Guide: Sätta upp en RAM-disk med Sync vid login/reboot/shutdown

Permalänk
Medlem

Guide: Sätta upp en RAM-disk med Sync vid login/reboot/shutdown

Denna guide kräver att du kan använda "Local Group Policy Editor" (för att öppna tryck win+r och skriv gpedit. msc). Motar gärna information om hur man kör script vid omstart/avstängning "via task scheduler".

Vad är en RamDisk?

Helt enkelt så är det en partition/disk som skapas i din dators systemminne. En dators systemminne är oerhört snabbt och har väldigt låg sök/åtkomsttid. Systemminne kommer inte likt SSD att slitas ut vid användning.

Vad är nackdelen?

Varje gång du startar om eller stänger av din dator så försvinner allt som du sparat på din ramdisk. Även vid strömavbrott så kommer du förlora allt. Du kan gå runt det genom att låta det program du använder för att skapa en ramdisk spara ner en kopia/backup fil av ramdisken tex vid avstängning. Dock om du får strömavbrott så tappar du alla filerna sedan sista säkerhetskopian skapades.
En annan nackdel är att du använder din dators systemminne, så har du inte mycket ledigt systemminne så bör du inte använda en ramdisk. Ju större ramdisk desto mer systemminne behöver din dator ha. Så överväg nogrant först om du har tillräckligt med systemminne för att både köra alla dina spel/program och Windows + så stor ramdisk som du tänkt skapa innan du ger dig på att skapa en ramdisk.


Jag har länge lekt med Ramdisk. Detta redan innan SSD blev vanligt och så snabba som dom är i dag. Nu var det ett tag sedan jag använde det och en sak som länge legat och stört mig i bakhuvudet är hur Ramdiskar sparar/laddar filer för att behålla filerna i Ramdisken vid avstängning av datorn. Vid HDD tiden var det väldigt långsamt att behöva spara ner 4-8GB varje avstängning och laddningen av backup filen tog även den lång tid. Nu har vi dock lagringsutrymme som når upp mot flera GB/s så den biten borde inte vara ett problem längre. Dock har SSD begränsat antal skrivcykler. Även om vi inte behöver säkerhetskopiera allt varje gång så kommer det ju bli snabbare både vid boot/omstart/nedstängning av datorn.
Hmm...
Kanske har jag hittat lösningen! Varför inte bara kopiera/synkronisera filerna/mapparna som ändrats? Varför sparar alla program hela ramdisken till en fil? Finns säkert en jätte bra förklaring men nu till vad jag gjorde.


Ramdisk program

Installera ditt favoritprogram för Ramdisk. Min guide innefattar Primo Ramdisk Professional. Länkar 2 gratis program om du föredrar det.

OSFMount
ImDisk

Skapa en RamDisk

Öppna Dit program och skapa en ramdisk i valfri storlek. Välj att skapa en mapp. jag testade utan mapp och det gick men genererade "error", så jag rekommenderar att du skapar en mapp för synkronisering. Detta går med Primo Ramdisk/ImDisk. Jag rekommenderar att du aktiverar "Dynamic Memory Managment" i Primo och "Allocate Memory Dynamically" i ImDisk. Detta för att bara använda så mycket RAM-minne som dina filer tar upp, så använder du inte hela din skapade ramdisk så har du helt enkelt lite "extra" ram ledigt istället. Efter du skapat din ramdisk så testa kopiera till och ifrån disken så allt fungerar som det ska. Gör även en omstart för säkerhetsskull.


  1. I Primo Ramdisk tryck på den gröna plus ikonen till vänster.

  2. Välj "Go to Advanced Mode" i nedre vänstra hörnet

  3. Sätt "Disk Size" till hur stor din ramdisk ska vara. En tumregel är inte mer än 50% av RAM

  4. Ändra "Drive Letter" om standard Z: krockar med något av dina program.

  5. Tryck på "Components Settings"

  6. Kryssa i "Dynamic Memmory Managment" och tryck på "OK"

  7. Tryck på "File System Settings"

  8. Tryck på fliken "Advanced"

  9. Kryssa i "Create custom folders automatically"

  10. Tryck på mappen med plus ikonen och i rutan under namnge din mapp som ska skapas

  11. Tryck på "OK"

  12. Tryck på "Create" och testa så ramdisken fungerar


synkronisera filerna

*Editerad/Uppdaterad* Nu mycket lättare!

Windows har ett inbyggt program som kan användas för detta syftet kallat Robocopy. Jag använder den inbyggda speglings funktionen. Detta verktyg är kraftfullt och kan göra mycket mera.

öppna tex notepad och skriv in:
robocopy "1*" "2*" /MIR
Spara nu ner till en plats på din dator som en CMD/BAT fil tex SyncLogOn.cmd

1* = tex C:\TEMP\RamDSync (Genvägen till backup mappen på din SSD/HDD)
2* = tex Z:\RamDSync (Genvägen till mappen på din ramdisk som ska synkroniseras till din SSD/HDD vid avstängning av datorn)

Gör nu en fil på samma sätt men byt plats på 1* och 2* (robocopy "2*" "1*" /MIR) och spara som tex SyncLogOff.cmd

Göra så ramdisken synkroniseras vid "Login/Logoff"

Öppna "Group Policy Editor" (för att öppna tryck win+r och skriv gpedit. msc).


  1. Gå in i "Windows Settings" under "User Configuration" till vänster

  2. Gå in i "Scripts (Logon/Logoff)"

  3. Dubbelklicka på "Logon"

  4. Tryck på "Add"

  5. Tryck på Browse och bläddra till mappen där du sparade SyncLogOn.cmd

  6. Välj att bara visa "Script Files" (tryck på "All Files) och välj ditt Login script SyncLogOn.cmd och tryck "open"

  7. Tryck "OK"

  8. Tryck "Apply" och "OK"


  1. Dubbelklicka på "Logoff"

  2. Tryck på "Add"

  3. Tryck på Browse och bläddra till mappen där du sparade SyncLogOff.cmd

  4. Välj att bara visa "Script Files" (tryck på "All Files) och välj ditt Logoff script SyncLogOff.cmd och tryck "open"

  5. Tryck "OK"

  6. Tryck "Apply" och "OK"


Stäng ner "Group Policy Editor". Kopiera nån/några filer/mappar till din ramdisk och testa att starta om. Se till att mappen som ramdisken ska säkerhetskopiera till är tom. Om filerna finns i ramdisk och din säkerhetskopieringsmapp efter en omstart så fungerar det som det ska. Men för säkerhetsskull testa att även stänga av datorn en gång. Det finns en nackdel med detta. Om du ofta loggar in/ut och ändrar filerna på din ramdisk ofta så kommer det ske en säkerhetskopiering varje gång du loggar in/ut.

Förbättrad
Visa signatur

AMD Ryzen 5600X, 4x8GB@3600MHz Crucial DDR4,MSI MAG X570 TOMAHAWK-WIFI & Asus RTX 3070 8GB

Permalänk
Medlem

Tack för guiden! Vet att operativsystem kan använda ledigt RAM som läscache för filer men man har ju inte kontroll själv över vilka filer ligger i RAM. Med din metod kan man tvinga in filer i RAM som man vet behöver snabb åtkomst. Nackdelen är förstås mindre ledigt RAM för den automatiska filcachen.

Beroende på typ av filer så kan det vara lönt att komprimera filsystemet som du har i RAM. Mindre RAM går åt men på bekostnad av högre CPU-användning. Finns den möjligheten med Primo Ramdisk?

Kör Linux själv och där går där finns möjlighet att använda zram som komprimerad RAM-disk vilket kan vara smidigt. Får man lite RAM i systemet så kan det börja swappa mot disk. I datorer med liten mängd RAM går det att få komprimerad RAM genom att köra en del av RAM som komprimerad swapdisk. Körde det på min raspberry pi en gång för att undvika crash när minnet blev slut. Lite överkurs kanske. Var mer som en nödlösning. Det blev långsamt men crashade inte. Bästa är om man kan köpa mer RAM istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Beroende på typ av filer så kan det vara lönt att komprimera filsystemet som du har i RAM. Mindre RAM går åt men på bekostnad av högre CPU-användning. Finns den möjligheten med Primo Ramdisk?

Det går men Windows är lite skum, därför rekommenderar jag inte filkomprimering. Detta då Windows behöver dubbla utrymmet för att komprimera filer.
Jag testade att aktivera filkomprimering och sedan kopiera en stor fil till ramdisken men Windows stoppa då det behöver göra en komprimerad kopia och sedan ta bort den okomprimerade filen.

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X, 4x8GB@3600MHz Crucial DDR4,MSI MAG X570 TOMAHAWK-WIFI & Asus RTX 3070 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av hulkenstrong:

Det går men Windows är lite skum, därför rekommenderar jag inte filkomprimering. Detta då Windows behöver dubbla utrymmet för att komprimera filer.
Jag testade att aktivera filkomprimering och sedan kopiera en stor fil till ramdisken men Windows stoppa då det behöver göra en komprimerad kopia och sedan ta bort den okomprimerade filen.

Hmm. Ja filen kanske läggs i minnet i en okomprimerad version när man öppnar den. Funkar kanske bättre om man har många små filer och inte öppnar alla samtidigt. Sedan om det är innehåll som redan är komprimerat såsom videofiler och foton då tjänar man ändå inget på det. Som sagt var bättre köpa mera RAM om man kan.

Permalänk

Bra guide. Min bild av ramdrive är att det främst är något som kommer och går.
Typ alla jag känner prövar på det någon gång och man imponeras av hastigheten som man framförallt får i olika benchmarkprogram.
Man experimenterar och skapar bra lösningar. Man kör dessa bra lösningar en viss tid. För varje dag som går så använder man dem mindre och vops så glömmer man bort ramdriven.

Missförstå mig inte det finns hur många bra argument som helst för ramdrive, men av dessa "typ alla jag känner" så är det inte många som har de kvar. De system som jag ser störst vinning på är servrar där man använder slöa san.
Att vi idag får så supersnabba ssd plus att programmen är så bra på att nyttja ram själv bidrar till minskande behov.

Permalänk
Medlem

Körde alltid ramdisk på webbläsaren förr, för mer än 10 år sen, på den tiden var det en stor vinst. Men nu med Windows 11 på en modern dator, allvarligt det går rätt snabbt utan att behöva göra något alls.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Bra guide! Jag använder ramdisk på en maskin som har 64gb ram varav 20gb går till ramdisk.

Jag har också en cloudtjänst (pcloud) där jag lagt cachen på ramdisken eftersom jag upptäckte att den skrev ner cache på systemdisken. T.ex om jag ville kopiera en fil till min P: som är molnet så kopierades filen först till en cachemapp på C:. Det ogillade jag pga slitage på SSDn.

Den maskinen agerar bland annat inspelningsserver från övervakningskameror som jag direkt sparar på molntjänsten, och eftersom ramdisken är cache så blir det inga skrivningar på varken SSD eller HDD. Enda risken jag tar är att vid oplanerat strömavbrott kan maximalt de två senaste timmarna försvinna som ännu är under pågående inspelning innan den gör en ny fil och kan ladda upp den färdiga, en överkomlig risk jag är beredd att ta för att spara livslängd på egna diskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra guide. Min bild av ramdrive är att det främst är något som kommer och går.
Typ alla jag känner prövar på det någon gång och man imponeras av hastigheten som man framförallt får i olika benchmarkprogram.
Man experimenterar och skapar bra lösningar. Man kör dessa bra lösningar en viss tid. För varje dag som går så använder man dem mindre och vops så glömmer man bort ramdriven.

Missförstå mig inte det finns hur många bra argument som helst för ramdrive, men av dessa "typ alla jag känner" så är det inte många som har de kvar. De system som jag ser störst vinning på är servrar där man använder slöa san.
Att vi idag får så supersnabba ssd plus att programmen är så bra på att nyttja ram själv bidrar till minskande behov.

Jag använder dagligen min RAM-disk som tempfil till shadowplay (minns inte vad Nvidia döpt om det till...) för att inte slita på SSDn med kontinuerligt skrivande. Känns som det perfekta användningsområdet för en RAMdisk.

Visa signatur

FormD T1 || i9 10850K || MSI MEG Z490i UNIFY || Nvidia RTX3080FE || 32GB G.SKILL Trident Z Neo 3600MHz CL16 || WD SN550 1TB && Kingston Fury Renegade 2TB|| Corsair SF750 Platinum
Dell S2721DGFA|HP Omen 34C
BenQ W1300 | Yamaha RX-A830 | Playstation 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChipZ:

Jag använder dagligen min RAM-disk som tempfil till shadowplay (minns inte vad Nvidia döpt om det till...) för att inte slita på SSDn med kontinuerligt skrivande. Känns som det perfekta användningsområdet för en RAMdisk.

Tänkte precis fråga VART en RAM-disk konfiguration ens har plats idag. Känns som det inte skulle vara till fördel någonstans. Men där sa du något.. Nu vet jag inte hur "slitande" det anses vara då jag använder olika diskar för det, storage inte samma som temp osv.

Hur mycket utrymme har du för temp?

Visa signatur

12600KF - NH-D15 - PRIME Z690 - Corsair 32GB - RTX 3070 - 2x SN570 500GB/1TB - RM750 - Meshify 2 C
Logitech G915 TKL - G Pro Wireless - Pro X - Odyssey G7 27"

Better Sweclockers

Permalänk
Hedersmedlem

Kan även tipsa om att SoftPerfect RAM Disk kan göra detta i princip automatiskt, utan en massa inställningar hit och dit. Version 3.4.8 är gratis att ladda hem.
https://www.majorgeeks.com/files/details/softperfect_ram_disk...

Jag har den på att synka datan till disk var 30:e minut, samt att den gör det automatiskt när man startar av/stänger av datorn.
Den skriver även bara det som ändrats var 30:e minut, har kollat så att det inte sliter på disken i onödan.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Ramdisk är rätt bra för att packa upp arkiv till. Har gjort det sedan Amigatiden, och fördelen är då att det uppackade inte kluttrar ner hårddisken i onödan. Blir mindre att städa helt enkelt. +snabbare såklart. På Mac har jag dock inte kört det så mycket, även om jag satte upp en ramdisk på 1GB för några år sedan som sedan mest låg och drällde oanvänd - har inte riktigt förlikat mig med zip/rar/7zip-programmen på MacOS.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Kan man på något sätt använda RAM-disk för sparfiler i spel och sedan bara behålla en sparfil som skapas när man stänger av spelet? Detta då jag märkt att det tar väldigt lång tid att ladda in/spara även om man har en snabb NVMe SSD.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

Kan man på något sätt använda RAM-disk för sparfiler i spel och sedan bara behålla en sparfil som skapas när man stänger av spelet? Detta då jag märkt att det tar väldigt lång tid att ladda in/spara även om man har en snabb NVMe SSD.

Borde fungera med mklink. Använder det till mina spel för att dirigera om katalogen med sparfiler. Enkel guide på https://superuser.com/questions/1444522/understanding-junctio....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

Kan man på något sätt använda RAM-disk för sparfiler i spel och sedan bara behålla en sparfil som skapas när man stänger av spelet? Detta då jag märkt att det tar väldigt lång tid att ladda in/spara även om man har en snabb NVMe SSD.

Du kan lägga vadsomhelst på RAMDrive egentligen, du kan lägga en symbolisk länk så att mappen som innehåller dina sparfiler pekar på en annan disk/mapp. Däremot vet jag inte hur snabb accesstiden är, men om det är större filer lär man tjäna på't, hoppas att windows cachar sökvägen. Se till att skapa rätt slags länk bara så du inte råkar ta bort dina filer...

Permalänk

Samsung Magician

Är det någon som kan säga om Samsung Magician är av typen RamDisk?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wenro:

Tänkte precis fråga VART en RAM-disk konfiguration ens har plats idag. Känns som det inte skulle vara till fördel någonstans. Men där sa du något.. Nu vet jag inte hur "slitande" det anses vara då jag använder olika diskar för det, storage inte samma som temp osv.

Hur mycket utrymme har du för temp?

Yep, ramdisk för Nvidia Shadowplay har jag också kört sen jag skaffade min nvme drive för typ 5 år sen för att jag inte vill köra onödiga read/writes på disken när man spelar. Snott 2gb av 16gb minne och kör 4 minuter 1080p/60fps/50mpbs tror jag det var. Har inte orkat uppgradera ram lol. Använder SoftPerfect RAM Disk funkar prima enda jag minns när man satte upp den var att det var nåt man skulle bocka i för att få en "riktig" boot disk annars ser inte Windows den tidigt nog när man startar.

Permalänk
Medlem

Minns inte vad jag använde innan men bytte till ImDisk för några år sedan då det visade sig vara mycket snabbare. Ett alternativ där är att låta minnesåtgången vara dynamisk, så att disken exempelvis kan vara 16GB stor men inte reserverar mer RAM än vad som används. Praktiskt om man sällan har alltför mycket på den men kan ha nytta av utrymmet ibland.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Kan även tipsa om att SoftPerfect RAM Disk kan göra detta i princip automatiskt, utan en massa inställningar hit och dit. Version 3.4.8 är gratis att ladda hem.
https://www.majorgeeks.com/files/details/softperfect_ram_disk...

Jag har den på att synka datan till disk var 30:e minut, samt att den gör det automatiskt när man startar av/stänger av datorn.
Den skriver även bara det som ändrats var 30:e minut, har kollat så att det inte sliter på disken i onödan.

Kan du länka information om hur den synkar. Hittar endast att den sparar hela ramdisken till en fil som alternativ. Kan inte hitta någonstans att den gör som i min guide och bara uppdaterar ändrade filer.

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X, 4x8GB@3600MHz Crucial DDR4,MSI MAG X570 TOMAHAWK-WIFI & Asus RTX 3070 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av ChipZ:

Jag använder dagligen min RAM-disk som tempfil till shadowplay (minns inte vad Nvidia döpt om det till...) för att inte slita på SSDn med kontinuerligt skrivande. Känns som det perfekta användningsområdet för en RAMdisk.

Skrivet av Pirum:

Ramdisk är rätt bra för att packa upp arkiv till. Har gjort det sedan Amigatiden, och fördelen är då att det uppackade inte kluttrar ner hårddisken i onödan. Blir mindre att städa helt enkelt. +snabbare såklart. På Mac har jag dock inte kört det så mycket, även om jag satte upp en ramdisk på 1GB för några år sedan som sedan mest låg och drällde oanvänd - har inte riktigt förlikat mig med zip/rar/7zip-programmen på MacOS.

Ganska precis dessa två har jag en ramdisk för. I det senare fallet tycker jag den är ideal, när jag laddar ned någon installationsfil jag inte behöver efter att jag har använt den. Jag skulle absolut glömma ta bort den jag lade den på en vanlig disk. Att den på ramdisken försvinner när jag stänger av datorn är inte en bugg, det är en feature.

Visa signatur

Stationär dator: Ryzen 9 7950X3D | Asus ROG Strix B650E-F | 64 GB DDR5-6000
MSI RTX 4090 | 4+8 TB SSD | 8 TB WD Red
NZXT H7 Flow Vit | Arctic Liquid Freezer II 360
Phanteks AMP 1000 W v2 | Win11
Skärm: Dell U3011 2560x1600 | HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av OnkelBlue:

Är det någon som kan säga om Samsung Magician är av typen RamDisk?

Nej, Samsung Magician är programvara för att bl.a. se status på och uppdatera firmware på Samsung SSDer

Visa signatur

Fractal Define 7 | Seasonic Prime Titanium 850W | ROG STRIX B550-E GAMING | AMD Ryzen 7 5800X3D | Thermalright TRUE copper w. 2x Noctua NF-A12x25 | 32GB TridentZ RGB 3600C16 | Asus GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC | Samsung 980 Pro 1Tb | Samsung 970 EVO 1Tb | 2x Samsung 850 EVO 1Tb @ RAID1 | Samsung 870QVO 4Tb | Acer Predator X34

Permalänk
Medlem
Skrivet av Morax:

Enda risken jag tar är att vid oplanerat strömavbrott kan maximalt de två senaste timmarna försvinna som ännu är under pågående inspelning innan den gör en ny fil och kan ladda upp den färdiga, en överkomlig risk jag är beredd att ta för att spara livslängd på egna diskar.

Är inte den tiden den viktigaste om något oförutsett händer, inbrott, brand eller annan olycka? Stryker datorn med då medvetet eller ej, så missar du exakt vad som hänt just då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av shugge:

Nej, Samsung Magician är programvara för att bl.a. se status på och uppdatera firmware på Samsung SSDer

Det har (haft?) "Rapid"-feature som innebär en slags RAM-cache, dvs, inte samma som RAM-disk. Provade nån gång men tyckte inte det var så nödvändigt.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Nu ska farbror dryga sig.
Snabbaste sättet är att starta sin Amiga som kommer med dynamisk ramdisk "out of the box". Dock behöver workbench vara sedan 1986 eller nyare om jag minns rätt

Ehem, skämt o sido trevlig guide, förr nyttjade jag sånt här för att skriva ner tex filer jag laddade ned via webläsaren, installationsfiler som jag då slapp rensa bort då det skötte sig själv och det gick snabbare än att köra från snurrdisk. Dock inga stora problem och mest för att jag var lat och ville labba.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Det har (haft?) "Rapid"-feature som innebär en slags RAM-cache, dvs, inte samma som RAM-disk. Provade nån gång men tyckte inte det var så nödvändigt.

Ja, Rapid-Mode kunde aktiveras på SATA SSDer och några av de äldre nvme diskarna från Samsung, men som du skriver var det enbart cache för att snabba upp läs- och skrivhastighet som var begränsad i de äldre och långsammare SSDerna.

Visa signatur

Fractal Define 7 | Seasonic Prime Titanium 850W | ROG STRIX B550-E GAMING | AMD Ryzen 7 5800X3D | Thermalright TRUE copper w. 2x Noctua NF-A12x25 | 32GB TridentZ RGB 3600C16 | Asus GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC | Samsung 980 Pro 1Tb | Samsung 970 EVO 1Tb | 2x Samsung 850 EVO 1Tb @ RAID1 | Samsung 870QVO 4Tb | Acer Predator X34

Permalänk

Jag kör med "Dataram RAMDisk", det är inte gratis (över 1GB RAM) men den sköter all filsynkning automatiskt (den sparar filer till disk, om man vill, helt i bakgrunden). Funkar fint.

Visa signatur

Dator: MB: Gigabyte Z390 M GAMING mATX | CPU: Intel Core i9 9900K 3.6 GHz (Haswell) | RAM: Corsair 16GB (KIT) 3200Mhz Vengeance LPX | Grafikkort: ASUS GeForce RTX 3060 12GB PHOENIX V2 (LHR) | Chassi: Fractal Design Mini | PSU: Corsair RM750X 750W v2 | Optisk: ASUS BW-12B1ST Blu-Ray/DVD brännare | CPU-kylare: Noctua NH-U12S | Operativ: Windows 11 | Scanner: Canon Canoscan 9000F
Övrigt: Nintendo Switch, NES Mini, SNES Mini, Nintendo New 3DS, NES, Famicom AV, Famicom Disk System, PS3, PS5, AppleTV 4K, Synology NAS DS923+ (32GB), iPhone 14 Pro 128GB, LG OLED 55C2,

Permalänk
Medlem

Som några påpekat, kör man repetitiva saker med stora filer, som tex shadowplay är RAMdisk helt klart en vinst eftersom SSD tar stryk av onödigt många stora skrivningar. Har dödat SSD med PLEX. Så, ja, det är fortfarande användbart, men kanske inte så mycket för speeden som för att RAM inte slits när det används..

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem

Intressant, sitter på 64Gb som jag inte alls använder fullt längre (tidigare låg det ofta på 60+Gb allokerat av VMs), så detta är ju ett nice användningsområde. Ska testa i helgen

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av hulkenstrong:

Kan du länka information om hur den synkar. Hittar endast att den sparar hela ramdisken till en fil som alternativ. Kan inte hitta någonstans att den gör som i min guide och bara uppdaterar ändrade filer.

Det är lite halvdolt! Man högerklickar en monterad imagefil (den som ligger i listan i vänstra fönstret), tar Properties (vilket öppnar mittersta fönstret), sen Advanced. Och så längst ner där.
"Save Contents to Image" i Properties-fönstret lär ju också behöva vara ibockat.

Har kört min Firefox-profil såhär i månader och inte märkt att några tabbar saknats (eller har återuppstått) vid reboot eller sådär, så det funkar.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av dabman:

Är inte den tiden den viktigaste om något oförutsett händer, inbrott, brand eller annan olycka? Stryker datorn med då medvetet eller ej, så missar du exakt vad som hänt just då.

Det är det viktigaste, men det är så fiffigt så kameran är off-site jämfört med datorn. Ca en mil mellan de två.

Permalänk
Medlem

Temporära databasfiler när man vill processa en hel del data som ligger på en server, sjukt mycket snabbare att lyfta hem tabellerna och köra mot ramdisken. Speciellt när man inte riktigt vet vad man letar efter.