Dator stänger av sig sekunder efter start

Permalänk
Medlem

Dator stänger av sig sekunder efter start

Hejsan,

Fick precis delarna till min nya dator och glad i hågen byggde jag ihop härligheten! Så kom det stora ögonblicket -- starta för första gången! Tjoff. Det blinkar och pyser som det ska. System check. Går in i bios och kollar runt lite (utan att ändra). ... klick... Oj, det blev svart!

Startar igen. Samma sak. Klick. Svart. Igen. Nu hinner jag inte ens in i bios fören allt stannar. Och för varje gång jag startar igen så är datorn igång kortare och kortare.

Kollar alla kontakter, kollar CPU kylare, osv, allt ser ok ut. Så ny sitter jag här, och jag måste tillstå att det känns inte så kul...

Någon som har en ide vad det kan vara?

Spec:
Mobo: Asus A8N32-SLI Deluxe Rev 1.01
CPU: AMD Athlon64 X2 Dual-Core "Toledo" 90nm 4400+ 2.2GHz 1Mb+1Mb
RAM: Corsair TWINX2048-3500LLPRO 2x1024Mb DDR PC3200 LL
PSU: Antec NeoHE 430W (inbyggd i Antec P180)
Video: XFX Gefore 7800GTX 256MB
HDD: 3x Hitachi Deskstar 160GB SATA2

Etc.

Skall ringa runt till leverantörena i morgon och höra lite (Datorbutiken, JME Data, Webhallen och Dustin).

Har även kollat runt i forum etc utan att ha blivit klokare.

Normal hade jag testat med att uppdatera BIOS, men nu kommer jag inte ens så långt.

Men om någon har varit med om något liknande, eller har några tips vad jag kan prova skulle jag uppskatta det mkt!

Tack på förhand,
Henrik

Permalänk
Medlem

provat att köra med bara en minnessticka?

Visa signatur

iMac 27" | Mid 2010 | Core i7 2.93Ghz | 20 GB | HD5850 M | Samsung 840 500 GB | 4 TB WD
MacBook Air 11" | Mid 2012 | Core i7 2.0 Ghz | 8 GB | 256 GB SSD
Citera gärna om du svarar på mina inlägg, så hittar jag tillbaka igen! :)

Permalänk
Medlem

CPU-fläkten snurrar och kylaren ordentligt monterad med kylpasta?
Tänkte utifall det är någon temperatur som rusar iväg så att datorn "nödstoppar" sig. Datorn blir varmare och varmare om du startar flera gånger i rad.

Permalänk
Medlem

tack för er input!

jepp, har testat med bara ett minne. Jepp cpu fläkten snurrar, och jag har kylpasta. Jag misstänker dock överhettning med, men pga. något hårdvarufel, eller fel i bios.

Permalänk

Det var vad som hände mig. Problemet var som någon varit inne på... cpu+cpufläkten, alltså den blev för varm så den stängde av. Jag vet egentligen inte varför den blev för varm, kanske fläkten satt snett eller nåt. Skadar inte att kolla det en eller två gånger extra Lycka till!

Visa signatur

It´s a long way to the top if you wanna rock´n´roll

Permalänk
Medlem

tack för ditt svar. har kollat kylarn flera ggr (det är en standardkylare), och fläkten snurar, jag har ordentling med kylpasta, och den ligger an som den skall, så tyvärr tror jag inte det är problemet.

Någon var också inne på PSUn var för svag i ett annat forum, men jag tror inte det, det skulle vara om PSUn var defekt i sådana fall.

Håller fortfarande fast vid min tidigare teori (hårdvarufel) -- sitter i telefonkö hos Datorbutiken där CPUn kommer ifrån (inte enkelt att komma fram där... )

Permalänk
Medlem

Såg en tråd igår där en kille hade problem med att datorn stängde av sig för att moderkortet trodde cpu:n blev för varm, han hade också kollat fläkten flera gånger och den satt som den skulle så dom funderade på om temp mätaren för cpu:n kunde va defekt, kanske det problemet med dina grejor eftersom mobot är nytt, om du har nån annan cpu så testa med den, nätagget ska det nog inte va några problem med antec gör bra grejor Men kolla med tech supporten hos dom du köpte av.

Permalänk
Medlem

Har precis snackat med supporten, och vi har kommit fram till att det antaglien just är moderkortet som strular. Har kollat listan för stödda CPUer hos ASUS, och just 4400+ stöds inte av detta mobo innan BIOS version 0703 (har en äldre, har inte lyckats lista ut exakt villken dock). Supporten (och jag med för den delen) tror att flashning av BIOSet till en nyare version skall avhjälpa problemet, dock hinner jag inte flasha innan systemet stängs av (moment 22).

CPU tempraturen är ok, har lyckats kolla den i biosen två ggr nu. Tror inte heller att det är fel eller för svagt nätagg (ett inlägg som har dykt upp flera gånger nu på andra forum).

Har även kontaktat ASUS support, skall se vad de säger... Får väl byta Mobo i värsta fall. Eller se om jag kan långa polarens CPU så jag kan flasha BIOS (fast han blir väl skraj och tror att jag kommer att rosta den).

Återkommer! Och ni som har funderat på detta mobo i kombo med X2 4400+, se upp!!!

Permalänk
Medlem

Som du sa, en lösning är ju att byta cpu -> flasha och sen byta tillbaka.

Visa signatur

SMPC 2003: Duron 650 @ 1454mhz (1a)
SMPC 2004: Duron 650 @ 1604mhz (2a)

Permalänk
Medlem

Ok, det verkar som jag har fixat det -- efter typ femtionde försöket att flasha bios till en nyare verision lyckades jag (0804). Nu har datorn stått på ca 10 minuter och verkar stabil. CPU och MOBO temp är normala 43/39 grader, och spänningarna verkar normala.

Jag måste säga att det känns bra.

Permalänk

Fint att du fixade det

Ett bra moderkort du har där, fungerar det bra än så länge annars?

Funderar på att köpa ett sådant eller ett DFI Lanparty..

blinkande minnen också ;), fungerar dem bra?

Visa signatur

MSI K8N Diamond Plus | AMD Athlon X2 4600+ 2.4ghz | 2048mb ram 2 st Corsair TWINX XMS-512 3200C2 | POV 7800GT 256mb

Permalänk
Medlem

Låter som nätagget. Precis sådär betedde sig mitt 350W Antec innan det dog. Kortare och kortare, till slut fick jag inte igång det.

EDIT: Såg att du kanske löste det... Skumt att det löste sig så tycker jag, stöds den inte så ska den väl inte göra det heller. Inte bara "under en viss tid" och sen dö?

Visa signatur

Stek mer! - Flingor - Schampo
Överklockning är är lika överskattat som din dator är överklockad.

Permalänk
Medlem

gustav, kan inte svara på det ännu, iom att jag knappt har fått igång det. Men såhär i efterhand tänker jag att det kanske hade varit bra att vänta lite med att köpa det så åtminståne de värsta barnsjukdomarna (som jag misstänker detta är) hinner åtgärdas. Rent generellt känns det välbyggt dock, fast min Thermaltake 12cm CPU kylare passade inte tillsammans med corsair minnena, så det blev att peta på AMD standardkylaren istället. Dock verkar just den betydligt bättre än vad jag hade väntat mig.

johle, ja, som sagt, det återstår att se om den är stabil härdanefter. Fast nätagget är helt nytt, skulle vara extrem otur om det skulle vara defekt.

Permalänk

Hm jo.. men tycker nog detta moderkot verkar mer framtidssäkert
än andra SLI kort..

Var köppte du ditt exemplar?

Fast å andra sidan, när får vi egentligen grafikkort som behöver
skicka över 8 gb per sekund (eller vad det är)

Visa signatur

MSI K8N Diamond Plus | AMD Athlon X2 4600+ 2.4ghz | 2048mb ram 2 st Corsair TWINX XMS-512 3200C2 | POV 7800GT 256mb

Permalänk
Medlem

Bleh. Visste väl att jag inte skulle komma så lätt undan. Efter 20 minuter krashade eländet igen, och nu uppför det sig som tidigare.

Finns väl inget annat att göra än att skicka tillbaks det då. Suck.

gustav, jag köpte det hos JME data. Det som fick mig att välja just detta var att det var specialanpassat för Corsair TWINX2048-3500LLPRO (eller tvärtom). Enligt utsago skulle detta medföra ett snabbare och stabilare system. Fast detta känns som ett skämt just nu.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 2M
johle, ja, som sagt, det återstår att se om den är stabil härdanefter. Fast nätagget är helt nytt, skulle vara extrem otur om det skulle vara defekt.

Mitt var också nytt men dog ändp. Först funkade det fint, men sen ville det inte längre. Antec som gör bra grejer, ville först inte tro att det var PSU. Bytte ut det och sen dess har det funakat fint

Visa signatur

Stek mer! - Flingor - Schampo
Överklockning är är lika överskattat som din dator är överklockad.

Permalänk
Medlem

Hmm, ja, jag måste tillstå att PSUt står ganska högt på min misstänksamhets lista med just nu faktiskt. Det verkar som när jag kopplar ur enheter så går datorn längre. Dock osäker på om detta är en slump eller inte.

Kollade även denna sida: http://extreme.outervision.com/index.jsp
Enligt dess uträkning skall 350W vara tillräckligt.

Permalänk
Medlem

Mjo, men det kan vara defekt. Mitt funkar perfekt. Jag har 350W poå mitt system och jag har rätt mycket prylar i datorn. Dessutom är PSU passivt kylt. Men det var bara defekt, det jag har nu har fungerat utan ett enda problem sedan dess. Och det är samma modell som innan.

Visa signatur

Stek mer! - Flingor - Schampo
Överklockning är är lika överskattat som din dator är överklockad.

Permalänk
Medlem

Hur lång tid höll ditt nätagg? Eller var det trasigt från när de du fick det? Och hur lång tid tog det innan datorn stängdes av i början? Testade du med att koppla ur enheter såsom hårddiskar etc?

Som jag sa så verkar det finnas ett visst samband mellan hur många enheter jag har ikopplade och hur lång tid det tar tills datorn dör.

Har även testat att koppla ur överhettningsskyddet nu, verkar inte göra någon skillnad.

Ok, jag tror jag skall börja med att skicka tillbaks moderkortet i morgon så får de testa det. Om de inte hittar något fel så får nätagget bli nästa kandidat. Det är i sådana här lägen man önskar att man inte hade köpt delarna på postorder...

Permalänk
Medlem

I början funkade allt perfekt. Sen under en prime-stabilitetstest (jag var inte hemma) så stängde den av sig. Jag tyckte det var skumt och testade igen. Sen bara dog den oftare och oftare. På slutet fick jag inte ens igång den om jag inte kopplade ut i princip allt utan grafikkort (man måste ju få bild). Senare gick inte ens det. Den startade, fläktarna snurrade och sen dog den. Innan jag skickade in det hände inte ens nåt när jag tryckte på knappen. Så det blev värre succesivt.

Visa signatur

Stek mer! - Flingor - Schampo
Överklockning är är lika överskattat som din dator är överklockad.

Permalänk
Medlem

Kompisen köpte nyligen en AMD Opteron 146 och till det ett Asus A8N-SLI Premium.
De är monterade i en Antec P150. Den stänger av sig själv efter några minuters gång.
Många många försök gick åt för att installera windows och när man sedan kör 3DMark 05 så stänger den av sig ganska snabbt.
Jag lånade ut ett 350 Watts nätagg från en Dell-dator och datorn funkar nu som den ska.
Väntat på RMA för nätagget från Komplett sedan 1 veckas tid nu =(.

Permalänk
Medlem

Löst!

Pratade återigen med supporten hos JME Data och de gick med på att återköpa kortet (mycket bussigt av dem!), åkte därefter in till Mycom och inhandlade ett nytt identiskt moderkort. Jag berättade om mitt problem för killen i kassan, och han är så hygglig att han även låter mig låna ett nätagg av dem mot pant. Dock var jag nu så säker på att det var moderkortet som det var fel på så jag avböjde erbjudandet. Givetvis skulle jag inte ha gjort det, för när jag sedan kommer hem och efter ett visst meckande tillslut startar datorn så händer samma sak igen, datorn stannar efter några minuter. Aaargh! Tillbaks till Mycom, kvitterar ut nätagget, hem igen. Kopplar in det nya nätagget ... (Spänd förväntan) ... datorn surrar på precis som den ska!!!

Så nu är det bekräftat, precis som för er var det nätagget! Så nu blir det till att ringa till Dustin i morgon. Det känns skönt att jag hittade felet, jag trodde jag skulle bli tokig tillslut.

Så tusen tack till er alla och till H på Mycom, utan all feedback och hjälp hade jag antagligen fortfarande suttit här och svurit.