Permalänk
Medlem
Skrivet av roxkz:

Mer eller mindre, de lägger ofta ut några åt gången när de gjort ett antal... Och då brukar de ta slut rätt fort. Beroende på antal, stil och smed kan det vara en fråga om allt från nån timme till minuter. Det är inte ovanligt för mer kända smeder att folk från flera håll i världen vill ha en kniv, inte bara lokalt i Sverige, därför det kan försvinna rätt fort.

Men det går alltid att kontakta dem för en custom, om de är öppna för det vill säga... En del knivmakare vill inte ta på sig uppdrag utan vill köra på med vad de känner för.

Jag vill öppna min egen smedja och börja göra knivar. Hur svårt kan det vara? Jag har sett orimligt många videos på Youtube...

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag vill öppna min egen smedja och börja göra knivar. Hur svårt kan det vara? Jag har sett orimligt många videos på Youtube...

Är inte rätt person att fråga, jag är ingen smed även om jag känner ett par.

Men det behövs inte så mycket för att börja i liten skala med enklare kolstål, de jag känner har börjat med en enklare ässja, städ, lite enklare utrustning och en vettig bandslip och sen har det eskalerat därifrån. En enkel smidespress kan spara dig en del bankande om du smider ut ämnen och inte har maskiner än.

Det som jag personligen tyckt varit svårast när jag fått prova är att lägga slipfaserna, ju sämre du är på att smida, desto mer får du slipa sen.

Men fråga någon som faktiskt smider så får du nog bättre svar.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag vill öppna min egen smedja och börja göra knivar. Hur svårt kan det vara? Jag har sett orimligt många videos på Youtube...

Lite svårt att avgöra om du menar allvar eller hur mkt erfarenhet du har av smide men.., Jag började för ca fyra år sedan och varje kniv är fortfarande något av en förlossning...
Precis som alla på tuben föreslår jag att börja med filar eller en 1x30 slip eller en metabo bs 175. Båda funkar ok efter några moddar. Att smida knivar utan erfarenhet är en jättetröskel så börja med stock removal ( vad man nu kan kalla det på svenska).
Att tillverka en brukskniv som funkar är inte så otroligt svårt. Att tillverka en som både funkar bra och känns och ser bra ut är betydligt svårare.
Jag började med bushcraftknivar för jag bedömde det som rimligast inledningsvis (tycker jag fortfarande) men flöt över till köksknivar då det intresserar mig mer. Det var en uppförsbacke men allt lossnar ju till sist om man nöter på...

Jag har börjat smida lite försiktigt men har en lång väg att vandra på den biten. Att skicklighet man får med stock removal måste man dock ha oavsett om man smider eller inte. Alla blad ska till bandslipen... Kvalitén på en smid eller stock removal kniv är samma i slutändan i vilket fall. Fördelen med att kunna smida är friheten man får med sitt material, damask, san mai osv...

Bara att köra igång och se vart det leder dig.
//loffman

Permalänk
Medlem
Skrivet av loffman:

Lite svårt att avgöra om du menar allvar eller hur mkt erfarenhet du har av smide men.., Jag började för ca fyra år sedan och varje kniv är fortfarande något av en förlossning...
Precis som alla på tuben föreslår jag att börja med filar eller en 1x30 slip eller en metabo bs 175. Båda funkar ok efter några moddar. Att smida knivar utan erfarenhet är en jättetröskel så börja med stock removal ( vad man nu kan kalla det på svenska).
Att tillverka en brukskniv som funkar är inte så otroligt svårt. Att tillverka en som både funkar bra och känns och ser bra ut är betydligt svårare.
Jag började med bushcraftknivar för jag bedömde det som rimligast inledningsvis (tycker jag fortfarande) men flöt över till köksknivar då det intresserar mig mer. Det var en uppförsbacke men allt lossnar ju till sist om man nöter på...

Jag har börjat smida lite försiktigt men har en lång väg att vandra på den biten. Att skicklighet man får med stock removal måste man dock ha oavsett om man smider eller inte. Alla blad ska till bandslipen... Kvalitén på en smid eller stock removal kniv är samma i slutändan i vilket fall. Fördelen med att kunna smida är friheten man får med sitt material, damask, san mai osv...

Bara att köra igång och se vart det leder dig.
//loffman

Det var lite halvseriöst sådär. Tror det skulle vara jäkligt roligt att hålla på med. Ännu om man kan ha sin stuga ute i skogen, med en smedja på gården, och kunna sälja varje kniv man tillverkar för tusentals kronor.
Nu har jag tyvärr begränsade möjligheter att komma igång. Det skulle väl vara om man kan klara sig på endast handverktyg. Jag har ett jättestort förråd till min lägenhet som jag skulle kunna inreda med arbetsbänk och verktyg, men det finns såklart inga eluttag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Det var lite halvseriöst sådär. Tror det skulle vara jäkligt roligt att hålla på med. Ännu om man kan ha sin stuga ute i skogen, med en smedja på gården, och kunna sälja varje kniv man tillverkar för tusentals kronor.
Nu har jag tyvärr begränsade möjligheter att komma igång. Det skulle väl vara om man kan klara sig på endast handverktyg. Jag har ett jättestort förråd till min lägenhet som jag skulle kunna inreda med arbetsbänk och verktyg, men det finns såklart inga eluttag.

En verkstadslokal är inte dyr att hyra.

Ska du leva på det behöver du göra mer än att hamra på stål. Som hobby lär det inte vara allt för dyrt, man skaffar ju bara utrustning när man känner att man kan börja ta sig an det hela så det är ju lite i taget och lätt att stoppa upp, det är inte att posta designerkläder på Instagram du talar om.

Permalänk
Medlem

Att skaffa sig ett namn som smed är knappast enkelt.
I Japan är det "utdöende" med traditionell tillverkning, då det är något som lärs upp i generationer osv. Och nyare generationer är inte direkt intresserade utav detta (Något som speglar många traditionella yrken i Japan idag)

Det tar många många många år att bli duktig på detta, och inte direkt något man enkelt lär sig själv.

Finns en hel del intressant dokumentärer ifrån Japan om detta.

Men visst, på hobby nivå är det ju annorlunda, men att leva på det? Då är det nog bättre att anlita en firma och spamma ads på social media om kniv som är bäst på allt (fast egentligen är skräp) så köper folk den

Finns mer ingående dokumentärer om detta, men finns ju ex LWIF som är med på ett ställe:

Permalänk
Medlem

Vad rekommenderas för att slipa själv hemma? Har en finare japansk kniv med kolstål och ett set ”vanliga” fiskars. Får gärna funka vettigt för bägge.

Permalänk
Medlem

Ingen i tråden som testat Spyderco:s Sharpmaker för slipningen?

https://www.vassaknivar.se/marken/spyderco/spyderco-knivslip/...

Jag lånade en för ett par år sedan och fick mina gamla knivar sylvassa igen. Lätt med vinklarna tyckte jag, går inte att göra så mycket fel.

Permalänk
Medlem

Jag körde länge på Spyderco Sharpmaker som mitt primära slipsystem och använder den fortfarande vid sidan av mina Naniwa Pros.
Jag är nöjd med prestandan Sharpmaker ger och det finns finare slipstavar att köpa till. Dock har jag inte koll på om det finns bättre slipsystem idag, för det var trots allt över 10 år sen jag köpte Sharpmakern.
Ett stort plus är lättheten att hålla vinkeln korrekt under slipning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kakann:

Vad rekommenderas för att slipa själv hemma? Har en finare japansk kniv med kolstål och ett set ”vanliga” fiskars. Får gärna funka vettigt för bägge.

Våtsten är bäst men kräver lite övning innan det blir bra.
Är du osäker på våtsten kan du köpa slippapper, runt 1000 korn, fukta baksidan lite och lägga på köksbänken. Kostar 25kr och kan du få kniven vass med det kommer du inte ha problem med en sten. Använd en gammal tidning som strigel. Du kan också använda en vinkork för att ta bort råegg.

Sånadär rullar är enkla och kan få kniven hyfsat vass, men de ger ingen fin egg. Med tiden blir det svårare att få kniven vass. Det sliter också onödigt mycket och risken är att du förstör profilen.

Olika guidade system kan ge en bra egg men nackdelen är att vinkeln är låst. Det gör att du inte kan tunna ut bladet vid behov. Också begränsat så att du inte kan anpassa vinkeln efter dina preferenser.

Permalänk

Måste fråga för att ha bra knivar måste man ju slipa dom också. Någon som har provat dess slipstenar från amazon? https://www.amazon.se/dp/B0832TF8XB/ref=mp_s_a_1_6?crid=1HAAZ...

Bra mycket billigare än om man kollar på exempelvis bagaren och kocken, cervera mm

Men är de lika bra som märkesstenarna för en hemma köksa?

Visa signatur

B550 | 5800x | NH-D15 | 32gb 3600mhz | RTX3070
KC 2500 2tb | Gx 850w | Meshify 2 compact
LG 34GN850 | Varmilo MA105 ec rose | Xtrfy M4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gustavianen:

Måste fråga för att ha bra knivar måste man ju slipa dom också. Någon som har provat dess slipstenar från amazon? https://www.amazon.se/dp/B0832TF8XB/ref=mp_s_a_1_6?crid=1HAAZ...

Bra mycket billigare än om man kollar på exempelvis bagaren och kocken, cervera mm

Men är de lika bra som märkesstenarna för en hemma köksa?

Jag har exakt den från Amazon. Visst, det går att få vassa knivar på den med. Men jag skulle nog säga att man behöver väldigt mycket mer tålamod med dessa än med dyrare stenar. Du måste blötlägga dom ett tag och det är svårt att bara spontant slipa en kniv och de tar inte lika bra och har i mitt tycke ganska dålig slipkänsla.
T.ex mot en Splash-and-go som Naniwa Professional #800 - så tror jag att jag lyckas få det vassare med enbart denna än med amazon-stenarna upp till fina #8000.

Permalänk
Medlem

Var förbi Clean Cut i Bromma och köpte en ny ögonsten...
Sitter som gjuten i handen, en dröm att använda.

Fick också lite inspiration att bygga in min magnetlist I en fin träbit...

Visa signatur

Any machine is a smoke machine if you use it wrong enough - AvE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gustavianen:

Måste fråga för att ha bra knivar måste man ju slipa dom också. Någon som har provat dess slipstenar från amazon? https://www.amazon.se/dp/B0832TF8XB/ref=mp_s_a_1_6?crid=1HAAZ...

Bra mycket billigare än om man kollar på exempelvis bagaren och kocken, cervera mm

Men är de lika bra som märkesstenarna för en hemma köksa?

Skrivet av Mockasin:

Jag har exakt den från Amazon. Visst, det går att få vassa knivar på den med. Men jag skulle nog säga att man behöver väldigt mycket mer tålamod med dessa än med dyrare stenar. Du måste blötlägga dom ett tag och det är svårt att bara spontant slipa en kniv och de tar inte lika bra och har i mitt tycke ganska dålig slipkänsla.
T.ex mot en Splash-and-go som Naniwa Professional #800 - så tror jag att jag lyckas få det vassare med enbart denna än med amazon-stenarna upp till fina #8000.

Fällknivens DC brynen är riktigt bra annars och körs torrt.
Det stora (DC521) är toppen. Dom små är superfina både DC4 och CC4.

Kinastenarna är annars helt ok men för de priset på amazon hade jag kört fällknivens stenar alla dagar i veckan.

Annars är det ju bara att köpa japanska naturliga stenar. Bara att lägga på några nollor. Sen säljs de ju per gram också
Finger-stenarna och 100h så har du putsat upp hamonen om du tex kör nån nerkapad katana från 1300 talet. Hehehe.

Permalänk

Tack för tipsen! Jag använder G2an till 90% hemma och fick en minosharp ”hjulvässare” i julklapp. Den fungerar helt ok men kniven blir inte jättevass.
Kollade på fällknivens verkar ju smidig men små? Svårt att vässa en kockkniv?

Visa signatur

B550 | 5800x | NH-D15 | 32gb 3600mhz | RTX3070
KC 2500 2tb | Gx 850w | Meshify 2 compact
LG 34GN850 | Varmilo MA105 ec rose | Xtrfy M4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gustavianen:

Tack för tipsen! Jag använder G2an till 90% hemma och fick en minosharp ”hjulvässare” i julklapp. Den fungerar helt ok men kniven blir inte jättevass.
Kollade på fällknivens verkar ju smidig men små? Svårt att vässa en kockkniv?

Börja med en Shapton 1000. Med rätt teknik kan du få kniven perkele-vass. Det är en splash and go sten så enkel att använda, och priset är bra.

Beroende på skick på kniven kan du behöva en grövre sten för att tunna ut bakom eggen. Det är dock inget du vill börja med att göra innan du lärt dig göra en vanlig slipning med gott resultat.

Har du en köksbänk som är plan kan du använda ett grovt (220 korn) sandpapper för att plana stenen.

Shapton är en vanlig rekommendation för nybörjare just för att det är bra stenar till bra pris och är lätta att använda. Finns annars mycket att välja på men desto svårare att hitta tillförlitlig info. King verkar vara ett populärt budget-alternativ men är mjukare och därmed svårare att använda. Naniwa är dyrare men också populära stenar, men även de mjuka vilket är svårare.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av mattemaz:

Jag tycker att denna är en alldeles utmärkt instegsslip eller om man bara vill få bra resultat som är lätta att uppnå. Kommer utan tvekan bli vassa knivar.
Har ingen själv men känner flera som använder den. Har ett Lansky system som är rätt jämförbart men hade nog valt denna om jag gjort om det…

Permalänk
Medlem

Vad lagar ni med knivarna? Korv med mos😁
Aha ni tittar bara på dom....
prydnadsföremål 😁
Funkar det med 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

Vad lagar ni med knivarna? Korv med mos😁
Aha ni tittar bara på dom....
prydnadsföremål 😁
Funkar det med 😁

Det är väldigt roligt att skära tomater med vass kniv. Ungefär som att det känns skönt för själen att montera ett soff-bord med Bahco-verktyg tillverkade i Sverige, eller att äta egenodlad potatis med köttbullar på en finservis en tisdag; givetvis är potatisen kokad i en kastrull med bra droppkant, etc. Vardagslyx

Tänkte göra en biljämförelse, men hoppar det. Kanske GPU. Hm.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Jag uppgraderade mitt standard Global kit med en https://bagarenochkocken.se/koksknivar/kockknivar/global-g-81...

Fantastisk, mycket nöjd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Det är väldigt roligt att skära tomater med vass kniv. Ungefär som att det känns skönt för själen att montera ett soff-bord med Bahco-verktyg tillverkade i Sverige, eller att äta egenodlad potatis med köttbullar på en finservis en tisdag; givetvis är potatisen kokad i en kastrull med bra droppkant, etc. Vardagslyx

Tänkte göra en biljämförelse, men hoppar det. Kanske GPU. Hm.

Man ska inte gå in på sweclockers på fyllan mitt i natten 😂
Hade totalt glömt bort att jag skrev ett inlägg inatt 😁

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

Man ska inte gå in på sweclockers på fyllan mitt i natten 😂
Hade totalt glömt bort att jag skrev ett inlägg inatt 😁

Det är på fyllan man är mest ärlig i sinnelaget, de flesta stressade storstadsbor använder nog sina fina kockknivar på sin höjd till att tälja av några korvar till korvsoppan eller något liknande, mest för prydnad och status men vågar inte erkänna det. Hade räckt med en rimligt vass morakniv till det mesta köksbestyret.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem

Vet inte hur mycket man kan tillföra här på sidan 9 men jag ger ett försök.

Jag bor själv och tycker det är ganska trist att laga mat. Just av den anledningen köper jag gärna okej grejer till köket. Allmän livsfilosofi är att lägga pengar på att göra tråkiga jobb snabbare/enklare. Inga värsting prylar dock, utan bara tillräckligt bra saker för att det inte ska vara prylen som gör det värre. Jag hatar även att diska för hand, så kör hälften av mina knivar i diskmaskin, hälften för hand.

Det optimala för mig är att ha två set med knivar.
- Ett "bra/ok" set med kockkniv, allkniv, filékniv, (brödkniv för att det ser bra ut på väggen). Dessa är de jag använder när det jag ska göra tar mer än 30 sekunder, typ laga mat. Dessa diskas för hand.

- Ett "slask" set med 2x Kockknivar, allkniv. Dessa är perfekta att ha för sådant som typ inte tar någon tid. Jag vill ha 2 gurkskivor på mackan. Dela en lime. Öppna plastförpackningen på köttfärsen. Diskas i maskin (därför 2st, har dock ett kniv fack i min, vet inte hur man diskar dem annars i diskmaskin). Mina är 99kr Ikea knivar, men kanske hade gått upp till 299 varianten om jag köpt dem idag. Behöver vässa dem oftare då jag inte är snäll mot dem, men det är det värt för att slippa tänka efter. Självfallet ska handtag vara av stål eller gummi då trähandtag kräver mer omvårdnad. Även dessa har varit enkelt att hålla vassa nog för att folk ska "klaga" på mina vassa knivar när de lagar mat i mitt kök. En standard knivslip och 2 minuters slipande i kvartalet har räckt för mig. Senaste året har jag dock kört våtsten då det är ganska meditativt av avkopplande. Köpte ett set med 4 olika grains nivåer för typ 500kr på Amazon som fungerat toppen för "min nivå".

Permalänk
Medlem

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

”Rostfritt” stål kan bestå av hundratals olika ingredienser, och olika varianter av dessa kan reagera med varandra och skapa rost. Det är väldigt slumpmässigt. Bestick, knivar, kastruller, … alla kan attackera varandra…

Oftast är det bara ytrost, jag brukar gnugga bort det med svinto eller kökssvampen, men det kan sabba eggen om man kommer åt den (kökssvampens grova sida är som ett lättare sandpapper)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Någon som har bra tips på om det går att "polera upp" sidan på skitknivar? Vet att jag har läst i tråden att många knivar är behandlade på sidorna för att inte få patina och jag kanske helt enkelt har sabbat min behandling? Är det bara att kassera? Gäller typ 99-299kr knivar så ingen mening att lägga några större resurser på att fixa till, men jag lagar hellre än byter ut, för miljöns skull.

Utöver det börjar trä handtagen på mina Ikea Briljera bli lite "matta". Vad kan man köra för träbehandling för att fräscha upp dem igen? Träolja? Dessa diskas för hand.

Om du har vassa kvalitetsknivar i köket så är dom nog inte helt rostfria och ska bara sköljas av i ljummet vatten och sedan torkas av med torr handduk, för längre förvaring kan tunn hinna med syrafri vegetabilisk olja påläggas. Rostangrepp kanske kan tas bort med roslösande medel typ 5-56 och gnida bort oxiden med vanlig duk men någon annan kanske har bättre svar på den frågan. På handtag skulle jag bara impregnera med vanlig vegetabilisk matolja då och då.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

”Rostfritt” stål kan bestå av hundratals olika ingredienser, och olika varianter av dessa kan reagera med varandra och skapa rost. Det är väldigt slumpmässigt. Bestick, knivar, kastruller, … alla kan attackera varandra…

Oftast är det bara ytrost, jag brukar gnugga bort det med svinto eller kökssvampen, men det kan sabba eggen om man kommer åt den (kökssvampens grova sida är som ett lättare sandpapper)

Testade med svinot för ett tag sedan men sidan blev bara "repig" och tyckte rosten blev värre efteråt. Känns nästan som att man skulle vilja poler upp den igen, men vet inte ifall det faktiskt hjälper eller ifall det mest blir estetiskt. Ingen dyr kniv precis, tror jag fick den i julklapp från jobbet för några år sedan. Får testa och se

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Testade med svinot för ett tag sedan men sidan blev bara "repig" och tyckte rosten blev värre efteråt. Känns nästan som att man skulle vilja poler upp den igen, men vet inte ifall det faktiskt hjälper eller ifall det mest blir estetiskt. Ingen dyr kniv precis, tror jag fick den i julklapp från jobbet för några år sedan. Får testa och se

Bikarbonat och lite vatten, vill jag minnas att jag använt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

Råd om Rost?

Som jag skrev i mitt inlägg ovan så har jag ett set med "slask knivar" jag kör i diskmaskin och skit. De har fungerat superbra i typ 5-6 år utan problem, men sista tiden så har 2 av 3 knivar börjat få rostfläckar på sidan. Bor på samma plats, samma diskmaskin, samma diskmedel (finish). Vet inte om det bara är tillfällighet att de börjat få rostfläckar samtidigt eller ifall det kan vara något med diskniningen?

Som du säkert känner till så gör salt vatten att metall rostar. Salt är också något som ingår i maskindisktabletter. Så ja, det kan vara något med diskningen.

Sedan är väl egentligen den engelska termen "stainless" mer beskrivande än "rostfritt" (som ändå ofta egentligen snarare är syrafast än faktiskt rostfritt).

Som övriga nämnt så fungerar svinto bra till att få bort ytrost.

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."