Permalänk
Medlem

Var slänger man köttet?

Köpte nötfärs hamburgare häromdagen som redan blivit brunaktiga och luktar super äckligt, bara legat i kylen i oöppnad förpackning. Öppnade förpack och lukten sitter fortfarande kvar överallt i näsan känns de som. Står bäst före 11:.e augusti på förpack men kommer givetvis inte äta, det ska slängas. Men var slänger man "ruttet" kött? I matavfalls soporna eller "diverse" hushåll produkter? Luktar riktigt illa så vill göra mig av med det på bästa sätt.

Permalänk
Medlem

Matavfall känns rimligast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Köpte nötfärs hamburgare häromdagen som redan blivit brunaktiga och luktar super äckligt, bara legat i kylen i oöppnad förpackning. Öppnade förpack och lukten sitter fortfarande kvar överallt i näsan känns de som. Står bäst före 11:.e augusti på förpack men kommer givetvis inte äta, det ska slängas. Men var slänger man "ruttet" kött? I matavfalls soporna eller "diverse" hushåll produkter? Luktar riktigt illa så vill göra mig av med det på bästa sätt.

Ta det tillbaka till butik och reklamera.

Svaret på frågan är dock: Släng det i matavfall och ta ut påsen omgående så slipper du lukten.

Permalänk
Medlem

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Permalänk
Medlem

Reklamera...
Står det 12 augusti så ska den hålla tills dess..
Dom borde skämmas.....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Nedbrytbart är det absolut.

Det man kan notera är väl dock att om det skulle handla om en egen kompost snarare än sopsortering med matavfall som hanteras på någon anläggning så kan det ju dock vara ett problem att det kan locka till sig större djur om man lägger alltför intressanta saker där.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Okej, aktiverar *Ironi*
Nej alla vet ju att när djur dör i det vilda så resulterar deras kadaver i en mindre miljökatastrof, massa radioaktivitet och dödligt giftiga gaser, förgiftar också grundvattnet och gör allt inom 1500 meter till obrukbar jord!

Kött är absolut komposterbart! Beroende på din kommun kanske du inte får kompostera det själv. Men det ska absolut sorteras som matavfall om du har möjlighet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Vad händer med människor, djur och annat som begravs?

Skelettet och de dyrskepna plomberna tar sin lilla tid innan de försvinner. Men allt annat blir till godis för de okända små krypen etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Det är inga problem att bryta ner, men det kan ju dra till sig diverse djur om man komposterar på egen hand.

I min kommun rötas matavfallet (och avloppsslam) till biogas och används till de kommunala bussarna.

Permalänk
Medlem

Komposten. Men som redan påpekats, ta med tillbaka till butiken och klaga om det är så att det hunnit bli dåligt redan innan bäst-före datumet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Köpte nötfärs hamburgare häromdagen som redan blivit brunaktiga och luktar super äckligt, bara legat i kylen i oöppnad förpackning. Öppnade förpack och lukten sitter fortfarande kvar överallt i näsan känns de som. Står bäst före 11:.e augusti på förpack

Köttfärs som blivit grå eller brun på vissa ställen (ofta i mitten) är inte det minsta farligt att äta utan är en helt naturlig kemisk reaktion. Redan den röda färgen på köttfärs är en sådan reaktion och eftersom kunder associerar denna färg med bra färs förpackas färsen med syrgas och koldioxid just för att få fram den röda färgen. Doften däremot är betydligt viktigare - luktar den väldigt illa är den inte tjänlig, om man inte absolut hemskt gärna vill åka på matförgiftning.
Sedan stämplas färs (och kött generellt) inte med "bäst före" utan "sista förbrukningsdag". Produkter märkta med det senare skall man inte använda efter sistadatum då de kan vara skadliga, medan "bäst före" är fullt tjänliga om de smakar och doftar ok.
Det är bäst att inte låta färs ligga fram till sistadatum innan man använder den eftersom många kylskåp hemma inte håller de +4°C som är den högsta temperatur färsen skall förvaras i, och den därtill transporterats hem från butik etc. Högre temperaturer gör att varan försämras snabbare.

Som andra sagt, i det här fallet skall du tillbaka med burgarna till butiken där du köpt dem så du får pengarna tillbaka då förpackningen antagligen varit undermålig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Är säkert som allmänn återvinning, varje kommun har olika regler, helt värdelöst. Dagens fråga: var slänger man kuvert?

Permalänk
Medlem

Möjligt att det varit hål i förpackningen, då går det fortare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CymbalCrasher:

Är säkert som allmänn återvinning, varje kommun har olika regler, helt värdelöst. Dagens fråga: var slänger man kuvert?

Kuvert slängs i brännbart. Limmet på kuvert förstör maskinerna på pappersbruken.

Permalänk
Medlem

Man ska nog vara extra försiktig med färsk köttfärs under rötmånaden. Dvs avstå. Redan de gamla...
När det gäller de populära färdiggjorda färska hamburger-förpackningarna består färsen inte av rent kött utan 10-20% av tillsatser vilket borde minska hållbarheten.
Vänder man på en sådan förpackning som ser fin ut på ovansidan så brukar den oftast vara oaptitligt grå och vattnig på undersidan långt innan utgångsdatum.
Bra färs ska vara fast och torr samt fräscht röd av luftens syre utanpå.

Ej ätbar fast mat slänger jag i sopnedkastet som suger iväg det till sophuset och vad som händer där vet jag inte men de brukar byta containern tidigt på måndagsmornar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Möjligt att det varit hål i förpackningen, då går det fortare.

Eller att transporten hem ifrån affären kanske höll aningen för hög temperatur.

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Möjligt att det varit hål i förpackningen, då går det fortare.

Kanske inköpt på en Ica eller Citygross, de är ju båda kända för sin ommärkning av gammalt kött 😏.

Permalänk
Medlem

För att svara på frågan, om man ska vara helt miljömedveten. Så färsen i en grön påse och förpackningen i en röd påse.

Dock kör jag endast röda påsar hemma samt större gråa med dragsnöre, där hamnar allt från hemmet, aka hushållssopor.

Rester, fett från kött, ris, plastförpackningar, kartongförpackningar, pet utan pant, ölglasflaskor, burkar från tyskland, konservburkar, ngt batteri, en krossad kopp, ett krossat glas...

Bor i hyresrätt, vi har ett stort grönt hushållssops kärl på gården.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Extremaz:

För att svara på frågan, om man ska vara helt miljömedveten. Så färsen i en grön påse och förpackningen i en röd påse.

Kan vara värt att poängtera att denna färgkodning och påsvalet inte är universellt utan varierar beroende på kommun.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twister86:

Okej tackar!

Visste inte om ruttet kött eller rått kött fick slängas som matavfall eftersom det används väl som kompost och till jorden och jag vet inte om kött är nedbrytbart som kompost.

Tar inte kommunen hand om matavfall? Är nog få som komposterar, var ett tag vanligt att bostadsföretagen kunde få för sig att göra det men det åker iväg och blir biogas idag. Det som inte blir biogas åker nog till förbränningsanläggningar.

Men givetvis vill de som komposterar eller rötar ha matavfall, alltså animalier. Trädgårdsavfallet ska du kasta någon annanstans, det är inget som någon åker ut och plockar upp från dig.

Matavfallet kommunen samlar in kommer lukta värre än din färs när den väl åker ner i rötningskammaren, komposten eller förbränningsanläggningen. Förstår inte riktigt hur man får för sig att rått kött inte får kastas

Vill du veta hur din kommun tar hand om avfallet är det bara att besöka avfallsbolagets hemsida.

Permalänk
Medlem

Vad som händer med insamlad kompost varierar, men oavsett så är det där det hör hemma. Alla matrester, ben, äggskal, hushållspapper (i inte allt för stor koncentration), mögliga eller ruttna saker och så vidare. Det som inte hör hemma där inom kategorin matavfall är mer eller mindre rent fett. Torkar du ur stekpannan så släng det i vanliga soporna exempelvis.

Sen kan det finnas träsgårdskompost också, och där slänger man ju inte matavfall. När jag var tonåring sommarjobbade jag på en ÅVC och komposten där var för just trädgårdsavfall exempelvis.

Här har (den kommunala) hyresvärden kompostkärl i varje soprum som sen hamnar i komposter runtom i området, samlas in av ett par hipsters med lastcyklar som hör till något lokalt bolag, sen kan man hämta gratis jord i deras kompostbutik.

Angående färs så är det väldigt känsligt. Innan man hade den skyddande atmosfären så höll köttfärs en dag liksom. Med det, och en temperatur på max fyra grader, så håller färsen längre idag, men fyra grader är rätt kallt. Även om du har fyra grader längst ner och in i kylen så är det ju inte det längre upp eller längre ut.

Permalänk
Medlem

Tycker som flera andra att du ska gå tillbaka till butiken. Låter som ommärkning.
Grått kött behöver inte vara dåligt. Butiker sprutar in "modifierad atmosfär" som det så fint heter för att få den röda färgen. Har ätit hemslaktat hos bonde och det ser knappast ut som våra butikers kött...fast butik kött ska se aptitligt ut. Naturligt och nyttigt kommer långt ned på listan.

Man kan alltid lukta sig till det mesta i mat världen. Luktar det illa = kasta

Permalänk
Medlem

Rötmånad. Matavfall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Vad som händer med insamlad kompost varierar, men oavsett så är det där det hör hemma. Alla matrester, ben, äggskal, hushållspapper (i inte allt för stor koncentration), mögliga eller ruttna saker och så vidare. Det som inte hör hemma där inom kategorin matavfall är mer eller mindre rent fett. Torkar du ur stekpannan så släng det i vanliga soporna exempelvis.

Nästan inget matavfall blir kompost, förbränning och rötning är vanligast. Kolla som sagt med kommunens avfallsbolag. Kompostering kommer du nästan bara ha om du eller ditt bostadsföretag/förening har egen kompost. Har TS kompost så finns det information från bostadsbolaget/föreningen, oftast inte svårare än att läsa en lapp i soprummet/huset.

Vid rötning vill de absolut ha fettet från stekpannan, det är givetvis olika i olika kommuner men både i min tidigare och nuvarande kommun går matavfall till rötning (biogas) och de vill ha mindre mängder matfett och olja slängda i matavfallet. Har man mer än det man torkar ur med hushållspapper vill många kommuner att man samlar in fett/olja i en petflaska, i vissa fall kommer även den att skickas med i matavfallet. Min nya kommun vill samtidigt inte ha äggskal i matavfallet, vilket gick bra i tidigare kommun trotts att de inte bidrar till rötningen.

Permalänk
Medlem

Skyddande atmosfär gör ju för övrigt att det luktar illa när du öppnar förpackningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Nästan inget matavfall blir kompost, förbränning och rötning är vanligast. Kolla som sagt med kommunens avfallsbolag. Kompostering kommer du nästan bara ha om du eller ditt bostadsföretag/förening har egen kompost. Har TS kompost så finns det information från bostadsbolaget/föreningen, oftast inte svårare än att läsa en lapp i soprummet/huset.

Jag vet inte hur det ser ut generellt i landet, jag jobbade med förpackningsinsamling tidigare men matavfall låg förstås utanför det så det hör inte till mitt expertområde. Men i Göteborg så har Renova, ett bolag helägt av kommunerna häromkring, en komposteringsanläggning i Marieholm exempelvis. Dit går mycket kompost från kommunerna, men sen har många fastighetsägare andra komposteringsmöjligheter förstås.

Citat:

Vid rötning vill de absolut ha fettet från stekpannan, det är givetvis olika i olika kommuner men både i min tidigare och nuvarande kommun går matavfall till rötning (biogas) och de vill ha mindre mängder matfett och olja slängda i matavfallet. Har man mer än det man torkar ur med hushållspapper vill många kommuner att man samlar in fett/olja i en petflaska, i vissa fall kommer även den att skickas med i matavfallet. Min nya kommun vill samtidigt inte ha äggskal i matavfallet, vilket gick bra i tidigare kommun trotts att de inte bidrar till rötningen.

Ja går det inte till kompost utan rötning så blir det förstås andra krav och önskemål. Det är svårt att få klarhet i hur fördelningen ser ut, man verkar dela upp det i "rötat" respektive "rötat och/eller komposterat".

Edit: Efter lite eftertanke är det klart att fördelningen är så, det som rötas och/eller komposteras minus det som rötas är förstås det som komposteras. Jag fick för mig att det var två separata kategorier. Frågan är hur de kommer fram till denna siffra. Jag vet att det görs analyser i stickprov liksom, så man har lite koll på fördelningen av saker i vanliga hushållssopor exempelvis, och kompost som samlas in har man ju än bättre koll på, men vad folk komposterar hemma eller i sitt bostadsområde är ju svårare att få koll på.

(Källa)

Men att samla in lite större mängder fett för återvinning eller "energiåtervinning" har man ju gjort ganska länge. Äggskal är ju bra för komposter men inte bra för rötning, och det lär väl finnas massor av sådana skillnader. Men det är ju svårt att ställa så hårda krav på den som sorterar, det gör bara att folk skiter i det i större utsträckning. Bättre då att sortera bort det som inte fungerar i efterhand om det är möjligt. Så gör man ju med plast och metall exempelvis, många plaster kan inte återvinnas utan sorteras ut och eldas upp, och metaller kräver ju olika behandling beroende på vad det är för metall eller legering. Samtidigt borde det vara rätt svårt att sortera bort äggskal exempelvis, men de kanske inte stör rötningsprocessen så mycket även om de inte bidrar till den heller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag vet inte hur det ser ut generellt i landet, jag jobbade med förpackningsinsamling tidigare men matavfall låg förstås utanför det så det hör inte till mitt expertområde. Men i Göteborg så har Renova, ett bolag helägt av kommunerna häromkring, en komposteringsanläggning i Marieholm exempelvis. Dit går mycket kompost från kommunerna, men sen har många fastighetsägare andra komposteringsmöjligheter förstås.
Ja går det inte till kompost utan rötning så blir det förstås andra krav och önskemål. Det är svårt att få klarhet i hur fördelningen ser ut, man verkar dela upp det i "rötat" respektive "rötat och/eller komposterat".

Edit: Efter lite eftertanke är det klart att fördelningen är så, det som rötas och/eller komposteras minus det som rötas är förstås det som komposteras. Jag fick för mig att det var två separata kategorier. Frågan är hur de kommer fram till denna siffra. Jag vet att det görs analyser i stickprov liksom, så man har lite koll på fördelningen av saker i vanliga hushållssopor exempelvis, och kompost som samlas in har man ju än bättre koll på, men vad folk komposterar hemma eller i sitt bostadsområde är ju svårare att få koll på.

(Källa)
<Uppladdad bildlänk>

Men att samla in lite större mängder fett för återvinning eller "energiåtervinning" har man ju gjort ganska länge. Äggskal är ju bra för komposter men inte bra för rötning, och det lär väl finnas massor av sådana skillnader. Men det är ju svårt att ställa så hårda krav på den som sorterar, det gör bara att folk skiter i det i större utsträckning. Bättre då att sortera bort det som inte fungerar i efterhand om det är möjligt. Så gör man ju med plast och metall exempelvis, många plaster kan inte återvinnas utan sorteras ut och eldas upp, och metaller kräver ju olika behandling beroende på vad det är för metall eller legering. Samtidigt borde det vara rätt svårt att sortera bort äggskal exempelvis, men de kanske inte stör rötningsprocessen så mycket även om de inte bidrar till den heller.

Det är mest att Eskilstuna och Strängnäs inte vill tvätta ur äggskalen ur rötningskammaren och rören, de andra kommunerna är okej med den påverkan det ändå har. Hur mycket det påverkar skiljer säkert med hur anläggningar är byggda.

Jag bor inte i samma del av landet, men det verkar som Marieholm bara har trädgårdskompostering, matavfallet går dit också, men pumpas in i deras anläggning för biogas.

De flesta om inte alla kommuner/avfallsbolag kräver för övrigt att man anmäler kompostering. Att hålla koll på hushållen är nog ingen större fara.

Anledningen till att du på vissa håll kan ha sortering men ändå bränna matavfallet är kostnaden.

Permalänk
Medlem

Man kan frysa det och slänga det dagen innan de tömmer matavfallet. Lite svårare i lägenhet då man inte vet vilken det töms. Annars ute i +20 grader kommer det lukta ännu värre, flugor osv. Speciellt om tunnan är nytömd och den töms var 14:e dag