Permalänk
Medlem

MSI Skärm vill inte fungera

Hejsan! Vet inte om denna är den rätta tråden är att posta i. Men! Tråden handlar om min datorskärm som inte vill fungera som den skall med min dator.

Vanligtvis brukar jag dras ifrån att skapa en tråd om något som inte funkar. Men denna gången är jag helt hjälplös, jag fattar verkligen inte vad problemet är.

Mitt problem är:
Jag har köpt en ny datorskärm. MSI MAG342CQR Curved 3440x1440, 144hz för att vara exakt. Jag har installerat om windows på en helt ny hårddisk, till windows 10.
Jag får verkligen inte skärmen att fungera som den skall!

Mitt första problem var att skärmen var helt svart när jag skulle koppla in den. Varav jag inte såg någonting så jag kopplade in min gamla 60hz skärm för att kunna navigera i windows.
När jag testar HDMI, då funkar den nya skärmen. (När jag kopplar in skärmen när datorn är på enbart) Men inte den medföljande DP kabeln.

Efter att jag laddat ner drivrutiner till grafikkortet, (senaste nvidia drivrutiner och nvidia game experience, & Nvidias Displayport driver 1,1 & 1.2) så fungerar DP kabeln. Men bara ifall jag kopplar in skärmen när jag har igång datorn. Det funkar alltså inte att starta datorn med skärmen. Det blir bara svart. Vilket då resulterar i att jag måste starta om datorn på knappen, koppla in min gamla skärm (för att kunna se något) för att sedan koppla in den nya skärmen igen.
När jag testar att ändra över 50hz i windows, som skärmen normalt är inställd på, då blir det svart skärm. Igen. Varför? Den ska ju klara 144hz?
Ibland när jag drar ut den gamla skärmen, (om båda skärmarna är inkopplade), då kan ibland båda skärmarna bli svarta. Och jag måste starta om systemet. Och vad jag menar med att det blir svart är, skärmen är på, den upptäcker något, så den lyser litegrann, men är fortfarande svart.

En intressant grej att notera är att min gamla skärm, visar acer loggan och windows loggan när datorn startar. Det gör INTE den nya skärmen.

Vad missar jag här? Jag har en hel nyinstallering av windows 10 på en helt ny och tom hårddisk. Jag har senaste drivrutinerna, jag har till och med laddat ner en drivrutin för skärmen på msi’s hemsida. (Ska det verkligen behövas) Mitt grafikkort ska väl klara av denna skärm?
Är det min DP kabel som jag fick med, som strular?
Är det grafikkortet?
Är det bios?
Eller slutligen, är det skärmen, som det är fel på?

Jag har testat en laptop med skärmen, med hdmi. Det funkade inte alls. Svart skärm där med.
Det som återstår att testa är en annan stationär dator, en ny kabel, och slutligen ett nytt grafikkort då tänker jag.

Jobbiga är att inet, säger att det inte är något fel på skärmen, när jag var där med den och dom testade den. Sen vet inte jag hur noggrant dom testade den. Dom kan absolut ha missat att starta om datorn med skärmen inkopplad osv.

Mina specs:
GPU: NVIDIA Geforce GTX 1060 6gb
CPU: Intel i7 2600 3,40 ghz
Moderkort: Acer predator G3610 (PCI Express 2.0)
RAM: DDR3 16gb
Windows 10 64bit

Jätte tacksam för hjälp med detta!

Mvh

Permalänk
Medlem

Testa med en annan DP kabel.

Har du uppdaterat bios på moderkortet?

Har du testa att växla input i osd på skärmen?

Har du överklockning aktivt på skärmen (många skärmar stöder inte max hz utan att man aktiverar det manuellt i osd)?

Visa signatur

Fractal Define 7 | Seasonic Prime Titanium 850W | Asus ROG Maximus X Hero | Intel i7 8700k @ 5Ghz | Thermalright TRUE copper w. 2x Noctua NF-A12x25 | 16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3600C18 | Asus GeForce RTX 3080 Ti TUF Gaming | Samsung 960 Pro 512Gb | Samsung 970 EVO 1Tb | 2x Samsung 850 EVO 1Tb @ RAID1 | Acer Predator X34

Permalänk
Medlem

Ska göra detta! Tack för svar och ursäkta för segt svar.

Testade att uppdatera bios. gjorde helt enligt anvisningarna. Det gick inte så bra. Fick återställa att settings i bios till det föregående för ingenting stämde, allt hade ändrats till fabriksinställning.
Nu funkar datorn igen. Nu bootar den och windows låg kvar. Är det verkligen nödvändigt att uppdatera bios?
Ligger inte problematiken i grafikkortet?
Ändra input i osd? Den enda inställning som heter något med osd i är "osd time out"?

Nej det ska det väl inte vara, har standard inställningar! Ser ingen inställning där man överklocka heller.

Mvh!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chucktester:

Ska göra detta! Tack för svar och ursäkta för segt svar.

Testade att uppdatera bios. gjorde helt enligt anvisningarna. Det gick inte så bra. Fick återställa att settings i bios till det föregående för ingenting stämde, allt hade ändrats till fabriksinställning.
Nu funkar datorn igen. Nu bootar den och windows låg kvar. Är det verkligen nödvändigt att uppdatera bios?
Ligger inte problematiken i grafikkortet?
Ändra input i osd? Den enda inställning som heter något med osd i är "osd time out"?

Nej det ska det väl inte vara, har standard inställningar! Ser ingen inställning där man överklocka heller.

Mvh!

Man bör uppdatera BIOS, dels för att set brukar släppas bugg- och kompatibilitetsfixar, men även säkerhetsuppdateringar. Men ja, inställningarna blir oftast factory default efter uppdatering av BIOS.

Du kan väl byta mellan de olika ingångarna på skärmen i OSDn/via knapparna på skärmen?

Du får alltså fortfarande inte bild på den skärmen utan att växla mellan den och den andra? Det kan vara fel på moderkort, grafikkort, skärm (eller något helt annat).

Kan du testa skärmen och grafikkortet i en annan dator för att se om det blir problem då också?

Visa signatur

Fractal Define 7 | Seasonic Prime Titanium 850W | Asus ROG Maximus X Hero | Intel i7 8700k @ 5Ghz | Thermalright TRUE copper w. 2x Noctua NF-A12x25 | 16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3600C18 | Asus GeForce RTX 3080 Ti TUF Gaming | Samsung 960 Pro 512Gb | Samsung 970 EVO 1Tb | 2x Samsung 850 EVO 1Tb @ RAID1 | Acer Predator X34

Permalänk
Medlem

Tillägg: enligt MSIs spec så klarar skärmen 60-144hz, så testa att ställa in den på 60hz istället för 50.

Visa signatur

Fractal Define 7 | Seasonic Prime Titanium 850W | Asus ROG Maximus X Hero | Intel i7 8700k @ 5Ghz | Thermalright TRUE copper w. 2x Noctua NF-A12x25 | 16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3600C18 | Asus GeForce RTX 3080 Ti TUF Gaming | Samsung 960 Pro 512Gb | Samsung 970 EVO 1Tb | 2x Samsung 850 EVO 1Tb @ RAID1 | Acer Predator X34

Permalänk
Medlem

Prova att dra ur strömkabeln bak på monitorn (måste vara i skärmänden och inte i uttagsänden) samtidigt som DP kabeln är inkopplad och bootad i Windows. Vänta sedan 30 sekunder innan du sätter tillbaks kabeln. Funkar det nu?

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version