Japan tar tillbaka superdatortronen med MDGrape-3

Permalänk
Hedersmedlem

Flyttal är decimaltal enkelt förklarat. En operation kan vara att jämföra ett flyttal med ett annat, lägga ett flyttal i ett register osv.

Är verkligen nyheten korrekt? Den nuvarande bästa datorn är på ~360 TFlops dvs 360 * 10^12 Flops. IBMs nya skulle vara på 3 PFlops dvs 3 * 10^15 eller 3000*10^12.

Alltså ska IBMs nästa vara 10x bättre än deras senaste, det låter mycket?

Permalänk
Medlem

Tror ni att dom klarar World Of Warcraft???

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wh1spY
Tror ni att dom klarar World Of Warcraft???

Tvivlar jag på.

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Medlem

Oj vad orginella skämt det är denna tråden, absolut inte samma gamla skämt som i övriga trådar som handlar om superdatorer.

Hur många teraflops skulle lika många Opteron 180 ge? Om det nu går att räkna så.

Visa signatur

Hur kan syltkakor överleva i det vilda utan ögon?

Permalänk
Medlem

Min original 144a gör ca 3700 MFLOPS enligt SiSoft Sandra. din 180a borde göra strax under 10000 MFLOPS gissar jag på...

Permalänk
Medlem

ska bara påpeka att jag har dyclexsi innan ni läser nåt ajg skrevet ut i fall att å har kollat igenom det bäst jag kan så passar det inte så läs det inte å påmin mig inte om min stavning tack för jag vet redan.

Mina 2st 265 opteron ligger på 14700MFLOP i sisoft sandra.

Dock använder dom ett specielt program för att bencha just super datorer så vet inte hur bra man kan gämföra sedan beror det ju på om datorn klarar det konstant med eller bara peack preformance så att säga.

Sedan rullar superdatorer sällan på specielt höga frekvenser men det beror ju lite på atchitektur också.

Ju fler transistoer å deverse ALU och FPU enheter den har ju ju svårare blir det oftast att få upp dom i frekvens deusom brukar dom inte ha lika långa pips som vanliga processorer i persondatorer.

Blue Gene/L har båda processorerna och alla I/O enheter på ett å samma chip och enda extra chip är ramminnena i princip som behövs för att få en komplett Node så dom är extremt kompackta och en Blue Gene/L node består av två IBM PowerPC 440 processoer med en FPU enhet som har två stycken dual pumpade pipes så det betyda att en nod kan utföra ca 8 flytals beräkningar enbart varge clockcykel till en strömförbrukning på totalt 17W pär node och det blir 5600MFLOPS.

Så viss skillnad mot på superdatorer och persondatorer. Går fint å bygga superdatorer av vanliga PC maskiner som kluster med dom DRAR kräm. Allt onödigt bröte runtomkring. Klar man kan rycka ur det mästa som disk etc och boota via nätverk men dom tar både plats och drar mer kräm pga att deverse komponenter sitter på derverse kort i egna förpackningar.

Dagens Blue Gen/L tar 64st 19 racketskåp då man kan få in 1024st noder (2st processorer pär node som tidigare nämts) som är välldigt kompackt kan då presterar maximalt 360TFLOPS eller 280TFLOP konstant, stor skillnad på peak preformans och sustained så man ska inte hörra för högt förens man vet vad den kan hålla uppe för konstant beräknings kappasitet.

Superdatorer är väldigt special inricktade i sin design för att prestera maximalt. I bland ett fåtal stora och välldigt krafftiga processorer eller som varit populärt på sisstone ett högt antal strömsnåla små processorer som i kluster eller via annat I/O system sammarbeter.
Fans en superdator som hetter The Cube vill jag minnas den hade fler tusen små små chip som klarade endast en instruktion pär klockcykel som bäst men via nätverk så billdade dom en cub likandne dator med tiotusentals små kelan processorer som i hop hade en grym prestanda på sin tid.
Sedan skilljer det oftast hur processorena sammarbetar via hårdvara eller mjukvara i superdatorer. Vissa maskiner arbetar mer på hårdvaru nivå att få alla processorer att se ut som en eller ett fåtal processorer för oprativsystemet villket gör det smidigt för dom som gör mjukvara att inte behöva göra den specielt skalbar för parallella system medans anndra superdatorer helt arbetar på SMP principen och därför kräver extremt special annpassade kompilers för att mjukvaran ska fungera optimalt på datorn.

Men generelt sett körs alla superdatorer på speciela varianter av Unix som är kompilerat med en speciel kompiler just för superdatorn i fråga.
Likaså är mjukvaran utväcklad och annpassad för systemet i fråga men mycket av jobbet sköter dock kompilern som är utävklad för superdatorn att översätta koden till optimerad maskinkod för superdatorn i fråga så man kan nyttja den så effecktivt som möjligt.

Dom flästa hem PC ligger runt 20-25 år efter en superdator eller så i prestanda. Min Quad opteron motsvarar ungifär en superdators prestandarekord för 20 år sedan.

Å det här med å köra 3D mark etc på en superdator fattar jag inte ens ideen med. Troligtvis skulle den sopa mattan med era datorer utan ett grafikort då rent mattematiskt skulle den klara av beräknigarna men dom flästa superdatorfer har inte ens ett grafikkort utan allt körs via terminaler på en vanlig PC eller liknande av dom som arbetar med superdatorn och eventuel rendering görs där.
Sedan skulle jag vilja se windows rulandes på en sån dator... tror det blir lite för special för billan att fixa inom rimlig tid... haha.

Kanske 3D mark kan bygga en 10MW GPU med 32000 pips åt er eller så så ni får 10MFps i CS istället?

Den här superdatorn verkar mycket intresant men står facktiskt inte att en sådan superdator kostar 9 miljoner US dolalr bara att det ksotade det för universistetet att bygga den. Intel, NEC och SGI med flera försåg dom med dom special designade processorerna och en del av processorerna och chip var vanliga standard chip bland annat intel levererad dual core Xeon processorer.

Så som dom själva säger så slapp dom mycket av kostnaderna för hårdvaran Intel, Nec och SGI stog för sponsrigen där så det som värkar ha kostat var dom 3 personer som utväcklade dator och alla utgifter runt omkring.
Vad datorn skulle kosta för en konsument står inte men då är ju knappast processorer etc sponsrade så då ommer det nog dra i väg en del då sponsorerna klart vill ha in en vinst dom med. Sedan att datorn blir efektivare pär GFLOP är ju lika naturligt som det alltid varit då det kallas utväckling.

Sedan var denna superdatorn utväcklad för ett secefikt ändamål både processorerna och nätverket som dom använder för att komunicera villket troligen inte gör att den kommer att säljas då en superdator som ska gå att sälja måste som en hemmadator klara av det som konsumenten önskar för suger den på allt förutom en sak så duger den ju som sagt inte till nåt annat. Självklart erbjuds det oftast olika superdatorer för olika ändamål i en viss grupp av applikationer men en superdator som säljs till företag måste ändå vara någorlunda mågsidig.

Cray-2 på sin tid vart inte så snabb å optimal i alla fall som man hade önskat då det fans superdatorer som var snabbare då den släpptes.
Det berode till storea delar på dess sätt att hantera minnet då det var uppbyggt så att man kunnde komma åt dom olika områdena i minnet sammtidigt villket gav den bra prestanda och förmåga att hantera parallela applikationer och uppgifter dock var det en nackdel med små data mägder som inte kunde spridas gämt och orsakade höga latencys mm som slöade ner den i dom fallen.
Den hade dock fördelen att den hade betydligt mer minne än någon annan superdator på marknaden villket gjorde den till ända valet för många som behövde minnesmägden som var upp till hela 2Gb 1985 när den kom ut.

Sedan Cray som exempel ville ha en facktor på 10x prestandan av föregående genration superdatorer. Dock inte alltid gått att uppnå men eftersom det ofta går några år i mellan dom så är det inte orealistiskt i mellanåt.

Cray, SUN mm flera arbetar på superdatorer som stabilt sak kunna köra deverse applikationer i fler PFLOPS inom dom kommande åren.

Well lite fackta om superdatorer. Man hittar mö på google alltid gillat superdatoer själv hehe.

Permalänk

Intressant läsning pa1983!

Visa signatur

2008-06-18 - dagen då jag tappade förtroendet för svensk politik

Permalänk
Medlem

sen om man verkligen ska kalla ett kluster för en dator.. nåja..

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem

Hehe, och vi som får sitta med gamla 166MMX och folda proteiner på min utbildning.. well.. frammåt går det

Folding@home är ett program som man kan installera på sin dator, och när datorn inte gör något alls (över natten och så) så kan den användas som del i ett internet-baserat kluster, för just proteinfolding!

Samma princip som i alla dessa superdatorer, fast beräkningsenheterna är utspridda geografiskt.

Undra hur Umeå Universitets "superdator" ligger till? Fanns bara en från sverige med.. verkar byggas många superdatorer hela tiden, då de äldsta bara var några år gamla. Umeås var väl på topp för ett par år sedan. Har för mig att det är ett kluster av AMD Athlon MP-processorer.

Btw. Om man kollar på listan ser man en intressant sak. Hur stor del av alla superdatorer som innehas av USA. Inse kostnaden av alla dessa datorer.
USA är verkligen landet som lägger ned på tok för mycket pengar på skitsaker egentligen. Ja, superdatorer behövs, och det kan användas till mycket, men nästan alla pengar där verkar gå åt till teknik.

Visa signatur

Min dator äger mig. True story.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Uibi
undrar om den är bra på att spela GO

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_Go

Computers are nothing but helpless in playing Go. Go poses one of the biggest challenges to computers. While there may be only a handful of masters in the world can beat the best computer chess, there are over millions of people who can beat the best computer Go effortlessly.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Hehe, och vi som får sitta med gamla 166MMX och folda proteiner på min utbildning.. well.. frammåt går det

Folding@home är ett program som man kan installera på sin dator, och när datorn inte gör något alls (över natten och så) så kan den användas som del i ett internet-baserat kluster, för just proteinfolding!

Samma princip som i alla dessa superdatorer, fast beräkningsenheterna är utspridda geografiskt.

Undra hur Umeå Universitets "superdator" ligger till? Fanns bara en från sverige med.. verkar byggas många superdatorer hela tiden, då de äldsta bara var några år gamla. Umeås var väl på topp för ett par år sedan. Har för mig att det är ett kluster av AMD Athlon MP-processorer.

Btw. Om man kollar på listan ser man en intressant sak. Hur stor del av alla superdatorer som innehas av USA. Inse kostnaden av alla dessa datorer.
USA är verkligen landet som lägger ned på tok för mycket pengar på skitsaker egentligen. Ja, superdatorer behövs, och det kan användas till mycket, men nästan alla pengar där verkar gå åt till teknik.

En stor andel av iaf USA:s superdatorer används tyvärr till att simulera kärnvapenexplosioner, känns som det finns betydigt viktigare saker att simulera, t.ex. vika proteiner

svenska superdatorer finns knappt med på listan längre har jag för mig.

Lite underligt ändå att den här superdatorn var så otroligt billig, särskilt om det nu är så att den har ändamålsenliga och specialdesignade processorer!

Visa signatur

USA har aldrig varit på månen, Sverige hade aldrig vm 1958 och 9/11 har aldrig inträffat och därmed basta.
P4 2,6C@<3,0Ghz + CNPS7000A-CU|AI7|1,5Gb BH5 & BH6|Antec Sonata|R9800np(BBA) + VF700-CU@425/258|HP LP2465|Logitech MX500, Seasonic S12 500W

Permalänk
Medlem

OmG Får MaN 99FpS i Cs MeD Den????!!!

förlåt, men inbland så måste man bara..

Visa signatur

Du vet att det är måndag när du upptäcker en landmina i din frukost. - Garfield

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983

Långt jävla inlägg.

Intressant läsning, tumme upp.

Visa signatur

Debian sägs väl vara en avskalad och simpel dist. Det lilla jag har kört den har det funkat bra, så länge du kompilerar själv och inte använder något förvirrande paketsystem.
-HannesP

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Uibi
undrar om den är bra på att spela GO

tror jag vet vilket spel du menar! har läst i någon tidning att det är nog det svåraste spelet för en dator! så det går nog inte!

Visa signatur

WS:/ASUS M4A78-E/Phenom 940BE/OCZ Reaper DDR2 PC8500 6Gb/CF Ati 4870 1GB//Server: AMD Phenom 9550/MSI K9A2 CF-F/OCZ Reaper PC8500 2Gb/XFX GTS 250 Nvidia
"En enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik" -Josef Stalin

Permalänk
Inaktiv

@pa1983:
Jag har varit på en föreläsning angående superdatorer, även om jag inte har åldern inne riktigt för universitetet. Men ditt inlägg får en bara att vilja komma dit fortare. Tack för ett fint inlägg