Permalänk
Medlem

Inför Half-Life 2

Hejsan hoppsan alla glada kvällssurfare!

Jag skrev en tidigare tråd angående liknande ämne igår, men fick enbart ett svar och sedan blev tråden låst pågrund av att slarviga jag inte hade koll på reglerna riktigt!
Därför tänkte jag nu göra en ny liknande tråd fast med mer information och mer kunskap. Som sagt så fick jag bara ett svar, men ett bra sådant, så nu har jag lärt mig lite mer om datorer och vad som kan behövas i spelsyfte!

Jag köpte en dator för ca 1 ½ - 2 år sedan, och för ungefär 1 år sedan uppgraderade jag min burk. Har inte riktig koll på tidsskillnaderna, men jag tror att ovanstående information stämmer ganska bra.
Sitter just nu på en:

AMD XP +1800 (ca 1666MHz tror jag?)
1024 DRR RAM
GeForce 3 Ti-200
Abit Moderkort (noll koll på specifikationer)
Soundblaster Live 5.1

Denna setupen flyter inte ens med lägsta inställningar i allt på UT2003. Just därför vill jag nu uppgradera den ytterligare inför HL2.
Jag kan inte alltför mycket om datorer och vad som krävs i spelsyfte, men jag har lärt mig lite på vägen och tror att detta inlägget är något mer informativt än mitt förra!
Upplägg:

I vilket syfte köper jag datorn?
För att klara av HL2 och alla andra nya spel utan problem, vill att det skall flyta och ha nära inpå maximal FPS.

Chassi: Chieftec DX-01B-D Dragon Super MidiTower Black 360W ATX (AMD&P4 OK) - Klarar detta dubbla HDD's, DVD, CD Brännare, Ljudfront?

Moderkort: Asus P4P800/GD I865PE 4DDR-DIMM 5PCI SATA GB-LAN Audio Socket478 ATX - Asus är väl ett bra märke? Krävs det kraftigare kort?

Grafikkort: Hercules 3D Prophet 9800PRO 128Mb DDR TV-out DVI Retail AGP - Aldrig haft Hercules förr. Är detta bra eller skall jag välja ett annat? Är det värt att vänta på 256mb kortet??

Ljudkort: Creative SoundBlaster Audigy2 Retail PCI - Jao, vet inte mycket om detta, vad säger ni?

Hårddisk: Western Digital Caviar WD2000JB 200Gb 7200rpm Special Edition (OBS! 8Mb cache!) UDMA100 IDE - Plus en IBM 60GB som jag har i min nuvarande burk!

Processor: Intel Pentium 4 Northwood 2.8GHz -C Hyperthreading 512Kb 800MHz bulk/tray Socket 478 - Eller skall jag ta en 3Ghz? Är det nödvändigt?

Fläkt: Är fortfarande helt ovetande angående fläktar! Behövs en vanlig och en för processorn? Eller 2 vanliga? Vill ha så minimal risk för överhettning som möjligt. Mitt rum är dessutom något så in i h*lvetes varmt, inte bra för datorn!

DVD: Ingen aning faktiskt, men tar den jag har i min nuvarande!

Brännare: Heller ingen aning, en 40x iallafall!

Minne: Har sett att det står PC3700 osv. framför/bakom minnena på olika siter, har ingen aning vad det är eller vad mina är, går det att kolla på något sätt? (har inte kvar förpackingarna)
Har iaf; 1x256 DRR 2x512DDR som jag tar från min nuvarande!

Mus: Intelli Explorer 3.0 (har redan)

Musmatta: Är en fUnc värt det? Har en icemat som jag är nöjd med annars!

Tangentbord: Logitech, väldigt nytt! (har redan)

Mer än så skall där väl inte i en burk?
Kom mer än gärna med tips och åsikter angående min setup. Vill som sagt att HL2 och de nyare spelen som kommer skall flyta perfekt på min dator!
Hoppas att jag icke glömt något!

Och om någon moderator eller klipsk medlem läser detta så kan ni väl försöka svara på detta; att bumpa är när man skriver något meningslöst för att få upp sin tråd? Är det tillåtet att skriva svar på era åsikter och tacka folk? Annars är man ju ohövlig!

Tack på förhand allihopa!

EDIT: Glömde! Jag har redan en skärm som jag kommer att använda! Men skall köpa en ny så fort jag har mer pengar, har bara till burken nu! Vilken rekommenderar ni?

Permalänk
Medlem

Kan börja med att det är inte tillåtet att bumpa men visst är det tillåtet att tacka folk för sin medverkan :).
Sen ligger en 2000+ på 1666MHz, och en 1800+ på 1533MHz.

Nåja, det va "rättningarna", nu över till själva topicen...

Chassi: Ja. Lite info från datorbutiken:
5.25" platser (synliga/interna) = 4/0
3.5" platser (synliga/interna) = 2/4
5.25" är CD-läsare/DVD/etc..
3.5" är hårddiskar/floppy/allt annat.

Grafikkort: Vet inte om det är värt att vänta på 256MB, beror på hur viktigt det är att få datorn nu :). Men vill du vara framtidssäker så skadar det ju inte.

Ljudkort: Perfekt! Det är ett av de bästa ljudkorten för tillfället. Skaffade Audigy (ettan) idag och det är mycket gosigt.

Processor: Ska du klocka så är nog en 2.4GHz att föredra (kan inte intel så mycket, än).

Fläktar: En ska processorn ha, och MINST en i chassit. 2 är att rekommendera, ett insug och ett utblås.

Minne: 3700 i PC3700 står för maximala bandbredd i MB/s. Notera maximala, man kommer knappast upp i den i praktiken.
Ska noteras att du väljer en CPU med 800MHz buss, då behövs det PC3200-minnen (400MHz) för att köra processorn på den riktiga hastigheten.

Högtalare: Det har du missat? (du kanske har några redan). Nåja, fick mina 5.1-högtalare idag, de är Creative Inspire 5300 5.1. De är ljuvliga.

Nu har jag säkert missat nåt själv, aja, det märker väl nån...

Permalänk
Medlem

Tack för ditt svar tomaso!

Angående högtalare så skall jag köpa mig ett par Senheiser HD570 hörlurar, föredrar lurar framför högtalare!
Om det finns nyare och vassare hörlurar (helst från senheiser) så uppskattas det om någon nämner det! Det är iaf. de senaste jag hittade!

Vet du hur jag kollar vad för PC grejs jag har på mina minne tomaso? Eller kanske någon annan? Vore ju ytterst trist om jag tvingas köpa nya, dom är ju inte billiga! :/

Juste ja, när släpps 256mb korten och vad kommer de gå på? Kanske lika bra att köra på 128mb? Eller är det vekrligen en stor skillnad?

Permalänk
Medlem

256mb korten e redan ute

Permalänk
Medlem

Idag är det absolut 0 skillnad mellan 128 och 256-korten, inga spel använder så mycket grafikminne, men i framtiden... Vem vet...

SiSoft Sandra kan kolla vilket minne du har för tillfället, finns säkert andra också. Om det är 133/166 (2100/2700)-minnen så kan du ju skaffa en processor med 533MHz buss istället så slipper du skaffa nytt minne
http://www.sisoftware.net/

Permalänk
Medlem

ear_flap: Men det är väl enbart för GeForce korten?

Don_Tomaso: Tack så hemskt mycket för tipset! Laddade hem programmet och testade, dessvärre fick jag ett sämre resultat:

2x 133MHz (266MHz data rate)

Då innebär det nya minne antar jag.
Vill ha en 800bus processor!

Permalänk

Byter du grafikort lär du bra mycket mer speed i dina spel

Visa signatur

Workstation: INTEL CORE I7 6700K | 32 GB DDR4 2133Mhz | ASUS STRIX GEFORCE GTX 1070 OC | ~ 3.7 TB | Windows 10 x64 | FRACTICAL DESIGN R4
Server: AMD PHENOM II X6 1055T | 32 GB DDR3 1600Mhz | ~ 10 TB | Vmware ESXI 6.0 | FRACTICAL DESIGN XL
NAS: Xeon(R) CPU E5506 @ 2.13GHz | 16 GB | 4x4TB ~ 7,5TB | UNRAID | FRACTICAL DESIGN XL
Laptop: Macbook Pro 13.3" Retina Early 2013 | 8192 MB | OS X Sierra

Permalänk
Medlem

Martinson: Menar du till 256mb eller bara generellt??

Permalänk
Medlem

Det är bara roligt att hjälpa till :).

När jag kollade själv så stog den på 133MHz också, det är nog vad de är inställda för tillfället... Du får nog öppna datorn och kolla efter nåt modellnummer och sen kolla upp det på tillverkarens hemsida.

Dock så tvivlar jag på att du har DDR400-minnen, känns ju lite onödigt om man ändå bara har en processor som använder 266

Permalänk
Medlem

Jag får la ta kontakt med killen som gav mig minnena och fråga om han vet, om det ej fungerar så kör jag på din idé Don_Tomaso!
Fick nämligen minnena av min systers ex. helt gratis!

Jag funderar nu på:

P4 2.8GHz
Radeon 9800Pro 256mb
512DDR (om jag nu måste byta, så får det bli 512 igen vid Jul)
Audigy 2
1x200GB Western Digital 1x60GB IBM

Har lite ytterligare frågor dock! Hoppas att folk fortfarande läser denna tråden, känns lite meningslöst att göra en ny!

1. Hittills har jag bara sett till 3d Connect och Sapphire som har 256mb korten, är någon utav dom märkena bra? Vill ej köpa budgetvarianter av kortet!

2. Är denna setupen "helt ok" för HL2 och Doom3 eller kommer dom att flyta helt perfekt? Även om spelen ej släppts än så tror jag de flesta insatta har aningar om vad som lär krävas!

3. Datorköpet är i största del enbart för HL2, så om vissa saker måste finslipas för att få det att flyta perfekt så kom gärna med tips.
Kosta vad det vill, jag lyssnar gärna på vad olika åsikter och sedan ser vad utav det jag har möjlighet att fixa. Skulle vara kul och köra HL2 och fler nya spel på högsta kvalité och få grym FPS och allt flyter på utan hack eller grafikbuggar osv.

Tack än en gång Don_Tomaso och alla andra!

Permalänk
Medlem

Vad jag kan bedöma så är Sapphire ett riktigt bra märke, har inget själv men byggde en dator till en polare för inte så länge sen med Sapphire-kort. Själv har jag ett Hercules 3D Prophet 9800Pro och är grymt nöjd. Eftersom jag är "utseendefixerad" vad gäller hårdvara så gillar jag designen på det kortet, det enda R9800Pro som har gått ifrån ATis tråkiga referensdesign.

Jag kan inte tänka mig att denna config INTE kommer att flyta på ovan nämnda spel. I så fall är ju spelen i princip avsedda för den lilla skara människor med det absolut senaste och bästa i datorväg. Du behöver nog inte vara orolig för flytet.

För att ytterligare snabba upp laddprocesser som är så vanligt förekommande i spel är 1024 i minne absolut att föredra. Jag kör själv på det och märker skillnad.

Visa signatur

[size="1"]Abit NF7-S 2.0, Barton XP2800+ @ XP3200+ (200x11), Spire WhisperRock IV, 2x512 TwinMos Original 3200, Hercules 3D Prophet 9800Pro, Maxtor 120 GB, Antec LANBOY.[/size]

Permalänk
Medlem

Craftman: Tack för ditt svar!
Får väl titta lite närmre på Sapphire kortet då, se om det är något! Kan väl även söka lite här på forumet.
Anledningen till 512 ram är fär att jag förmodligen inte har pengar till x2.
Isåfall får jag göra valet mellan Senheiser hörlurar och 1024ram.

De två gångerna jag köpt datorer så har jag haft dom i kanske 3-4 månader sedan börjar alla vännerna komma med dubbelt så bra datorer och jag ligger långt bakom.
Hur länge kommer denna setupen räcka? När får jag uppgradera igen?
För att svara på det kanske ni måste veta om jag nöjer mig med att spelen funkar eller om jag vill ha "uber" resultat, och svaret på det är det sistnämnda!
Vore bra att veta så att jag kan lägga undan lite inför nästa uppgraderingsfas, blir det dock så att den är "slö" runt Jul så köper jag vassare istället!

Kanske låter lite smått galen men jag har fått stadig inkomst nu och vill för första gången ligga på topp inom mitt största intresse!

Permalänk
Medlem

Sen kan man iof vänta tills HL2 är släppt och uppgradera då. Lagom till dess så har priserna gått ner och bättre saker har dykt upp i handeln......

Duedate

Permalänk
Medlem

Snart kommer ju Athlon64 och Prescott, då lär ju priserna sjunka... Samt att det finns större urval av processorer :).

Den där setupen kommer nog hålla ett tag framöver, du kan ju kolla så att moderkortet stödjer Prescott och sen köpa en sån när de kommer ut (alla moderkort gör inte det fast de har socket478. Har nåt med strömmen att göra har jag för mig). Då får du en grym dator nu och sen vid jul så kanske Prescott har fått lite humanare priser och så kan du köpa en sån då så håller datorn ännu längre.
Det är nog vad jag skulle gjort om jag gillat intel

Permalänk

Du behöver nog defininitivt inte oroa dig för att varken din nuvarande setup eller den framtida inte kommer kunna köra HL2, tror båda kommer fixa det galant.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infin1ty

Vore bra att veta så att jag kan lägga undan lite inför nästa uppgraderingsfas, blir det dock så att den är "slö" runt Jul så köper jag vassare istället!

Kanske låter lite smått galen men jag har fått stadig inkomst nu och vill för första gången ligga på topp inom mitt största intresse!

Det kanske varierar från spel till spel? Alla är inte likadana, hallå!?!

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infin1ty
Martinson: Menar du till 256mb eller bara generellt??

Nejnejnej, 128-->256MB på grafikkortet gör inte mycket i dagens spel, däremot är det en "viss" skillnad på GeForce 3 Ti200 och Radeon 9800.

Ta och läs lite recensioner och kolla benchmarks.

www.anandtech.com
www.firingsquad.com
www.tomshardware.com

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jonte[YoT]
Det kanske varierar från spel till spel? Alla är inte likadana, hallå!?!

Jag har inte super koll på sådant här, vilket jag trodde du skulle ha uppfattat efter att ha läst så långt. Kändes det lönt att ge ifrån attityd? Fick du en kick utav det? *suck*

Även jag hajar att det är en jädra skillnad mellan GeForce 3 Ti200 och Radeon 9800pro, därför frågade jag om han menade 256 eller generellt, då jag inte visste vad för skillnad det vart mellan 256 och 128, men däremot hade full koll på hur det är generellt. Om du förstår vad jag menar.

Don_Tomaso: Tack återigen för ett suveränt svar, skall göra precis så!

Dai the Flu: Tack för ditt svar, bidrog till att jag blivit säkrare på mitt val nu!

Jonte[YoT]: Får väl tacka dig också då, du svarade ju trots allt på en fråga även om du framgick som hyfsat otrevlig!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infin1ty
Jag har inte super koll på sådant här, vilket jag trodde du skulle ha uppfattat efter att ha läst så långt. Kändes det lönt att ge ifrån attityd? Fick du en kick utav det? *suck*

Nej, inte direkt.

Kan försöka ge dig lite tips på skärmfronten, men då får du säga vad du hade tänkt dig för storlek och hur mycket du är beredd att lägga ut.
Platta skärmar är fortfarande väldigt dyra om man jämför med CRTs (vanliga skärmar helt enkelt, djupet kommer av elektronkanonen som sitter därbak), sen är de inte helt fulländade för spel heller än så länge.

Edit: Just det, om du undrar vad jag hade för anledning till att vara otrevlig så var det att jag blir så förbannat trött på allt folk som hela tiden ska fråga på forum istället för att kolla lite recensioner själva. Absolut inget personligt riktat mot dig.

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Medlem

Jonte[YoT]: Angående skärm så vill jag ha minst en 19", pengarbelopp vet jag inte riktigt. 10 000:- är väl att ta i kanske, men 5 000:- är tänkbart om det är mycket skärm för pengarna. Eller kanske ett mellanting, ja du förstår nog.

Visst kan jag kolla recensioner på tomshardware och så vidare men 1. Känner inte till allt för många sådanna sidor 2. Förstår inte mycket om FFAA x4 hit och dit...

Har iaf. bestämt mig för;

P4 2.8GHz (800MHz)
Radeon 9800Pro 128mb
512DDR (blir 512 till vid Jul)
Audigy 2
1x200GB Western Digital

Så får det bli nyare grejor när Prescott sjunkit lite i pris efter releasen!

Permalänk
Medlem

Kolla upp också så moderkortet du skaffar stödjer Prescott, nästan inga som gör det dessa dagar (vad jag har hört, finns nåt Abis eller ASUS som klarar...).

Tja, jag kan inte så mycket om skärmar, inte där jag är intresserad mest men en sak vet jag: Eizo är kvalitet (!), dock så är de lite stora och klumpiga av sig.

Hittade denna nyhet på X-bit labs (http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/display/2003071201141...):
"It is now confirmed that Intel is playing the same bad socket joke it is known for again and current platforms from a lot of mainboard makers will not be compatible with Intel Prescott processor coming out this Fall. According to roadmaps I have just seen, a huge Taiwanese mainboard maker will start to offer mainboards with appropriate features and capabilities to support Prescott in the second half of August."

Så du får nog vänta ett tag om du ska ha ett moderkort som stödjer Prescott :(, men vågar du satsa så ska du nu ta ett av ASUS i865PE moderkort.
Lite längre ner på artikeln stog nämligen:
"ASUS still claims that their i865PE-based mainboard supports Prescott processor. Maybe they can guarantee it?"

Aja, jag ska sluta tjafsa om moderkort

Permalänk
Medlem

Don_Tomaso: Mjo det blir ett i865PE kort! Så får vi se om dom snackar skit eller inte antar jag!
Annars har jag hört att 9900 korten också skall kräva nyare moderkort pga. den nya tekniken i korten? Om detta stämmer känns det som att jag lika bra kan köpa moderkort, 9900 och Prescott när det sjunker lite i pris senare, och köra på det jag har tänkt nu!

Permalänk
Medlem

Tvivlar på att 9900 kommer kräva ett nyare moderkort pga ny teknik. Det kommer inte sälja så bra isåfall.
Men det skadar ju inte att vänta och se lite hur det artar sig.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infin1ty
Jonte[YoT]: Angående skärm så vill jag ha minst en 19", pengarbelopp vet jag inte riktigt. 10 000:- är väl att ta i kanske, men 5 000:- är tänkbart om det är mycket skärm för pengarna. Eller kanske ett mellanting, ja du förstår nog.

Hmm, på 19"s-fronten har det blivit lite klent på sistone, Sonys har helt övergett 19-tummarna, för ett tag sen fanns i alla fall den lite sämre (för att vara Sony) E-serien kvar där.

En riktigt bra 19-tumsskärm är Samsungs 959NF, den har som alla andra CRT-skärmar fallit rejält i pris och du kan få den för under 3000 idag.

På 21"s-fronten är däremot utbudet större... Tänkte rekommendera Sonys G520, de hade den sjukt billigt hos Dustin av alla. Precis under 7000, därifrån och upp till 10k är det annars bara skärmar från den lite sämre E-serien som säljs av de andra butikerna. Ta dig en titt på buggy.no-ip.com och trackern, du hittar skärmarna nertryckta under grafikkorten.

Argh, just på Tom's hardware tyckte de inte skärpan på G520 var så värst bra, är lite tveksam till det men men, läs själv här:
http://www4.tomshardware.com/display/20020805/index.html

Kolla in Eizo som Don_Thomaso säger och även Philips, tror just deras 21a är fin.

Har har vi mer på G520in...
http://reviews.cnet.com/Sony_DELUXEPRO_CPD_G520/4852-3175_7-4...

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Infin1ty
Don_Tomaso: Mjo det blir ett i865PE kort! Så får vi se om dom snackar skit eller inte antar jag!
Annars har jag hört att 9900 korten också skall kräva nyare moderkort pga. den nya tekniken i korten? Om detta stämmer känns det som att jag lika bra kan köpa moderkort, 9900 och Prescott när det sjunker lite i pris senare, och köra på det jag har tänkt nu!

Det troligaste är väl att ett 9900 endast bygger vidare på R300-kärnan... En ännu högre klockad 9700 än 9800. Lär inte kräva något nytt.

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Medlem

Läst på hårdvarudelen av forumet så verkar det om att man ska ha Abit moderkort, främst för klockningsvänligheten
Men jag tror att ett Abit IC7 (eller IC7-G med extra lullull) vore ännu bättre än asus som jag hört många klaga om på sistone (kanske inte just det kortet som don tomaso nämner här). Och om du vill ha en "tyst" dator så skulle jag råda dig att ta ett annat märke än WD även om många är använder just sådana. Seagate är tysta och bra. Ev. prestandaförlust skulle inte påverka nämnvärt.

Visa signatur

Antec Sonata | P4C 2.4 GHz | Adata 3200 2x512 | Abit IC7 | Connect3D 9800SE AIW |

Permalänk
Medlem

Don_Tomaso: Nä jag vet inte, har ej läst det någonstans men killen jag fick mina minnen av var här igår och han sade att han hade läst något liknande någonstans. Brukar oftast lyssna på honom då han brukar veta vad han snackar om, men han hade kanske fel angående detta då!

Jonte[YoT]: Tack så hemskt mycket för skärm tipsen! Skall kolla in 21" skärmarna. Alltid roligt med lite större!

Reno: Det blir nog ett i865PE ändå, dels för att ta chansen och se om Intel snackar en massa, samt att jag inte är ute efter att klocka något just nu.
Blir väl mer klockvänligare saker vid nästa uppgradering istället!
Angående hårddisk så skall jag kolla lite mer på Seagate då, om nu WD låter en massa!
Annars går det ju att få tyst på skrället med andra metoder!

Jag kan inte så mycket om klockning osv. än men får väl lära mig tills nästa uppgradering antar jag. Blir väl en bit efter jul, först och främst vill jag ha en salva 512DDR vid Jul!

Tack för er hjälp!

Permalänk
Medlem

Om vi säger såhär Infin1ty, köp hellre ett Abit IC7 med en 2.4 eller 2.6 ghz p4 än en 2.8. Du lär spara ett par hundralappar, och vare sig du vill det eller inte så får du ett moderkort som hur många som helst här kan hjälpa dig att klocka upp din p4 2.4 till mer än en 2.8 utan några större problem.
You know you can't resist it

P4 2.4C
Abit IC7
2x TwinMOS PC3200 256MB

Kanonbra komponenter, utan att det behöver vara det värsta, och det kostar inge mycket alls. Lär gå på runt 4200 till 4500 kr beroende på om du köper på internet eller i en vanlig butik...
Detta ska iaf jag köpa tillsammans med en antec sonata låda och en seagatedisk. Eventuellt också ett radeon 9700pro.

Visa signatur

Antec Sonata | P4C 2.4 GHz | Adata 3200 2x512 | Abit IC7 | Connect3D 9800SE AIW |

Permalänk
Medlem

Har noll koll på klockning, men om man klockar en processor till 2.8GHz från 2.4GHz, blir det samma effekt som en nyköpt 2.8GHz då?
Och blir det inte mycket varmare osv. i datorn?

Permalänk
Medlem

Den blir tom. lite snabbare eftersom man ökar FSBn (minneshastigheten), och då blir minnet snabbare på samma gång dvs din dator blir kraftigare :).
Värmen blir däremot lite högre, inte betydligt men den finns.