Helgsnack: Vad väckte ditt datorintresse?

Permalänk
Medlem

mitt riktiga intresse började när jag blev skadad i en bilolycka och kunde inte göra så mycket, spela hjälper till att få hjärnan att tänka på något annat än smärta en stund.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Det som väckte intresset var nog mest spelen, men kanske mer specifikt vikten av att försöka förstå, felsöka och fixa problem med datorn SÅ ATT MAN KUNDE SPELA.

Det var ett symbiotiskt förhållande som växte till en enad passion kring vilka komponenter man behövde för bättre prestanda.

Sen kan man inte bortse från vikten av att PC var det enda stället för INTERNET under en lång, lång tid.

LAN var också en viktig aspekt för att liksom odla och fördjupa intresset tillsammans med andra.

Alla dessa faktorer ihop skapade ett stort intresse.

Så kortfattat:

- Spel
- Öka spelens prestanda
- Internets lockelser och kunskap
- Sociala umgänget

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk / AMD 7800X3D / 2x16 GB Kingston Fury 6000Mhz DDR5 / ASUS TUF RTX3080 10GB / Corsair RM850x Shift / + Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem

Första gången jag såg en Commodore Vic 20 var jag såld.

Visa signatur

Main: Acer X32FP Fortress II Ryzen 5900X ROG Strix B550-F Wifi II RTX 3080 Ducky Shine 6 SH HD650 O2 amp + DAC Audioengine 2+ Samsung 970 Evo Plus 1TB + Kingston FURY Renegade 2TB
Server: Lian Li PC-V354B X11SCH Xeon E-2176G 64GB ECC RAM LSI 9207-8i
Media: Sony KD-65XF9005 Sony HT-ZF9 nVidia Shield TV pro 2019
nVidia Shield TV pro 2015 SSD Yamaha HS-5

Permalänk
Medlem

Datorintresset kom genom spelintresset redan i barnaåldern, minns svagt hur jag fick ett SNES när jag fyllde 6 år 1993 (verkligen ingen dålig present - har den kvar f.ö. ink. alla spel) och hur jag spelade Warlords II med min bror på hans dator året därefter.

Det genuina hårdvaruintresset skulle dock dröja, det var först runt 2011 (strax innan jag gick med i Sweclockers) som den egna ekonomin tillät att jag själv kunde kosta på mig lite dyrare hårdvara, och med behovet att sätta mig in i det för min egen skull så kom även intresset för det.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

En dator. Jag var väl runt 6 år när vi ärvde en dator från farbror min. Wolfenstein och solitaire var väl vad man spelade. Några år efter så köpte farsan en PII 300MHz med 64MB ram och ett Vodoo 2 med en hiskelig hårddisk på 8GB. Det blev dator för hela slanten. Morsan köpte en Xbox åt mig när de kom men det slutade med att den stod och samlade damm.

Hade en vän som hade 3 datorer konstant som vi ofta nötte vid, hur hans far hade råd vet jag inte men de var top of the line allihop. Kostade säkert runt 60-100k med kringutrustning. Vi spelade konstant, så ofta vi kunde och far hans uppgraderade eller bytte ut datorerna konstant. Det måste ha kostat en förmögenhet.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem

Fick känna på den första datorn i väldigt låg ålder, en IBM model 5140 tidigt 90tal och hade Bibeln å disketter samt mina bröder tillhands.

Första spelet På DOS var nog Grand Prix Circuit fast på en annan dator än 5140n då det var tråkig monodisplay på den. Men det var inte förens senare 97-99 när intresset tog fart på riktigt, som för många andra så var skälet... Spel.
Mina bröder å jag kunde byggde ihop ett nätverk över BNC av tre Compacs och en AST där vi körde AoE, Doom, Dune II, SimCit2000 å massa annat roligt. Varje helg var det gaming i källaren.

Sedan efter 2000talet, Börja skruva ihop olika byggen, blev en del AMD processorer då faktiskt och trixa/tweaka med Windows XP på olika sätt när det släpptes. Källargamingen med bröderna gick över till att spela från var sitt rum när man börja nyttja RJ45, hastigheterna å signalerna orka sig leta sig vidare på längre avstånd.

Sedan rulla det på vid sidan av skolan, jobb å annat, än idag.
Sittande på nyligen ihopsatt AMD setup i väntan på sista komponentuppgraderingen, 7900XTX

Visa signatur

Nick BF5/2042 - Osterlindh

Permalänk
Medlem

Vet inte exakt vad som var starten.
Jag hade ett stort intresse med spel från Nintendo 64 tiden, men när vi var hos morfar så kom en vän till familjen och skulle installera RollerCoaster Tycoon på morfars dator för att vi ungar skulle ha något att göra, och jag blev fast.
Tyckte det var så himla roligt och nötade det konstant, tillslut ville jag ha något annat spel och som 6 har man inte pengar till att köpa något spel.
Och då kom jag över något som hette DC++ som är en P2P klient för fildelning och det var nog där intresset började på riktigt, blev helt fascinerad av tekniken.
Så sedan den dagen har jag varit intresserad av programmering, nätverk, datorbyggen, allt som har med datorer och teknik att göra.
Det har gått så långt så när sambon ser någon pryl som går att koppla till WiFI eller Bluetooth så försöker hon gömma den för mig för jag blir helt besatt

Permalänk
Medlem

Tror det började med en RCA Studio II som vi fick tag på via ett konkursbo som farsans kusin köpte (slutet av 70-talet). Därefter kom det ett magnavox odyssey 2. Att spela digtalt blev en grej tack vare pappa som hade ett dator intresse. Kommunen han jobbade i lät också anställda låna hem en ABC 80 för lära sig mer. Så det blev en del "kodande" tidigt. Skriva av kodlistningar i Basic för att spela lunarlanding... t.ex.

Riktigt intressant blev det nog när en klassförälder visade upp ZX Spectrum på mellanstadiet i början av 80-talet Och man på riktigt började träffas för att kopiera spel.

Va faen är ett konkursboende? :)
Permalänk
Medlem

Farsan kom hem med "volvodatorn" en aptiva. Sedan var det kört... detta var vär 1996 eller nått.

Permalänk

Masken på ABC80 satt man och plinka på när man va 3-4 sen hade kusinen c64 uppe i luleå så de va ju ofta man var där - 'inte'. Amiga på de, 286,486 etc. Sen nu med småbarn blir de inte mycket gjort

Visa signatur

Wasserkühlung::5900X::ASSrock X570 TB3::2x8 Ballistix 3000@3800::6800Nitro+

Vilken leksak>> CH341-biosprogrammerare

Permalänk
Medlem

Tyckte Commodore 64 var häftig innan när man sett den hos äldre grannungar på gatan, MEN när jag såg Wargames på hyrVHS var jag helt såld.
Försökte sen själv komma in på rektorsexpeditionen medelst olika sett för att hitta lösenord.
Och jag hade inte ens råd med en egen dator, typ 9 år gammal...
Guuuud vad jag tjatade på föräldrarna tills C128 köptes. Ljuva minnen.
Wargames dras fortfarande igång med jämna mellanrum i hemmabion.

Permalänk
DingDongerMcDongface

Önskar att jag hade lika spännande "origin story" som andra här, men det är det typiska "jag ville spela spel".

Hade tröttnat på konsol och ville dra upp både grafikinställningar och kunna modda spelen jag gillade och för pengarna från sommarjobbet mellan nian och gymnasiet blev det en första egenbyggd stationär. Hade haft både egen stationär, bärbar och familjedator innan dess, men aldrig riktigt bekymrat mig mer än att det funkade. Men såklart slutade byggandet och inköpsplanerandet i att datorer blev mer spännande än spelandet, och det har hängt med sen dess

Permalänk
Medlem

Det är helt och hållet mun far som är skyldig till utvecklingen.

På min 10de födelsedag önskade jag mig en egen dator. Min far tyckte att det vara dumt att jag bara får en dator bara sådär, så genom kompisar och jobbet kom han över en hel drös med delar som vi monterade ihop tillsammans.

Det var en riktig best för sin tid. Dual Pentium 2.

Visa signatur

Laptop: Thinkpad W540, i7-4910QM, 32GB, 1TB, Windows 10
MAC: Macbook Pro 13, 16GB, Intel HD4000, Crucial 240GB, 11.6 Big Sur

Permalänk
Medlem

Farsan hade med sig en ZX Spectrum från Storbritannien nån gång i början av 80-talet och jag blev biten direkt. Tjatade till mig en C-64 några år senare och på den vägen är det.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Medlem

Warcraft III

Permalänk
Medlem

Dataspel enkelt uttryckt. Fast min första dator en Sharp MZ 800 fanns det aldrig så många spel till. I tidningen Mikrobitti här i Finland fanns en bilaga med kod till olika små spel och program till olika datorer. Jag skrev aldrig själv in koden till något spel ur någon tidning men tyckte det var intressant att ögna igenom kod i bilagan där det även stod en kort beskrivning av spelen och ibland en skärmbild av spelet.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem

Har haft teknikintresse ända sen jag föddes tror jag. Mina föräldrar köpte videokamera jättetidigt och den var jag intresserad av, var intresserad av dammsugaren hemma till och med (den var ju teknisk på något sätt).
Mina föräldrar köpte skapligt tidigt en 486 SX25Mhz (4Mb ram, 270Mb hd, 1mb grafikminne) och jag blev ju fast direkt. Gick snabbt att gå om hela familjen i datorkunnande och hjälper alla än idag med datorer och all teknik typ.
Det var nog ett klokt val av mina föräldrar att skaffa dator när de gjorde, för det har gjort att jag idag sitter med ett bra yrke inom systemutveckling och har bra koll på mycket inom datorer och nätverk.

I mellanstadiet kommer jag ihåg att det fanns Victor 386-datorer som jag blev fascinerad av också. När jag gick i sexan blev jag utkallad från lektionerna ibland för att hjälpa datoransvarig på skolan att rensa datorer på virus som lyckades komma in ibland och diverse andra saker som han inte löste själv
Min lärare i sexan hade i sitt "avslutningstal" till mig att jag hade förhindrat hans datorutveckling, genom att ta hand om alla problem med klassens dator så han slapp

Intresset ger sig aldrig, men visst går det lite i vågor. Har byggt alldeles för mycket datorer nuförtiden för att tycka det är så roligt längre och har dessutom switchat över mina workstations till fina Mac-datorer (inte mycket att bygga där).
Men servrar och brandväggar är fortfarande pc och behöver underhållas.

Visa signatur

WS: Mac Studio M1 Max | 32 GB | 1TB | Mac OS
WS: Intel i5 12600K | 64 GB DDR4 @3600 Mhz | 2x1TB nvme 2x1TB SSD SATA | Windows 11 & Manjaro Linux
Bärbar: Macbook Pro 14" | M1 Pro | 16GB RAM | 512GB SSD | Mac OS
Servrar: Intel i7 10700K | 64 GB DDR4 @3600Mhz | 3 TB SSD + 22TB HDD | Unraid |
4x Raspberry pi 4b 8Gb | Dietpi |

Permalänk
Medlem

Jag var för ung för commodore 64 men min bror hade en, och min kusin kunde koda lite på den vilket jag minns än idag att jag vart imponerad över! Nästa steg var min kompis pappa som piratkopierade spel på disketter, var riktigt intresserad av detta och spelade mycket spel på vår gamla 486’a på 100mhz, hade drivor med disketter.

Sen allt som var kod intresserade mig, dos, total commander tyckte jag va fränt. Pappa hade en arbetskamrat som fuskade på F1 grand prix till ms-dos genom att bara ändra i toplistan för bästa tid som också imponerade stort på mig.

Sen tog det dock många år innan jag fick en bättre dator hemma, nästa dator var en pentium 3 1.4ghz tror jag och jag gick i 9an, sen dess har det bara eskalerat.

Tyvärr jobbar jag inte med it och inte utbildad däråt heller, vilket jag skulle vilja ändra på men det är lättare sagt än gjort när man har hela vuxenlivet på axlarna med utgifter o allt vad det innebär 😊

Visa signatur

• ASUS 35" ROG Strix XG35VQ • Lian Li PC-O11 Air Mini • Ryzen 7 5800x3D • NZXT X63 • Asus TUF RTX 3070
• Asus B550-F • G.skill 2x16GB (3600MHz 16-19-19-39) • Corsair RM750x • Corsair Force MP600 1TB • Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem

Skolan var på besök på Tekniska museet på tiden fanns något som hette Telemuseet, tuvärr nerlagt. I en undanskymd del av byggnaden fanns 2 st Luxor ABC80 som allmänheten kunde testa. Där väckte ett stort intresse, så jag varje Lördag började åka till Tekniska museet på Gärdet ifrån Huddinge. ( Var kanske 10 - 11 år .)

Efter en viss övertalning fick jag en Sinclair ZX81 i 11/12 års föddelsdagpresent. Det fanns förvisso spel till Zx81 dom var som dom var, därav började man automatisk lära sej Basic för att göra roliga saker med datorn.

Sedan blev det Zx-spectrum, C64 och Atari ST. Det stora genombrottet kom med Atari ST som hade en RS232C port. Slutade med jag sålde mina samling av Kalle Ankor ( Hade alla Kalle Ankas pocket och många kompletta årgångar av Kalle Anka & co , dessförinna hade jag samlat på Tintin , men det fanns på 24 albulm av tintin, och Tintin i Sovjet gick inte att få tag vid den här tidpunkten, idag finns det ny upplagor ) köpte ett 1200 Baud modem.

Ny som man var början man testa olika telefonnumer man hittade, sprang på ett telefonnummer som gick till Aftonbladet, där en arg röst i andra andan sa, stick någonannanstan lek. Så började upptäckta BBS:er, senare fideonet ( Det här tiden då snabba internet uppkopplingar fanns typ bara på KTH )

Första PCn som jag kom i kontakt med , var när Farsan som var ing. fick låna en IBM PC av sin uppdragsgivare . Farsan som vid den här tidpunkten bodde i Strägnäs. Så jag åkte ditt när möjlighet fanns, började lära mej PC DOS 3.x . IBM PCn var en roligare maskin än hemdatorn, eftersom den hade färggrafik och diskettstation , även XT hade även hårddisk. PCn var på 80 talet en ganska dyr historia, dom PCn man kom i kontakt med via t.ex skolan, var ganska efterblivna även för sin tid, när skolan körde något textläge baserad ordbehandlings program så körde man ett GUI baserad program på min Atari ST. Min Atari ST kostade 3500:- i då tidens peningsvärde, medan skolan hade köpt en hel skolsal med PC Komptibla maskiner som var textbaserade för några hundra tusen. Maskiner som var föråldrade redan när dom sattes i drift.

Tänk om skolan vid den här tidpunkt hade tänkt utanför boxen haft en Atari ST ute klassrummen för skolarbeten. Men var väldig märkesfixade vid den här tidpunkten, och Atari var en speldator, därmed punkt.

Genom BBS:erna värld började man chata med folk på olika BBS:er, startade egen BBS. Man började åka på så kallade copy partyn som hölls i olika skolor runt om i Sverige, senare blev Demo party, som idag är väl LAN i olika varianter.

Nyårsnatten 1989 -> 1990 , så jag var på ett copy party i Göteborg. Där kopplade vi ihop ett antal Atari ST via midikablar ,spelade ett spel som hete Midimaze, vilket nog kan anses var ett dom första nätverksspelen. Sommaren 1995, så satt vi i en källare på dataföreningen proxxi lokaler på Östermalm och spelade Doom hela nätterna över nätverk.

Permalänk
Medlem

När jag var liten ville jag förstå hur allt fungerade så jag plockade isär allt tekniskt jag kom över. Sedan fanns det alltid vetenskapstidningar i mitt hem när jag var barn vilket gödde min strävan efter att veta allt. Det blev väl naturligt när jag fick min C64 att bli fascinerad över hur den fungerade också. När jag senare kom över en Amiga 500 med 2400-bauds modem och 20MB hårddisk så var riktningen liksom klar.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Inaktiv

Haft datorintresse längre än vad jag kan minnas. Vid 7 års ålder byggde jag hemsidor I HTML och spel i Clickteams produkter. Har inget minne av när jag första gången satt eller blev wow-ad av en dator.

Permalänk
Medlem

Den 13 september 2013 monterade jag min allra första dator genom att memorera en 15minuter video guide i huvudet innan jag börja montera tog ca 45-50min , när jag var färdig så tänkte jag för mig själv "den här speldatorn kommer att starta" vilket den också gjorde 😁✌️.

Efter det så började jag hjälpa en del folk utan knappt nån erfarenhet ,och det tog inte lång tid att lära sig och snappa upp lite information här och där , det har nu gått 9år och mellan 2500-3000+ hjälpta personer , vart med på Elgiganten Facebook sida med bild & text en sån händelse växer inte på träd! ,ett minne för livet 😊🙏.

Permalänk
Medlem

Såg att kompisar hade datorer hemma på 80/90 talet. Köpte därefter egen. Och Teknik passar mig generellt bra.

Resten är historia

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem

Det riktigt första som jag minns som va starten även om det inte va ett riktigt datorspel va Tomy Turning Turbo Dashboard

Sen så va det så klart när vi fick ett Nintendo Game and Watch - Donkey kong och när jag testade något superenkelt spel på Morbrors Vic 20.

Så klart hittade jag detta projektet som man blev sugen på nu bara för det
Tomy turnin Outrun Arcade

Permalänk
Medlem

Blev tvingad att gå datorteket av arbetsförmedlingen, typ år 1996.
Slutade med att jag köpte en dator, en IBM Aptiva Pentium 100.
Var helt ointresserad innan, då var det bara konsoll som gällde.

Mycket disketter åkte fram o tillbaks under datortekstiden.
Många CRC error blev det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belzhadar:

Blev tvingad att gå datorteket av arbetsförmedlingen, typ år 1996.

Haha, du är inte ensam. Blev också tvingad gå dit trots att jag pysslat med datorer i 15 år redan. Kunde långt mycket mer än handledarna så plågan var en annan för min del.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Det började med spel på en Aptiva med Cyrix processor. Sedan följde massor med möjligheter och frustration. På den vägen är det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Giana Sisters på C64. Var kul att koda de där flygande ballongerna som kunde göras om till flygande vadsomhelst i slutet av C64-manualen. Sen blev det Ishar: Messengers of Doom och annat på en Amiga 3000. Inte det bättre grafikchippet minns jag, Rise of the Robots såg inte så bra ut som det kunde på en 1200 eller 4000 som en lite mer privilegierad barndomsbekant hade. Sen blev det en 486a och Baldurs Gate, det var nåt med en eller flera MB minne på ett "ATI Mach Pro Turbo" eller så grafikkort för att det skulle fungera. Demos var en sak också, minns Diablo 1s, "That is forbidden in the demo.". Minns även när skulle hämta drivrutiner till Voodoo 3 2000 agp på 3dfx sida och det var en stor notis om var de fanns nu för Nvidia. Nvidia var lite av en hobgoblin i flera år framåt. Nu ser jag mer rationellt på dom, alldeles för stora för mänsklighetens bästa och mänskor autoföljer men allt kan ändras : )

Kunde man skicka ett faxmeddelande till sig själv 11 år gammal så hade jag nog bara skrivit "böj inte handlederna så mycket vid tangentbordet". Har inget minne av ergonomi-prat från den tiden, bara att man blev fyrkantig av att titta mycket på tv osv.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem

Spelande på C64. Därifrån har det väl i princip gått via att man lärt sig hur det funkar under skalet för att saker ballat ur, till att bli någon slags intresse

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

När pappa köpte hem en dator av märket Dell 1998, väcktes mitt datorintresse. Det var framförallt allt spel som Starlancer, Star Wars X-Wing serien och Quake 3 som fick mig att jobba ihop pengar till en egen dator. Köpte en egen 2001. Sen dess har jag byggt ihop egna datorkonfigurationer.

Visa signatur

Dator 1: AMD Ryzen 9 7950X3D, 64 GB Kingston Fury DDR5 5600 MHz CL36 , Asus Radeon 7900XTX TUF OC, Be Quiet Dark Base Pro 900 rev.2 Black Case, Asus ROG Crosshair X670E Hero Mobo , Be Quiet 1500W PSU, Win10 Pro 64-bit, Creative Soundblaster AE7

Dator 2: Intel Core i7 9700k, 32GB DDR4 Corsair 3000 MHz, Asus TUF Z390 Mobo, Asus Radeon 6800 XT TUF, Be Quiet 850 PSU, Win10 Pro 64-bit, Asus TUF GT502 Case