Permalänk
Medlem
Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Va tror ni? Funderar på om jag ska byta ut pannorna mot något tjockare då det verkar sägas att värmespridningen är bättre på tjockare pannor

Om du provar med några andra stekpannor och det är lika ojämn värme i dem så borde felet bero på hällen. Inget ovanligt att de dyrare modellerna har ojämn värme, konstigt nog. Men om det däremot är mer jämn värme i andra stekpannor, ja då är problemet löst lite billigare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Va tror ni? Funderar på om jag ska byta ut pannorna mot något tjockare då det verkar sägas att värmespridningen är bättre på tjockare pannor

Har samma problem på min induktionshäll och det är någon enklare Electrolux. Har varit inne på samma spår att skaffa pannor med tjockare och bättre konstruerad botten så värmefördelningen blir bättre. Alternativt skaffa en tjock stålplatta som ständigt ligger på hällen men då försvinner ju lite poängen med induktionen

Permalänk
Medlem
Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Va tror ni? Funderar på om jag ska byta ut pannorna mot något tjockare då det verkar sägas att värmespridningen är bättre på tjockare pannor

Vilken häll är det från Siemens? Fundera på hur induktions elementen ser ut som sitter under glaset. Är det en rund fast zone så borde man få en värme som liknar en donut, d.v.s inte jämn men fortfarande inte oväntat ojämn. Pratar vi flexizoner så är det en helt annan historia, lita inte på vad printen på glaset säger, ganska ofta är induktions elementen bra mycket mindre.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

Men hållbarheten va inte ett dugg bättre än en stekpanna för halva prset, efter mitt användarmönster slets dom lika fort.
Användt plastbestick och diskmaskin.

Tog mig tid att läsa Scanpan User Guide som medföljer pannan där står :

Produkten tål maskindisk men detta rekommenderas inte då det förkortar produktens livslängd. Ugnssäker upp till 260 grader C

Aluminiumbotten - Efter maskindisk(rekommenderas inte) kan botten börja flaga eftersom maskindiskmedel angriper aluminium.

Det står också att överhettning sker oftast när olja eller fet blivit för varmt. Blir Oljan för varm kan den brännas fast över non-stickbeläggningen som då försämras allt eftersom. Olja eller fett på sprejburk rekommenderas inte eftersom detta bränns vid lättare.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Vilken häll är det från Siemens? Fundera på hur induktions elementen ser ut som sitter under glaset. Är det en rund fast zone så borde man få en värme som liknar en donut, d.v.s inte jämn men fortfarande inte oväntat ojämn. Pratar vi flexizoner så är det en helt annan historia, lita inte på vad printen på glaset säger, ganska ofta är induktions elementen bra mycket mindre.

Jag köpte en sån här
https://www.siemens-home.bsh-group.com/se/produktlista/ugnar-...

Visa signatur

åh nej, blev du kränkt?! det var ju jävligt synd för dig!

Permalänk
Quizmästare Malmö 2022

Gjutjärn är ända rätta, blir bäst stekyta enligt mig.
Någon som vet om lätt gjutjärn är lika bra som "the real deal"?

Den jag har nu väger satan (eller så är jag klen).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Geckod:

Gjutjärn är ända rätta, blir bäst stekyta enligt mig.
Någon som vet om lätt gjutjärn är lika bra som "the real deal"?

Den jag har nu väger satan (eller så är jag klen).

Jag är supernöjd med min Kockum, men den är inte mycket lättare än min 50 år gamla gjutjärnspanna.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem
Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Va tror ni? Funderar på om jag ska byta ut pannorna mot något tjockare då det verkar sägas att värmespridningen är bättre på tjockare pannor

Skrivet av tonii:

Har samma problem på min induktionshäll och det är någon enklare Electrolux. Har varit inne på samma spår att skaffa pannor med tjockare och bättre konstruerad botten så värmefördelningen blir bättre. Alternativt skaffa en tjock stålplatta som ständigt ligger på hällen men då försvinner ju lite poängen med induktionen

Hur värmer ni era stekpannor? På en induktionshäll skulle jag generellt föreslå att ni kör pannan tom på medelvärme i 5-7 minuter. Lite kortare tid på en belagd panna med tunn botten och lite längre tid på en klassisk gjutjärnspanna. På så sätt jämnar värmen ut sig i botten och exempelvis pannkakorna blir fint gräddade. Sedan finns det undantag där stekpannan har väldigt tjock botten, min lilla AMT-panna kan gärna värmas upp på ca 65% av full effekt eller minst 10 minuter på 50% effekt.
Så låt uppvärmningen av stekpannan få ta lite tid och lägg i fettet först när pannan är varm.

Det är en bra häll, har en äldre variant med en likadan flexzon och det går bra att köra en stekpanna på 28 cm (de brukar vara ca 21 cm i botten) där. Så här ser induktionselementen ut i din häll:

Varje halva av flexzonen är 19*24 cm - dvs en stekpanna som är 21 cm i botten får lite dåligt med värme ute på två av kanterna men om du hettar upp pannan som jag föreslår brukar det fungera bra.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Hur värmer ni era stekpannor? På en induktionshäll skulle jag generellt föreslå att ni kör pannan tom på medelvärme i 5-7 minuter. Lite kortare tid på en belagd panna med tunn botten och lite längre tid på en klassisk gjutjärnspanna. På så sätt jämnar värmen ut sig i botten och exempelvis pannkakorna blir fint gräddade.

beror på vad som ska stekas men just exemplet pannkakor så syns det ändå tydligt att värmen är relativt dåligt fördelad oavsett om jag använder en billig teflon från Ikea eller gjutjärnspanna. gjutjärnspannan tar betydligt längre tid att få någon nämnvärd värmefördelning tack vare just att den är i gjutjärn dessutom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Hur värmer ni era stekpannor? På en induktionshäll skulle jag generellt föreslå att ni kör pannan tom på medelvärme i 5-7 minuter. Lite kortare tid på en belagd panna med tunn botten och lite längre tid på en klassisk gjutjärnspanna. På så sätt jämnar värmen ut sig i botten och exempelvis pannkakorna blir fint gräddade. Sedan finns det undantag där stekpannan har väldigt tjock botten, min lilla AMT-panna kan gärna värmas upp på ca 65% av full effekt eller minst 10 minuter på 50% effekt.
Så låt uppvärmningen av stekpannan få ta lite tid och lägg i fettet först när pannan är varm.

Det är en bra häll, har en äldre variant med en likadan flexzon och det går bra att köra en stekpanna på 28 cm (de brukar vara ca 21 cm i botten) där. Så här ser induktionselementen ut i din häll:
<Uppladdad bildlänk>
Varje halva av flexzonen är 19*24 cm - dvs en stekpanna som är 21 cm i botten får lite dåligt med värme ute på två av kanterna men om du hettar upp pannan som jag föreslår brukar det fungera bra.

Min gjutjärnspanna brukar jag köra i saker i ganska snabbt, inte värma innan. Absolut blir första pannkakan kass och blek, men inte hela världen. Har en klassisk häll (inte induktion)

Känn som det är för lätt att glömma bort den annars när den står på värme och kan snabbt bli för varm

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Det är en bra häll, har en äldre variant med en likadan flexzon och det går bra att köra en stekpanna på 28 cm (de brukar vara ca 21 cm i botten) där. Så här ser induktionselementen ut i din häll:
<Uppladdad bildlänk>
Varje halva av flexzonen är 19*24 cm - dvs en stekpanna som är 21 cm i botten får lite dåligt med värme ute på två av kanterna men om du hettar upp pannan som jag föreslår brukar det fungera bra.

Har typ samma modell sen någon vecka tillbaka men där högra sidan är statiska zoner. Även jag har upplevt problem med ojämn värme i flexi zonen. När jag frågat Siemens(Bosch) så säger man först att zonen är 38x24 cm d.v.s vad som är printat på hällen men efter en massa diskussioner säger de att induktions elementen inte är mer än 13 cm breda i denna zon :

Efter lite tester verkar det faktiskt stämma :

Dessutom har automatiken svårt för att avgöra vilka element som ska tändas och släckas så när vi försökte steka 2 ryggbiffar i en liten 26 cm kolstål panna så värmdes bara halva biffarna. Enligt Siemens är det viktigt att flytta runt pannan tills man får jämn värme och man ska ALLTID lyfta och sätta ner den, aldrig bara putta runt den, annars kommer automatiken få problem att hitta rätt induktions element.

Jag vet inte om jag är så nöjd med den än, var lite inne på att byta till en där man manuellt bryggar zoner och där induktions elemente är större, men det är så mycket jobb! De fasta runda verkar dock värma jämnare :

Tänk på att detta är en 32 cm panna, d.v.s något för stor för denna runda zon.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Geckod:

Gjutjärn är ända rätta, blir bäst stekyta enligt mig.
Någon som vet om lätt gjutjärn är lika bra som "the real deal"?

Den jag har nu väger satan (eller så är jag klen).

Vet inte om jag vågar svara i tråden igen då folk såg mitt beteendemönster (att ibland diska non-stick belagda pannor i diskmaskinen) som en av dom 7 dödssynderna.

Men jag köpte en lätt gjutjärns wok. Och jag får helt enkelt inte till ytan, den rostar och blir matt. Jag "bränner in" lättwoken igen men rätt snart blir den trist igen. Trotts att jag tar hand om den på samma sätt som den vanliga gjutjärnstekpannan och min grillpanna som är toppen.
(OBS jag har aldrig någonsin kört gjutjärn i diskmaskinen)
Diskar endast med varmt vatten (inget diskmedel) och ibland skrap med en hällskrapa (rakblad) om något råkat bränna fast.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem

gjutjärnspanna alla dagar om man kan sköta om den.
Har skaffat mina på auktion för en liten peng runt 20 - 40 Kr st
Har dom gamla som är numera i botten har 4. 6 och 7 i storlek.

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

Vet inte om jag vågar svara i tråden igen då folk såg mitt beteendemönster (att ibland diska non-stick belagda pannor i diskmaskinen) som en av dom 7 dödssynderna.

Men jag köpte en lätt gjutjärns wok. Och jag får helt enkelt inte till ytan, den rostar och blir matt. Jag "bränner in" lättwoken igen men rätt snart blir den trist igen. Trotts att jag tar hand om den på samma sätt som den vanliga gjutjärnstekpannan och min grillpanna som är toppen.
(OBS jag har aldrig någonsin kört gjutjärn i diskmaskinen)
Diskar endast med varmt vatten (inget diskmedel) och ibland skrap med en hällskrapa (rakblad) om något råkat bränna fast.

Finns bara 1-2 anledning till att en panna rostar och det är att den inte blir riktigt torr och/eller att man inte smörjer in den med tillräckligt med olja. Kan tänka mig att en WOK inte är helt enkelt att torka upp på hällen, personligen torkar jag aldrig mina gjutjärn/kolstål på hällen utan torkar av dem med hushållspapper.

PS. Jag har faktiskt testat att ta en ½ droppe YES i vår ena kolståls panna för att få bort sot, det hjälpte och ytan blev inte märkbart sämre. MEN ja, rent allmänt är det ju förbjudet med diskmedel i dessa pannor

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Finns bara 1-2 anledning till att en panna rostar och det är att den inte blir riktigt torr och/eller att man inte smörjer in den med tillräckligt med olja. Kan tänka mig att en WOK inte är helt enkelt att torka upp på hällen, personligen torkar jag aldrig mina gjutjärn/kolstål på hällen utan torkar av dem med hushållspapper.

PS. Jag har faktiskt testat att ta en ½ droppe YES i vår ena kolståls panna för att få bort sot, det hjälpte och ytan blev inte märkbart sämre. MEN ja, rent allmänt är det ju förbjudet med diskmedel i dessa pannor

Mmm, jag är som sagt lite lost for words gällande min lättwok.
Dom andra två har jag aldrig haft problem med.
Inte ens grillpannan som har upphöjda "ränder". Den om någon borde vara svår att få torr eller rätt mängd olja.

Det är ju inte så att handdiskmedel förstör kolstålspannan, det är väl mer att man tar bort non-stick beläggningen som man själv fått arbeta upp.
I instruktionen till min kolstål står det att om man har använt diskmedel i pannan så får man behandla den som den vore ny och bränna in den igen.
Torka ut ett tunt lager olja och värma upp tills olja inte syns och repetera ett 10 tal gånger.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Geckod:

Gjutjärn är ända rätta, blir bäst stekyta enligt mig.
Någon som vet om lätt gjutjärn är lika bra som "the real deal"?

Den jag har nu väger satan (eller så är jag klen).

Nej, det är en nackdel att järnet är tunnare. Sedan har allt som marknadsförts som " lättviktsgjutjärn" varigt belagd med något trist non-stick vilket förstör hela poängen.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av NodCommander:

Nej, det är en nackdel att järnet är tunnare. Sedan har allt som marknadsförts som " lättviktsgjutjärn" varigt belagd med något trist non-stick vilket förstör hela poängen.

Köpte 2 ultralight gjutjärn från Ronneby Bruk för massa år sen, precis samma yta som vanlig gjutjärn, ingen kemisk non-stick. Dock såg jag för några dagar sedan att STAKE var är ett lättvikts gjutjärn med non-stick beläggning, första gjutjärn jag sett med sådan beläggning faktiskt men det finns säkert fler.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Köpte 2 ultralight gjutjärn från Ronneby Bruk för massa år sen, precis samma yta som vanlig gjutjärn, ingen kemisk non-stick. Dock såg jag för några dagar sedan att STAKE var är ett lättvikts gjutjärn med non-stick beläggning, första gjutjärn jag sett med sådan beläggning faktiskt men det finns säkert fler.

Ja se där, då finns det. Men det bästa att göra är att se till att handtagen är rejäla nog för tvåhandsgrepp om det behöver lyftas runt och inte pyttehandtagen som man ofta ser på amerikanska designer på pannor.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk
Medlem
Skrivet av tonii:

beror på vad som ska stekas men just exemplet pannkakor så syns det ändå tydligt att värmen är relativt dåligt fördelad oavsett om jag använder en billig teflon från Ikea eller gjutjärnspanna. gjutjärnspannan tar betydligt längre tid att få någon nämnvärd värmefördelning tack vare just att den är i gjutjärn dessutom.

Hur länge förvärmer du stekpannan då?

Skrivet av medbor:

Min gjutjärnspanna brukar jag köra i saker i ganska snabbt, inte värma innan. Absolut blir första pannkakan kass och blek, men inte hela världen. Har en klassisk häll (inte induktion)

Känn som det är för lätt att glömma bort den annars när den står på värme och kan snabbt bli för varm

Sätter du en induktionshäll på medelvärme blir det som regel inte för varmt, det samma gäller ju för en vanlig häll som har termostatreglerade värmeelement. På konventionella hällar är det dock många som värmer upp stekpannor på maxvärme pga teknikens "tröghet". Med induktion ska man aldrig hetta upp en stekpanna på maxvärme.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Ja, den verkar generellt omtyckt, man säger att det är inte den bästa rostfria pannan men det är mycket bra för sitt pris. Jag är själv inne på att testa en faktiskt, priset känns lagom även om det skulle visa sig inte vara något.

Det va precis min tanke när jag köpte den: "Jag testar den här och är den kass köper jag något finare". Min är 32 cm och det märks att den blir varmare i mitten om jag inte kör på den största plattan på spisen, vilket en finare panna med bättre värmeledningsförmåga kanske inte blir (?). Men för 500 spänn tycker jag den är svårslagen!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Har typ samma modell sen någon vecka tillbaka men där högra sidan är statiska zoner. Även jag har upplevt problem med ojämn värme i flexi zonen. När jag frågat Siemens(Bosch) så säger man först att zonen är 38x24 cm d.v.s vad som är printat på hällen men efter en massa diskussioner säger de att induktions elementen inte är mer än 13 cm breda i denna zon :

https://i.imgur.com/D383fKd.png
https://i.imgur.com/bhxB5rL.png

Efter lite tester verkar det faktiskt stämma :

https://i.imgur.com/68iwGXN.jpg

Dessutom har automatiken svårt för att avgöra vilka element som ska tändas och släckas så när vi försökte steka 2 ryggbiffar i en liten 26 cm kolstål panna så värmdes bara halva biffarna. Enligt Siemens är det viktigt att flytta runt pannan tills man får jämn värme och man ska ALLTID lyfta och sätta ner den, aldrig bara putta runt den, annars kommer automatiken få problem att hitta rätt induktions element.

Jag vet inte om jag är så nöjd med den än, var lite inne på att byta till en där man manuellt bryggar zoner och där induktions elemente är större, men det är så mycket jobb! De fasta runda verkar dock värma jämnare :

https://i.imgur.com/Qin2u81.jpg
Tänk på att detta är en 32 cm panna, d.v.s något för stor för denna runda zon.

Törs inte säga varför det ser ut som det gör på bilderna där vattnet kokar men det manualen medar med kärl på upp till 13 cm är att de måste placeras över ett enskilt induktionselement för att det ska aktiveras.

Åter till stekpannor, behövde en ny belagd panna. Fastnade för en Woll Diamond Lite, känns riktigt bra så här långt. Lite tyngd i den, tycks steka bra så långt som jag testat. Det avtagbara handtaget är ingen grej för min del men det är ruskigt stabilt.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SH]:

Hur länge förvärmer du stekpannan då?

Några minuter på sin höjd men jag pratar om när pannan borde vara varm, t.ex. mot slutet av en last med pannkakor (ca 30 min).

Permalänk
Medlem

Orkar inte citera så många men ni som skrivit vet nog vilka ni är.

Brännde in min gjutjärn nu under lunchen på spisen och fast den stod läääänge så fördelades aldrig värmen i min panna direkt bra på min häll, var fortfarande stora diffar mellan de oliak väderstrecken. och visst kan det väl vara så att att min Ronneby inte är jättebra på att fördela värmen. Funderar på att köpa mig en AMT eller Demeyer Proline som ju ska vara riktigt tjocka för att förhoppningsvis komma bort från problemet att den steker så ojämt. men drar mig lite för att lägga ut så mycket pengar på en Demeyer när jag har noll erfarenhet att steka i rostfritt.

Visa signatur

åh nej, blev du kränkt?! det var ju jävligt synd för dig!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Jimmy:

Man menade på att pannorna innehåll så gott som ingen PFOA och vad jag vet har man aldrig lyckats spåra något.

PFOA (med mera) är ju en ingrediens för att tillverka själva plasten, och ska ju idealiskt reagera 100% med de andra ingredienserna under tillverkningen - om något kvarstår i slutändan har ju något gått fel. Sedan kan man väl inte riktigt veta vad som utvecklas om man råkar överhetta pannan till exempel (fluorhaltiga plaster som teflon kan då ge ifrån sig rejält elaka biprodukter som exv fluorvätesyra mm.)

Dessutom slits ju de här beläggningarna också, och man vet att mikroplaster är kemiskt aktiva. Lite eller ingen forskning pågår om vad som kan tänkas hända med mikrofragment av fluorplast när de passerar igenom mag-tarmkanalen, vilken ju är kemiskt och biologiskt mycket aktiv. Man kan tänka sig att inte så mycket händer kanske just av själva mikroplasterna, men saker och ting blir så otroligt mycket mer komplicerat om man vidgar synfältet för att även ta hänsyn till cocktaileffekten.

Citat:

PFAS har funnits i bra många år, ändå verkar det svårt att verkligen bevisa faktiskt skadlighet, oftast heter det misstänkt skadlighet och då vet vi att vi redan utsätts i stor grade för denna kemikalie.

Som annan postare nämnde, dokumentären Dark Waters kan rekommenderas! Tror den finns på HBO+, eller om det var någon annan strömningstjänst. Filmen visar med skrämmande tydlighet PFAS' faktiska skadeverkningar - men det gäller ju då som sagt om man utsätts för själva råvaran direkt snarare än slutprodukten teflon (vilken/a variant/er av PFOA som avhandlades i filmen minns jag emellertid inte.)

Som jag sagt förut - är själv trött på plasttjafs som bara slits och blir fult, slutar funka och måste slängas; och detta ganska snabbt dessutom! Kommer inte köpa fler plastbelagda kokkärl igen någonsin, har till och med beställt stekspade i trä för att slippa ännu en plastkälla i vardagen.

Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Värm upp pannan, notera de kallare regionerna. Vrid sedan pannan 90 grader och låt den stå och gå en stund - flyttar sig de olika regionerna i relation till pannan så är det hällen som är källan. Flyttar regionerna inte på sig är det pannan som sprider värmen ojämnt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Geckod:

Gjutjärn är ända rätta, blir bäst stekyta enligt mig.
Någon som vet om lätt gjutjärn är lika bra som "the real deal"?

Den jag har nu väger satan (eller så är jag klen).

Ja, lite kanske! ... men det är inte lätt för någon.

Om jag belastat armen så att den redan är lite trött så känns det när man använder gjutjärnet, så det väger. Plus att man ändrar position på pannan endast med hjälp av handleden. Då använder man färre muskler än om man håller handleden stilla och rör mer av armen.

Nyårslöfte:
Vardagsrummet, varje dag, 18.30 - 19.00: Gjutjärnslyft

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

PFOA (med mera) är ju en ingrediens för att tillverka själva plasten, och ska ju idealiskt reagera 100% med de andra ingredienserna under tillverkningen - om något kvarstår i slutändan har ju något gått fel. Sedan kan man väl inte riktigt veta vad som utvecklas om man råkar överhetta pannan till exempel (fluorhaltiga plaster som teflon kan då ge ifrån sig rejält elaka biprodukter som exv fluorvätesyra mm.)

Dessutom slits ju de här beläggningarna också, och man vet att mikroplaster är kemiskt aktiva. Lite eller ingen forskning pågår om vad som kan tänkas hända med mikrofragment av fluorplast när de passerar igenom mag-tarmkanalen, vilken ju är kemiskt och biologiskt mycket aktiv. Man kan tänka sig att inte så mycket händer kanske just av själva mikroplasterna, men saker och ting blir så otroligt mycket mer komplicerat om man vidgar synfältet för att även ta hänsyn till cocktaileffekten.

Som annan postare nämnde, dokumentären Dark Waters kan rekommenderas! Tror den finns på HBO+, eller om det var någon annan strömningstjänst. Filmen visar med skrämmande tydlighet PFAS' faktiska skadeverkningar - men det gäller ju då som sagt om man utsätts för själva råvaran direkt snarare än slutprodukten teflon (vilken/a variant/er av PFOA som avhandlades i filmen minns jag emellertid inte.)

Som jag sagt förut - är själv trött på plasttjafs som bara slits och blir fult, slutar funka och måste slängas; och detta ganska snabbt dessutom! Kommer inte köpa fler plastbelagda kokkärl igen någonsin, har till och med beställt stekspade i trä för att slippa ännu en plastkälla i vardagen.

Nu är Dark Waters(2019) dokumentär men visst är den bra, kan även rekommendera The Devil We Know som faktiskt är en dokumentär och som man dessutom kan se gratis här :

Finns en hel del andra dokumentärer på ämnet också.

Man ska absolut vara skeptisk, de e upp till var och en att väga nytta mot risk precis som med allt annat i livet. Det var inte allt för längesen man var skeptisk till både mobiltelefoner och mikrovågsugnar. Idag är samhället överöst med plaster, vi har det i filtar, kläder, färg, leksaker, tandborstar, matlådor, matförpackningar o.s.v. Mer eller mindre all inredning är dränkt i flamskyddsmedel, man kan också fundera över vad som verkligen finns i diskmaskintabletterna och om något av det kan finnas kvar på disken.

Personligen är jag övertygad om att vi har klart värre saker än teflonpannor i vår miljö. Just teflon får människan i sig främst genom vatten och livsmedel. Teflon har nu funnits i ca 70 år men ändå kan man inte säga med säkerhet att teflonpannor är dåligt för hälsan(under rätt omständigheter), däremot kan man konstatera att det inte är bra för naturen eftersom det bryts ner så pass långsamt(om alls).

Det är helt klart ett problem att en panna bara håller i 1-2 år men jag har läst flera omdömen som haft sina teflonpannor i 5+ år, det är tydligt att många inte vet hur teflonpannor ska hanteras. Det går såklart fortfarande inte jämföra med övriga alternativ men så är det med viss teknik, de kommer med fördelar men även nackdelar.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Ja, lite kanske! ... men det är inte lätt för någon.

Om jag belastat armen så att den redan är lite trött så känns det när man använder gjutjärnet, så det väger. Plus att man ändrar position på pannan endast med hjälp av handleden. Då använder man färre muskler än om man håller handleden stilla och rör mer av armen.

Nyårslöfte:
Vardagsrummet, varje dag, 18.30 - 19.00: Gjutjärnslyft

Sikta på gjutjärn som har en flärp i motsvarande ända så båda händerna kan användas när det ska lyftas. Eller köp mindre gjutjärn, ibland kör man på en panna som är större än vad som egentligen behövs.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Sikta på gjutjärn som har en flärp i motsvarande ända så båda händerna kan användas när det ska lyftas. Eller köp mindre gjutjärn, ibland kör man på en panna som är större än vad som egentligen behövs.

Skriv det till han som har problem med det

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Ska vara ärlig och undrar lite på vad ditt svar syftar på? Det enda jag svarade på va detta du skrev (se nedan)

Teflon är en specifik beläggning från DuPont och har samma kemikalieblandning oavsett vilken panna som använt Duponts Teflon-beläggning. Så när du säger att teflon inte betyder att alla har samma så är det fel. Teflon är alltid Teflon. Oavsett vad svenska naturskyddsföreningen säger. Sen va Teflon lite annorlunda innan 2015, men säger man Teflon så menar man en specifik beläggning.

God affärssed säger väl att jag inte ska gå in på det i detalj, men jag satt så sent som i våras i diskussion med Fissler om distribution i Sverige. Deras upplägg va inget som fungerade för oss, och mig veterligen har ingen annan distributör plockat upp dem. Det är dock fina produkter och anledningen till att vi va intresserade av dem

Har deras tryckkokare på 10L. Helt fantastisk.

Visa signatur

| ASUS ROG Crosshari VIII Dark Hero | AMD Ryzen 5950X | Noctua D15 Chromax | G.Skill TridentZ Royal Gold 32GB DDR4 @ 3600Mhz CL14 | Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC | 2x WD SN850 1TB @RAID 0 + 2x Samsung 860 EVO 1TB @RAID 0 | Corsair HX 1000W | Corsair Obsidian 1000D | LG 34'' 34GN850 |

Monitor Audio Platinum PL100 II + Advance Paris X-P500 + Advance Paris X-A160
Klipsch R-115SW
Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem

Denna dök upp i mitt flöde idag, PFAS finns i mer än vad man tror, pannorna är troligen långt ifrån vårt största problem :

Vi kommer fortsätta att undvika använda den nya teflon pannan så långt vi anser rimligt men oavsett så tror jag som sagt att det är den lilla källan till teflon på individ nivå och under rätt omständigheter.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide