Fler svenskar överger traditionell TV för streaming

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Ja, vid ett militärt anfall är TV-master ofta mål, men jag kan tänka mig att många skurkstater kan sikta in sig på exempelvis "internet" i vid mening och attackera internet långt innan det blir fysiskt våldsamt. Vi har 1 radio tror jag, dvs, minst en men kanske två.

Angående streaming så kan det snart krävas så många abonnemang att se allt att det öppnas för specialiserade streamingtjänster som sållar ut det bästa och visar det på sin egen site, till ett högre pris (eller mer begränsat utbud) än 1-2 streamingtjänster. Lite som traditionell TV på sätt och vis.

Förr fanns en tidning som hette Röster i Radio och TV. Den skulle behöva ny utgivning för någon som gudia folk vad som finns på det olika streamningtjänsterna.

Innan bolsjevikerna kommer, så kommer dom försöka slå ut civil samhället. Där är Sverige ett tacksam mål, dålig rustat försvar, dålig tränat försvar och ett civlförsvar som ens finns längre. Vi är extremt digitaliserade. Finns det ens någon på den här forumet som vet hur man lägger glid minor ( Tömmer tarm) utan WC?

Postnord fungera t.ex inte ens i fredstid, hur kommer dom att fungera i krigsrtid? Knappast som i Berlin 1945 då fungerade fortfarande brevbärningen.

Permalänk
Medlem

Kollar bara på gratis streaminglösningar.

Visa signatur

Primär Dator: Asus Sabertooth Z97 Mark 2/USB 3.1 | Intel Core I7 5775C | 32GB RAM (DDR3 1600MHz) | Nvidia Geforce GTX 1070 (Asus Strix) | Corsair HX750i 750W | Fractal Design Define R5 | 3,5TB SSD + 3TB HDD + 64TB NAS + 36 TB Backup | Asus Xonar Essence STX II | Win10 Pro

Permalänk
Medlem

99% streaming med fokus på SVTplay. Älskar kulturutbudet hos SVT som är ren skit på övriga svenska kanaler.

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Tycker det blir lite förvirrande här...

Är det att ni inte har eller tittar på en TV som monitor/hårdvara?

Eller avser ni att ni använder en fysisk TV, men streamar via IP?

Det är ju två helt olika saker.

Vi slängde ut vår TV för typ 20 år sedan och tittar till 99% bara på film, när vi känner för det. Då är det Blockbuster, SF Anytime, Netflix, HBO och liknande som gäller. Har absolut inget behov av något annat...
Nyheter finns på nätet i form av olika tidningar. Om du undrar vad den sista procenten handlar om, så är det när man är på hotell och kollar 10-15min för att sedan stänga av. För man orkar inte med all reklam som visas............

Skrivet av ipac:

Så vad för sorts (högst troligt) kvalitetsmässigt sämre lösning för att konsumera media använder du idag?

Vi kör med projektor vilket gör att när vi kommer till vänner och ska kolla på någon film, så ser deras storbilds-TV:s ut som små 14" monitorer. Så blir mest att vi kollar hos oss istället... Bättre ljudanläggning också.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem

Min ps4 är min uppspelare av media så TVn används som monitor för netflix och spel inga tv kanaler används.

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Det tråkiga är tvånget, och vi alla andra som tvingas finansiera dina kanaler som du föredrar. Förkastlig princip!

Jag som aldrig är sjuk, varför ska jag finansiera sjukvården via skattesedeln? Helt förkastligt! Med ditt resonemang så har vi ett USA med Fox News på ena sidan och CNN i den andra och två alternativ som båda är ytterligheter och i allra högsta grad bidragit till den ökade polariseringen där.

Säger inte att Public Service är helt perfekt i alla avseenden men ja, jämförelsevis en dröm!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Timmy Fox:

https://en.wiktionary.org/wiki/television
tele- +‎ vision; first attested in 1900, probably a "simultaneous" translation or calque of French télévision from Constantin Perskyi's 1900 paper that was unpublished but presented at a Paris conference.

1. An electronic communication medium that allows the transmission of real-time visual images, and often sound
2. A device for receiving television signals and displaying them in visual form
3. Collectively, the programs broadcast via the medium of television
4. Vision at a distance

#4: Vision at a distance betyder inte "bilder på distans". Engelskans "vision" här översätts nog bäst som "syn". Det svenska ordet "vision" kan även vara en möjlig översättning men har en lite annan betydelse.

Google (från Oxford Languages):
https://i.imgur.com/8bvDePg.png
^ Notera #2

https://i.imgur.com/iMIzbVY.png

https://i.imgur.com/1OA4Ezp.png

https://i.imgur.com/m7kxOhh.png

Välkommen till språkens levande natur. De förändras med tiden och ord både tar på nya betydelser samt förlorar gamla betydelser utifrån hur de används. De är inte fixa och kommer inte för all evighet förbli oförändrade bara för att du vill det (med vissa få undantag för 'döda' språk, t.ex. Latin).

Att "alla andra gör fel" kanske inte är så mycket att det faktiskt är fel, utan snarare kanske du som inte vill anpassa dig efter modernt språkbruk?

Precis. Språk förändras naturligt med tiden, man kan vara sur för detta men det är svårt att stoppa. Men TV, television, har ju sedan starten kunnat vara själva TV-apparaten, TV-sändningar, TV-kanal och så vidare. "Jag jobbar med TV" betyder ju kanske inte oftast att man jobbar med TV-apparater eller antenner liksom. Norskan är ju lite rolig här där TV heter fjernsyn, vilket jag tolkar som "fjärrsyn", alltså en översättning av begreppet snarare än att använda det traditionella. Hade "fjärrsyn" passat bättre för TV på svenska?

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Är ingen "prepper", men en klassisk analog radio tycker jag är vettigt att ha om det blir krig, eller störningar (naturkatastrofer, eller terrorism), av vår infrastruktur.

TV har vi, men använder inte tunern i den (har aldrig kopplat in antennkabeln sedan vi flyttade till hus för fem år sedan). Tycker de är bättre färger och trevligare än datormonitorer.

Jo egentligen har du rätt. Blir det krig så kommer mycket vanlig infrastruktur slås ut. Så en radio är egentligen vettigt att ha.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av klein:

Ryssen lär spränga nacka masten det första dom gör ändå. Tänk för några år sedan då det fanns krafter som ville stänga ner FM bandet för DAB radio.
Tänk vilket föröndade beslut det hade varit idag ur beredskap synpunkt. Man kommer ihåg 2001.09.11, då brackade tidningsidorna på nätet ihop, man fick lägga upp förenklade sidor.. Men slåss internet ut, då kommer man ha stora problem med informera allmänheten.

Äger inte ens en tranistorradio, enda radio jag har är en DUX radio i trächassi ifrån 1940 den har bara Långvåg. Men den fungera, men bör nog rengöras innan den får stark ström i sej ingen.

Fördelen är att rör är emp tåliga och en långvågssändare kan man bygga utan elektronik så du är rustad som den värsta prepper och kommer ett kunna lyssna på radio när andra går runt med strålningsmätare.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ZalZeRoz:

Jo egentligen har du rätt. Blir det krig så kommer mycket vanlig infrastruktur slås ut. Så en radio är egentligen vettigt att ha.

Det finns ju en produktkategori, "nödradio" tror jag de kallas, som brukar ha en del funktioner som kan vara bra i nödläge. Ficklampa, radio, solcell och vev för drivning, ofta USB-portar för laddning och så. Kan vara en bra investering, speciellt eftersom de inte är så dyra.

Permalänk

Det enda TV-adjacent jag konsumerar är SVT's hemsida och Play. Äger ingen faktiskt TV och har inte gjort på ett decennium. Det finns noll anledning. Allt är skit med det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Det tråkiga är tvånget, och vi alla andra som tvingas finansiera dina kanaler som du föredrar. Förkastlig princip!

Ja eller de som inte någonsin behöver uppsöka ett sjukhus trots att de är med och betalar på kalaset. Verkligen förkastligt. Eller de som är med och betalar på vägar, infrastruktur m.m. trots att de varken har bil eller eller liknande...

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Whitepilledoomer:

Det enda TV-adjacent jag konsumerar är SVT's hemsida och Play. Äger ingen faktiskt TV och har inte gjort på ett decennium. Det finns noll anledning. Allt är skit med det.

TV-sändningar eller kanaler förstår jag, men dagens TV-apparater är ju rätt imponerande som skärmar betraktat, i alla fall för spel. Det finns massvis av väldigt kompetenta modeller med OLED eller toppmodeller med LCD som har hög upplösning, bra färgåtergivning, hög uppdateringsfrekvens och VRR liksom. Och konsumerar man någon form av rörlig bild så är ju TV-apparaterna rätt bra på det också, de inbyggda apparna funkar ju i allmänhet väldigt bra med enkla gränssnitt och hög bildkvalitet i alla fall i några år efter inköp men även efter det så är det ju trevligt att typ ha en fjärrkontroll att styra sin Chromecast eller Apple TV med och så.

Permalänk

Bad och tablåtv till jul!

Frun ser på Kalle Ankas julafton på tablåteve, och jag Karl-Bertil om jag inte glömmer det i skinkdimman.

Frun gav också upp Ivanhoe på tablåteve för några år sen när filmen flyttade till en reklamkanal och köpte dvden ist...

Netflix, SVT play och YouTube/Kids är det både vi och barnen använder normalt sett de senaste tio-femton åren.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av edson:

Jag som aldrig är sjuk, varför ska jag finansiera sjukvården via skattesedeln? Helt förkastligt!

Du kommer en dag att bli sjuk och belasta sjukvården. Hur vet jag det? Jo, alla människor utan undantag dör någon gång i en sjukdom. Du vet inte hur sjuk du blir eller vad den sjukvård du då behöver kommer att kosta. Därför är det bra att vi alla solidariskt betalar för sjukvården via skattsedeln. Målet är att alla ska ha samma rätt till sjukvård oavsett inkomst.

Är det något mer du inte förstår får du gärna fråga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anna_jo86:

Du kommer en dag att bli sjuk och belasta sjukvården. Hur vet jag det? Jo, alla människor utan undantag dör någon gång i en sjukdom. Du vet inte hur sjuk du blir eller vad den sjukvård du då behöver kommer att kosta. Därför är det bra att vi alla solidariskt betalar för sjukvården via skattsedeln. Målet är att alla ska ha samma rätt till sjukvård oavsett inkomst.

Är det något mer du inte förstår får du gärna fråga.

Jag förstår att ironi i text är svår att förstå för alla men läs gärna mitt inlägg igen 🙃

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det finns ju en produktkategori, "nödradio" tror jag de kallas, som brukar ha en del funktioner som kan vara bra i nödläge. Ficklampa, radio, solcell och vev för drivning, ofta USB-portar för laddning och så. Kan vara en bra investering, speciellt eftersom de inte är så dyra.

En fördel med radio är ju dessutom att om någon imperialistisk galenpanna lägger våra master och sändare i ruiner (eller digitala sådana) kan man med en vanlig radio (av rimlig kvalitet) få in sändningar från andra länder som kanske fortfarande sänder viktig information.

Angående TV så såg jag på 21-nyheterna för första gången på flera år igår. Men det fick ju bli via Play, hade ju inte kopplat in TVn i kabelnätet...men jag har faktiskt en riktig antenn som går att använda, vi bor bara några km från en mast så krävs inte mycket för att få ok bild. Om ingen bombat masten.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Både och, tycker fortfarande det finns för- och nackdelar med bägge alternativen.

Traditionell TV:
+ Snabbt och enkelt att välja mellan olika program/sändningar
+ Gillar fortfarande att zappa, bästa sättet att upptäcka saker man annars hade kanske inte ens tänkt på
+ Livesänd sport är fortfarande överlägsen på traditionell TV pga fördröjningen när man streamar
+ En faktura för hela kittet, enklare å administrera
- Reklam
- Större begränsningar när man kan se på saker, även om jag spelar in program till boxen för att sen se när jag vill
- Begränsat utbud av serier

Streaming:
+ Titta när det passar
+ Grymt utbud av serier, även om du bara skulle använda en tjänst
+ Spelar ingen roll var man är, funkar på mobilen, datorn etc
- Meckigt när man har flera tjänster, inte lika smidigt å byta mellan tjänsterna, olika inloggningar etc
- Användarupplevelsen kan vara väldigt olika beroende på tjänst, bökigt å upptäcka nytt, byta mellan program, textning som krånglar etc beroende på tjänst
- Fördröjning på streamad sport

För mig funkar en mix bäst, men visst går vid mot streaming som stort

Permalänk
Medlem

Har inte haft traditionell tv sedan 2015.. Streamar bara och har gjort det sedan dess, 2015 alltså.
Går ju typ alltid se kanalerna live via streamingtjänsten också om man vill, men varför vill man göra det?
Är ju bättre att själva välja när man vill se något
Dessutom kan man kolla i både dator, mobil, platta utöver tv:n..

Visa signatur

WS: Mac Studio M1 Max | 32 GB | 1TB | Mac OS
WS: Intel i5 12600K | 64 GB DDR4 @3600 Mhz | 2x1TB nvme 2x1TB SSD SATA | Windows 11 & Manjaro Linux
Bärbar: Macbook Pro 14" | M1 Pro | 16GB RAM | 512GB SSD | Mac OS
Servrar: Intel i7 10700K | 64 GB DDR4 @3600Mhz | 3 TB SSD + 22TB HDD | Unraid |
4x Raspberry pi 4b 8Gb | Dietpi |

Permalänk
Medlem

Känns lite som att linjär TV numer är reklam, med kortare avbrott för innehåll, ön tvärtom...
Men vad vet jag, då jag inte orkat med 'linjärt' det senaste 20-talet år...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Jag är stor vän av marksänd TV och hade jag bott i villa hade jag nog haft det. Kabel-TV är däremot ett jävla elände, speciellt då den var analog (alldeles för länge). Tyvärr var övergången till digital-TV lite hafsig och med mer fokus på fler kanaler än bra kvalitet. Jag var uppvuxen med SVT via marknät och diverse satellit-kanaler via vår parabol, och när speciellt de sönderkomprimerade mpeg2-sändingarna från diverse idrottstävlingar kom...jösses. Publiken var konfetti.

Vi ser i stort sett bara melodifestivalen via "riktig TV", för att se det mer live.

I dessa tider kan man f.ö fundera över totalförsvar, etc, och radio- & TV-sändingar kan ha vissa fördelar över TV som går via internet.

När vi flyttade till villa för fem år sedan så orkade vi inte ens koppla in antennen i TV:en (finns en på taket, som skall fungera utmärkt enligt förre ägaren).

Tycker det är sådan enorm frihet och flexibilitet att streama direkt.

Just nu så har vi Netflix, Eurosport och F1TV. Skönt att kunna betala enbart för de tjänster/kanaler man vill ha. Annars så är man ju oftast fast i en massa dyra kanalpaket, oavsett om man kör Boxer marksänt, eller IP-box från ComHem, Telia, Telenor, etc.

Så skönt att inte sitta i "klorna" på dessa traditionella TV-tjänstebolag!

Kan inte uttala mig om kvalitet på Melodifestivalen, då det är ett "hatobjekt" hos mig och frun (dottern kikar dock, men bryr nog sig inte så mycket om absolut kvalitet).

Har faktiskt ett par analoga FM-radio hemma, och det tycker jag är vettigt i händelse av naturkatastrofer, terrorism (fysiskt eller via nätet) och krig.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Vi kör med projektor vilket gör att när vi kommer till vänner och ska kolla på någon film, så ser deras storbilds-TV:s ut som små 14" monitorer. Så blir mest att vi kollar hos oss istället... Bättre ljudanläggning också.

Förklarar. Har själv haft projektor tidigare.

Räknar TV/projektor som bara olika alternativa displayer. Därför blir det så märkligt när folk "kastar ut TV", för då är det alltid oklart vad som avses (den fysiska enheten som monitor, eller att man bara streamar via IP).

Jo, har själv en hyfsad HiFi/surroundanläggning till (B&W-högtalare, separata slutsteg till alla kanaler från Primare, 40 kg SVS Sub, etc - säkert en bit norr om 100 papp, men vågar inte räkna på det ).

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Röstade som om jag enbart streamar. Fotbolls-VM var fjärde år är undantaget som bekräftar regeln (det brukar ju gå gratis på gammel-tv, men kosta att streama).

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av edson:

Jag som aldrig är sjuk, varför ska jag finansiera sjukvården via skattesedeln? Helt förkastligt! Med ditt resonemang så har vi ett USA med Fox News på ena sidan och CNN i den andra och två alternativ som båda är ytterligheter och i allra högsta grad bidragit till den ökade polariseringen där.

Säger inte att Public Service är helt perfekt i alla avseenden men ja, jämförelsevis en dröm!

Varför kan inte alla betala för CNN eller SVT, så kan alla välja själva?

Hur skulle du ställa dig till om du tvingades tvångsprenemumera på ex Fox News?

Det är lätt att kräva tvång och betalning, så längde det råkar sammanträffa med sin egna smak och intressen.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Fördelen är att rör är emp tåliga och en långvågssändare kan man bygga utan elektronik så du är rustad som den värsta prepper och kommer ett kunna lyssna på radio när andra går runt med strålningsmätare.

Problemet med EMP är att då kommer troligen elektronik i FM-sändare att slagits ut, så är inte säker på att det blir någon vinst då.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av klein:

Äger inte ens en tranistorradio, enda radio jag har är en DUX radio i trächassi ifrån 1940 den har bara Långvåg. Men den fungera, men bör nog rengöras innan den får stark ström i sej ingen.

Tror du kan få lite problem med svensk information och nyheter. Tror inte det finns några svenska sändningar varken på långvåg eller mellanvåg (AM).

FM-radio är nog det som du bör ha.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Whitepilledoomer:

Det enda TV-adjacent jag konsumerar är SVT's hemsida och Play. Äger ingen faktiskt TV och har inte gjort på ett decennium. Det finns noll anledning. Allt är skit med det.

Tänker du på TV som fysiskt objekt, eller är det TV-sändningar du avser?

Om det är TV som fysiskt objekt (som monitor) så ser jag inte riktigt orsaken till ditt hat för det?

Många, som vi själva, har flera TV (i olika rum), men streamar (eller spelar) bara på de. Har inte TV-antenn ansluten.

Sedan kan jag förstå att andra föredrar alternativ som projektor (som jag själv haft). Men en mobiltelefon eller vanlig datorskärm kan inte normalt ersätta en TV som skärm.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ragnvlad:

Ja eller de som inte någonsin behöver uppsöka ett sjukhus trots att de är med och betalar på kalaset. Verkligen förkastligt. Eller de som är med och betalar på vägar, infrastruktur m.m. trots att de varken har bil eller eller liknande...

Vägar är redan överfinansierade av vägskatter, och skatter på bränsle. Se det är faktiskt ett nettotillskott till statskassan. Så du behöver inte känna att du som aldrig åker på vägar, inte betalar för det.

Sedan är SVT inte skattefinansierat, som du felaktigt verkar alludera till.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], W10: Surface Book 3 15" [Core i7/GTX1660Ti/32/512GB], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av martinot:

Problemet med EMP är att då kommer troligen elektronik i FM-sändare att slagits ut, så är inte säker på att det blir någon vinst då.

Det är ganska lätt att bygga enkla sändare av gammal typ som de vi använde i radions barndom, de kräver ingen elektronik så i en krissituation kan det nog bli en tillbakagång till den tekniken.

Skrivet av martinot:

Tror du kan få lite problem med svensk information och nyheter. Tror inte det finns några svenska sändningar varken på långvåg eller mellanvåg (AM).

FM-radio är nog det som du bör ha.

Det finns inga reguljära svenska sändningar idag men det finns utrustning så det skulle inte vara så svårt att börja sända om det skulle behövas, alltså med elektronik och inte nått man behöver bygga helt själv enligt ovan.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Tror du kan få lite problem med svensk information och nyheter. Tror inte det finns några svenska sändningar varken på långvåg eller mellanvåg (AM).

FM-radio är nog det som du bör ha.

Kan säkert hitta en FM mottagare i någon gamla mobil. Bli mer och mer sugen att slita ut elektroniken ur min gamla DUX radio och bygga en internet radio med raspberry pi, men det är lite synd.