Snabbtitt: Sony WH-1000XM5 – en dyr och väldigt bra uppföljare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blackie:

De flesta kollegorna du nämnder har de XM5?
Kan hålla med om att Sony haft problem med mikrofondesignen som har varit långt ifrån optimal i tidigare utgåvor.

Nackdelen med dessa typer av headset som Bose/Sony XMx är att de använder rundstrålande mikrofoner som tar in ljud från alla håll jämfört med ett Gaming headset som har en riktad mikrofonarm som bara fångar ljudet från ett håll vilket upplevs så klart bättre. Men huvudfokuset med Bose/Sony headseten har inte varit samtal utan är musik och media därför har inte mikrofonen varit någon prioritet. Med ökad efterfrågan och förbättrade mikrofoner och NC teknik så har dessa utvecklats och blivit bättre för varje släpp.

Bose och nu Sony med XM5 har i stort sett löst mikrofonproblematiken genom att integrera fler mikrofoner i kåporna och förbättrad NC som filtrerar bort oönskat ljud.

Jämför INTE XM, XM2, XM3 med XM5 om ni inte pratar av egen erfarenhet, dvs testat XM5, för ingen av de tidigare XM modellerna (bortsett från XM4) spelar i samma liga när det kommer till mikrofonen och filtrera bort ljud.

Med livet som insatts så gjorde jag ett nytt test idag..
Ringde ett samtal och startade därefter en färd med min el-sparkcykel, i 25 Km/h blåste det ganska rejält och kunde utan problem ha samtal genom XM5, personen i andra ändan hörde mig klart och tydligt utan att störas av omgivningen. Gjorde om testet med XM3 och då kunde personen knappt höra mig pga. att det blåste för mycket.

*Edit
Är syftet primärt att lyssna på musik så tycker jag att du skall fortsätta använda dina XM3 men är samtal viktig dvs att du pratar i telefon väldigt mycket så skulle jag överväga ett annat Headset XM5 eller Bose QC45 som dessutom är mer prisvärda.

Mic test:
https://www.youtube.com/watch?v=c94OUNnL26Q&t=1350s

Ah, nej nej, nu talar jag om xm3 och mitt förtroende för Sony när det kommer till mikrofoner.
Ja, eller ja. Långt ifrån optimal är att ge dem för mycket cred. De har varit totalt oanvändbara i tidigare utgåvor. Det krävs en hel del för att jag ska återfå mitt förtroende för dem, och jag lär inte köpa nya förrän de jag har slutar fungera med ljudet. Samtal är en viktig del, men inte så viktig att jag i övrigt vill göra mig av med ett par i övrigt helt fungerande lurar. Åtminstone inte för tillfället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PierreB:

Har ett problem med mina xm3 och det är att det blir rundgång ibland. Om jag har musik igång och tar av mig lurarna så att högtalarna kommer närmare varandra så börjar det tjuta. Har inte åkt på det med hörlurarna på mig men känns lite sisådär. Det är ett riktigt högt tjut/rundgång så vetefan hur skönt det skulle vara för öronen om det händer när man har på sig lurarna.

ok, det låter som ett problem jag hade med mina första XM3. Det blev rätt seriös och tråkig rundgång ibland, beronde på hur lurnarna satt. Det vill säga, hur mycket högtalarljud som slapp igenom till mickarna. Tror iaf att det var så. Det är det enda rimliga. På mina var det ganska jobbigt så jag bytte exemplar och de nya jag haft. Typ sedan XM3'orna kom ungefär. Har funkat finfint, utan rundgång.

Med det sagt. Väldigt nöjd med mina XM3. Känner inte för att uppgradera än. Är lite orolig över noice cancelling-funktionen också. Det verkar som de (medvetet?) gjort den något sämre. Eller!? Jag vill att den ska filtrera bort störande ljud och tal (!) så bra som möjligt. Är kvar på mina XM3 med första firmware. Inte vågat byta än

Permalänk
Medlem

Only downsides for me is lack of waterproof certification and LDAC codec
LDAC codec is best (909 kbps) for now, but still short for TIDAL (9216 kbit/s) or Deezer HiFi (1411 kbit/s)!
We are still waiting for Spotify HiFi, for now Spotify premium only in 320 kbit/s

Spotify HiFi tier: CEO doesn't know when Spotify's hi-res streaming will launch
https://www.whathifi.com/news/spotify-hifi-tier-ceo-doesnt-kn...

Lossless music streaming: Do you really need it?

Citat:

Currently, the only lossless Bluetooth audio codec announced is Qualcomm’s aptX Lossless. Qualcomm boasts bit-exact playback of CD-quality (16-bit 44.1kHz) over Bluetooth using this codec and Snapdround Sound ratio-optimized devices. Sony’s LDAC also offers near-lossless CD-quality playback at 990kbps, although not every device offers a glitch-free playback experience at this bitrate.

https://www.androidauthority.com/lossless-music-streaming-274...

https://helpguide.sony.net/mdr/wh1000xm5/v1/en/contents/TP100...