Debian PPC: Kan inte höja volymen

Permalänk
Medlem

Debian PPC: Kan inte höja volymen

Har nyligen lyckats installera Debian på min iMac G3 och kör Gnome. Men jag kan inte höja volymen, så fort jag höjer så går den ner i botten igen. Jag misstänkte att det kunde vara ljudkortsdrivrutiner som saknades men när jag kopplade in stereon och höjde volymen till en nivå som skulle förvandla mina högtalare till två små pulverhögar om jag spelat något normalt kunde jag höra ljudet från datorn. Så ljudet fungerar tydligen, men jag kan inte höja volymen.

Permalänk
Medlem

kör alsamixer i terminalen och höj ljudet

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
kör alsamixer i terminalen och höj ljudet

Skulle du kunna förklara det lite rydligeare? Testat att bara skriva alsamixer i terminalen men utan framgång och när jag sökte efter filer vid namn alsamixer hittade jag bara nån som hette alsamixergui......

Permalänk
Medlem

finns inte alsamixer :S
vad står det när du kör det?

Det ska finnas i Debian se till att du har alla alsa grejer installerat med apt-get

Permalänk
Medlem

Det står "Command not found".
Men jag kanske ska skriva nått körkommando före eller? Är inte så överjävlig på Linux precis.

*edit
Prövade att starta volymkontroll nu och då fick jag felmeddelandet "Tyvärr, inga mixerelement och/eller mixerenheter hittades". Och i XMMS hittade den inte något ljudkort. Så jag börjar misstänka att ljudkortet inte är korrekt installerat. Så var hittar man ljudkortsdrivrutiner till iMac G3? De flesta jag har läst om fungerar ljudet för direkt efter installation.

Hur gör man snabel-a i linux förresten?

Permalänk
Medlem

alt gr + 2 men du kanske har fel tangentbords inställningar ..

installera alsa så borde det fungera om inte så får du ladda modulen (drivrutinen) manuellt sök på google för att se vad den heter.

Permalänk
Medlem

Testa apt-get install alsa-utils i terminalen. Kör sedan alsaconf.

Permalänk
Medlem

Alt gr fungerar inte för jag har ju Mac-tangentbord, dvs ingen Alt gr. Normalt sett på Macar räcker det ju med vanliga ALT. Kan man inte ställa in det? Jag vill också ha CTRL där Command är nu om det inte är för mycket begärt. Är ju inte van vid CTRL-C och sånt :P.

Ska testa Alsa när jag kommer hem, är på skolan nu. Återkommer med resultat.

*edit
Nu har jag fått det att fungera! Tackar som attan! Dock fungerar inte den lilla panel-mojängen för att ställa volymen men det är inte hela världen. Men tack hur som helst.

Men har en liten fråga till när vi ändå är igång. Kör med Thunderbird, hur får man den att fungera med den lilla panel-mojängen som ska visa antalet olästa mail?

Permalänk
Medlem

Du kan använda dig av xmodmap för att mappa om dina tangeter i X.