Om du försöker vidare i netgear och dess webb-GUI så kommer du förr eller senare att starta en ny omformatering och du blir av med alla dina gamla filer...
När det gäller dataräddning skulle jag ta ur diskarna och koppla in dessa via varsin USB-adapter/docka till en dator som kör linux (som ubuntu) och du måste koppla in alla diskar samtidigt, inte en i taget.
Ofta sätts disk-RAID ihop automatiskt i tex ubuntu om den är felfri, men inte alltid och man får slå kommandon för att kunna accessa kanske den fungerande disken på en RAID1-par med en trasig disk
Sedan bör man försöka se vilken typ av RAID-hanterare det är och läsa på hur de hanteras - på de tidigare netgear så var det mdadm-RAID, senare började man titta på LVM och LVM2 då de också kan bygga RAID-strukturer, där får man läsa på och kanske prova på 'oskadliga diskar först' (USB-stickor duger som testobjekt för att prova olika RAID-strukturer)) och speciellt om man skall försöka rädda en befintlig havererad struktur.
Med andra ord träna först på 'oskadliga diskar' innan du ger dig på de skarpa diskarna när det gäller diskdataräddning.
Och till slut, datat du är rädd om skall finnas i minst 3 exemplar på 3 olika platser och fysiska enheter - en av dem bör helst inte vara 'on line' pga. risk för ransoware-attack.
Som tex. orginaldata är kvar på din dator, en backup av datat på nasen, sedan en backupp på NAS:ens innehåll antingen på en urkopplingsbar USB-hårddisk som bara är inkopplad under backuppen och läggs undan mellan sessionerna eller att man nyttjar en molntjänst - helst båda ifall du tappar disken för att du är nervös när nasen inte fungerar, eller molntjänsten upphör med sin tjänst och det ges bara en vecka att tömma den och alla försöker göra det samtidigt och ingen får någonting hemtagen innan giljotinen klipper kopplingarna (det har hänt!!, dessutom en väldigt stor lagringssite som gjorde det och gav eko i hela molnlagringsbranchen...)