Intel Robson med 1 gigabyte flashminne

Permalänk
Melding Plague

Intel Robson med 1 gigabyte flashminne

Intel har enligt en rapport sagt att de kommer skeppa 1 gigabyte nand-flashminne i sin kommande Crestline-styrkrets. Den ingår i Centrino-plattformen som går under arbetsnamnet Santa Rosa och förväntas lanseras i andra kvartalet nästa år.

Läs nyheten: Intel Robson med 1 gigabyte flashminne

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Jaja då har jag ju inte så stor nytta för det i min stationära:P

Visa signatur

HD5770 1GB| Phenom 2 x2 555 3.2ghz BE@ x3 3.6Ghz| 2x2048ddr3 corsair xms3 1600mhz | Corsair HX520w | HP w2207| Antec 180b

Permalänk
Medlem

.. och dessutom har bärbara slöa hårddiskar! jag skullev ilja se flashminne vs raptor

Visa signatur

Nätverksnörd

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonazz
Jaja då har jag ju inte så stor nytta för det i min stationära:P

Visst har man det. Men Centrinoplattformen är inte direkt anpassad för stationära.

Men kommer garanterat motsvarande produkter för stationära (kanske inte i form utav en centrino-liknande standard (även om Live! och Viiv säkert hoppar på tåget) utan som lösa produkter - eller inbyggda i hårddiskarna).

Permalänk

vill dom avskaffa ram minnet eller har dom komit på nån sors mellan minne som varken är hårdisk eller ram?

Visa signatur

"Ta det lungt jag är dyslektiker"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av funky_monkey
vill dom avskaffa ram minnet eller har dom komit på nån sors mellan minne som varken är hårdisk eller ram?

Det är som ett mellanminne mellan hårddisk och ram. Dessa flashdiskar har ju extremt bra accesstid (jämfört med hårddiskar) och drar lite ström.

Permalänk
Medlem

Jag ser inte helt poängen med detta. Ni som kan lite minneshantering vet att det redan cachas öppna filer för att minska diskaccess, är detta till för användare som köper för lite ramminne?

Hur vettigt är det att ha flashminne som cache? Låter som att man ber om snabb minnesdöd.

Är det meningen att ha detta till högpresterande spel med använder som utnyttjar ramminnet fullt ut och behöver diskcache, eller är budgetanvändaren som inte vill investera i ramminne?

Om det här minnet inte lagrar samma information som diskcachen kan det ju vara vettigt, men o andra sidan förlorar det sin funktion om något åker ur diskcachen och behöver accessas.

Finns det något utförligt dokument på hur det här fungerar och vilken effekt det faktiskt ger?

Låter som dedikerad filcache som är redundant med den vanliga filcachen, fast långsammare.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Nu spekulerar jag bara vidare men har väl inget egentlig fakta bakom det jag säger.

Men skulle gissa att detta är något som man använder ex. prefetch till. Kanske delar av det virtuella minnet lönar sig att lägga på flashminne.

Tror inte spel tar nytta av det alls. Kanske liten boost när man startar spelet (och när man stänger av det för övriga applikationer att vakna till liv igen).
Fasst vore kanske inte helt fel att göra lite specialfunktioner jusst för spel.

Funktionen heter ReadyBoost och hittade lite när jag sökte.

Informationen verkar både komprimeras och krypteras så det bör inte innebära några säkerhetsrisker.
Flashdisken fungerar som extra cache för sådant som den är snabbare än en hårddisk på. Om man sliter ur flashdisken (det är väl kanske inte så aktuellt i en bärbar när det är inbyggt men man kan även använda vanliga (tillräckligt snabba) flash-minnen) så kommer man inte förlora något utan hårddisken tar över.

http://blogs.msdn.com/tomarcher/archive/2006/06/02/615199.asp...
Valda frågor från sidan (svaren kommer från MS):

Citat:

Q: Won't this wear out the drive?
A: Nope. We're aware of the lifecycle issues with flash drives and are smart about how and when we do our writes to the device. Our research shows that we will get at least 10+ years out of flash devices that we support.

Citat:

Q: How much of a speed increase are we talking about?
A: Well, that depends. On average, a RANDOM 4K read from flash is about 10x faster than from HDD. Now, how does that translate to end-user perf? Under memory pressure and heavy disk activity, the system is much more responsive; on a 4GB machine with few applications running, the ReadyBoost effect is much less noticable.

Störst nytta har man alltså när ram-minnet börjar tar slut. Om det sen beror på att man har lite minne eller om man helt enkelt utnyttjar mycket minne spelar nog ingen roll.

Lite orolig för att det kommer dra onödigt med ström. Däremot så känns det som en gjuten (bortsett från det då) feature för bärbara.

Permalänk
Medlem

Om priset på den här funktionen är billig kan det vara intressant, men frågan är om vanliga flashminnen inte oftare är långsammare än hårddisken på läsning.

Men du har rätt när du frågar om strömförbrukningen, för det kommer dra mer ström så länge du har ramminne över till diskcache och realtidskomprimering+kryptering är knappast en gratisfunktion i chipset heller.

Om det inte visar sig att 1gb av sådant här minne kommer vara väldigt billigt till slutkunden hade det kanske varit mer intressant att få fler minnessocklar i våra laptops.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB