Sony slutar med kopieringsskydd, ett tag

Permalänk
Medlem

En chat med victor fredell på svenska Sony BMG: http://www.idg.se/ArticlePages/200511/11/20051111114811_IDG.s...

Fråga: Jag skulle hellre köpa musik via nätet än att ladda ner den eftersom det är så mycket smidigare. Dock vill jag kunna välja format själv såsom mp3...

Svar: Som det ser ut nu så kommer vi inte att erbjuda något format till våra återförsäljare som inte har ngn form av drm.

Fråga: Hur långt är ni beredda att gå för att skydda era intressen?

Svar: Så långt som vi anser nödvändigt. Glöm inte bort att vi har ett stort ansvar emot artisterna och andra upphovspersoner som låter oss förvalta deras verk!

Fråga: Skulle du personligen bli arg / förbannad om du upptäckte ett rootkit på din pc som kom från en "seriös" källa? Och vilka åtgärder skulle du ta?

Svar: Klart att jag skulle bli arg! Jag är en mycket medveten konsument och skriver ofta inlägg och mail till företag som jag tycker kan förbättra sig.

Fråga: Hur kan du överhuvudtaget tro att ni skall kunna erbjuda ett "överlägset alternativ till illegal nerladdning" när ni envisas med att genom olika drm försvåra för konsumenten att lyssna på musiken så som han/hon vill ?

Svar: Hur kan du inte lyssna på den musiken som du köper idag?

---------------------------------------------------------------------------------

Han tycker altså själv att det är förkastligt med rootkits men är beredd att göra allt som krävs för att skydda företaget. Dom fortsätter med konsument fientliga metoder (DRM) och spelar sedan dum när någon påpekar problemet med det. Hela företaget verkar vara arroganta f*****.

Visa signatur

WS: DFI LP UT X38T2R (Gigabyte X38-DQ6 = Trasigt)| Intel C2D E6750 | 4*1 GiB Twinmos PC2-6400 | ATI Radeon HD4870 1GB | WD Caviar XL "AAKS" SATA 500GB | Antec Neopower 480W | Antec SLK3700-BQE
Server: DFI LP NF4 Ultra | AMD 3000+ "winchester" | 2*512MiB PC3200 | ATI Radeon HD2400pro | 1000GB WD GP, 3*320GB Seagate 7200.10, 250GB WD2500 PATA, 200GB Maxtor DM10 SATA = 2410GB

Permalänk
Medlem

Fråga: Hur kan du överhuvudtaget tro att ni skall kunna erbjuda ett "överlägset alternativ till illegal nerladdning" när ni envisas med att genom olika drm försvåra för konsumenten att lyssna på musiken så som han/hon vill ?

Svar: Hur kan du inte lyssna på den musiken som du köper idag?

Så tanken är alltså att:
1. jag köper en skiva.
2. Jag upptacker att det har något nasty drm på som gör att jag inte längre känner att det är säkert att spela den.
3. Jag känner att jag hellre laddar hem musiken då detta känns säkrare.
4. Det är mig det är fel på när jag inte använder deras skiva?

hmm... Så om man skulle ta och utveckla en maskin med en liten lucka med pengar i, fast som gav alla som rörde pengarna enorma stötar, så skulle det alltså vara fel på folket när de inte ville ta pengarna ur luckan utan hellre går till bankomaten? Smidigt, visar på att man verkligen bryr sig om vad kunderna tycker...

Och att de gör det för att skydda sina artister är ju bara rent snack. Jag tror itne artisterna blir så himmla glada om de upptackar att ingen köper deras skivor bara för att deras bolag vill "skydda" dm mot de stora elaka piraterna, som ändå inte drabbas av detta.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skatedragon
Herregud.. hoppas SONY går i konkurs -_-

Sen kan dom väl ta Microsoft och EA Games med sig va?

No fucking way

EDIT:
Skulle inte detta kunna ses som en testperiod för Sony? Vem vet... dom kanske säljer bättre med skivor när kopieringsskydden försvinner.

Visa signatur

Macbook Pro 15" (2,4 GHz Core Duo)

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Untitled
Du tycker att Sony bör stämmas på miljardbelopp för en fil eller två som installeras (misstolka mig inte, jag gillar det inte heller). Samma företag arbetar aktivt mot facklig verksamhet och exploaterar underbetald arbetskraft i exempelvis Indonesien och Filippinerna.

Varför är det annorlunda?

Multinationella företag har i alla tider tagit till nästan vilka metoder som helst för att öka profiten. I sammanhang som inbördeskrig, svält och förgiftning är i mitt tycke ett spionprogram inte speciellt uppseendeväckande.

Enda skillnaden som jag ser det, är att det drabbar konsumenter i stället för producenter. Att vi sedan har ett aktivt val att köpa produkten eller inte (eller att tanka hem skräpet om vi nu tvunget måste lyssna på musik från Sony BMG) tycker åtminstone jag gör att det här fallet är uppblåst till rent löjliga proportioner.

Visst får man kritisera multinationellas företag och deras jakt på ökad profit, men för guds skull, försök att se vad det är som möjliggör en sådan verksamhet och sätt för bövelen saker i proportion innan ni börjar ropa om bojkott.

Något folk inte verkar förstå att du i det här fallet pratar om indonesien och filippinerna. VAD HAR DOM ATT GÖRA MED OSS?
Att Coca Cola kanske har lurat i folk att det skulle vara nyttigt i u-länder för att tjäna pengar och på så sätt vara skyldiga till massdöd, spelar ingen roll här i sverige... Visst, börjar vi atombomba varandra så lär vi kanske bry oss mer. Men massmord i ett land som inte har NÅGOT att göra med oss är helt enkelt MINDRE VIKTIGT för oss än vad ett kopieringsskydd. Jag är mer intresserad av att höra om den senaste fildelningsdomen än om den senaste bilbomben i irak... Är det något fel med det?

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Avstängd

Just say NO! to SONY

Visa signatur

Every dollar spent on a Sony product sends a message that you are OK with a corporation who spies on your personal computer habits and opens up your PC to malicious hackers.
Våga vägra SONY!

Permalänk

Kolla in vad deras EULA innebär:
http://www.eff.org/deeplinks/archives/004145.php

De kan alltså installera backdoor på min maskin när som helst utan att berätta det?
...samt en hel del andra skumma saker...

Jag har köpt min sista sony-pryl, ccd:n som sitter i min digitalkamera.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sprucetwig
Och licens har man för att man tillhör samma företag. Precis som SAAB använder Opel-motorer för att båda tillhör GM.

Ja, och? Det är lika smart som att bojkotta Volvo för att GMs formel1stall gör något man inte gillar.

Visa signatur

#apple.se @efnet - Frihet, Jämlikhet, Mac.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Camridge
Jag förstår Sony o varför dom gör detta, jag själv skulle nog gjort kanske samma sak om jag haft ett sådant stort bolag o ville stoppa all denna utdelning. Alla som klankar på Sony tankar nog hem/delar med sig olagligligt matrial o är nog rädda att denna "frihet" ska kunna ta slut.

Nej, du har missat hela poängen.

Visst finns det sådana som tankar hem filer olagligt, och som motsätter sig alla försök att hindra fildelningen av rent egoistiska skäl. Det finns också radikala fildelningsförespråkare som anser att all upphovsrätt är fel av en eller annan orsak. Dessa grupper är emellertid inte representativa för de som är förbannade på Sonys rootkit.

Det handlar istället om att Sony BMG installerar program på ens dator utan ens tillåtelse, program som ingen riktigt vet vad de gör och som dessutom kan sabba operativsystemet. Användaravtalet är ingen ursäkt - det är av tveksamt juridiskt värde och har noll moraliskt värde eftersom det är taktiskt utformat så att ingen ska orka läsa det. Nöjesindustrin försöker ta kontrollen över användarnas datorer, vilket kanske låter som en dålig konspirationsteori, men faktum är att vi har sett flera obehagliga steg åt det hållet. Detta var ett klart övertramp, och det är det som folk reagerar så häftigt över.

Man ska vara försiktig med att rättfärdiga sådana här åtgärder med att det behövs i kampen mot piraterna. Det gör det inte. Det finns nämligen ingen form av Digital Rights Management (DRM) som förhindrar att låtarna hamnar på fildelningsnätverk. iTunes Music Store är det bästa exemplet. De säljer musik med påtvingat DRM, och ända finns ALLA låtar från ITMS spridda på fildelningsnätverken. Varenda en. DRM hindrar inte pirater, utan har helt andra fördelar för musikindustrin.

Jag länkar här till en artikel skriven av juristen Ernest Miller som förklarar varför nöjesindustrin så gärna vill ha DRM i det de säljer. Mycket intressant läsning för den som vill ha en djupare förståelse för vad DRM egentligen är till för.

Visa signatur

Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta?

Permalänk
Avstängd

"If you think the Sony rootkit is bad, check out the accompanying EULA! From the EFF's summary: 'If your house gets burgled, you have to delete all your music from your laptop when you get home. ... Sony-BMG can install and use backdoors in the copy protection software or media player to "enforce their rights" against you, at any time, without notice. ... Forget about using the music as a soundtrack for your latest family photo slideshow, or mash-ups, or sampling.'"

Visa signatur

Every dollar spent on a Sony product sends a message that you are OK with a corporation who spies on your personal computer habits and opens up your PC to malicious hackers.
Våga vägra SONY!

Permalänk
Medlem

http://hack.fi/~muzzy/sony-drm/

Citat:

Muzzy's research about Sony's XCP DRM system
The uninstaller requires you to install an ActiveX control to your system before you can even request for an uninstall url. Turns out, the uninstaller activex marks itself safe for scripting, and has plenty of interesting methods available for everyone to use. Although I have not analyzed them in depth, I have tested one of them to confirm it really does what I think it does. It's called "RebootMachine". If you have installed Sony's ActiveX control, follow the link to invoke the RebootMachine method. I don't even want to know what the ExecuteCode method does...

Citat:

LAME references?

On the CD, the file Contents\GO.EXE contains some strings:

00056c18 68 74 74 70 3a 2f 2f 77-77 77 2e 6d 70 33 64 65 http://www.mp3de
00056c28 76 2e 6f 72 67 2f 00 00-30 2e 39 30 00 00 00 00 v.org/..0.90....
00056c38 4c 41 4d 45 33 2e 39 35-20 00 00 00 33 2e 39 35 LAME3.95 ...3.95
00056c48 00 00 00 00 33 2e 39 35-20 00 00 00 00 00 00 00 ....3.95 .......

The big question is, what are they doing there? I'd say this indicates that the executable has been compiled against static LAME library, which happens to be LGPL. I don't have any further evidence about this, other than lots of data from libmp3lame being included and easy to find. I have no idea what the DRM system or the installer would do with LAME.

Om det är sant så verkar de ju skita i andras copyright och dessutom lämna en drös nya hål på grund av avinstallationsprogrammet.

Permalänk
Medlem

Vad är de stora skillnaderna på GPL och LGPL? (appropå citatet i förra inlägget)

Visa signatur

Macbook Pro 15" (2,4 GHz Core Duo)