1. Riktlinjer för att besvara examensuppgift
A. Disposition (= proportioner, dvs att man fördelad plats och tid så alla frågor blir besvarade likvärdigt)
B. Referenser (= nyttjande av kurslitteraturen som underlag för att besvara frågorna)
C. Analys (= argumentation)
D. Relevans (= är frågan besvarad eller inte)
E. Presentation (= begriplighet och språk t ex att syftningar är korrekta)
F. Övrigt
Betygen signalerar:
VG = fullkomligt eller mycket bra
G = Bra eller du kan bättre
UG = Gör om
Skala rörande innehåll:
VG = minst 75 % rätt på tentan.
G = minst 50% rätt
UG = mindre än 50% rätt
Både vid skrivsalstenta och hemtenta är disposition, referenser, analys, relevans och presentation viktigt. Klarar ni ha med er dessa form- och innehållsmässiga riktlinjerna vill ni tydigare själva känna och första när ni har grepp om tentan i motsats till när tentan har grepp om er. Sitter ni fast under en tenta, repetera för er själva riktlinjerna så ni bättre kan identifiera varför det har stannat för er.
2. Kursutvärdering
Kursutvärdering sker alltid i anknytning till varje kurs. Tidigare har vi brukat nyttja ett gemensamt frågeformulär vid institutionen. Inom religionshistoria varierar vi, vilket innebär att formuläret kan nyttjas, alternativt får studentgruppen vissa uppgifter de inför sig själva ska besvara för att vid avslutningen av kursen i mindre grupper diskutera och sedan efter lämna in en kortare kursrapport (1-3 sidor). Några gånger har också kursutvärderingen inkluderat en fråga om vilka ytterligare kurser studenterna skulle vilja önska sig och varför. Detta för att skapa underlag både för liggande kursutbud och som underlag för nytt kursutbud i ämnet.
Resultat av kursutvärderingar redovisas avhängig av vilka utvärderingsform som nyttjats och avhängig av kursform. På helfartskurs i Umeå är det enkelt att redovisa vid tentamensgenomgång eller i anslutning till nästkommande kurs. Vid till exempel distanskurs där man inte återträffar studenterna efter examination kan återkoppling ske genom samarbete med nästkommande lärare på kursen när detta är möjligt. Vid utvärdering kan det ha betydning huruvida examinationen är gjord, man väntar på examensresultat eller man har redan fått tillbaka sin tentamen. Att även ha viss variation rörande tidpunkt för utvärdering har därför poänger. Det vanliga är att kursutvärdering sker i samband med kursens avslutande lektion med återkoppling vid tentamensgenomgången, för att även fånga in reflektionerna efter examinationen sker också vissa utvärderingar direkt efter tentamensgenomgången. Återkoppling blir då knytt till nästkommande lärare.
EDIT: ca 2 min tog denna text att skriva. Helt underbart!
Texten är ifrån:http://www.umu.se/religion/personal/anna-lydia.svalastog/peda...
Random på google