Permalänk

Erfarenheter kring Internet via koax?

Nu är det så att jag ska flytta in i en lägenhet där internet endast är tillgängligt via kabel-tv-uttaget. Vad jag har förstått så är det fiber framdraget till huset, men av någon anledning har man valt att inte gå hela vägen utan använder istället en konverter till koax.

Känner mig lite lurad eftersom jag frågade hyresvärden om byggnaden var ansluten till fiber och fick ett ja (vilket tekniskt sätt är korrekt, antar jag?). Jag kollade även upp via bredbandsval.se som visar att fiber via Bredband2 ska vara möjligt. Aja, får skylla mig själv som inte gick på visningen innan jag skrev på kontraktet.

Nu är frågan hur stor skillnaden egentligen är när det gäller svarstider och sånt? Jag spelar en del, så både jitter och ping är ganska viktigt för mig. Spontant känns det som att det inte borde vara någon större skillnad på svarstiderna i och med att koaxen bara är en kort sträcka innan det blir fiber igen. Någon som har erfarenhet?

Hastigheterna som erbjuds är upp till 500/10

Permalänk
Medlem

Idag är i princip alla koax-installationer sådana att det är fiber fram till en ”antennförstärkare” som sedan skickar ut signalen via ett existerande koax-nät till användarna.

Min erfarenhet är att bandbredden nedströms är god och ping-tiden är inget problem, men nackdelen är bandbredden uppströms. Det GÅR att köpa mer bandbredd upp (då är det 50 upp) men det är dyrt och ändå långt ifrån vad man får nedströms. För mig som jobbar hemifrån ibland var det ett problem (Teams-möten), men jag hade aldrig problem med spel.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Spelar inte direkt, så skillnad i latens och packetloss är inget jag doktorerat i. Däremot för allmänt surf osv så märker jag ingen skillnad överhuvudtaget mellan koax och fiber. Fiber är förstås mer driftsäker, men måste säga att under de fem år jag kört koax har jag inte upplevt några problem alls.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Sitter med tele2 via kabel tv uttaget.

För 469kr i månaden.

Visa signatur

CPU Intel GPU Nvidia