Min granne ofredar mig, vart ska jag vända mig? Hyresnämnden?

Permalänk
Medlem

@Sarato
Förbud mot tomgångskörning mer än 1 min är en kommunal bestämmelse och kan finnas eller inte finnas, eller vara annorlunda. I Dorotea får man (i tätort) gasa på i 3 min istället.

Permalänk
Avstängd

Jag röker men bara lite, två-tre om dagen när jag inte är ute och dricker öl, och jag går ut, inte på gården utan mellan husen på verkligen allmän plats. Likväl får man utstå en hel del som rökare.

När jag står och röker så händer det ofta att någon som går förbi på gatan kanske 15-20 meter bort, även om vinden blåser bort från dem, ger mig en sur blick och hostar demonstrativt trots att det inte finns en chans att den ens känner av röken än mindre får i sig så mycket att den börjar hosta. De brukar nöja sig med blickar och hostande, men hyfsat ofta ska de gapa något också, oftast om det är en cyklist som åker förbi eller liknande så att jag inte har en chans att svara. Jag har också blivit påhoppad av vakter på uteställen när jag gått förbi och rökt en cigg för man får inte röka inom X meter från deras entré, men det gäller ju inte någon som går förbi på trottoaren liksom. Men det kanske har med deras hävdelsebehov att göra förstås, det är inte direkt trevliga människor som blir vakter på krogen enligt min erfarenhet. Jag har flera gånger blivit utskälld för att jag stod och rökte på trottoaren vid spårvagnshållplatsen här, man får inte röka på hållplatserna så det gör jag inte utan jag går och ställer mig på den öde trottoaren som inte gränsar mot några hus eller så. Jag har fått skäll för att jag slänger en (väl släckt) fimp i allmänna papperskorgar ett antal gånger. Ett tag brukade jag släppa av en kollega vid en busshållplats där jag ibland tog en cigg i bilen (det gör jag inte längre, men då hade jag en riktigt sunkig bil, och höll ändå allt ut genom fönstret), eller utanför, medan vi väntade på bussen och något muskelberg kom ut från det närliggande gymmet och började gnälla, varpå jag bytte sida så att jag stod vid en skola som ju hade stängt när vi var där, han kom ut ändå och skällde. Detta var en kille som var någon form av mästare i body building eller liknande (enligt reklamen för gymmet i alla fall) så det kändes rätt olustigt när han kom ut. Det slutade med att vi fick åka till en annan hållplats längre bort.

Det har blivit ok att hunsa rökare helt enkelt. De kan inte säga emot för alla vet ju att rökning är dåligt, utan det är bara att finna sig i att bli hunsad. Spelar ingen roll vad lagen säger, eller vad forskningen säger om mängden passiv rök som behövs för att det ska närma sig en hälsorisk, för det är ju rökaren som sticker ut. Hyresvärdarna skriver in rökfrihet i sina kontrakt trots att de inte har lagligt stöd för det utan har fått gå tillbaka varje gång det har tagits upp i någon instans. (Allergihus och liknande är förstås en annan sak)

Å andra sidan så stör jag mig på de fjortistjejer (eller de är väl mer runt tjugo, men de beter sig och låter som fjortisar) som bor bredvid och gärna sitter på gården i timmar på sommarkvällarna och röker och babblar. Är det bara lite blåsigt så märks inte röken trots att de sitter rätt nära min sons fönster, men är det vindstilla så märks det tydligt. Babblandet stör också ganska mycket för de är rätt högljudda, och det stör ju även när det blåser, men vid vindstilla så är röklukten väldigt påtaglig. Men lite hänsyn kan man förstås visa. Det finns skyltar överallt på gården som uppmanar folk att inte röka där, det står till och med att det inte är tillåtet trots att det inte är något de kan besluta om, så att gå hundra meter bort till bänkarna som inte är på någon gård borde ju vara självklart tycker jag. Oavsett så ger det inte mig rätten att filma dem, trakassera dem eller liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Curik:

Det finns många saker som är lagliga men samtidigt oschyssta. Du kanske borde sluta röka? Det är väldigt obra för din hälsa och ekonomi - då slipper du samtidigt förstöra livet för dina grannar också. Det är inte alls trevligt (eller hälsosamt) att få in cigarettrök i sin bostad.

Men om man resonerar att det inte är olagligt och slutar använda hjärnan där så är det klart att då finns det ju inte så mycket mer din granne kan göra än att försöka få dig att flytta.

Att försvara, och till och med ursäkta, olagligt beteende i form av ofredande och trakasserier av sin granne, för att grannen inte slutar röka fastän det är tillåtet av föreningen är nog det dummaste jag läst på SweC på..... iaf 12 månader nu.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

@Batwoman

Detta är vad du ska göra, samt vad man brukar rekommendera generellt i dessa lägen (om jag förstår dig rätt kan du hoppa över steg 3-5 då du redan gjort det):

1. Förtydliga i tråden att du inte vill ha några som helst kommentarer om dina livsstilsval
2. Få en moderator att rensa upp alla onödiga inlägg om "sluta röka"
3. Ring hyresvärden och informera dem om situationen grundligt. Infa också om att en polisanmälan mot grannen är påväg
4. Begär ersättning från hyresvärden för hinder och men. Sluta inte betala in din hyra bara sådär, det kommer bita dig i röven.
5. Ifall hyresvärden är med i hyresgästföreningen kontaktar du dem också.
6. Fortsätt samla in bevis, speciellt under de tysta timmarna (22-07), så mycket du kan.
7. Ring polisen och anmäl, helst en anmälan per fall.

Med beviset kan du få en sänkning på hyran, där kan hyresgästföreningen hjälpa till så länge värden är kopplad dit.
Med beviset kan det också bli böter till grannen ifall polisen tar upp fallet ordentligt.
I värsta fall kommer dock varken lägre hyra eller böter betyda att hon ger upp eller slutar, i vilket fall det bara är att flytta. Tyvärr.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Skön granne ändå, rökare är riktigt vidrigt att behöva stå ut med.

Visa signatur

5800X3D//4090

Permalänk
Medlem

Som jag läser det handlar det i verkligheten inte om att TS ryker på balkongen då TS's granne aktivt lyssnar vid dörren och väntar tills TS dyker upp.

Det som jag tror är att TS's granne inte gillar TS och vill göra allt för att bli av med TS.

Jag bodde i en lägenhet i Köpenhamn 12+ år sen, och jag hade en liknande granne fast jag inte röker. Hon terroriserade mig från den dag jag flyttade in i min nya lägenhet. Det började med att hon följde mig runt i lägenheten, hon bodde ovanpå, men det var helt tydligt att hon lyssnade på vart jag var i lägenheten och aktivt trampade exakt där jag var. Några gånger var jag tvungen att smyga runt så hon inte hörde mig, men kom jag till att tappa mobilen i golvet eller liknande ljud så kan man höra henne löpa direkt till där vart jag sitter.

Ett tag brydde jag mig inte och fann det hela lite tragikomisk, har stackarn inte annat före sig - usch det måste vara en tråkig tillvaro. Sen fick jag små lappar igenom dörren vart hon påstod att hon kunde höra mig spela högljudd musik.

Jag förstod inte vart hon kunde få det ifrån för jag använde hörlurar när jag spelade datorspel eller lyssnade på musik, så jag bestämde mig för att knacka på hennes dörr och fråga henne när och vart hon hör ljuden från, hon öppnade på glimt och sade hon inte hade tid med att prata om det för X-faktor började strax, och jag tänkte jaja... då får jag väl återkomma. Sen försökte jag knacka på några gånger men hon hade aldrig tid med att prata, försökte även invitera på kaffe för att prata om det, hon tackade alltid nej - en gång sade hon att hon var på nervpiller och kunde vara påverkat av dessa, fint nog - jag har en viss empati för situationer som detta.

Men dom små lapparna fortsatte att dyka upp under dörren, och hon löp som en galning för att undvika en samtal, sen blev dom små breven till långa A4 sidor, handskrivna och hur mkt. basen förföljer henne. Jag tänkte på min granne som bor under mig och som har en tonåring som spelar mkt. musik efter skoltid, kanske det var det hon hörde. Eftersom jag inte fick prata med henne skrev jag ett brev tillbaka och föreslog att det kanske var tonåringen under hon hörde, men nej - det var absolut mig för hon kunde höra basen förfölja henne överallt.

Sen började hon öka på terroriseringen, jag planterade fina plantor på balkongen, och dom dödades ganska snabbt, jag brukar ha bra koll på plantor så jag undrade mig vad som förorsakade detta, en dag upptäckte jag nån slags väska som slängs ner från balkongen ovanför och direkt ner i mina plantor, det var nån slags äpple juice (och plantor tål inte detta, så detta är hon nog väl medveten om).

Jag tröttnade på terroriseringen och klaga till hyresvärden hjälp inte, det fanns många störda social klienter som bor i dessa billiga allmännyttiga hem som har diverse problemen - så efter 3 år slutade det med att jag flyttade till ett Hus istället, sen har det bara varit ett paradis.

Jag TROR att grannen bara inte gillade mig, och att hon ville av med mig för att hitta rätt person hon kan ha som en personlig vän. Det kan vara så med dig med @batwoman - man kan inte välja vem man är granne med, men vissa tycks dom bestämmer över andras liv och vem som ska få äran att bo bredvid eller ovan/under i lägenhets komplexet - och vissa gör vad som helst för att bli av med en granne dom inte tycker om, det kan vara så eftersom hon aktivt lyssnar efter vart du finns - att hon gör allt i sin makt för att du ska flytta där ifrån och hon ska få sin drömgranne bästis.

Skulle nog flytta därifrån, livet är så mkt. mera värd än att stressa med ett psykiskt sjukt individ. Att flytta är det bästa jag nånsin har gjord.

Permalänk
Medlem

Rök under köksfläkten istället för att sprida skiten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

I många hus tas tilluften in vid fasaden också, vilket innebär att det i varierande grad beroende på vinden stinker inomhus, när rökaren i närheten för femtiotolfte gången bolmar.

För att spinna vidare på detta känner jag ibland röklukten när någon röker samtidigt som de går förbi på gatan utanför. Då just eftersom jag har två luftintag på väggen, kvittar lika om fönstren är öppna eller ej. Detta även till trots att jag har haft "tur" och fått ett relativt kasst luktsinne...

Hade en granne som rökte vid dörren till trapphuset ett tag också, kände det varje gång då det ena luftintaget är precis intill. Är rätt glad att huset åtminstone inte har balkonger, hade min granne haft det och inte behövt springa upp och ned i trapporna för att ta en cigg hade jag nog fått stå ut med stanken bra mycket oftare.

I övrigt skulle jag rekommendera op att gå över till snus, och/eller vänja sig att sova med öronpropp.

Visa signatur

Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X (smått ökad power budget), 16GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1, Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB + 2x1TB 7200
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av firstofmay:

Skön granne ändå, rökare är riktigt vidrigt att behöva stå ut med.

Du vinner inte SM i trollning du. Du vet att en bra trollare trollar utan att det märks att de gör det?

Får trolla lite själv (fast det är inte långt ifrån sanningen).
Jag blir nästan lite sugen på att börja röka igen med tanke på vissa kommentarer här. På riktigt är ni lika mycket störande som de som röker!

Till TS.
Låter som en bedrövlig situation. Har själv fått ovänner till grannar sedan 10 år tillbaka som jag har fått totalt ignorera. De är inte lika psykopatiska som din granne, men tillräckligt för att jag aldrig mer kommer prata med dem. Ska tillägga att jag bor i villa, så kommentarer att man ska flytta till villa om man är rökare håller inte. Jag tror tyvärr du får flytta då det är vansinnigt svårt att vräka en människa. Det går ju knappt att vräka en person som ockuperat en lägenhet.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Medlem
Skrivet av Batwoman:

Hon har trakasserat mig från dag ett när jag flyttade in här förra sommaren, hon gapar och skriker på balkongen, slår i elementen i trapphuset, bankar i balkongen samt bankar i taket, framförallt under min säng och väcker mig, men även i resten av lägenheten enbart för att göra livet surt för mig och få mig att flytta. Om jag diskar en stekpanna i köket slår hon i köks taket eftersom hon bestämt det ska vara knäpptyst från grannarna medans hon kan föra så mycket oväsen hon vill, och hon vaknar kl, 04.30 varje dag hela veckan hela månaden hela året. Hyresvärden har erkänt att tidigare hyresgäst här flyttade för dom stod inte ut med henne.
Hon låtsas ringa både väktare och polis som ”kommer inom två minuter” –för att jag röker på min balkong. Hon sitter alltså och ”pratar” med mig på balkongen men jag svarar aldrig på hennes nonsens.
Den psykiska terrorn är ständigt närvarande. Jag vågar inte hämta posten dagtid, och jag går och handlar i sista minuten för all slippa springa på denna oberäkneliga och obehagliga kvinna i trappen. Slänga soporna gör jag mitt i natten då jag hoppas hon sover. Möter jag henne står hon bara och stirrar kusligt på mig och jag bara väntar på att något obehagligt ska inträffa. Hennes ögon är helt kolsvarta. Jag är ärligt talat livrädd för henne. Hon har vid flera tillfällen stått nere på gården mitt i natten typ kl. 02 i upp till en timme (!)när hon ska slänga sopor men ser att jag är på min balkong. Där står hon och stirrar och filmar min balkong för att se om jag röker. Även om bankandet verkar ha upphört så är jag super stressad, har stora sömnproblem och känner mig som ett nervvrak. Stressen är enorm, vågar jag öppna balkongdörren utan att få skit idag? Sitter hon redan där? Kommer hon att flyga på mig om vi möts i trappen? Vilka anklagelser ska jag behöva lyssna på idag? Hon kartlägger mitt liv, hon vet jag röker efter mat och dusch, det är just vid dessa tillfällen hon passar på att spy sin galla på mig, hon vet alltså när jag oftast går ut för att röka. Jag mår psykiskt väldigt dåligt då den här idioten fullständigt förstört mitt liv, detta sätter stora ärr i min själ, så jodå stressen och ovissheten om jag kan umgås på min balkong ifred idag eller inte är massiv. Jag vill bara bli lämnad ifred.

Men vad gör hon exakt NU senaste tiden? Du skrev att bankandet har slutat, så det blir svårt att förstå när du sen återigen talar om det som det största problemet.

Visa signatur

9900K - RTX 3080 MSI Gaming X Trio - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Vad du tycker om cigarretter har ju inte med saken att göra. Är det tillåtet så är det. Jag ville bara interpolera detta till något som du själv är beroende av. Jag kommer inte lägga mer tid på att diskutera med dig nu. Uppenbarligen förstår du inte min poäng eller så fattar du men ger dig inte ändå.

Tomgångskörning mer än 1 min är ju olagligt men du tror väl att detta är bara en tyst överenskommelse också...

Det är även tillåtet att vara otrevlig mot andra människor. Så länge det inte handlar om trakasserier. Du kanske inte förstår hur andra tänker men att jag i min bostad ska behöva andas in giftiga gaser för att du tycker det är lagligt visar ju på hur lite empati många har i dagens samhälle.

Jag ska, för att jag "får"!

Skrivet av Mithras:

Att försvara, och till och med ursäkta, olagligt beteende i form av ofredande och trakasserier av sin granne, för att grannen inte slutar röka fastän det är tillåtet av föreningen är nog det dummaste jag läst på SweC på..... iaf 12 månader nu.

Kul att det kunde engagera dig men synd att det bara var 12 månader! Självklart ska grannen tåla tobaksrök, med konsekvenserna det kan ge, exempelvis kol. Det är ju mycket allvarligare att man inte får röka på sin balkong.

Vad föreningen säger om rökning i din bostad spelar för övrigt ingen roll. Men det visste du väl inte heller. Här kan du läsa mer om det:
https://www.riksbyggen.se/bostad/kopa-bostadsratt/vad-galler-...

Permalänk
Medlem

Det du skall börja med att skriva en loggbok.
Anteckna datum, tid och typ av störning varje gång hon stör dig.
Skicka detta via mail till hyresvärden så att de kan få en uppfattning av omfattningen av störningen. Kanske räcker med nån vecka eller ett par veckor beroende på hur ofta det sker. Var saklig och objektiv, alltså skriv bara vad som skett och hur mycket det låtit. Kan kanske vara bra att neutralt skriva hur det påverkat dig också. (Men skriv inte "grannjävel", "idioten" och sånt.)

Låter ju som terror det grannen håller på med.

(Misstänker att omfattningen kanske inte riktigt gått fram tidigare i de kontakter du haft med hyresvärden?)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Curik:

Det är även tillåtet att vara otrevlig mot andra människor. Så länge det inte handlar om trakasserier. Du kanske inte förstår hur andra tänker men att jag i min bostad ska behöva andas in giftiga gaser för att du tycker det är lagligt visar ju på hur lite empati många har i dagens samhälle.

Jag ska, för att jag "får"!

Kul att det kunde engagera dig men synd att det bara var 12 månader! Självklart ska grannen tåla tobaksrök, med konsekvenserna det kan ge, exempelvis kol. Det är ju mycket allvarligare att man inte får röka på sin balkong.

Vad föreningen säger om rökning i din bostad spelar för övrigt ingen roll. Men det visste du väl inte heller. Här kan du läsa mer om det:
https://www.riksbyggen.se/bostad/kopa-bostadsratt/vad-galler-...

Jag håller med dig till viss del, även om du nog överdriver hälsoeffekterna av att en granne röker på balkoingen.

Ett dilemma är dock att ditt argument även gäller andra saker och människor är olika. Vem har rätt?

Jag personligen stör mig extremt mycket mer på grannar som spelar värdelös R&B och popmusik på hög nivå / har TV:n på hög volym / barnfamiljer /galna cyklister/ än om någon röker på balkongen ovanför mig. Jag vill ha tyst i min lägenhet då jag ofta sitter och läser / jobbar i lägenheten.

Bör barnfamiljer och tonåringar som lyssnar på R&B förbjudas från alla lägenheter?

Nej, det blir orimligt. Om man bor i en stad och särskilt en lägenhet får man helt enkelt acceptera en viss nivå av störningsmoment eller rent av hälsovådliga saker. Det bor/rör sig många människor på en begränsad yta. Somliga har störiga barn, störig musiksmak, hundar som skäller och skräms, katter som pissar i trapphuset, kör bil och förorenar lyften, osv osv.

I TS fall tror jag den enda praktiska lösningen är att sluta röka på balkongen eftersom grannen uppenbarligen är en tokstolle som inte kommer sluta såvida inte hen blir vräkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Nu har ju hyresgästen redan frågat föreningen, som jag redan skrivit. Vad andra föreningar gör och har för klausuler är därmed irrelevant. Vad som borde vara är också helt irrelevant. TS följer de lagar och regleringar som satts upp av hens specifika förening och resten spelar ingen roll.

Sanningen är fortfarande följande:
TS har tillstånd att röka på balkonen från sin förening.
Grannen bryter lagen för att grannen inte gillar det föreningen har godkänt.

Grannen är problemet.

Finns inget att diskutera där.

Iom. att grannen är polisanmäld och att op redan pratat med hyresvärden och hyresrättsföreningen så är det snarare helt irrelevant vad op har tillstånd att göra, eller hurvida op bryter mot lagen eller inte. Oberoende vem som tekniskt sett har rätt så har den vägen redan testats utan att leda någon vart, och vidare drillande av detta är inte direkt konstruktivt.

Givet om den fortsatta rökningen är det faktiska problemet, och inte helt blivit ett invant hat mot op (som det dessvärre verkar), så är rent praktiskt sett att sluta röka på balkongen (eller åtminstone nå någon kompromiss med grannen) det enda rimliga sättet att få slut på det, än en gång, oberoende av vem som tekniskt sett har rätt.

Skulle "terroriserandet" sedan ändå fortsätta, så handlar det ju inte längre om rökning på balkongen, och då är det väl dessvärre bara att fortsätta anmäla, eller kasta in handduken och flytta ut. Op kommer inte sluta bli väckt på natten för att hon aktivt tänker "jag har lagen på min sida, jag har lagen på min sida, jag har lagen på min sida..." när hon försöker somna.

Skrivet av Gustav-P:

Detta argument funkar inte. Minoriteters rättigheter är skyddade i lagen och då funkar det inte att säga som du gör.

Byt ut "röker" eller "rökare" mot "invandrare", "jude", "HTBQ" eller någon annan minoritet så ser du att det du säger inte är rimligt.

Även om någon är rasist, nazist eller homofob, och vi levt i ett samhälle där detta var legitima åsikter att ha, hade de nog fått svårt att hävda att de aktiv blir störda inne i sitt hem för att deras granne som är invandrare/jude/hbtq, sitter och är invandrare/jude/hbtq på balkongen...

Rökare är i minoritet, men de är inte en minoritet. De är inte i behov av mer skydd än vad du och jag behöver för att vi tillhör minoriteten av svenskar som hänger på Swec. De förtjänar inte heller extra skydd för att de valt att tillhöra en minoritet som aktivt stör andra. Tjuvar och mördare är också i minoritet, har de också del av dessa speciella lagskyddade rättigheter för minoriteter?

Visa signatur

Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X (smått ökad power budget), 16GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1, Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB + 2x1TB 7200
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Batwoman:

Hon har trakasserat mig från dag ett när jag flyttade in här förra sommaren, hon gapar och skriker på balkongen, slår i elementen i trapphuset, bankar i balkongen samt har bankat i taket över ett år, framförallt under min säng och väcker mig, men även i resten av lägenheten enbart för att göra livet surt för mig. För att jag röker på min balkong, vilket flera här gör och detta är tillåter. Hon har bankat under min säng över hundra gånger och väckt mig. Detta finns inspelat. Det tog över en månad innan jag fick min första natts sömn här sedan jag flyttade in. Den här människan är inte frisk. Detta pågår i princip alla dagar i veckan under hela dygnet och detta finns väl dokumenterat genom inspelningar. Flera hundra inspelningar. Men hyresvärd eller hyresgästförening bry sig inte, vad ska jag göra? fan HJÄLP MIG.

Skrivet av Batwoman:

Som jag nämnt så finns det ingen rök hos henne, jag har även frågat övriga grannar men dom märker ingenting. En annan granne har bett henne vara tyst och det fungerade ett dygn typ. På gården får jag inte heller röka för grannen för där kan barn leka och när hon åker till Cypern på semester i 14 dagar så får jag inte röka i närheten av hyreshuset för det känner hon när hon kommer hem. Allt enligt henne. Det finns alltså ingen grund för hennes klagande, ingen annan klagar hon är bara psykiskt sjuk. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är, hon hör att jag öppnar balkongdörren, då kommer hon ut och säger det är olagligt att röka hur farligt detta är bla bla bla, sen går hon in efter att jag gått in. Spelar ingen roll om det är 10 minus ute, full storm ösregn etc, hör hon jag öppnar dörren "måste" hon spy sin galla över mig. Detta är helt obefogat. Hon drog en snyfthistoria jag när flyttade in förra sommaren om att hennes pappa tror jag det var som hade dött av rökning, därefter är hon som sagt besatt av rökning, Ja jag borde flytta, problemet är att det tog mig 10 år att få denna lägenheten, det är ytterst svårt att hitta lägenhet i centrum då jag måste bo här då jag inte har en bil.

Hur ofta röker du på balkongen? Ett par gånger per dygn eller mycket mer? Hur vet du att det inte är rök inne hos grannen? Du skriver att hennes pappa dött av rökning, så förmodligen lider hon av ångest över rökning. Ångest kan få folk att bli oroliga och nojjiga över saker. Din rökning förstärker förmodligen hennes ångest och hon måste agera för att få utlopp för denna för att nå ett slags sinnesbalans. Hur gammal är grannen? Om äldre, kontakta äldreomsorgen i din kommun.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Vad du tycker om cigarretter har ju inte med saken att göra. Är det tillåtet så är det. Jag ville bara interpolera detta till något som du själv är beroende av. Jag kommer inte lägga mer tid på att diskutera med dig nu. Uppenbarligen förstår du inte min poäng eller så fattar du men ger dig inte ändå.

Tomgångskörning mer än 1 min är ju olagligt men du tror väl att detta är bara en tyst överenskommelse också...

Nu vet jag ju inte exakt vad det står i dennes eller andras kontrakt, regler och villkor, men i min förra lägenhet var det tillåtet att röka på balkongen, MEN inte så att det drar in i någon annans lägenhet. Med andra ord, du får göra det om ingen klagar på det.

På samma sätt får man spela musik och göra ljud ifrån sig till en viss grad, det ska inte störa andra grannar.

Hoppas du nu förstår skillnaden mellan att något är tillåtet, men det är inte tillåtet att störa någon annan medan du gör det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Man får ju anpassa sig till majoriteten. Om fler stör sig på folk som röker så är det rökarna som får rätta sig i ledet.

Skrivet av Gustav-P:

Detta argument funkar inte. Minoriteters rättigheter är skyddade i lagen och då funkar det inte att säga som du gör.

Byt ut "röker" eller "rökare" mot "invandrare", "jude", "HTBQ" eller någon annan minoritet så ser du att det du säger inte är rimligt.

Skrivet av e1m1:

Rökare är i minoritet, men de är inte en minoritet. De är inte i behov av mer skydd än vad du och jag behöver för att vi tillhör minoriteten av svenskar som hänger på Swec. De förtjänar inte heller extra skydd för att de valt att tillhöra en minoritet som aktivt stör andra. Tjuvar och mördare är också i minoritet, har de också del av dessa speciella lagskyddade rättigheter för minoriteter?

Min kommentar är emot att man får anpassa sig till majoriteten. "Får" i detta sammanhang är väl snarare menat som "ska".

Generellt sätt så har vi vissa friheter som garanteras i vår lag, och där har alla rätt att inte behöva anpassa sig till majoriteten såvida det inte finns något lagkrav kring det.

Denna tården, som många andra, har efter de första kommentarerna spårat ut helt och hållet och tagit upp en massa sidoämnen som jag tror att TS struntar i - de denne endast ville ha synpunkt på sin situation. Och där rökningen, enligt mig, inte är det centrala.

Så .. trist för TS att det spårar ut men "kul" för alla andra. Särskilt de som kommer in lite senare i diskussionen och inte orkar läsa igenom alla inlägg och skriver därför något som upprepar saker som sagts flera gånger tidigare i diskussionen

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eazy:

Du vinner inte SM i trollning du. Du vet att en bra trollare trollar utan att det märks att de gör det?

Får trolla lite själv (fast det är inte långt ifrån sanningen).
Jag blir nästan lite sugen på att börja röka igen med tanke på vissa kommentarer här. På riktigt är ni lika mycket störande som de som röker!

Till TS.
Låter som en bedrövlig situation. Har själv fått ovänner till grannar sedan 10 år tillbaka som jag har fått totalt ignorera. De är inte lika psykopatiska som din granne, men tillräckligt för att jag aldrig mer kommer prata med dem. Ska tillägga att jag bor i villa, så kommentarer att man ska flytta till villa om man är rökare håller inte. Jag tror tyvärr du får flytta då det är vansinnigt svårt att vräka en människa. Det går ju knappt att vräka en person som ockuperat en lägenhet.

Föga förvånande att du tar illa vid som rökare/exrökare men det skulle vara oerhört kontraproduktivt för din egen del att börja röka igen, då vinner alla som har skrivit kommentarer som retar dig!

Grannen gör ts en tjänst - alla vinner om ts slutar att röka pga grannen!

Skrivet av Gustav-P:

Min kommentar är emot att man får anpassa sig till majoriteten. "Får" i detta sammanhang är väl snarare menat som "ska".

Generellt sätt så har vi vissa friheter som garanteras i vår lag, och där har alla rätt att inte behöva anpassa sig till majoriteten såvida det inte finns något lagkrav kring det.

Denna tården, som många andra, har efter de första kommentarerna spårat ut helt och hållet och tagit upp en massa sidoämnen som jag tror att TS struntar i - de denne endast ville ha synpunkt på sin situation. Och där rökningen, enligt mig, inte är det centrala.

Så .. trist för TS att det spårar ut men "kul" för alla andra. Särskilt de som kommer in lite senare i diskussionen och inte orkar läsa igenom alla inlägg och skriver därför något som upprepar saker som sagts flera gånger tidigare i diskussionen

TS har redan fått goda råd i den första sidan av tråden, är väl därefter bättre att låta diskussionen leda till något mer betydelsefullt?

Rökare är för övrigt lättingar - dålig kondition, kostnad för samhället, luktar illa osv.

Visa signatur

5800X3D//4090

Permalänk

För mig handlar det inte om att det luktar.

Jag blir sjuk om jag blir utsatt så det tycker jag du ska tänka på. Det är en ren mardröm att flytta och oroas över risken att få en granne som röker ofta vilket kommer innebära att jag måste flytta igen och jag har inget val, kan inte välja och har man då precis flyttat ja då är man helt av med sina "Bostadspoäng" och kan inte göra något alls åt saken.

Före mig handlar det om att jag blir påtvingad något som gör att jag mår väldigt dåligt och det kan sitta i i flera dagar. Jag kan inte åka buss eller spårvagn för att folk röker och som snitt så står en och en halv person och röker, Vid tunnlar under väg, på Hållplatsen . jag har sagt åt folk men du står ju under en förbudsskylt och röker fattar du inte?

Jag måste alltså ta bil i stället. Jag har alltså löst den biten men jag hade kunnat vara helt billös annars så jag får betala massa tusen per år för rökares skull.

Jag tycker det är otroligt att jag i ett modernt samhälle ska behöva ha det så här att jag ska behöva vara orolig när det flyter in en ny granne eller så. Det är faktiskt min värsta mardröm, tänk på att det är i mitt hem också. Mitt sovrum är nära en grannes balkong och tänk dig den biten. Det är tokvarmt på sommaren men man har stängt hela tiden för att nån dåre ska hålla på och röka på balkongen. men det kommer ändå in den vägen helt tätt är det ju aldrig.

Sen har vi ett ventilssystem med insug på marknivå på framsidan. Där ställer sig folk och röker så får man springa ut och säga till och folk tror ju att det är en jäkla debatt varje gång. Man tar det inte som att ja oj vi ställer oss lite längre bort nej då det ska tjafsas. provade en gång 40 minuter skulle hon hålla på och debattera, jag var tvungen att att gå men...

Tycker den där grannen har rätt i sak men sättet är ju knappast ok men jag håller ändå på henne. Det är rökarna som ska flytta på sig inte vi andra- Det är rökarna som ska be om lov vi andra ska aldrig behöva säga till.

Visa signatur

Kraschfield

Permalänk
Medlem
Skrivet av wargreymon:

Nu vet jag ju inte exakt vad det står i dennes eller andras kontrakt, regler och villkor, men i min förra lägenhet var det tillåtet att röka på balkongen, MEN inte så att det drar in i någon annans lägenhet. Med andra ord, du får göra det om ingen klagar på det.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anekdotisk_bevisf%C3%B6ring

Det är inte något som framkommit i denna tråd att det är vad som gäller. Hoppas du kände att du fick ur dig nåt vettigt med ditt inlägg. För mig gav det ingenting.

Jag förstår ju och tycker att man bör ta hänsyn till sina medmänniskor, men i vissa fall så håller man inte med varann. Då får man gå tillbaka till vad för regler o lagar som gäller i det specifika fallet. Inte var du bodde för några år sedan eller hur det kan vara nån annanstans.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem

Kan man inte tolerera rök och skrikande ungar är man inte lämplig i lägenhetshus. Man får bita i det sura äpplet eller flytta. Har du skickat klippen till hyresvärden?

Visa signatur

Mammas, don't let your babies grow up to be cowboys.
10700k|RTX 3070|Z490|16GB|

Permalänk
Medlem

Polisärende om du frågar mig.

Visa signatur

* 🖥️ i9 9900KF | Z390 | 32GB | RTX 3080 Ti | 27" 16:9
* ⌨️ G915 | 🖱️ G Pro X Superlight | 🎧 Logitech Pro X | 🖥️ Predator XB273UGX

Permalänk
Medlem

Skriv upp och rapportera till hyresbolaget alla störningar,spela in om det går allt ljud,till slut är dom tvungna att agera.
Min syster hade en dåre till granne i sin Brf som bröta på technotrance kl 3 på morgonen så hela hennes sovrumsvägg skakade.
Sen fattar jag inte allt agg mot Ts rökande? så länge det inte är emot reglerna så kan ni väl va tysta.
Ni som är emot röklukt kan väl flytta ut i skogen istället:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Modellören:

För mig handlar det inte om att det luktar.

Jag blir sjuk om jag blir utsatt så det tycker jag du ska tänka på. Det är en ren mardröm att flytta och oroas över risken att få en granne som röker ofta vilket kommer innebära att jag måste flytta igen och jag har inget val, kan inte välja och har man då precis flyttat ja då är man helt av med sina "Bostadspoäng" och kan inte göra något alls åt saken.

Före mig handlar det om att jag blir påtvingad något som gör att jag mår väldigt dåligt och det kan sitta i i flera dagar. Jag kan inte åka buss eller spårvagn för att folk röker och som snitt så står en och en halv person och röker, Vid tunnlar under väg, på Hållplatsen . jag har sagt åt folk men du står ju under en förbudsskylt och röker fattar du inte?

Jag måste alltså ta bil i stället. Jag har alltså löst den biten men jag hade kunnat vara helt billös annars så jag får betala massa tusen per år för rökares skull.

Jag tycker det är otroligt att jag i ett modernt samhälle ska behöva ha det så här att jag ska behöva vara orolig när det flyter in en ny granne eller så. Det är faktiskt min värsta mardröm, tänk på att det är i mitt hem också. Mitt sovrum är nära en grannes balkong och tänk dig den biten. Det är tokvarmt på sommaren men man har stängt hela tiden för att nån dåre ska hålla på och röka på balkongen. men det kommer ändå in den vägen helt tätt är det ju aldrig.

Sen har vi ett ventilssystem med insug på marknivå på framsidan. Där ställer sig folk och röker så får man springa ut och säga till och folk tror ju att det är en jäkla debatt varje gång. Man tar det inte som att ja oj vi ställer oss lite längre bort nej då det ska tjafsas. provade en gång 40 minuter skulle hon hålla på och debattera, jag var tvungen att att gå men...

Tycker den där grannen har rätt i sak men sättet är ju knappast ok men jag håller ändå på henne. Det är rökarna som ska flytta på sig inte vi andra- Det är rökarna som ska be om lov vi andra ska aldrig behöva säga till.

Ok varför flyttar du inte till ett rökfritt hus? det finns ju hur många hyresfastigheter som helst som är rökfria.

Permalänk
Medlem
Skrivet av firstofmay:

Rökare är för övrigt lättingar - dålig kondition, kostnad för samhället, luktar illa osv.

*Livsnjutare

Visa signatur

Mammas, don't let your babies grow up to be cowboys.
10700k|RTX 3070|Z490|16GB|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gustav-P:

Min kommentar är emot att man får anpassa sig till majoriteten. "Får" i detta sammanhang är väl snarare menat som "ska".

Generellt sätt så har vi vissa friheter som garanteras i vår lag, och där har alla rätt att inte behöva anpassa sig till majoriteten såvida det inte finns något lagkrav kring det.

Denna tården, som många andra, har efter de första kommentarerna spårat ut helt och hållet och tagit upp en massa sidoämnen som jag tror att TS struntar i - de denne endast ville ha synpunkt på sin situation. Och där rökningen, enligt mig, inte är det centrala.

Så .. trist för TS att det spårar ut men "kul" för alla andra. Särskilt de som kommer in lite senare i diskussionen och inte orkar läsa igenom alla inlägg och skriver därför något som upprepar saker som sagts flera gånger tidigare i diskussionen

Ser inte riktigt hur din logiska tankeföljd går från att bemöta påstående "man ska anpassa sig till majoriteten" med "det behöver man inte alls, för likt <minoriteter> har man lagstadgade rättigheter skyddade i lag". Inte för att jag direkt håller med Sarato heller för den delen, hela minoritets/majoritetsbiten är tämligen irrelevant för tråden. Men det kanske var det du var inne på också

Har vi verkligen en faktisk paragraf som säger att minoriteter inte behöver anpassa sig till majoriteten? Det låter på tok för vagt och generalliserat. Givetvis är väl dock en allmänt accepterad moralisk grundpelare att man får göra vad man vill så länge det inte skadar eller stör andra, som också influerar många lagar inklusive t.ex. religionsfrihet för de som följer minoritetsreligioner. I vilket fall är rökning dock något som faktiskt påverkar andra negativt, så liknelsen fallerar i vilket fall.

Rökningen är central för situationen, det var ju det op menade startade alltihop. Op verkar ju också fortsätta anse i senare inlägg att hon har sitt på det torra, trots många svar som menar att det nog blir svårt att fixa problemet på något annat sätt än att sluta eller flytta.

Tiden mellan mina två tidigare inlägg är tiden det tog att läsa igenom alla inlägg efter det jag svarade på i mitt första
Det blir rätt mycket mer intressant läsning när folk har olika opinioner, och klyftan mellan hurvida balkongsrökning är ok eller ej är definitivt mycket djupare än AMD vs Nvidia

Visa signatur

Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X (smått ökad power budget), 16GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1, Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB + 2x1TB 7200
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Om folk klagade på att det lät för mycket när man spelar så hade man såklart löst det genom att ha på sig hörlurar eller försöka skrika mindre när man spelar. Det är ett problem som också har en lösning, precis som att trådskaparen har ett alternativ att klä på sig, gå ut och röka sin giftpinne någon annanstans. Istället vägras det och har uppenbarligen en granne med extremt kort stubin och/eller psykisk sjukdom.

Börja med att kontakta grannen och försöka komma överens: Hon slutar dunka i golvet om personen lovar att aldrig mer röka på balkongen. Låter som win win.

Problemet är ju inte att det faktiskt låter när du spelar, utan personen är sjuk och inbillar sig. Hur långt ska man låta deras inbillning styra ens liv?

Jag är ganska säker på att trådskaparen gjort allt dom kan för att minimera att grannen ska påverkas, för dom vill inte ha någon kontakt med grannen. Trådskaparen sitter ju inte på balkongen och tar emot skit medvetet utan skulle nog gärna vilja att grannen är glad. Trådskaparen har sagt att om grannen inte märker när dom går ut så är det inga problem. Har även sagt "På gården får jag inte heller röka för grannen för där kan barn leka och när hon åker till Cypern på semester i 14 dagar så får jag inte röka i närheten av hyreshuset för det känner hon när hon kommer hem."

Att ha på sig hörlurar eller försöka skrika mindre är nog mindre än vad trådskaparen har gjort för att få fred.

Visa signatur

Amd 2500+ AQXEA 0330 @ 2200mhz 220x10 | 2x256mb-1x512mb PC3200 | Powercolor x800Pro ViVo @ XT PE
Celeron 800 @ 920mhz 115x8 | 512mb PC 133 | Geforce 2 200MX

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Pugilisten:

*Livsnjutare

Jaja, allt beror förstås på hur lågt man sätter ribban.

Visa signatur

5800X3D//4090

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Gustav-P:

Detta argument funkar inte. Minoriteters rättigheter är skyddade i lagen och då funkar det inte att säga som du gör.

Byt ut "röker" eller "rökare" mot "invandrare", "jude", "HTBQ" eller någon annan minoritet så ser du att det du säger inte är rimligt.

Det är skillnad på olika typer av minoriteter och det bör det vara, byt tex ut mot kriminella och ditt resonemang låter plötsligt väldigt underligt.
Jag (och antagligen majoriteten av befolkningen) är för "diskriminering" av kriminella, man kan tex låsa in dem så de inte kan vistas med majoriteten av befolkningen.
Alla minoriteters rättigheter är inte skyddad i lag utan någon kan bara diskrimineras om det sker pga kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.