Intel lanserar Core i9-13900KS – först ut på 6,0 GHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alfons183:

Är den där DIMM M.2:an en bra lösning förresten?
Snygg är den absolut!
Men det känns som att dom kör lite overkill med M.2 platser..?
Nu minns jag inte hur många M.2 platser det finns på MoBo:t dock… 🤔

Den duger, inget speciellt. Smidigt om man vill ha flera Windows OS preppat på olika M.2 DIMMs. Snabbt och enkelt att byta. Själv kör jag image backup på en av dom andra NVMe istället, när Windows bootdrive blir korrupt.
Unify-X är faktiskt bättre. Då den har fem stycken M.2 direkt på moderkortet. Kommer tappa en NVMe drive nu när jag byter, med extra dotterkortet monterat kan man ha fem stycken också på Apex, men har ingen plan på att använda det.

Visa signatur

GTX 260 SC | GTX 280 SLI | GTX 280 Tri SLi | GTX 590 Quad SLi | GTX 980 ti | RTX 2080 Ti Strix OC | RTX 3090 Strix OC | RTX 4090 Strix OC
The Way It's Meant to be Played|NVIDIA

ASUS MAXIMUS Z790 APEX Encore | i9-14900KS (delidded/direct-die) | 2x24GB G.Skill 8000 M-die | Corsair AX1600i | Samsung 990 PRO 4TB | Corsair 7000D Airflow | 15x Corsair ML Pros (8x ML120 Pro, 7x ML140 Pro) | Rads 360+360+420 | LG C3 48" 120Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Vart skrev jag att någon slaktat dina Asatek siffror? Ärligt, har ni svårt att läsa? För ni läser sådant som inte har skrivits någonstans. Du, Neldor och Alfons alla tre. Tryckluft kostar ca 90 kr och räcker till många renblåsningar i datorn. Är du dammallergiker så förstår jag dig om du hade haft köpt riktigt många och ofta. Men en burk för ca 90 kr räcker riktigt länge.

I vilken typ av last klarar en AIO av en 13900KS som ligger på runt 300w säkerligen? Och hur länge då?
En luftkylare klarar också av det, beror helt enkelt på typ av last och hur länge. Vet väl du också.

Du påstod att om man har en luftkylare måste man in i chassit och pilla. Medans med en AIO är det bara damma av filtret på chassit. Du sa det, inte jag. Och ska man ändå in och damma av i chassit så tar man ju allt samtidigt.

Har haft många katter och aldrig haft besvär med extra damm någonsin. Och ju oftare man dammsuger och torkar av saker så går det längre tid innan man behöver göra något i datorn. Du kan säkert gå över ett år utan att få negativ kylprestanda oavsett AIO eller Luft. Förutsatt att du tar hand om filtrena på chassit.

Din Compucleaner ser helt värdelös ut för mindre saker eller saker i vinklar. Då det inte går att böja munstycket?

Förövrigt om man har en AIO på 360 i toppen. Kommer man åt CPU ström? Kommer man åt fan headers? Eller måste man skruva loss en eller två fläktar från rad?

Du skrev: "Som t.ex? Bara dina asatek siffror? För något annat har du inte "slaktat"" Vad menar du med det om du inte menar att någon slaktat dem? (Med slaktat menar jag alltså motbevisat).

Han som skrev det om 13900K skrev att en AIO inte heller klarar av att kyla en 13900K så "spelar boll typ".

Jag vet inte vad för världsbild man har när man tycker att en lösning som nästan klarar jobbet är lika illa som en som absolut inte klarar jobbet.

Om du har ett midjemått på 34, och det bara finns byxor som antingen är storlek 33 eller mindre än 33. Struntar du då i att ha på dig byxor alls för att "inga byxor som finns är 34? Nä, tänkte väl det. Du tar på dig de som är 33, eller hur?

En D-15 vid steady-state är specad till 200W, en Kraken X62 är specad till 270W vid steady state. Lägg därtill att det tar längre tid för X62 att nå steady state. Ja, båda kommer få det svettigt om man lägger 300W på dem även efter att steady state är passerat, men som du själv sagt i flera inlägg så är det ju relativt ovanligt med långvarig konstant last på alla kärnor.

Varför tror du varenda recensent i flera år använt uteslutande AIO när de testat strömtörstiga processorer? Jobbar de åt AIO-företagen, eller är det rimligare att det förhåller sig så att det bara är AIO som klarar jobbet?

På open bench lever ju dessutom luftkylare sitt bästa liv. De har bara luft som medium, och har då hela rummet och är inte kvävda av ett trångt chassi som folk kör pissiga standardfläktar i, så det är verkligen best case för luft, men det räcker inte,. inte ens med optimala förhållanden.

Att allt damm fastnar i fronten har jag inte sagt. Det faller ju på sin egen orimlighet. Det sitter liksom inte ett HEPA-filter i en AIO.

Nej, det går inte böja munstycket. Men det kompeseras av 550W effekt. Skillnaden i tryck går knappt beskriv. Det som var damm på innan ser fabriksnytt ut när man är klar och det tar typ ingen tid.

Jag gjorde åt kanske 10-12 burkar om året så för mig var det en lätt sak att motivera ett köp.

Edit: Sorry, missade din fråga längst ner. Jag vet inte för jag har aldrig kört toppmontering då det för mig är viktigt att radiatorn ska matas med så kall luft som möjligt. Om man toppmonterar så suger ju radiatorn in uppvärmd chassiluft precis som en luftkylare så det är för mig inte en bra lösning.

Men det blir nog aningens trångt ja. Särskillt om man kör push-pull och har ett gammalt moderkort där 8-pin sitter i toppen. Men tycker du själv man kan lösa "din" fråga med att köpa ett nytt moderkort som har en knapp för release av grafikkortet så kan man ju också lösa "min" fråga med att köpa ett moderkort där 8-pin sitter på sidan, eller hur?

Sen behöver man ju inte toppmontera en radiator, men en luftkylare sitter ju alltid där den sitter. Klart att har man ett trångt chassi så kan det vara enda lösningen, men detsamma lägger ju om man har luftkylare och moderkort utan knapp. Jag har hela tiden sagt att vad som tar "mest" plats och inte helt beror på vad man har för komponenter och att det är löjligt att använda storlek som ett argument. Det var inte jag som drog igång den skiten.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dbxxx:

Blir uppgradering nu från 12900KS.
https://i.imgur.com/vydtj3u.jpeg

https://i.imgur.com/bvdaAcH.jpg
Bild på nuvarande 12900KS och Unify-X, en helt ljuvlig kombo. Helt fritt från RGB. Synd att Z790 Apex är vit PCB.

nice 😃👍 ja håller med, drf jag behöll mitt z690 apex 🙂👌

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Har du en bild så man kan se CPU Power? För klämfästet man ska trycka inåt är ju uppåt.

I ett typiskt modernt Midi chassi så ser det typ ut såhär när man har en 240-360 AIO i toppen.

haha va 🤣 nu får du ju bara ge dej medans du iaf har en gnutta trovärdighet kvar 😂🤣

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pepsin:

Helt rimliga priser ändå för en "skrytprodukt", när man jämför vad motsvarande halo-produkt inom grafikkort kostar.

Näe. Problemet är att Halo GPU och Halo CPU inte är jämförbara med varandra. Dvs du kan inte jämföra i9 13900 med 4090. Man behöver gå långt ner för att "matcha" CPU:er med GPU:er. Dvs att GPU kostar mer är inte ett dugg konstigt.

i9 13900:
257 mm2 på "7 nm klass" node + 0 minnesmoduler.
$699 (KS)
$589 (K)

Jämför med tex:
4070Ti:
295 mm2 på "5 nm klass" node + 6 minnesmoduler (och I/O och kylning etc)
$799, dyrare absolut men rätt mkt "maffigare" elektronik oxå, relativt CPU så har 70Ti ett rimligt pris.

6650XT:
237 mm2 på "7 nm klass" node + 4 minnesmoduler (och I/O och kylning etc)
<$300, nuu börjar det bli jämförbart...

Det gnälls mkt på GPU:er men ijmf med CPU:er är de värsta kapet.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Göteborgaren:

haha va 🤣 nu får du ju bara ge dej medans du iaf har en gnutta trovärdighet kvar 😂🤣

Ni: "Med luft kommer man inte åt CPU header eller Power eller översta m2 eller ram"
När jag skriver samma sak fast gällande AIO och har två bildbevis med standardmått chassin och gällande AIO i toppen till er så är det: "Fel fel fel fel!" trots att jag bevisat att det går att komma åt RAM och M2. Det går även komma åt CPU fan header. Hur tror ni man ens kopplar in den? Innan man sätter på fläkten med sina två klämmor? Nepp. 4pin är för kort att göra det innan. Man gör det efter. För det finns plats. Om man inte har falukorvar till fingrar och en underarm stor som en lastbil. Likaså är CPU power fri och lätttillgänglig. Kommer åt utan besvär. Till skillnad mot en toppmonterad radiator som helt täcker.

Finns löjligt mycket bilder från typiska midi chassin med AIO i toppen. Påstår ni att det går att komma åt strömmen utan att riva sönder fingrarna? Löjligt pilljobb om man vill få i något i CPU fan header oavsett bild.

Anledningen till varför jag drar upp detta är för att Alfons eller Noldor påstod att Luft blockerar en massa saker, men AIO gör det också om man har den i toppen om man inte har ett högre chassi

Dold text
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dinkefing:

Den drar 253W enligt Intel i PL2.

I swec's test drog den nästan 500W med upplåst strömbudget.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Du skrev:
"Som t.ex? Bara dina asatek siffror? För något annat har du inte "slaktat"

Vad menar du med det om du inte menar att någon slaktat dem? (Med slaktat menar jag alltså motbevisat).

Det var DU som skrev att DU slaktat. Jag har inte sagt att någon har slaktat eller motbevisat dina asatek siffror. Läs om läs rätt. Återigen så kommer det massa påståenden om något som inte har skrivits. Du har "slaktat" med dina asatek siffror. Men ingenting annat.

Skrivet av Ozzed:

Han som skrev det om 13900K skrev att en AIO inte heller klarar av att kyla en 13900K så "spelar boll typ".

Jag vet inte vad för världsbild man har när man tycker att en lösning som nästan klarar jobbet är lika illa som en som absolut inte klarar jobbet.

En D-15 vid steady-state är specad till 200W, en Kraken X62 är specad till 270W vid steady state. Lägg därtill att det tar längre tid för X62 att nå steady state. Ja, båda kommer få det svettigt om man lägger 300W på dem även efter att steady state är passerat, men som du själv sagt i flera inlägg så är det ju relativt ovanligt med långvarig konstant last på alla kärnor.

Varför tror du varenda recensent i flera år använt uteslutande AIO när de testat strömtörstiga processorer? Jobbar de åt AIO-företagen, eller är det rimligare att det förhåller sig så att det bara är AIO som klarar jobbet?

Varför skulle en 13900K inte kunna kylas av en D15? Finns ju många som har just denna setupen.
Är 13900K på något sätt naturligt varmare än en 12900KS i samma watt? De båda drar runt 280-300w i allcore R23.

Kommer du ihåg att jag bad om prestandasiffror gällande 5c skillnad? Du sade att man får ut flera hundra extra mhz tack vare en sådan liten skillnad. Och dessa hundra megahertz måste ju vara värt skillnaden i siffror, eller? Finns de ens?

Förövrigt så använder många fortfarande luftkylare, tro det eller ej Notera att jag skrev många och inte alla eller ens majoritet. Så vi inte får något svar där du påstår att jag sagt något som jag inte har THW körde en U14 med 13900K

Skrivet av Ozzed:

Att allt damm fastnar i fronten har jag inte sagt. Det faller ju på sin egen orimlighet. Det sitter liksom inte ett HEPA-filter i en AIO.

Nej men du fick det att låta som att folk som har luftkylare behöver in i datorn varenda gång trots dammfilter.
ps jag ska låtar datorn stå orörd så länge som möjligt och se hur temperaturen stiger, om 6 månader är vi säkert uppe i 100c med din syn gällande osynligt damm och luftkylare, visst!?

Skrivet av Ozzed:

Jag gjorde åt kanske 10-12 burkar om året så för mig var det en lätt sak att motivera ett köp.

Så 1 burk i månaden. Många låter det gå över ett år innan de ens tänker tanken på att damma av inne i datorn utan negativ påverkan på kylförmåga förutsatt att de håller koll på dammfiltrena. Det längsta jag låtit en dator stå orörd innuti är 2 år och det var ett Define 4. Det såg för det mesta helt rent ut inne med undantag för sådant där super fint damm sprinklade här och där. Inget som täckte över något på såvis att man kunde skriva saker på grafikkortets backplate t.ex

Skrivet av Ozzed:

Men det blir nog aningens trångt ja. Särskillt om man kör push-pull och har ett gammalt moderkort där 8-pin sitter i toppen. Men tycker du själv man kan lösa "din" fråga med att köpa ett nytt moderkort som har en knapp för release av grafikkortet så kan man ju också lösa "min" fråga med att köpa ett moderkort där 8-pin sitter på sidan, eller hur?

Vilket moderkort har CPU power på sidan av moderkortet? Varenda nytt moderkort har fortfarande det högst upp till vänster. Där det alltid suttit. Så vad är ditt argument? Det enda jag kan se och detta är en modell för 10000 kr för Ryzen 7000, där CPU Power sitter över RAM istället för till vänster upptill där de alltid gör annars.
Kan inte hitta ett enda där de sitter "på sidan"?

Notera att sidan innebär alltså på sidan, dvs I/O eller där 24pin är. Du får gärna länka ett par sådana

Skrivet av Ozzed:

Edit: Sorry, missade din fråga längst ner. Jag vet inte för jag har aldrig kört toppmontering då det för mig är viktigt att radiatorn ska matas med så kall luft som möjligt. Om man toppmonterar så suger ju radiatorn in uppvärmd chassiluft precis som en luftkylare så det är för mig inte en bra lösning.

Sen behöver man ju inte toppmontera en radiator, men en luftkylare sitter ju alltid där den sitter. Klart att har man ett trångt chassi så kan det vara enda lösningen, men detsamma lägger ju om man har luftkylare och moderkort utan knapp. Jag har hela tiden sagt att vad som tar "mest" plats och inte helt beror på vad man har för komponenter och att det är löjligt att använda storlek som ett argument. Det var inte jag som drog igång den skiten.

Hur många grader påverkas du av att ha en rad i toppen jämfört med i fronten?

Man behöver kanske inte alltid montera i toppen, rätt uppenbart, men har man ett modernt highend grafikkort på >30cm (snittlängnden på dagens 4070ti verkar vara runt 33cm där Zotac, TUF har en längd på avrundat 31cm) så kan det vara ett krav om man har ett Midi Tower som inte är extra långt (som ju oftast kostar mer).

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ozzed:

Det du skrev är lika sant som "Köp inte datorer, så slipper ni exploderande nätagg!".

Tänker inte ödsla mer tid och energi på en som dig (då jag har andra saker jag måste tjafsa med, se annat inlägg), annat än att säga att citatet där där ovan är inget annat än en strawman du hittat på som jag inte tar ansvar för, samt att påpeka IGEN att jag inte postat någon FUD då FUD är ett propagandistiskt desinformationsverktyg som används för att skada en motståndare eller konkurrent - vad menar du att jag skulle ha för motiv att försöka skada AIO-kylare?!!?!?!? Det är ju rena nojan.

(Svara fan inte, sluta svara på mina inlägg då du bara snackar skit!) Jag har ju sagt att jag själv funderat på att eventuellt skaffa en till min nästa burk. Vad normala personer brukar säga är något i stil med "jag tycker att din kritik är obefogad, därför att (argument)", eller något i den stilen. Inte komma flygande med helt obefogade och uppriktigt sagt oförskämda anklagelser om att sprida FUD osv.

Du är helt ute och cyklar. Sluta ärekränka mig eller så tvingas jag rapportera dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Ni: "Med luft kommer man inte åt CPU header eller Power eller översta m2 eller ram"
När jag skriver samma sak fast gällande AIO och har två bildbevis med standardmått chassin och gällande AIO i toppen till er så är det: "Fel fel fel fel!" trots att jag bevisat att det går att komma åt RAM och M2. Det går även komma åt CPU fan header. Hur tror ni man ens kopplar in den? Innan man sätter på fläkten med sina två klämmor? Nepp. 4pin är för kort att göra det innan. Man gör det efter. För det finns plats. Om man inte har falukorvar till fingrar och en underarm stor som en lastbil. Likaså är CPU power fri och lätttillgänglig. Kommer åt utan besvär. Till skillnad mot en toppmonterad radiator som helt täcker.

Finns löjligt mycket bilder från typiska midi chassin med AIO i toppen. Påstår ni att det går att komma åt strömmen utan att riva sönder fingrarna? Löjligt pilljobb om man vill få i något i CPU fan header oavsett bild.
https://tech4gamers.com/wp-content/uploads/2022/06/NZXT-Kraken-Z73-White-360mm-AIO.jpg
https://preview.redd.it/5q3uhi5bo1n81.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp&s=a6007b55ebd474a6649844b2557d8c0e158ccf5b
Anledningen till varför jag drar upp detta är för att Alfons eller Noldor påstod att Luft blockerar en massa saker, men AIO gör det också om man har den i toppen om man inte har ett högre chassi

Dold text

haha standardmått men gonatt lr 🤣😂 olika miditowers skiljer sig markant på storleken inuti 🤣😂

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Det var DU som skrev att DU slaktat. Jag har inte sagt att någon har slaktat eller motbevisat dina asatek siffror. Läs om läs rätt. Återigen så kommer det massa påståenden om något som inte har skrivits. Du har "slaktat" med dina asatek siffror. Men ingenting annat.

Varför skulle en 13900K inte kunna kylas av en D15? Finns ju många som har just denna setupen.
Är 13900K på något sätt naturligt varmare än en 12900KS i samma watt? De båda drar runt 280-300w i allcore R23.

Kommer du ihåg att jag bad om prestandasiffror gällande 5c skillnad? Du sade att man får ut flera hundra extra mhz tack vare en sådan liten skillnad. Och dessa hundra megahertz måste ju vara värt skillnaden i siffror, eller? Finns de ens?

Förövrigt så använder många fortfarande luftkylare, tro det eller ej Notera att jag skrev många och inte alla eller ens majoritet. Så vi inte får något svar där du påstår att jag sagt något som jag inte har THW körde en U14 med 13900K

Nej men du fick det att låta som att folk som har luftkylare behöver in i datorn varenda gång trots dammfilter.
ps jag ska låtar datorn stå orörd så länge som möjligt och se hur temperaturen stiger, om 6 månader är vi säkert uppe i 100c med din syn gällande osynligt damm och luftkylare, visst!?

Så 1 burk i månaden. Många låter det gå över ett år innan de ens tänker tanken på att damma av inne i datorn utan negativ påverkan på kylförmåga förutsatt att de håller koll på dammfiltrena. Det längsta jag låtit en dator stå orörd innuti är 2 år och det var ett Define 4. Det såg för det mesta helt rent ut inne med undantag för sådant där super fint damm sprinklade här och där. Inget som täckte över något på såvis att man kunde skriva saker på grafikkortets backplate t.ex

Vilket moderkort har CPU power på sidan av moderkortet? Varenda nytt moderkort har fortfarande det högst upp till vänster. Där det alltid suttit. Så vad är ditt argument? Det enda jag kan se och detta är en modell för 10000 kr för Ryzen 7000, där CPU Power sitter över RAM istället för till vänster upptill där de alltid gör annars.
Kan inte hitta ett enda där de sitter "på sidan"?

Notera att sidan innebär alltså på sidan, dvs I/O eller där 24pin är. Du får gärna länka ett par sådana

Hur många grader påverkas du av att ha en rad i toppen jämfört med i fronten?

Man behöver kanske inte alltid montera i toppen, rätt uppenbart, men har man ett modernt highend grafikkort på >30cm (snittlängnden på dagens 4070ti verkar vara runt 33cm där Zotac, TUF har en längd på avrundat 31cm) så kan det vara ett krav om man har ett Midi Tower som inte är extra långt (som ju oftast kostar mer).

har själv kört med noctua d15 och dark rock pro 4 till 12900ks och nej det gick verkligen inte 🤣 tom en aio får kämpa på bra 😋 var får du allt ifrån jag bryter ihop av skratt här 🤣😂💯😃😄

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Det var DU som skrev att DU slaktat. Jag har inte sagt att någon har slaktat eller motbevisat dina asatek siffror. Läs om läs rätt. Återigen så kommer det massa påståenden om något som inte har skrivits. Du har "slaktat" med dina asatek siffror. Men ingenting annat.

Jag vill inte vara taskig, men... Kasta inte sten i glashus. Vem är det som inte kan läsa? Det jag skrev, ord för ord, var:

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden"

Hur får du det till att jag har slaktat det du har skrivit. jag har bidragit, visst, men det har inte bara varit jag som motbevisat dina påståenden. Men vi tar väl några konkreta exempel då:

Asetek's siffror som visar löjligt låg felfrekvens. Detta medger du tydligen nu så inte mycket mer att säga om det.

"ingen märkbar skillnad". Att du personligen tycker att 4 grader inte är en märkbar skillnad betyder inte att det är objektivt sant

"Tar mer plats" landade väl i någonstans att de tar plats på olika sätt på olika ställen, så det beror på vad man har för chassi och var man tycker saker är i vägen. Varken ditt eller mitt chassi eller övrig hårdvara vi har är en mall för vad "de flesta andra" har.

Citat:

Varför skulle en 13900K inte kunna kylas av en D15? Finns ju många som har just denna setupen.
Är 13900K på något sätt naturligt varmare än en 12900KS i samma watt? De båda drar runt 280-300w i allcore R23.

Därför att D-15 har en spec som anger 200W, medans 240W AIO och uppåt har högre. Att "kunna kylas" i bemärkelsen "klara av lättare laster", visst. En D-15 klarar det. Men Intel har ju oändlig TAU numera så den kommer throttla så småningom när alla kärnor belastas över längre tid.

Men låt mig gissa. Du använder inte datorn så så då är det ett dumt argument.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket du anser att en D-15 i verkligheten klarar att kyla, och hur många mer Watt du tror att en AIO av vettig storlek klarar.

Citat:

Kommer du ihåg att jag bad om prestandasiffror gällande 5c skillnad? Du sade att man får ut flera hundra extra mhz tack vare en sådan liten skillnad. Och dessa hundra megahertz måste ju vara värt skillnaden i siffror, eller? Finns de ens?

Knappast i alla tänkbara fall, men har man en processor med dynamisk boost så är ju temperatur en faktor och då är det klart man tjänar på det. Jag känner inte till något test där någon med flit gjort processorn varmare för att se hur mycket man tappar, förutom en GN video som gjorde det omvända med Ryzen. Men är väl ingen idé att jag länkar den för hans fakta är ju tydligen bara hans egen åsikt enligt dig så du kommer bara avvisa det som åsikter ändå.

Citat:

Förövrigt så använder många fortfarande luftkylare, tro det eller ej Notera att jag skrev många och inte alla eller ens majoritet. Så vi inte får något svar där du påstår att jag sagt något som jag inte har THW körde en U14 med 13900K

Säger du många så får du gärna ge lite fler än ett exempel Och länka gärna den artikeln så att man kan jämföra med recensioner där en AIO använts. Nej, någon helt rättvis jämförelse blir det ju inte, U14 är ju inte D-15-klass på utan är väl i princip en "förvuxen" U12S om jag minns rätt?

Citat:

Nej men du fick det att låta som att folk som har luftkylare behöver in i datorn varenda gång trots dammfilter.
ps jag ska låtar datorn stå orörd så länge som möjligt och se hur temperaturen stiger, om 6 månader är vi säkert uppe i 100c med din syn gällande osynligt damm och luftkylare, visst!?

OK. Då var det jag som var otydlig. Menade om man ska göra rent "det som kyler processorn. Ursäkta förvorringen.

Citat:

Så 1 burk i månaden. Många låter det gå över ett år innan de ens tänker tanken på att damma av inne i datorn utan negativ påverkan på kylförmåga förutsatt att de håller koll på dammfiltrena. Det längsta jag låtit en dator stå orörd innuti är 2 år och det var ett Define 4. Det såg för det mesta helt rent ut inne med undantag för sådant där super fint damm sprinklade här och där. Inget som täckte över något på såvis att man kunde skriva saker på grafikkortets backplate t.ex

Säkert helt sant. Men har man inte den tiden så byggs det fort på och det är klart jag prioriterar datorn om det åker fram städgrejer. Sen har som sagt inte alla två katter och två frigående kaniner inomhus, så i mitt fall byggs det på snabbare, helt klart. Personligen hade jag nog köpt ändå då trycket är såpass mycket bättre. Men man ska såklart inte köpa smådyra grejer man inte behöver om det tar orimligt lång tid att få igen investeringen.

Citat:

Vilket moderkort har CPU power på sidan av moderkortet? Varenda nytt moderkort har fortfarande det högst upp till vänster. Där det alltid suttit. Så vad är ditt argument? Det enda jag kan se och detta är en modell för 10000 kr för Ryzen 7000, där CPU Power sitter över RAM istället för till vänster upptill där de alltid gör annars.
Kan inte hitta ett enda där de sitter "på sidan"?

Notera att sidan innebär alltså på sidan, dvs I/O eller där 24pin är. Du får gärna länka ett par sådana

Kolla upp EBGA's "Dark"-serie

Ja, de är svindyra, men 8-pin sitter där 24-pin sitter, alltså på högra sidan sett framifrån.

Nej, jag tycker inte att folk ska behöva köpa ny hårdvara för att lösa problem som inte existera. Var mest en pik till dig för att du verkade anta att alla har eller borde ha moderkort med knapp för release av GPU.

Citat:

Hur många grader påverkas du av att ha en rad i toppen jämfört med i fronten?

Det där är en "hur långt är ett snöre"-fråga. Jag kan inte veta det eftersom jag inte testat själv och alla har olika chassin, komponenter etc som påverkar på olika sätt. Men var jag tvungen så skulle jag sätta tuberna mot fronten av chassit då radiatorn är varmast där och sedan minst en vanlig fläkt i toppen på framsidan av chassit så att luften som matar radiatorn blir så kall dt går.

Finns de som har testat och där är det i alla fall en tillräckligt stor skillnad för mig för att inte vilja ha radiatorn i toppen

Citat:

Man behöver kanske inte alltid montera i toppen, rätt uppenbart, men har man ett modernt highend grafikkort på >30cm (snittlängnden på dagens 4070ti verkar vara runt 33cm där Zotac, TUF har en längd på avrundat 31cm) så kan det vara ett krav om man har ett Midi Tower som inte är extra långt (som ju oftast kostar mer).

Jag har inga siffror på vad som är "extra långt" men Define S som jag har är kanske extremt ovanligt långt då? Ser i alla fall ut som jag typ skulle få plats med ett till grafikkort på längden trots att jag har radiator med push pull i fronten. Men jag tänker inte anta att mitt är standard utan att ha en aning. Är ju svårt att veta det där. Man kan liksom inte titta på "bäst sålda chassi 2022" för det finns ju folk som har sina chassin i typ 10 år, med hårddiskburar i huvudkammaren, optiska enheter och all möjlig utdaterad teknik.

Men ska man vara objektiv och rättvis får man inse att för 10 år sedan så var inte AIO mainstream. De som designade chassin behövde inte ha i åtanke att radiatorer skulle få plats utan att slå i saker eller vará i vägen. Men de flesta chassin som tillverkats de senaste 3-4 åren och frammåt verkar ju ha det i åtanke så det här om saker "får plats" eller ej lär mer och mer bli en icke.fråga ju mer folk uppgraderar till moderna chassin.

Samma är det med grafikkort. Folk klagar idag på att "de är så stora", men chassin som designas idag tar ju höjd för det så det kommer också vara en icke-fråga om några år.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

har du inte en toppmodells cpu så duger luft jättebra, och ja det stämmer att aio har mer saker som kan gå sönder inget konstigt med det. aldrig varit med om att nån av nån kylare gått sönder.
är det inte bland toppmodellerna så hade jag kört en luftkylare men det går inte på dom nya toppmodellerna :/

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Göteborgaren:

har själv kört med noctua d15 och dark rock pro 4 till 12900ks och nej det gick verkligen inte 🤣 tom en aio får kämpa på bra 😋 var får du allt ifrån jag bryter ihop av skratt här 🤣😂💯😃😄

Vart får jag allt ifrån? Folk som har dessa kombinationer av setups, som lägger upp videor/bilder på sina builds? Finns överallt på internet. Du kan söka runt lite själv.

Jag vet inte vad er definition av "det går inte alls!" är för något. I vilken typ av load? Vilken temperatur anses enligt er vara Nej går inte? 80c? 90c? 95c? 100c?

I spel: Helt klart att en luftkylare klarar av det.
I annat än spel? Helt klart beroende på vilken typ av last och hur lång tid det pågår. Sedan har ju intel egen spec på boosten vilket enligt standard är 56 sekunder. Sedan går ju klockan ner och därmed temperaturen.

Kan du förklara hur Tomshardware lyckades köra en 13900K med en U14? Läs: U-14. Den ska ju vara svettigare än en 12900K(s)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Vart får jag allt ifrån? Folk som har dessa kombinationer av setups, som lägger upp videor/bilder på sina builds? Finns överallt på internet. Du kan söka runt lite själv.

Jag vet inte vad er definition av "det går inte alls!" är för något. I vilken typ av load? Vilken temperatur anses enligt er vara Nej går inte? 80c? 90c? 95c? 100c?

I spel: Helt klart att en luftkylare klarar av det.
I annat än spel? Helt klart beroende på vilken typ av last och hur lång tid det pågår. Sedan har ju intel egen spec på boosten vilket enligt standard är 56 sekunder. Sedan går ju klockan ner och därmed temperaturen.

Kan du förklara hur Tomshardware lyckades köra en 13900K med en U14? Läs: U-14. Den ska ju vara svettigare än en 12900K(s)

räknas inte jag som folk då som kört/kör det själv och kör aio + egen ek kylning på mina datorer nu.
kör 13900ks nu 👌 gjorde en delid på den iförgår 😃👌 ja du vill ju ha tempen under tresh så man kan hålla max frekvens hela tiden annars är det ju ingen ide att köpa cpun från början då kan du köpa en sämre cpu som fortfarande klarar alla spel galant men som kan hålla sin frekvens stadigt med en luftkylare. slänger pengar i sjön annars.
men herregud inte tomshardware 😂🤣 lika bra å kolla jay2cent då ju 😂

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Jag vill inte vara taskig, men... Kasta inte sten i glashus. Vem är det som inte kan läsa? Det jag skrev, ord för ord, var:

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden"

Hur får du det till att jag har slaktat det du har skrivit. jag har bidragit, visst, men det har inte bara varit jag som motbevisat dina påståenden. Men vi tar väl några konkreta exempel då:

Asetek's siffror som visar löjligt låg felfrekvens. Detta medger du tydligen nu så inte mycket mer att säga om det.

"ingen märkbar skillnad". Att du personligen tycker att 4 grader inte är en märkbar skillnad betyder inte att det är objektivt sant

"Tar mer plats" landade väl i någonstans att de tar plats på olika sätt på olika ställen, så det beror på vad man har för chassi och var man tycker saker är i vägen. Varken ditt eller mitt chassi eller övrig hårdvara vi har är en mall för vad "de flesta andra" har.

Därför att D-15 har en spec som anger 200W, medans 240W AIO och uppåt har högre. Att "kunna kylas" i bemärkelsen "klara av lättare laster", visst. En D-15 klarar det. Men Intel har ju oändlig TAU numera så den kommer throttla så småningom när alla kärnor belastas över längre tid.

Men låt mig gissa. Du använder inte datorn så så då är det ett dumt argument.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket du anser att en D-15 i verkligheten klarar att kyla, och hur många mer Watt du tror att en AIO av vettig storlek klarar.

Knappast i alla tänkbara fall, men har man en processor med dynamisk boost så är ju temperatur en faktor och då är det klart man tjänar på det. Jag känner inte till något test där någon med flit gjort processorn varmare för att se hur mycket man tappar, förutom en GN video som gjorde det omvända med Ryzen. Men är väl ingen idé att jag länkar den för hans fakta är ju tydligen bara hans egen åsikt enligt dig så du kommer bara avvisa det som åsikter ändå.

Säger du många så får du gärna ge lite fler än ett exempel Och länka gärna den artikeln så att man kan jämföra med recensioner där en AIO använts. Nej, någon helt rättvis jämförelse blir det ju inte, U14 är ju inte D-15-klass på utan är väl i princip en "förvuxen" U12S om jag minns rätt?

OK. Då var det jag som var otydlig. Menade om man ska göra rent "det som kyler processorn. Ursäkta förvorringen.

Säkert helt sant. Men har man inte den tiden så byggs det fort på och det är klart jag prioriterar datorn om det åker fram städgrejer. Sen har som sagt inte alla två katter och två frigående kaniner inomhus, så i mitt fall byggs det på snabbare, helt klart. Personligen hade jag nog köpt ändå då trycket är såpass mycket bättre. Men man ska såklart inte köpa smådyra grejer man inte behöver om det tar orimligt lång tid att få igen investeringen.

Kolla upp EBGA's "Dark"-serie

Ja, de är svindyra, men 8-pin sitter där 24-pin sitter, alltså på högra sidan sett framifrån.

Nej, jag tycker inte att folk ska behöva köpa ny hårdvara för att lösa problem som inte existera. Var mest en pik till dig för att du verkade anta att alla har eller borde ha moderkort med knapp för release av GPU.

Det där är en "hur långt är ett snöre"-fråga. Jag kan inte veta det eftersom jag inte testat själv och alla har olika chassin, komponenter etc som påverkar på olika sätt. Men var jag tvungen så skulle jag sätta tuberna mot fronten av chassit då radiatorn är varmast där och sedan minst en vanlig fläkt i toppen på framsidan av chassit så att luften som matar radiatorn blir så kall dt går.

Finns de som har testat och där är det i alla fall en tillräckligt stor skillnad för mig för att inte vilja ha radiatorn i toppen

https://www.youtube.com/watch?v=xNAMxZgvves

Jag har inga siffror på vad som är "extra långt" men Define S som jag har är kanske extremt ovanligt långt då? Ser i alla fall ut som jag typ skulle få plats med ett till grafikkort på längden trots att jag har radiator med push pull i fronten. Men jag tänker inte anta att mitt är standard utan att ha en aning. Är ju svårt att veta det där. Man kan liksom inte titta på "bäst sålda chassi 2022" för det finns ju folk som har sina chassin i typ 10 år, med hårddiskburar i huvudkammaren, optiska enheter och all möjlig utdaterad teknik.

Men ska man vara objektiv och rättvis får man inse att för 10 år sedan så var inte AIO mainstream. De som designade chassin behövde inte ha i åtanke att radiatorer skulle få plats utan att slå i saker eller vará i vägen. Men de flesta chassin som tillverkats de senaste 3-4 åren och frammåt verkar ju ha det i åtanke så det här om saker "får plats" eller ej lär mer och mer bli en icke.fråga ju mer folk uppgraderar till moderna chassin.

Samma är det med grafikkort. Folk klagar idag på att "de är så stora", men chassin som designas idag tar ju höjd för det så det kommer också vara en icke-fråga om några år.

Define S är lika långt som ett vanligt Define R* chassi. Så ja det är ett långt chassi. Du skulle kunna modda in en HDD bur som rymmer kanske upp till 8 hårddiskar i fronten. Såpass mycket utrymme har du.

Citat:

Jag vill inte vara taskig, men... Kasta inte sten i glashus. Vem är det som inte kan läsa? Det jag skrev, ord för ord, var:

"I princip allt du påstått har blivit brutalt slaktat här i tråden"

Hur får du det till att jag har slaktat det du har skrivit. jag har bidragit, visst, men det har inte bara varit jag som motbevisat dina påståenden. Men vi tar väl några konkreta exempel då:

Du säger ju att ALLT jag sagt blivit slaktat dvs motbevisat.
Vilket det inte har. Bara Asateks siffror vilka dock kan vara precis vad som helst. Taget ur luften eller förskönade.
Och du eller de säger inte om deras siffror gäller mellan Asatek ->Tredjepart eller Asatek -> Tredjepart -> Butik -> Kund.

4c är inte en märkbar skillnad för en snittanvändare. Lite som att hävda att någon känner skillnad på 5 eller 10 fps över 60.
Så jag blev brutalt slaktad över 4 grader? Du kan inte på allvar tro att detta gör någon skillnad.
Om det är märkbart, är det märkbart i prestanda? Finns det siffror på detta, alltså hur mycket tid sparar man om man gör ett arbete, hur många fps får man i spel, hur många extra hundra megahertz får man ut? Har bett om detta 3 gånger nu. Men det verkar inte finnas något. Och om det inte finns, hur kan jag bli såpass brutalt slaktad? Det är ju bara påståenden från erat håll isåfall. Och inte fakta.

Så dina exempel på det som blviit "brutalt slaktade" är alltså: ynka 4c och tar plats? Alltså två saker.
För även du kan se att jag inte har fel när det gäller utrymmesfrågan. Utan handlar mest om kosmetik oavsett om det är luft eller AIO. För man kommer åt allt man behöver med luft och även AIO förutsatt att man inte monterat AIOn i toppen. Till skillnad från luft där så blockeras faktiskt saker. Notera att jag kopplar alltid i CPU header efter CPU kylare, likaså gäller alla strömkablar från nätagget.

Och vet inte om du räknar in Alfons eller Noldor i ditt "brutalt slaktade" argument. För de har båda visat att de inte följer med i konversationen. Noldor trodde jag pratade om CPU kylaren när jag skrev kylfläns och Alfons trodde jag pratade om min egna bild och inte din. Vilket gjorde hela den personens inlägg meningslöst. Idiotförklaring över en bild som inte hade någonting att göra med det jag skrev.

Skrivet av Göteborgaren:

räknas inte jag som folk då som kört/kör det själv och kör aio + egen ek kylning på mina datorer nu.
kör 13900ks nu 👌 gjorde en delid på den iförgår 😃👌 ja du vill ju ha tempen under tresh så man kan hålla max frekvens hela tiden annars är det ju ingen ide att köpa cpun från början då kan du köpa en sämre cpu som fortfarande klarar alla spel galant men som kan hålla sin frekvens stadigt med en luftkylare. slänger pengar i sjön annars.
men herregud inte tomshardware 😂🤣 lika bra å kolla jay2cent då ju 😂

"Åh nej. Den där sidan använder luft så därför är den inte giltig.. Det är ju inte GamersNexus!" Visste att jag skulle få den typen av svar.

Du kan ju prova delidda en 12900KS eller 13900KS och köra på luft med en contact frame och ha ett moderkort som inte övervoltar i stock

Permalänk
Medlem

överger denna tråden nu, för mkt troll ☹️ kör va du vill men klaga inte på något sen då om värmen lr att du inte kan hålla frekvenserna på cpun spec med en varm gpu också.

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Tänker inte ödsla mer tid och energi på en som dig (då jag har andra saker jag måste tjafsa med, se annat inlägg), annat än att säga att citatet där där ovan är inget annat än en strawman du hittat på som jag inte tar ansvar för, samt att påpeka IGEN att jag inte postat någon FUD då FUD är ett propagandistiskt desinformationsverktyg som används för att skada en motståndare eller konkurrent - vad menar du att jag skulle ha för motiv att försöka skada AIO-kylare?!!?!?!? Det är ju rena nojan.

(Svara fan inte, sluta svara på mina inlägg då du bara snackar skit!) Jag har ju sagt att jag själv funderat på att eventuellt skaffa en till min nästa burk. Vad normala personer brukar säga är något i stil med "jag tycker att din kritik är obefogad, därför att (argument)", eller något i den stilen. Inte komma flygande med helt obefogade och uppriktigt sagt oförskämda anklagelser om att sprida FUD osv.

Du är helt ute och cyklar. Sluta ärekränka mig eller så tvingas jag rapportera dig.

Men snälla nån! Hur jävla lätkränkt får man vara? rent ut sagt.

Du skrev själv "så slipper man en pump som väsnas och som slits ut, vätska som förångas, risk för intern korrosion och/eller läckage osv."

Men du funderar själv på en AIO? Du vill alltså med dina egna ord ha en pump som väsnas och som slits ut, vätska som förångas, risk för intern korrosion och/eller läckage osv?

Du har gjort bort dig och borde backa från det du skrev om du inte själv tror på det ens. För ingen vettig människa skulle väl själv köpa något man precis (felaktigt eller grovt överdrivet) spytt galla över?

Man kan ju fundera på varför du själv vill ha en AIO när du själv sprider vidare lögner om dem (som du själv i ett senare inlägg hävdar inte alls är lögner eller FUD utan faktamässigt korrekl). Men ska du inte svara mer så det lär jag aldrig få veta.

Ha det gott och lycka till.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Göteborgaren:

överger denna tråden nu, för mkt troll ☹️ kör va du vill men klaga inte på något sen då om värmen lr att du inte kan hålla frekvenserna på cpun spec med en varm gpu också.

Jag har inte klagat på någon värme? Det är bara ni som hetsar över värme.

Och när jag ställer frågan: I vilken typ av load? Så kan ingen svara på detta. Ni cyklar runt det direkt.

Precis som Ozzed cyklar runt sitt "5c är en stor skillnad, det är flera hundra mhz" men vägrar länka till något eller ens göra ett eget test med sin dator då de har en 360 AIO där de kan dra ner på fläktarna och tvinga upp värmen. Sedan rendera, trans/encoda något eller köra Cinebench. Och jämföra själv. Så vi kan se hur mycket skillnad det gör rent prestandamässigt. Hur lång tid tar det helt plötsligt att utföra en uppgift? Hur mycket prestanda vann du av dessa 5c du hetsar om?

Allt jag sa i mitt första inlägg var förövrigt:
"Fantasi? d15 håller ju sig på snarlik nivå som 240-360 aios.
D15 håller sig ca 5c i värsta scenarion bakom ett 360mm."
Vilket fick Ozzed att balla ur direkt.
Gör en poll på reddit och fråga vad folk tycker gällande 5c, är det en stor skillnad? Är den värd den extra pengen? Vad tycker egentligen genomsnittsdatoranvändaren? Extrementhusiaster kanske tycker det är en stor skillnad. Men resten? De lär nog inte bry sig. Varför köper vi inte Vattenkit till grafikkort? De boostar ju också beroende på temperatur. Varför köra luft på det? Vatten är ju galet säkert med en promille felfrekvens. Man kan ju vinna så sjukt mycket prestanda på dessa grader?!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Define S är lika långt som ett vanligt Define R* chassi. Så ja det är ett långt chassi. Du skulle kunna modda in en HDD bur som rymmer kanske upp till 8 hårddiskar i fronten. Såpass mycket utrymme har du.

Du säger ju att ALLT jag sagt blivit slaktat dvs motbevisat.
Vilket det inte har. Bara Asateks siffror vilka dock kan vara precis vad som helst. Taget ur luften eller förskönade.
Och du eller de säger inte om deras siffror gäller mellan Asatek ->Tredjepart eller Asatek -> Tredjepart -> Butik -> Kund.

4c är inte en märkbar skillnad för en snittanvändare. Lite som att hävda att någon känner skillnad på 5 eller 10 fps över 60.
Så jag blev brutalt slaktad över 4 grader? Du kan inte på allvar tro att detta gör någon skillnad.
Om det är märkbart, är det märkbart i prestanda? Finns det siffror på detta, alltså hur mycket tid sparar man om man gör ett arbete, hur många fps får man i spel, hur många extra hundra megahertz får man ut? Har bett om detta 3 gånger nu. Men det verkar inte finnas något. Och om det inte finns, hur kan jag bli såpass brutalt slaktad? Det är ju bara påståenden från erat håll isåfall. Och inte fakta.

Så dina exempel på det som blviit "brutalt slaktade" är alltså: ynka 4c och tar plats? Alltså två saker.
För även du kan se att jag inte har fel när det gäller utrymmesfrågan. Utan handlar mest om kosmetik oavsett om det är luft eller AIO. För man kommer åt allt man behöver med luft och även AIO förutsatt att man inte monterat AIOn i toppen. Till skillnad från luft där så blockeras faktiskt saker. Notera att jag kopplar alltid i CPU header efter CPU kylare, likaså gäller alla strömkablar från nätagget.

Och vet inte om du räknar in Alfons eller Noldor i ditt "brutalt slaktade" argument. För de har båda visat att de inte följer med i konversationen. Noldor trodde jag pratade om CPU kylaren när jag skrev kylfläns och Alfons trodde jag pratade om min egna bild och inte din. Vilket gjorde hela den personens inlägg meningslöst. Idiotförklaring över en bild som inte hade någonting att göra med det jag skrev.

längden spelar inte spec stor roll, djupet i chassit är det viktiga för att komma åt allt men det vet ju alla som kör med aio 🤯 längden på chassit gör inte ett atx moderkort större lixom 😋

Visa signatur

In science we trust!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Göteborgaren:

längden spelar inte spec stor roll, djupet i chassit är det viktiga för att komma åt allt men det vet ju alla som kör med aio 🤯 längden på chassit gör inte ett atx moderkort större lixom 😋

Vart har jag sagt att moderkortet blir större med ett större chassi? Jag vet inte vad ni läser för något.
Längden spelar inte roll? Vad pratar du om? Ett chassi som är längre kan ha en AIO i fronten med fläktar utan att ta i långa grafikkort. Medans kortare chassin inte kan det på samma vis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Define S är lika långt som ett vanligt Define R* chassi. Så ja det är ett långt chassi. Du skulle kunna modda in en HDD bur som rymmer kanske upp till 8 hårddiskar i fronten. Såpass mycket utrymme har du.

Du säger ju att ALLT jag sagt blivit slaktat dvs motbevisat.
Vilket det inte har. Bara Asateks siffror vilka dock kan vara precis vad som helst. Taget ur luften eller förskönade.
Och du eller de säger inte om deras siffror gäller mellan Asatek ->Tredjepart eller Asatek -> Tredjepart -> Butik -> Kund.

4c är inte en märkbar skillnad för en snittanvändare. Lite som att hävda att någon känner skillnad på 5 eller 10 fps över 60.
Så jag blev brutalt slaktad över 4 grader? Du kan inte på allvar tro att detta gör någon skillnad.
Om det är märkbart, är det märkbart i prestanda? Finns det siffror på detta, alltså hur mycket tid sparar man om man gör ett arbete, hur många fps får man i spel, hur många extra hundra megahertz får man ut? Har bett om detta 3 gånger nu. Men det verkar inte finnas något. Och om det inte finns, hur kan jag bli såpass brutalt slaktad? Det är ju bara påståenden från erat håll isåfall. Och inte fakta.

Så dina exempel på det som blviit "brutalt slaktade" är alltså: ynka 4c och tar plats? Alltså två saker.
För även du kan se att jag inte har fel när det gäller utrymmesfrågan. Utan handlar mest om kosmetik oavsett om det är luft eller AIO. För man kommer åt allt man behöver med luft och även AIO förutsatt att man inte monterat AIOn i toppen. Till skillnad från luft där så blockeras faktiskt saker. Notera att jag kopplar alltid i CPU header efter CPU kylare, likaså gäller alla strömkablar från nätagget.

Och vet inte om du räknar in Alfons eller Noldor i ditt "brutalt slaktade" argument. För de har båda visat att de inte följer med i konversationen. Noldor trodde jag pratade om CPU kylaren när jag skrev kylfläns och Alfons trodde jag pratade om min egna bild och inte din. Vilket gjorde hela den personens inlägg meningslöst. Idiotförklaring över en bild som inte hade någonting att göra med det jag skrev.

"Åh nej. Den där sidan använder luft så därför är den inte giltig.. Det är ju inte GamersNexus!" Visste att jag skulle få den typen av svar.

Du kan ju prova delidda en 12900KS eller 13900KS och köra på luft med en contact frame och ha ett moderkort som inte övervoltar i stock

Bra. Då har vi rett ut det. Diskussionen om plats kan läggas ner, och egentligen allt annat också. Du pratar hela tiden om genomsnitt / snitt och så vidare men vad jag kan se har du inte i ett enda inlägg angett någon annan källa än dina egna åsikter och antaganden, så för min del är det dags att lämna den här diskussionen, då den slutat ge ett utbyte och mest handlar om hur man tolkar andras inlägg och vem som sagt vad etc etc. Det är inte intressant. I alla fall inte för mig.

Jag har inget emot luftkylare. De är bra på sitt sätt men vill folk ha eller behöver en AIO så ska de inte behöva utsättas för skrönor och myter som saknar bevis bortom "jag var själv med om" eller "jag har läst att".. Det är mitt enda mål. Jag propagerar inte för någon av lösningarna.

Angående 12VHPWR-kontakten som du nämnde för några inlägg sedan, som jag missade att svara på, så är det tydligen så att det inte är svart eller vitt. Kontakten verkar funka och inte brinna upp om man sätter i den rätt. Men det som är värdelöst är att det är svårt att sätta i den rätt. Jag var hos en audionom i våras och har konstaterat helt normal hörsel för en 37-åring. Jag var 37 då. Så har jag en polare som köpt ett kort med kontakten och fick testa att sätta i den. Det var väldigt svårt att höra klicket och man får trycka som satan för ett få i den. Så det är två stora fel på den tycker jag så jag förstår att folk haft problem och tycker det är rätt att de ska göra om den. PCI-SIG själva tycker ju tydligen att det är dålig design så de ska rätta till det. Där har du fakta. Men hade det bara varit för mig okända personer på nätet som sa att det var fel så hade jag inte trott det innan typ GN eller någon annan välrenomerad publikation undersökt saken, men när även GN testade och sa att det är svårt att höra, och jdg fick som bonus testa själv. Då var det tillräckligt med bevis för mig. Det räcker alltså inte med hörsägen eller egna upplevelser för mig för att jag ska kalla något en sanning, utan det ska finnas verifierbara fakta bakom. Att random personer på nätet i det fallet hade rätt om den stora bilden betyder inte att de alltid har det. Så är det.

Tack för den delen av diskussionen som gav utbyte, och ursäkta så mycket för det som från min sida orsakade förvirring. Ha det gott.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Bra. Då har vi rett ut det. Diskussionen om plats kan läggas ner, och egentligen allt annat också. Du pratar hela tiden om genomsnitt / snitt och så vidare men vad jag kan se har du inte i ett enda inlägg angett någon annan källa än dina egna åsikter och antaganden, så för min del är det dags att lämna den här diskussionen, då den slutat ge ett utbyte och mest handlar om hur man tolkar andras inlägg och vem som sagt vad etc etc. Det är inte intressant. I alla fall inte för mig.

Jag har inget emot luftkylare. De är bra på sitt sätt men vill folk ha eller behöver en AIO så ska de inte behöva utsättas för skrönor och myter som saknar bevis bortom "jag var själv med om" eller "jag har läst att".. Det är mitt enda mål. Jag propagerar inte för någon av lösningarna.

Angående 12VHPWR-kontakten som du nämnde för några inlägg sedan, som jag missade att svara på, så är det tydligen så att det inte är svart eller vitt. Kontakten verkar funka och inte brinna upp om man sätter i den rätt. Men det som är värdelöst är att det är svårt att sätta i den rätt. Jag var hos en audionom i våras och har konstaterat helt normal hörsel för en 37-åring. Jag var 37 då. Så har jag en polare som köpt ett kort med kontakten och fick testa att sätta i den. Det var väldigt svårt att höra klicket och man får trycka som satan för ett få i den. Så det är två stora fel på den tycker jag så jag förstår att folk haft problem och tycker det är rätt att de ska göra om den. PCI-SIG själva tycker ju tydligen att det är dålig design så de ska rätta till det. Där har du fakta. Men hade det bara varit för mig okända personer på nätet som sa att det var fel så hade jag inte trott det innan typ GN eller någon annan välrenomerad publikation undersökt saken, men när även GN testade och sa att det är svårt att höra, och jdg fick som bonus testa själv. Då var det tillräckligt med bevis för mig. Det räcker alltså inte med hörsägen eller egna upplevelser för mig för att jag ska kalla något en sanning, utan det ska finnas verifierbara fakta bakom. Att random personer på nätet i det fallet hade rätt om den stora bilden betyder inte att de alltid har det. Så är det.

Tack för den delen av diskussionen som gav utbyte, och ursäkta så mycket för det som från min sida orsakade förvirring. Ha det gott.

Ni har heller inte angett källor annat än en video gällande Asateks RMA siffror. Resten har ju också varit Personliga Åsikter/Erfarenheter från er sida men de håller på något sätt mer vikt för att ni håller med varandra

I snitt är baserat på i stort sett alla tester av AIO där D15 är med. Notera: snitt.
Finns outliers där det är större skillnader. Men i snitt så har det varit så, och är så än idag. Framförallt i samma prisklass.

Varför pratar du om 12VHPWR? Jag har inte pratat om det. Eller hörsel???????????????? Tror du blandat ihop mig med någon annan. Säkerligen mer än en gång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Ni har heller inte angett källor annat än en video gällande Asateks RMA siffror. Resten har ju också varit Personliga Åsikter/Erfarenheter från er sida men de håller på något sätt mer vikt för att ni håller med varandra

I snitt är baserat på i stort sett alla tester av AIO där D15 är med. Notera: snitt.
Finns outliers där det är större skillnader. Men i snitt så har det varit så, och är så än idag. Framförallt i samma prisklass.

Varför pratar du om 12VHPWR? Jag har inte pratat om det. Eller hörsel???????????????? Tror du blandat ihop mig med någon annan. Säkerligen mer än en gång.

Nej. Jag hittar inte det inlägget. Var helt säker på att du postat något i stil med att det är klart man kan lita på vad andra säger på internet "eller tror ni bara folk som haft problem med 12-pinnarskontakten hittar på" eller något liknande. Men kan inte hitta det nu så det går inte verifiera. Jag hittar det inte, du säger att du inte skrivit det så då får vi dra slutsatsen att det är så. Jag hallucinerar väl pga stress för att jag är van att den som kommer med sanslösa påståenden är den som har bevisbördan och inte tvärt om. Så fungerar det ju överallt annars i samhället liksom, men tydligen inte i den här tråden

Hur som helst, ha det gott.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neroth:

Tycker du detta är klassledande?

Några procent bättre prestanda i vissa applikationer, mot en smått sinnesjuk effektförbrukning och temperaturer som ligger spikade mot TJMAX även med en 420 mm radiator? Den slår ju inte ens Ryzen i alla tester, och drar nästan jämnt skägg i de tester den vinner. Bara det att den har typ 50% högre effektuttag.

Nej du, det här må vara hacket bättre än Bulldozer, men fortfarande en fantastiskt dålig produkt och framförallt enormt dyr produkt för vad man får.

Intel har inte varit klassledande sedan Zen 1. Enda anledningen till att de klarat att hålla sig kvar så länge är att de hade ett så stort försprång till att börja med. Men de har inte skapat något direkt nydanande eller revolutionerande på lääänge.

Vilket är extremt tråkigt. Det behövs mer än en aktör. Utan konkurrens så går det som med Nvidia och deras vansinniga prisupptrappningar varje generation.

AMD kommer att göra detsamma om de blir ensamma på tronen på processorsidan, det är jag övertygad om.

Jo, risken är stor att vi suttit med 4 kärnor/8 trådar fortfarande om in AMD lyckats med Zen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ozzed:

Nej. Jag hittar inte det inlägget. Var helt säker på att du postat något i stil med att det är klart man kan lita på vad andra säger på internet "eller tror ni bara folk som haft problem med 12-pinnarskontakten hittar på" eller något liknande. Men kan inte hitta det nu så det går inte verifiera. Jag hittar det inte, du säger att du inte skrivit det så då får vi dra slutsatsen att det är så. Jag hallucinerar väl pga stress för att jag är van att den som kommer med sanslösa påståenden är den som har bevisbördan och inte tvärt om. Så fungerar det ju överallt annars i samhället liksom, men tydligen inte i den här tråden

Hur som helst, ha det gott.

Jag har inte sagt ett skit varken om 12hwpwr eller hörsel i den här tråden. Detta kan en moderator säkert bekräfta

Det enda jag nämnt gällande ström är cpu power och vart den sitter på moderkortet.

Och det enda gällande grafik är varför man knte kör vattem på dem? De boostar beroende på temp

Permalänk
Medlem
Skrivet av Göteborgaren:

det räcker ändå inte då luft inte leder bort värmen lika effektivt, men visst kör du endast 3000rpm fläktar i hela burken så kan det ju gå men lär ju låta extremt.

Tja, min snabbaste server har 10 fläktar som varvar minst 15000rpm, vet inte om de kan göra mer... sen två små fläktar till nätaggregaten. Kyler 800W. Den bor i garaget av en anledning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Var i helskotta har jag sagt att CPUn går sönder om en AIO går sönder? Snacka om att ni är mytomaner som lever på att hitta på saker.

Det var Pontooz som sa det. På Ozzed låter det som det finns fler som anser det här och var. Därav den aggressiva tonen att detta är fel.

Jag visade att M2 knappt syns några mm, så hur byter man den? Var ju det du skulle visa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nozomi:

Jag har inte sagt ett skit varken om 12hwpwr eller hörsel i den här tråden. Detta kan en moderator säkert bekräfta

Det enda jag nämnt gällande ström är cpu power och vart den sitter på moderkortet.

Och det enda gällande grafik är varför man knte kör vattem på dem? De boostar beroende på temp

Du sparkar på en död häst. Jag har redan sagt att kombinationen av att jag inte hittar inlägget och att du säger att du inte har skrivit det är bevis nog för mig att jag hade fel.

Angående det andra så hade jag gärna kört AIO på grafikkortet, men de lösningar som finns, typ posseidon och allt vad det är är ju dels så in i helvetes dyra, plus att det brukar vara en rätt liten AIO med korta slangar som begränsar hur den kan installeras. Så inte så intressant för mig. Men jag har inget emot principen som sådan, och skulle någon göra en 280 eller 420mm-läsning till en rimlig peng så skulle jag köpa.

Men tyvärr så existerar inte orden "grafikkort" och "rimlig peng" i samma mening så jag får nöja mig med Kryonaut extreme och lite aggressivare fläktkurva, Men på just mitt grafikkort så kommer jag ändå inte högre med fläktarna på 100% och öppen låda, så tror det skulle krävas typ flytande kväve för att komma högre, och det är ju inte så praktiskt för vardagsbruk

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Neldor:

Det var Pontooz som sa det. På Ozzed låter det som det finns fler som anser det här och var. Därav den aggressiva tonen att detta är fel.

Jag visade att M2 knappt syns några mm, så hur byter man den? Var ju det du skulle visa.

Jag sade hur man byter, man plockar ut grafikkortet, en process som tar vad, 30 sekunder om inte mindre? Det är det enda du behöver göra. Och ditt enda argument är alltså den översta M2n? Hur är det med de undre då? Som oftast sitter under grafikkortet? Då måste även du med din AIO plocka ur grafikkortet.

Tror nog även på vissa moderkort, så sitter den översta m2n aningen närmre pcie x16 vilket gör att den kylflänsen (som ska sitta på disken) som man tar bort, tar emot backplate på gpu vid borttagning vilket gör det lite svårare.