländet. Varför dom inte har valt att gå all in på detta vid första (eller andra) ddos:en är väldigt oklart.

Det är någon som har tjänat pengar på deras okunskap.

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gurk:

Det är någon som har tjänat pengar på deras okunskap.

Visar sig vara tolvåringens pappas kompis som är anställd som konsult för Region Gotland för it-driften och som stoppade 1,45 miljoner rätt i fickan. Det visar sig sen att pappans nya flickvän är regionråd.

Edit: glömde ett

Permalänk
Medlem

Önskar jag kan oläsa denna tråd. Vilket haveri.

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Visar sig vara tolvåringens pappas kompis som är anställd som konsult för Region Gotland för it-driften och som stoppade 1,45 miljoner rätt i fickan. Det visar sig sen att pappans nya flickvän är regionråd.

Du trollar? Det låter ju heeeelt osannolikt

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Vafan det är ett barn, ta det lugnt.
Barn hittar på hyss och har sig. Det är ju lixom en del av att vara barn. Om vem som helst kan betala $40 och sänka en kommun så är det ju inte ungen som är det stora problemet.

Frågan är varför man betalar ut lön till folk som inte vet vad dom gör.

Emil i lönnerberga = jättesöt.
Om Emil hade utspelat sig i nutid, vad hade han hittat på för hyss då?

Sen är det klart man ska ta ett snack med ungen.
Men han har ju inte torterat katter eller rånat gamla tanter.

Permalänk
Medlem

Imponerande ändå att en kille sysslar med sånt, om det är som han förklarade, han är 12 år liksom, han tänkte väl inte så mycket på konsekvenserna, nej det är inte lagligt men vafan... Hoppas han går långt inom IT-världen sen när han blir större, åt rätt håll då alltså.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av andelf:

Tycker det är rätt dåligt att kommunen att inte kunna hantera lite DDoS, det är grundkurs i IT-säkerhet..
Klart att botnät är lite lurigt, men en grundregel är ju att det troligen är något skumt i görningen om hit/min plötsligt ökar 10-faldigt. En grej men kan göra då är att plocka fram en statisk cache, som man byter typ en gång per dag under attacken. Man kan också lägga på en request delay, som en människa sällan märker, men kan utan problem sänka lasten till en tiondel. Dessa lösningar är inte superbra för väldigt aktiva forum, men lite mer statiska sidor funkar de rätt bra för.

Det där kan du ju inte skriva rakt ut bara, då blir det inga 1,5 milioner till kompetensreserven hos stor-IT-bolagen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gurk:

Du trollar? Det låter ju heeeelt osannolikt

Se uppdatering!

Permalänk
Medlem
Skrivet av AGI:

Hur kunde attacken kosta regionen 1.5miljoner kronor? Vad var det för utgifter?

12 koppar kaffe. 11 bullar. 1 skorpa(Britt-marie äter ju inte bullar pga sockervärdet) - 1.5 millar.

Visa signatur

There are no more barriers to cross. All I have in common with the uncontrollable and the insane, the vicious and the evil, all the mayhem I have caused and my utter indifference toward it I have now surpassed. My pain is constant and sharp and I do not hope for a better world for anyone, in fact I want my pain to be inflicted on others.