Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Säker på att din saaz var pojke? De kör ju bara sticklingar från existerande plantor.
Det kan ju vara så att du har en hanhumle i närområdet som befruktat din saaz.

Hyfsat säker jo.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Så vad kostar en "kvinnlig kotte planta" och när går man plus?

hur vet man alfa syra?

Visa signatur

I've somehow been WASDing my whole life

13th Intel 8P@6GHz E-cores off Kraken X73 360mm DDR5 m.2@7000MB/sek Gigabyte Z690
Alltid över AMD 3D med överklocking i fakefikans (swefaker) grafer med intel :)

Permalänk
Medlem

Ja den där såg skum ut.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Så vad kostar en "kvinnlig kotte planta" och när går man plus?

hur vet man alfa syra?

Runt 60 kr kostar en planta. Sedan börjar du skörda år tre typ. I år fick jag 35 g torkad humle av min tettnanger. Min chinook lär ge närmare 100 g. Samma med min cascade. Alfasyra får man gissa, den ligger nog i spannet där de brukar ligga. Ev något lägre.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Själv har jag två plantor svensk Korsta humle. Men bryr mig inte längre om att skörda/torka då det är mer jobb än det smakar.
Nog bäst att inte använda som bitterhumle då alfa är okänt. Om man vill kan man göra te på några kottar för ett sensorisk test.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dagwed:

Själv har jag två plantor svensk Korsta humle. Men bryr mig inte längre om att skörda/torka då det är mer jobb än det smakar.
Nog bäst att inte använda som bitterhumle då alfa är okänt. Om man vill kan man göra te på några kottar för ett sensorisk test.

Jag har själv använt min humle med förväntat resultat. I år fick jag som sagt runt 40 g torkad tettnanger. Den kommer dock att få agera aromgiva i en tysk pilsner senare i höst, dvs 15 min koktid.
Idag ska jag ut och skörda cascade och chinook. Lite ångest dock för det är rejäla mängder. Förra året var det duktigt tryck i min chinook (gjorde te på den då) så lite fundersam vad jag ska göra av så mycket humle med hög alfasyra. Torkad kanske det iof bara är 150-200 g.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av ingenjören:

Jag har själv använt min humle med förväntat resultat. I år fick jag som sagt runt 40 g torkad tettnanger. Den kommer dock att få agera aromgiva i en tysk pilsner senare i höst, dvs 15 min koktid.
Idag ska jag ut och skörda cascade och chinook. Lite ångest dock för det är rejäla mängder. Förra året var det duktigt tryck i min chinook (gjorde te på den då) så lite fundersam vad jag ska göra av så mycket humle med hög alfasyra. Torkad kanske det iof bara är 150-200 g.

Kul med så mycket egen humle.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem
Skrivet av CCWarlock:

Kul med så mycket egen humle.

Nästa steg är att odla eget korn. Men det kommer aldrig hända 😁

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Dagens skörd av cascade. Det luktar verkligen grapefrukt, rätt märkligt.
Imorgon börjar skörden av chinook (jag har maxat min frukttork idag)

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
Dagens skörd av cascade. Det luktar verkligen grapefrukt, rätt märkligt.
Imorgon börjar skörden av chinook (jag har maxat min frukttork idag)

Jag fick meddelande av en kompis att han plockat en hink full av okänd humle, vid en annan kompis stuga som antagligen växt där nåt sekel. Han bryggde en kopp humlete för att provsmaka och sa det blev gott, så får bli smak- och aromhumle i vårt nästa gemensamma öl

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Jag fick meddelande av en kompis att han plockat en hink full av okänd humle, vid en annan kompis stuga som antagligen väst där nåt sekel. Han bryggde en kopp humlete för att provsmaka och sa det blev gott, så får bli smak- och aromhumle i vårt nästa gemensamma öl

Det lät spännande. Har hört att många svenska sorter smakar kattpiss. Men gjorde han te så bör han ha känt det! Jag har testat te på mina sorter och man känner ju tydligt skillnaderna.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk

Även jag har fastnat i denna underbara hobbyn. Jag brygger i bryggverk och jäser sedan i vanlig jästunna innan jag tappar och kolsyrejäser på flaska.

Jag brygger mest humlestark IPA, och det har nu visar sig att flaskorna oxideras efter några veckor. Jag antar I alla fall att det blir oxiderat, ölen blir brunare men smaken blir inte dålig men något förändrad.

Jag har ingen möjlighet att tappa på fat i dagsläget och på så sätt undvika oxidering, men funderar på att testa askorbinsyra för att se om det kan mildra symtomen. Någon som testat askorbinsyra och har förslag på dosering och när det skall läggas i?

Hittar väldigt lite om askorbinsyra på nätet och det verkar finnas väldigt olika åsikter och resultat...

Permalänk
Medlem
Skrivet av uuunknownnn:

Även jag har fastnat i denna underbara hobbyn. Jag brygger i bryggverk och jäser sedan i vanlig jästunna innan jag tappar och kolsyrejäser på flaska.

Jag brygger mest humlestark IPA, och det har nu visar sig att flaskorna oxideras efter några veckor. Jag antar I alla fall att det blir oxiderat, ölen blir brunare men smaken blir inte dålig men något förändrad.

Jag har ingen möjlighet att tappa på fat i dagsläget och på så sätt undvika oxidering, men funderar på att testa askorbinsyra för att se om det kan mildra symtomen. Någon som testat askorbinsyra och har förslag på dosering och när det skall läggas i?

Hittar väldigt lite om askorbinsyra på nätet och det verkar finnas väldigt olika åsikter och resultat...

Det finns en lösning på ditt problem. Det heter campden tabletter. Tillsätter du det i flaskan i nog liten mängd kommer det käka upp det syre som finns kvar. Just ipa är ju också den känsligaste sorten för oxidering. Även ibland när man köper från bolaget från små bryggerier som flaska kan det vara brunsås i flaskan. Rätt osmakligt faktiskt. Det finns en intressant studie i ämnet här. Själv har jag testat med gott resultat i fat, men lite mer svårigheter på flaska. Den produkt jag använt är den här. Det luriga är att inte tillsätta för mycket för då luktar det svavelfis om ölen istället. 0,3 g till 19 L är ett riktmärke.

Kom på att det även finns antioxin du kan testa. Doseringen är säkert också rätt låg. 4g/100 L öl.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Skrivet av ingenjören:

Det finns en lösning på ditt problem. Det heter campden tabletter. Tillsätter du det i flaskan i nog liten mängd kommer det käka upp det syre som finns kvar. Just ipa är ju också den känsligaste sorten för oxidering. Även ibland när man köper från bolaget från små bryggerier som flaska kan det vara brunsås i flaskan. Rätt osmakligt faktiskt. Det finns en intressant studie i ämnet här. Själv har jag testat med gott resultat i fat, men lite mer svårigheter på flaska. Den produkt jag använt är den här. Det luriga är att inte tillsätta för mycket för då luktar det svavelfis om ölen istället. 0,3 g till 19 L är ett riktmärke.

Kom på att det även finns antioxin du kan testa. Doseringen är säkert också rätt låg. 4g/100 L öl.

Tack för bra tips och idéer! Speciellt antioxin lät väldigt intressant eftersom det lät enklare att lägga på flaska.

Det jag gillar med askorbinsyra är att der kändes mer naturligt (var mycket varningar på antioxin) men samtidigt funkar säkert antioxin bättre. Jag gör mig ett test med askorbinsyra, och funkar det inte tillfredsställande så testar jag antioxin. Tack!

Permalänk
Medlem
Skrivet av uuunknownnn:

Tack för bra tips och idéer! Speciellt antioxin lät väldigt intressant eftersom det lät enklare att lägga på flaska.

Det jag gillar med askorbinsyra är att der kändes mer naturligt (var mycket varningar på antioxin) men samtidigt funkar säkert antioxin bättre. Jag gör mig ett test med askorbinsyra, och funkar det inte tillfredsställande så testar jag antioxin. Tack!

Antioxin är nog det som funkar absolut bäst. Anledning till varning är nog för att det innehåller sulfiter och vissa är ju rätt allergiska mot det (används ju i princip i allt vin). Du bör även överväga att byta jäskärl till ett som tål övertryck. Då är det garanterat fritt från syre när du jäser.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Skördade det sista av min humle idag, chinook. Väldigt stor skillnad mot de föregående, den här gången blev fingrarna gula och klibbiga av plockandet. Men då är den ju rätt så mycket mer potent än cascade också. Luktar ljuvligt, citrus, tall och kanske lite "dank". Min frukttork är sprängfylld, ska bli kul att köra en DIPA på denna. Har även köpt Simpsons Premium Crystal malt för att få rätt smak i mina ipor framöver. Ogillar skarpt en rostad smak i en ipa/dipa. Därför var jag aldrig något fan av black ipa.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Har ni en ölhörna hemma? Jag har långt kvar före jag är färdig med min men det börjar kännas bra Har funderat på hur jag kunde få till en bardisk men då kegeratorn strålar ut värmen åt sidorna och vill ha 25cm fritt åt bägge hållen blir den för stor för vardagsrummet rätt fort. Kanske man kunde lösa det med en-två fläktar på låga varvtal men få se vad jag kommer till.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Efter ett antal mer eller mindre misslyckade bryggningar vågar jag mig till sist in i tråden (igen), för nu har jag äntligen lyckats få till något som smakar gott.

I början av maj körde jag igång med en lager. Ett väldigt enkelt 75-minuterskok med pilsnermalt (2kg), vienna (0,5kg) och lite Saaz-humle (15/9/6 g, 75/35/15 min givor). 12-13 liter som kokades ner till ~9,5 liter med OG ~1.055.

Lät alltsammans jäsa i jordkällaren i ~30 dagar innan jag tappade om. Sedan ~20 dagar sekundärjäsning innan jag någon gång i början av juli tappade på flaska. Körde i en sockerbit i varje 0,5 liters flaska för kolsyra. Tempen i jordkällaren pendlade mellan 10-15C under den är perioden. Varmare i juli än i maj, förstås.

Första gången jag smakade av i början av augusti. Då var det inte direkt dåligt, men en dålig balans i smaken.

Smakade av igen i månadsskiftet augusti/september. Då började smaken bli trevlig. Som en billig laget. En slags mellanting mellan Pilsner Urquel och en Åbro, typ.

Smakade av igen idag, och nu är smaken riktigt trevlig. I varje fall enligt mig, som föredrar en avslappnad Pripps framför en skrikig IPA. Dock aningen för mycket kolsyra. Kanske var det inte helt färdigjäst när jag tappade på flaska, eller så vad en sockerbit för mycket för en lager. Blir att sätta en liknande lager på jäsning nästa vår. Då får det jäsa ännu lite längre, och så hyvlar jag bort något halvt gram av sockerbiten innan jag kolsyrar.

Nästa projekt? Det blir att göra cider på Bravo-juice. Inspirationen kommer från TikTok. Kan inte gå fel. Eller?

Edit: Glömde skriva om lakning. Tanken var 70 minuter i 67C. Tidigare har jag alltid kör lakningen i en jästunna, men haft problem med värmeläckage. Körde därför i en stor gryta i ugnen istället (ställd på 70C). Fungerade inget vidare, temperaturen drog iväg när jag inte tittade och var uppe ~72C en sväng. Vet inte om/hur mycket det påverkade min yield. Tyckte att jag fick ganska låg OG relativt till malten. Men, men. Gött med en inte alltför stark öl.

Edit 2: FG minns jag inte och den antecknades aldrig. Minns att jag räknade ut att alkoholhalten borde ligga kring 5-5,5%.

Glömde skriva om lakning
Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Efter ett antal mer eller mindre misslyckade bryggningar vågar jag mig till sist in i tråden (igen), för nu har jag äntligen lyckats få till något som smakar gott.

I början av maj körde jag igång med en lager. Ett väldigt enkelt 75-minuterskok med pilsnermalt (2kg), vienna (0,5kg) och lite Saaz-humle (15/9/6 g, 75/35/15 min givor). 12-13 liter som kokades ner till ~9,5 liter med OG ~1.055.

Lät alltsammans jäsa i jordkällaren i ~30 dagar innan jag tappade om. Sedan ~20 dagar sekundärjäsning innan jag någon gång i början av juli tappade på flaska. Körde i en sockerbit i varje 0,5 liters flaska för kolsyra. Tempen i jordkällaren pendlade mellan 10-15C under den är perioden. Varmare i juli än i maj, förstås.

Första gången jag smakade av i början av augusti. Då var det inte direkt dåligt, men en dålig balans i smaken.

Smakade av igen i månadsskiftet augusti/september. Då började smaken bli trevlig. Som en billig laget. En slags mellanting mellan Pilsner Urquel och en Åbro, typ.

Smakade av igen idag, och nu är smaken riktigt trevlig. I varje fall enligt mig, som föredrar en avslappnad Pripps framför en skrikig IPA. Dock aningen för mycket kolsyra. Kanske var det inte helt färdigjäst när jag tappade på flaska, eller så vad en sockerbit för mycket för en lager. Blir att sätta en liknande lager på jäsning nästa vår. Då får det jäsa ännu lite längre, och så hyvlar jag bort något halvt gram av sockerbiten innan jag kolsyrar.

Nästa projekt? Det blir att göra cider på Bravo-juice. Inspirationen kommer från TikTok. Kan inte gå fel. Eller?

Edit: Glömde skriva om lakning. Tanken var 70 minuter i 67C. Tidigare har jag alltid kör lakningen i en jästunna, men haft problem med värmeläckage. Körde därför i en stor gryta i ugnen istället (ställd på 70C). Fungerade inget vidare, temperaturen drog iväg när jag inte tittade och var uppe ~72C en sväng. Vet inte om/hur mycket det påverkade min yield. Tyckte att jag fick ganska låg OG relativt till malten. Men, men. Gött med en inte alltför stark öl.

Edit 2: FG minns jag inte och den antecknades aldrig. Minns att jag räknade ut att alkoholhalten borde ligga kring 5-5,5%.

Låter som du skulle behöva ett isolerat mäskningskärl. Jag började med en 25l sopptermos som funkade klockrent, hällde man i 73-gradigt vatten så landade jag runt 64 grader när malten rörts i. Filter fixade jag själv av armeringen från en vattenslang men bättre finns att köpa rätt billigt. Stora grytor har några olika storlekar och installerar kulventil åt dej om du saknar nödvändiga verktyg. Jag hittade min på en loppis och bad en kompis fixa hål i den.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Det har du helt rätt i! Tack för länken, termogrytor som de säljer är ju klockrent som möskkärl.

Har tidigare funderat på att köpa något bryggverk, t.ex. Grainfather, men av ekonomiska skäl har jag låtit bli. Vill se att bryggningen är en permanent hobby snarare än en fluga innan jag investerar sådana pengar.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Det har du helt rätt i! Tack för länken, termogrytor som de säljer är ju klockrent som möskkärl.

Har tidigare funderat på att köpa något bryggverk, t.ex. Grainfather, men av ekonomiska skäl har jag låtit bli. Vill se att bryggningen är en permanent hobby snarare än en fluga innan jag investerar sådana pengar.

Bara för att elda på får du en bild av hur jag brukade ställa upp grejorna för lakning

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Bara för att elda på får du en bild av hur jag brukade ställa upp grejorna för lakning
https://photos.smugmug.com/Other/Homebrew/i-fNGhRPF/0/5015938c/X2/310516_1-X2.jpg

Vackert! Consider me uppeldad 😀

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-QPVrS6V/0/4703db5d/X2/i-QPVrS6V-X2.jpg

Har ni en ölhörna hemma? Jag har långt kvar före jag är färdig med min men det börjar kännas bra Har funderat på hur jag kunde få till en bardisk men då kegeratorn strålar ut värmen åt sidorna och vill ha 25cm fritt åt bägge hållen blir den för stor för vardagsrummet rätt fort. Kanske man kunde lösa det med en-två fläktar på låga varvtal men få se vad jag kommer till.

Fasen vad avundsjuk jag är på din kegerator. Är det med Nuka tappar?

Var har du fått tag i väggdekorationerna som ser ut som ölfat?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Fasen vad avundsjuk jag är på din kegerator. Är det med Nuka tappar?

Var har du fått tag i väggdekorationerna som ser ut som ölfat?

Fick dom av en pensionerad jobbkompis vars bror jobbat på firman som tillverkade dom. Finns handskrivna anteckningar från -72 till -84 på baksidorna. Ja, det är Nukataps, Kegland Series X komplettpaket med tre kranar då jag gav upp tanken på att "bygga egen och spara pengar"...

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Påbörjade flytten av mitt bryggeri idag. Monterade en fläkt som suger ut 95 m³/h. Sedan fixade jag en rejäl ögla att hänga taljan i. Det sparar ju ryggen en del. Vatten kör jag via slang från intilliggande tvättstuga. Det som återstår är att måla väggen bakom igen. Spacklade lite små skador när jag ändå hade blandat spackel för att spackla där putsen släppte när jag demonterade den gamla ventilen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Idag bryggde jag en DIPA på min egen humle. Skulle landat på 1,072 men blev 1,071 vilket får anses som ok då jag fick 0,5 L mer i jäskärlet.

Ska bli spännande att testa den om några veckor. Nu behöver jag dock input på hur jag ska torrhumla den. Jag har egen torkad chinook, och cascade. Men även köpt simcoe och Idaho 7. Vad tycker ni?
Recept på DIPAn nedan:

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Idag bryggde jag en DIPA på min egen humle. Skulle landat på 1,072 men blev 1,071 vilket får anses som ok då jag fick 0,5 L mer i jäskärlet.
<Uppladdad bildlänk>
Ska bli spännande att testa den om några veckor. Nu behöver jag dock input på hur jag ska torrhumla den. Jag har egen torkad chinook, och cascade. Men även köpt simcoe och Idaho 7. Vad tycker ni?
Recept på DIPAn nedan:
<Uppladdad bildlänk>

Räcker endera sorten hemodlat till torrhumling ensam hade jag kört på det, annars använt dom till nåt annat där dom får mer genomslag ensamma.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Räcker endera sorten hemodlat till torrhumling ensam hade jag kört på det, annars använt dom till nåt annat där dom får mer genomslag ensamma.

Det låter som en bra plan. Kanske bara Chinook då. Den ger ju rätt mycket "dank" när det torrhumlas har jag läst. Får se om det stämmer

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Nästa steg är att odla eget korn. Men det kommer aldrig hända 😁

Odla maltkorn är inte supersvårt, men man varför egentligen? Att mälta och kölna hemma är ju lite jobbigt, speciellt som man troligtvis inte har koll på processen och slutresultatet heller nog inte blir så bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Odla maltkorn är inte supersvårt, men man varför egentligen? Att mälta och kölna hemma är ju lite jobbigt, speciellt som man troligtvis inte har koll på processen och slutresultatet heller nog inte blir så bra.

Nej det är ju otroligt inte värt det med tanke på arbetsinsats, mark som krävs samt utrustning. Men min DIPA luktar mycket lovande nu när den tokjäser i källaren.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C