Testpilot: LG Ultragear 27GP950-B – 4K UHD och 160 Hz över ensam kabel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Arbetsyta för mig är = den digitala "fysiska" ytan med alla appar man använder. Man köper ju en 4K skärm för att få plats med 4 gånger så mycket information som en 1080p skärm. Du får ju plats med 4st webbläsare i fullstorlek motsvarande 1080 helskärm eller 6st om du så behöver. Eller Photoshop + Lightroom + After Effects + en Webbläsare + mappar om du så behöver!

Håller helt med om definitionen av arbetsyta som den användbara ytan, dvs i praktiken hur mycket plats man har på skärmen för fönster för att tala arbete. Som webbutvecklare (snarare fullstack men sak samma) har jag galet många fönster att hålla reda på och kör därför tre stycken 4K 27" skärmar i 100% just för att maximera arbetsytan. Det är onekligen i minsta laget men otroligt nog fungerar det fortfarande trots att man inte är 25 längre

Skrivet av Nozomi:

Varför då köpa en 4K skärm i 27" och skala upp allting så man går miste om denna ytan? Skärpa i text köper jag inte alls. Då har man väl en dedikerad skärm för det isåfall, som står vertikalt på höjden som du kan skala om du behöver. Känns mer värt det isåfall, fast rent ekonomiskt väldigt ovärt! Då du kan göra samma sak med en 1440p skärm och spara pengar.

Att det blir skarpare med flera pixlar även med skalning är ett faktum oavsett om du tror på det eller inte. Detta är den största nackdelen anser jag med att använda t.ex. en OLED som skrivbordskärm, det blir för lågupplöst även om det mesta andra blir bättre, och det är inte alltid så praktikskt att istället öka avståndet för att få samma PPI i praktiken. Om man dessutom måste ta klivet upp till flera skärmar blir det inte direkt jättepraktiskt med typ 2 stycken 48" som just nu är minsta storleken som finns på OLED (även om en 42" är på väg som väl dock är rätt stort det också). Så fort OLED (eller något nyare som är ännu bättre) kommer ner i storlek så åker mina sista LCD:er ut, men just nu funkar det inte riktigt.

Sen kan jag absolut rekommendera dom som inte gjort det att kolla in virtuella skrivbord också, som i många avseenden är minst lika bra som flera skärmar, om det nu inte är så att man måste se allt samtidigt. Då får man i praktiken oändligt med arbetsyta även om man behöver använda skalning osv. Gärna då i kombination med något i stil med Fancy Zones etc. Men de flesta normala människor har väl inte behovet av att fylla 3 4K skärmar med fönster