Mjukvarupatenten nekades av ett kritiskt EU-parlament

Permalänk
Medlem

Mjukvarupatenten nekades av ett kritiskt EU-parlament

Vet inte riktigt i vilken forumdel det här passar, men det kanske är mest intressant för oss som gillar open source.

-----------------------------------------------------------------

http://www.idg.se/ArticlePages/200507/06/20050706125922_CS/20...

EUs parlament har precis röstat ned mjukvarupatenten. Detta skedde eftersom storföretagen var rädda att inte få majoritet för lagen som skulle införa patent på mjukvara.

Av Sverker Brundin
Den omdiskuterade lagen om mjukvarupatent röstades vid lunchtid ned av EU-parlamentet i Bryssel.
- Det här ska vi vara glada för. Tusentals småföretag kommer att bli väldigt nöjda, säger miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter.

Enligt honom är anledningen att storföretagen var rädda för att inte få majoritet för lagen.
- Storföretagen lyckads få igenom sin vilja i rådet och kommissionen. Men vi har lyckats kämpa emot så bra, att de blev alltför oroliga för att förlora omröstningen. Då fick de i stället de stora grupperna att rösta ned lagförslaget, säger Carl Schlyter.

Forskningsintensiva företag har hävdat att mjukvarupatenten är nödvändiga för att företagen ska våga satsa resurser på att ta fram ny mjukvara. Företag som Ericsson har också hotat med att flytta sin forskning från Europa om lagen inte går igenom.
- Det är ett så löjligt hot. Det spelar ingen roll var forskningen sker. Den risk storföretagen nu står inför är att de inte garanteras en monopolistisk ställning av staten. Å andra sidan får vi en fullvärdig marknad med alternativ till monopol. De företag som representerar 70 procent av arbetskraften inom it är emot lagen. För utvecklingen och samhällsekonomin i stort är det därför bra att förslaget röstades ned, säger Carl Schlyter.

Förespråkarna för mjukvarupatent kommer troligen att kräva att kommissionen skriver ett nytt lagförslag. I så fall väntar ännu en långdragen process. Konsekvensen just nu av nedröstningen är att EU är tillbaka på ruta ett. Det som gäller är europeiska patentkommissionens artikel 57.
- Enligt denna är mjukvarupatent förbjudna. Problemet som har varit är att vissa länder inte följt detta, det var därför man vill reglera det hela. Men då lyckades alltså storföretagen driva igenom att införa mjukvarupatent. Nu gäller det att se till att alla länder verkligen följer paragrafen i europeiska patentkommissionen, säger Carl Schlyter.

Permalänk
Medlem

Ett ord: Wohoo! :]

Visa signatur

Äntligen har jag fått svar på om vandrande pinnar kan gäspa. Det kan de inte. Ett av världens stora mysterier är löst.

Permalänk
Medlem

En av de få gånger jag faktiskt håller med miljöpartiet :).
Mycket bra nyheter, fri konkurrens har vunnit ytterligare en viktig strid.

Permalänk
Medlem

YES så härligt Var lite orolig över detta....

Permalänk
Inaktiv

WOW trodde aldrig detta skulle ske, i helgen blir det ut och fira rejält.

Permalänk

Får nästan en tår i ögat.

Visa signatur

"I cannot. Yet I must. How do you calculate that? At what point on the graph do 'must' and 'cannot' meet? Yet I must. But I cannot."

Permalänk
Medlem

Vad bra! Jag ryggar tillbaka med fasa bara av att tänka på att någon skulle kunna ta patent på loaders, knappar och sådant.. hemskt!

Permalänk

Bra att idiot förslaget röstades ner

Visa signatur

"My side, your side! My side, your side! My side, your side! My side, your side! My side, your side! My side, your side!"

Permalänk
Hedersmedlem

Jag blir nervös. Många i patent-lobbyn välkomnar nedröstningen, och det kan bara betyda att de har nåt värre skit på gång. Håll ögonen öppna.

Permalänk
Medlem

mjukvarupatent v 2.0, nu utan kryphål.

Visa signatur

as it was in the beginning so it shall be in the end