Permalänk
Medlem

Två Ramminnen i rad har gått sönder

Hej,hoppas ni orkar läsa allt trotts min dåliga skrift,Har ett problem som jag skulle behöva ytterligare hjälp med då min kunskap är slut efter felsökning.
Det är så att jag köpte min dator ca 2021-11-22
CPU:12900k
MB:asus Z690 Hero
Gpu:geforce 3070ti
Sen till problemet! minnen.
Corsair 5200mhz ddr5 2x16gb
(CMK32GX5M2B5200C38)

Jag har använt datorn hela tiden sen dess och aldrig haft problem,aldrig klockat eller liknade.
Tills för två veckor sen då datorn frös,fick starta om datorn vilket resulterade i boot failure 55,plockade ur ett minne i taget och konstaterade att ena minnet fungerade inte i någon slot,medans det andra minnet fungerade i alla slottsen,Jag kontaktade corsair och gjorde en RMA,fick hem nya minnen corsair 5600mhz 2x16gb
(Cmk32GX5M2B5600C36)
Satte i dom nya stickorna och spelade ca 2-3 timmar den kvällen,dagen efter så startade jag upp datorn och samma fel igen,ena stickan helt död i alla slotts,medans det andra fungerar hur bra som helst.
Båda gångerna gick minnet ”sönder”som sitter i slot B2 platsen medans det som sitter i A2 fungerat båda gångerna.
Jag har senaste bios och allt är uppdaterat,jag jag har stängt av fastboot,även mrc fast boot,även kört F5 i bios(factory default)
Så min fråga är!Hur går jag vidare?Hur ska man ta reda på om moderkortet är dåligt?
Är det moderkortet som är trasigt?eller själva B2 porten?Eller är det när man kör 2 minnen tillsammans som det blir problem/ena modulen går sönder ?Eller vågar man testa helt andra minnen?
Jag har inte vågat köra det hela minnet i B2

Datorn fungerar felfritt med ett minne.
Så hur går jag vidare,hoppas på lite feedback från detta underbara forum.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

efter som dom ny minnena också har gått sönder låter det nästan som det hur har fått någon form av kortslutning på B2 porten på moderkortet.

Permalänk
Medlem

Jag killgissar så klart nu, men jag skulle skickat iväg moderkortet med.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Kolla även så att minnena du har eller byter till finns med i listan för kompatibla minnen för ditt moderkort.

Visa signatur

Här nere kan man skriva lite olika saker.

Permalänk
Medlem

Kortslutning,ja kanske,vet inte hur det ska bli det bara rakt upp och ner men det kan ju vara en orsak,men någon stans stämmer det ju eftersom båda minnena gått sönder i B2

Ja skicka iväg får man nog göra,men asus vad jag sett verkar onte vara snabba direkt;)

Minnenas kompatibla,dom sista har corsair även skickat till mig utifrån min hårdvara.

Ska göra lite mer felsökning i dag tänkte jag,så kom med förslag!

Har även sett att minnesplatserna slutar fungera om man dragit cpu kylaren för hårt,men det känns långsökt när det har fungerat så länge innnan.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Spontant skulle jag uttrycka att ditt moderkort äter minnen och vi kan nog vara överens om att försöker man med ett nytt minne så kommer det gå sänder.

Jag gissar vilt på att det är nån kortslutning, vet faktiskt inte exakt hur ett moderkort fungerar i detalj. Sitter det någon sorts strömreglerare på ett moderkort? En annan gissande fundering är om det kan vara fel på nätaggregatet, skickar detta ut strömspikar tro? Det är en teori men den som vet hur man gör och har lämplig utrustning kan enkelt mäta.

Sen så är det ju alltid bra att fundera vad gjorde man innan eller om något ovanligt skett innan en dator lägger av. har man installerat något, Ett program eller uppdatering, Eller har något udda hänt en tid bakåt. Det är ju bra att notera.

Du nämner "Har även sett att minnesplatserna slutar fungera om man dragit cpu kylaren för hårt,men det känns långsökt när det har fungerat så länge innan"

Aha det är misstänkt, Här har vi nog orsaken till det hela. Jag själv hade nog kollat med förstoringsglas på moderkortet och bänt lite för att se om nått ruckas, och nog satt en lödkolv på alla lödpunkter. men i det läget hade jag nog inte vågat risker att bränna en till ramsticka, eller så kollar man om det finns nått billigt minne på internet. Att ha bara vid lagningen. Nä det blir mycket mek med det där...

Nu är det ju frågan om hur du vill lägga dina pengar ? lämnar du in för felsökning så ryker ju 600 minst.

Är det bättre att hiva moderkortet och lägga dom pengarna på ett ok budgetsystem i stället eller köpa ett snarlikt begagnat moderkort om man vill chansa.

Visa signatur

Dualbot, w10, Ubuntu, 2600k

Permalänk
Medlem
Skrivet av linde:

Hej,hoppas ni orkar läsa allt trotts min dåliga skrift,Har ett problem som jag skulle behöva ytterligare hjälp med då min kunskap är slut efter felsökning.
Det är så att jag köpte min dator ca 2021-11-22
CPU:12900k
MB:asus Z690 Hero
Gpu:geforce 3070ti
Sen till problemet! minnen.
Corsair 5200mhz ddr5 2x16gb
(CMK32GX5M2B5200C38)

Jag har använt datorn hela tiden sen dess och aldrig haft problem,aldrig klockat eller liknade.
Tills för två veckor sen då datorn frös,fick starta om datorn vilket resulterade i boot failure 55,plockade ur ett minne i taget och konstaterade att ena minnet fungerade inte i någon slot,medans det andra minnet fungerade i alla slottsen,Jag kontaktade corsair och gjorde en RMA,fick hem nya minnen corsair 5600mhz 2x16gb
(Cmk32GX5M2B5600C36)
Satte i dom nya stickorna och spelade ca 2-3 timmar den kvällen,dagen efter så startade jag upp datorn och samma fel igen,ena stickan helt död i alla slotts,medans det andra fungerar hur bra som helst.
Båda gångerna gick minnet ”sönder”som sitter i slot B2 platsen medans det som sitter i B1 fungerat båda gångerna.
Jag har senaste bios och allt är uppdaterat,jag har testat med och utan xmp,stängt av fastboot,även mrc fast boot,även kört F5 i bios(factory default)
Så min fråga är!Hur går jag vidare?Hur ska man ta reda på om moderkortet är dåligt?
Är det moderkortet som är trasigt?eller själva B2 porten?Eller är det när man kör 2 minnen tillsammans som det blir problem/ena modulen går sönder ?Eller vågar man testa helt andra minnen?
Jag har inte vågat köra det hela minnet i B2

Datorn fungerar felfritt med ett minne.
Så hur går jag vidare,hoppas på lite feedback från detta underbara forum.

Hejsan

Om jag läser rätt/förstår dig rätt så har du kört minnena i B1 och B2 portarna, kör man två minnesstickor ska de normalt sitta i A2 och B2 om inget annat anges i manualen. Det skulle kunna vara orsaken till de problem du beskriver. Vill du inte köra B2 sloten längre så kör minnena i A1 B1 konfiguration istället.

Glhf!!!

Permalänk
Medlem

Det har ingen betydelse var man sätter i minnena, det går alldeles utmärkt att stoppa i minnen på fel plats, det enda som händer är att du inte använder dubbla minneskanaler.

Det strul du @[SmR]BMF upplevt kan bero på att dina minnen inte är med på moderkortets lista över godkända minnen QVL

Manual säger att sätter man i ett minnena så ska det sitta i A2 (den andra från processorn) har man ett till B2 (den fjärde slotten från processorn). Två minnen alltså A2 och B2

Det står på sida 19 här https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_MAXIMUS_Z69...

Visa signatur

Dualbot, w10, Ubuntu, 2600k

Permalänk
Medlem
Skrivet av Modellören:

Det har ingen betydelse var man sätter i minnena, det går alldeles utmärkt att stoppa i minnen på fel plats, det enda som händer är att du inte använder dubbla minneskanaler.

Det strul du @[SmR]BMF upplevt kan bero på att dina minnen inte är med på moderkortets lista över godkända minnen QVL

Manual säger att sätter man i ett minnena så ska det sitta i A2 (den andra från processorn) har man ett till B2 (den fjärde slotten från processorn). Två minnen alltså A2 och B2

Det står på sida 19 här https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_MAXIMUS_Z69...

Jag tror du refererar till fel person

Permalänk
Medlem
Skrivet av Modellören:

....
Jag gissar vilt på att det är nån kortslutning, vet faktiskt inte exakt hur ett moderkort fungerar i detalj. Sitter det någon sorts strömreglerare på ett moderkort? En annan gissande fundering är om det kan vara fel på nätaggregatet, skickar detta ut strömspikar tro? Det är en teori men den som vet hur man gör och har lämplig utrustning kan enkelt mäta.
....

Nytt för DDR5 var ju att strömregleringen sitter på stickorna. Det borde innebära att alla stickorna har samma matning från moderkorten?
Punkt 3 i detta dokument:
DDR5 vs DDR4 DRAM – All the Advantages & Design Challenges
https://www.rambus.com/blogs/get-ready-for-ddr5-dimm-chipsets...

Permalänk
Medlem

Korrigering

Skrivet av [SmR]BMF:

Hejsan

Om jag läser rätt/förstår dig rätt så har du kört minnena i B1 och B2 portarna, kör man två minnesstickor ska de normalt sitta i A2 och B2 om inget annat anges i manualen. Det skulle kunna vara orsaken till de problem du beskriver. Vill du inte köra B2 sloten längre så kör minnena i A1 B1 konfiguration istället.

Glhf!!!

Jag har skrivit fel 😑 jag har kört dom i A2 B2 sen första dagen.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Garanti

Skrivet av SCORPIUS:

Jag killgissar så klart nu, men jag skulle skickat iväg moderkortet med.

Jag har garanti till november,så jag får nog föröka skicka iväg det.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Borde inte vara så

Skrivet av Modellören:

Spontant skulle jag uttrycka att ditt moderkort äter minnen och vi kan nog vara överens om att försöker man med ett nytt minne så kommer det gå sänder.

Jag gissar vilt på att det är nån kortslutning, vet faktiskt inte exakt hur ett moderkort fungerar i detalj. Sitter det någon sorts strömreglerare på ett moderkort? En annan gissande fundering är om det kan vara fel på nätaggregatet, skickar detta ut strömspikar tro? Det är en teori men den som vet hur man gör och har lämplig utrustning kan enkelt mäta.

Sen så är det ju alltid bra att fundera vad gjorde man innan eller om något ovanligt skett innan en dator lägger av. har man installerat något, Ett program eller uppdatering, Eller har något udda hänt en tid bakåt. Det är ju bra att notera.

Du nämner "Har även sett att minnesplatserna slutar fungera om man dragit cpu kylaren för hårt,men det känns långsökt när det har fungerat så länge innan"

Aha det är misstänkt, Här har vi nog orsaken till det hela. Jag själv hade nog kollat med förstoringsglas på moderkortet och bänt lite för att se om nått ruckas, och nog satt en lödkolv på alla lödpunkter. men i det läget hade jag nog inte vågat risker att bränna en till ramsticka, eller så kollar man om det finns nått billigt minne på internet. Att ha bara vid lagningen. Nä det blir mycket mek med det där...

Nu är det ju frågan om hur du vill lägga dina pengar ? lämnar du in för felsökning så ryker ju 600 minst.

Är det bättre att hiva moderkortet och lägga dom pengarna på ett ok budgetsystem i stället eller köpa ett snarlikt begagnat moderkort om man vill chansa.

Har funderat lite på detta att det kan vara för hårt draget,det som skiljer sig mot alla andra med detta problem är att just minnet går sönder,vilket det inte gör på dom som dragit cpukylare för hårt,dom har endast problem med att den inte registrerar/får kontakt att minnet sitter i och dessa minnen fungerar i andra slotts.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Lite uppdate,nu har jag testat Det hela minnet i slot B2 och antingen kommer jag ej in i bios eller så hänger sig datorn innan jag kommer in i Windows,flyttade minnet igen till B1 och datorn startade direkt även fast det är ”fel”slot det med för singelsticka,Så det blir att skicka iväg moderkortet.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk

Vild gissning: kortslutning pga att något kryp kommit in i någon vrå och stekts där så att säga.

Permalänk
Medlem

Betala

Så kan det mycket väl vara,frågan är om man orkar göra RMA till asus med tanke på deras förflutna,slutar väll med att man får betal 5000kr;)

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem
Skrivet av linde:

Så kan det mycket väl vara,frågan är om man orkar göra RMA till asus med tanke på deras förflutna,slutar väll med att man får betal 5000kr;)

Tänker att får TS datorn funka ok med minnena i A1 och B1 så är det ide att köra på det och skippa ASUS RMA.

Permalänk
Medlem
Skrivet av linde:

Så kan det mycket väl vara,frågan är om man orkar göra RMA till asus med tanke på deras förflutna,slutar väll med att man får betal 5000kr;)

Om du köpt moderkortet i en svensk butik så är det bara att reklamera moderkortet till butiken istället, vi har ju tre års reklamationsrätt enligt lag. Tillverkarens garanti behöver du bara använda för saker som reklamationsrätten inte täcker.

Permalänk
Medlem

Ja,tänkte inte på det faktiska då jag var tvungen att göra RMA på Minnena som har samma ålder som moderkortet,men lämnar in kortet till inet i dag 👍🏻

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile

Permalänk
Medlem

Problem löst.

Skrivet av linde:

Hej,hoppas ni orkar läsa allt trotts min dåliga skrift,Har ett problem som jag skulle behöva ytterligare hjälp med då min kunskap är slut efter felsökning.
Det är så att jag köpte min dator ca 2021-11-22
CPU:12900k
MB:asus Z690 Hero
Gpu:geforce 3070ti
Sen till problemet! minnen.
Corsair 5200mhz ddr5 2x16gb
(CMK32GX5M2B5200C38)

Jag har använt datorn hela tiden sen dess och aldrig haft problem,aldrig klockat eller liknade.
Tills för två veckor sen då datorn frös,fick starta om datorn vilket resulterade i boot failure 55,plockade ur ett minne i taget och konstaterade att ena minnet fungerade inte i någon slot,medans det andra minnet fungerade i alla slottsen,Jag kontaktade corsair och gjorde en RMA,fick hem nya minnen corsair 5600mhz 2x16gb
(Cmk32GX5M2B5600C36)
Satte i dom nya stickorna och spelade ca 2-3 timmar den kvällen,dagen efter så startade jag upp datorn och samma fel igen,ena stickan helt död i alla slotts,medans det andra fungerar hur bra som helst.
Båda gångerna gick minnet ”sönder”som sitter i slot B2 platsen medans det som sitter i A2 fungerat båda gångerna.
Jag har senaste bios och allt är uppdaterat,jag jag har stängt av fastboot,även mrc fast boot,även kört F5 i bios(factory default)
Så min fråga är!Hur går jag vidare?Hur ska man ta reda på om moderkortet är dåligt?
Är det moderkortet som är trasigt?eller själva B2 porten?Eller är det när man kör 2 minnen tillsammans som det blir problem/ena modulen går sönder ?Eller vågar man testa helt andra minnen?
Jag har inte vågat köra det hela minnet i B2

Datorn fungerar felfritt med ett minne.
Så hur går jag vidare,hoppas på lite feedback från detta underbara forum.

Skrivet av Axel95:

efter som dom ny minnena också har gått sönder låter det nästan som det hur har fått någon form av kortslutning på B2 porten på moderkortet.

Skrivet av SCORPIUS:

Jag killgissar så klart nu, men jag skulle skickat iväg moderkortet med.

Skrivet av kaimor:

Kolla även så att minnena du har eller byter till finns med i listan för kompatibla minnen för ditt moderkort.

Skrivet av Modellören:

Spontant skulle jag uttrycka att ditt moderkort äter minnen och vi kan nog vara överens om att försöker man med ett nytt minne så kommer det gå sänder.

Jag gissar vilt på att det är nån kortslutning, vet faktiskt inte exakt hur ett moderkort fungerar i detalj. Sitter det någon sorts strömreglerare på ett moderkort? En annan gissande fundering är om det kan vara fel på nätaggregatet, skickar detta ut strömspikar tro? Det är en teori men den som vet hur man gör och har lämplig utrustning kan enkelt mäta.

Sen så är det ju alltid bra att fundera vad gjorde man innan eller om något ovanligt skett innan en dator lägger av. har man installerat något, Ett program eller uppdatering, Eller har något udda hänt en tid bakåt. Det är ju bra att notera.

Du nämner "Har även sett att minnesplatserna slutar fungera om man dragit cpu kylaren för hårt,men det känns långsökt när det har fungerat så länge innan"

Aha det är misstänkt, Här har vi nog orsaken till det hela. Jag själv hade nog kollat med förstoringsglas på moderkortet och bänt lite för att se om nått ruckas, och nog satt en lödkolv på alla lödpunkter. men i det läget hade jag nog inte vågat risker att bränna en till ramsticka, eller så kollar man om det finns nått billigt minne på internet. Att ha bara vid lagningen. Nä det blir mycket mek med det där...

Nu är det ju frågan om hur du vill lägga dina pengar ? lämnar du in för felsökning så ryker ju 600 minst.

Är det bättre att hiva moderkortet och lägga dom pengarna på ett ok budgetsystem i stället eller köpa ett snarlikt begagnat moderkort om man vill chansa.

Skrivet av [SmR]BMF:

Hejsan

Om jag läser rätt/förstår dig rätt så har du kört minnena i B1 och B2 portarna, kör man två minnesstickor ska de normalt sitta i A2 och B2 om inget annat anges i manualen. Det skulle kunna vara orsaken till de problem du beskriver. Vill du inte köra B2 sloten längre så kör minnena i A1 B1 konfiguration istället.

Glhf!!!

Skrivet av Modellören:

Det har ingen betydelse var man sätter i minnena, det går alldeles utmärkt att stoppa i minnen på fel plats, det enda som händer är att du inte använder dubbla minneskanaler.

Det strul du @[SmR]BMF upplevt kan bero på att dina minnen inte är med på moderkortets lista över godkända minnen QVL

Manual säger att sätter man i ett minnena så ska det sitta i A2 (den andra från processorn) har man ett till B2 (den fjärde slotten från processorn). Två minnen alltså A2 och B2

Det står på sida 19 här https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_MAXIMUS_Z69...

Skrivet av [SmR]BMF:

Jag tror du refererar till fel person

Skrivet av mc68000:

Nytt för DDR5 var ju att strömregleringen sitter på stickorna. Det borde innebära att alla stickorna har samma matning från moderkorten?
Punkt 3 i detta dokument:
DDR5 vs DDR4 DRAM – All the Advantages & Design Challenges
https://www.rambus.com/blogs/get-ready-for-ddr5-dimm-chipsets...

Skrivet av BobbyKristensen:

Vild gissning: kortslutning pga att något kryp kommit in i någon vrå och stekts där så att säga.

Nu är datorn igång igen.
Det vart byte av cpu och ramstickor,dock tror jag att endast cpu hade behövt bytas,då minnen redan var utbytta.

Visa signatur

Intel core l7 8700k | asus rog strix Z370-F | strix 1080 | WD blue 500gb | velociraptor 150gb | Samsung 840 pro 250gb|Asus VG248QE 144HZ

Youtube https://m.youtube.com/user/mllndplayer

Twitch http://www.twitch.tv/linde_swe/profile