Varning för bluff-SMS från Paketinfo

Permalänk
Medlem

Har också fått en massa bluff-sms sen i torsdags. De kommer skickade från privatpersoner med skumma länkar som tyvärr verkar lura en del människor. Kan vara värt att varna äldre/mindre tekniska släktingar och kompisar att dessa evenuellt kommer trilla in hos dem.

Permalänk
Medlem

Jag har fått 8 sms denna vecka, fick en precis nu... Vad är det som händer?

Permalänk
Medlem
Skrivet av PeCe:

Har fått flera stycken nyligen. Har inget större behov av dessa, så jag delar gärna med mig så här i juletid.

nä jag var ironisk bara, tycker det är tragisk dessa jävla bedragare håller påshär och försöker lura folk.. förbannade as är dom. varna era äldre släktingar så dom slipper få massa problem lagom till jul.

Permalänk
Medlem

Choice hotels har råkat ut för ransomware och verkar som att de nummer som funnits lagrade där åker på en massa paketinfo-spam. Frun som jobbar där fick lov att sätta på block på alla okända nummer för det kom sms hela tiden...

Permalänk
Medlem

Jag fick precis ett SMS och då har jag inte ens beställt nåt.

Permalänk
Medlem

Har fått en massa senaste dagarna, t.ex. så har jag fått 8st idag bara, fick ett nu när jag satt och skrev här. Totalt kanske 20 sedan i onsdags. Har också konto på Nordic Choice så är säkert därifrån det kommer då.
Har blockerat varje nummer som det har skickats från men verkar vara nya nummer varje gång.

Permalänk
Medlem

Jag har blockat alla nummer som jag fått SMS phising (eller smishing) ifrån. Nån idé att vi lägger upp alla nummer här? Gissar att ingen orkar sitta och blocka alla nummer ändå. Eller?

Finns det virus skydd till mobiler? Eller hur hittar man enklast dessa virus program? Gissar att de hittar på ett namn som låter anroid aktigt så man inte ska hitta det för lätt?

Permalänk
Medlem

Hittade denna länk när jag googlade: https://www.safetydetectives.com/blog/what-is-smishing-sms-ph...

#6. Fake numbers used by hackers are often local numbers.
Hackers can pretend to be texting you from your same area code, giving them a layer of authenticity that devices many people. By tracking your metadata, hackers can gain access to your area code and “spoof” a local number — this allows hackers from different countries to appear to be texting you from your town or city.
Hackers can even spoof numbers of people you know, tricking you into handing over personally identifiable information.
Spoofing, the act of hiding your true number behind a geo-targeted phone number, has long been illegal for domestic callers in the US. But in 2019, the FCC made it illegal for text messages and international calls to be spoofed as well. But this doesn’t mean much for hackers — they still run robo-text operations with spoofed numbers (as long as they don’t get caught).

Om jag förstår rätt så kan man alltså fejka avsändar numret? Det borde ju telefonbolagen kunna stoppa på nåt sått, de har ju järnkoll på vem som skickar för att kunna ta betalt, ju. Fast känns ju som om det är ett dyrt sätt att jävlas på. Ett SMS från Uzbekistan(?) måste ju kosta en hel del, så trojaner som nån stackare laddat ner låter mer troligt. Men borde inte dessa dyka upp i "sent messages" då också?

Googlade på "geo-targeted phone number" och fick en hel hög med länkar hur man gör... Vågade inte klicka på nån. Nån som vill testa och berätta sen? Inte för att jag vill veta hur, bara om det finns nåt sätt att förhindra det.

Permalänk
Medlem

https://www.facebook.com/polisen/posts/206200198349692

För de som inte vill läsa på Facebook:

Polisen har tagit emot samtal från allmänheten gällande bedrägerier som sker via falska sms. Sms:en uppmanar dig att klicka på en länk vilket startar nedladdning av en app som heter FluBot. Om du klickar på länken i sms:et riskerar du att dela lagrat innehåll med appen samtidigt som den skickar vidare stora mängder sms med liknande länkar till dina telefonkontakter.
Tänk på:
- Klicka aldrig på länkar i sms och mejl om du inte är helt säker på var de kommer ifrån
- Om du väntar på att ett paket ska levereras, gå alltid tillbaka till din beställningsbekräftelse och följ leveransinformationen som webbutiken lämnat.
Råd till dig som drabbas:
- Det räcker inte med att radera appen, telefonen måste återställas till fabriksinställningarna. Du kan söka upp guider online för just din mobil.
- Om du är osäker på om du har laddat ner appen, kontrollera SMS-förbrukningen och se om förbrukningen är onormal. Det kan du göra om du loggar in på din teleoperatörs hemsida.
- Kontakta din teleoperatörs kundtjänst om du är osäker.

Permalänk
Medlem

Sambon har också fått idag.