Permalänk
Medlem

Opteron?

Priset på Opteron 146 verkar ligga inom köpgräns men jag vet inte mycket om den processor familjen?

Har försökt hitta några tester om den men den finns inte med att jämföra på t ex Tomshardware.

Är den bättre än t ex Athlon 3200+ ?

Mina funderingar är:
* Finns om i en eller två kärnor?
* Hur stor dom sig i jämförelse med Athlon64, X2, FX ?
* Är det värt att byta sig till en Opteron 146 från Athlon64 3200+ (dator2 i sign)
* Är dom clockvänliga?

Vore trevligt om nån kunde upplysa om detta.

Permalänk

är inte helt säker ang dual men jag tror dom finns med fler kärnor men dom ska klocka bra och vara stabila. sen vet jag inte om det är ett steg uppåt i prestanda.

Visa signatur

"Ta det lungt jag är dyslektiker"

Permalänk
Medlem

ända som skillger din 3200+ från en opteron 146 är 1024Kb cache VS ditt 512Kb cache.
Så 146 är single core. 165,170,175,180 osv osv är dual core versionerna.
Största skillnaden på en 939 Opteron VS en Athlon64 är cachet som alltid är 1024Kb. I övrigt inte mycket skillnad. Är i princip samma kärna. Samma kärna som används till FX processorerna.

Jag vill inte kalla en 939 Opteron för en Ricktig Opteron.

krävs i min mening minst två facktorer för att det ska var en ricktig Opteron. 1024kb cache, det har vissa athlon64 processorer med så iget unikt. Dock är opteron på 940 och socket F något anorlunda då dom använder REG minnen och kan hantera fler moduler.
opteron 2XX och 8XX serien har också fler HT bussar villket gör som SMP komptabila vilket opteron 1XX serien inte är varken socket 940/socket F eller på socket 939.

men en Opteron 940 eller socket F är dom ricktiga opteron processorerna då dom har en annan minneskontroller och 2XX serien och 8XX serien är SMP versionerna och är dom enda som kan köras i hop på samma moderkort.
2XX serien kan köras upp till två stycken och 8XX serien upp till 8st på samma moderkort. Fins igen 4XX serie så ska man ha 4st tex få man gott å väl pröjsa fetta pengar för 8XX serien.

Så prestanda mässigt är en opteron på 939 likvärdig en AMD på samma frekvens och med samma mägd cache (1024Kb).

Så i ditt fal så gör det marginel skillnad då båda är klocakde till 2Ghz, dock är Opteron för 939 kända för å klocka upp mot 3Ghz då dom ofta är samma processorer som FX modelen fast underklockade och omärkta.

Opteron vissar sin starka sida i SMP. 2, 4 eller 8st processorer single eller dual core med NUMA stöd villket också är unikt för opteron 2XX och 8XX på Socket 940 och Socket F. Det gör att banbreden ökar konstant med annatlet processorer som används i systemet.
Så för ett 940 system med dualchanel PC3200 och säg 4st 8XX processorer så ger det 6.4Gb/sek pär CPU och toalt 25.4Gb/sek i minnesbanbred som processorerna kan fördela mellan varan med NUMA över HT bussarna om det är acktiverat villket gör att om en minnesintensiv applikation går på endast en kärna på dom 4 processorerna så kan den i princip nytja alla 25.4Gb/sek villket gör att opteron system skalar och blir sanbbare ju fler processorer man lägger till inte lågsammare pär CPU villket är fallet med vanliga system med en front side bus processorerna delar på och en minneskontroller.
Typ gammla Xeon system så har du samma minnesbanbred oavset om du har 1, 2 eller 4 processorer i systemet så där kan du ju göra matten själv. Prestanda vinsten pär CPU blir mindre å minder ju fler dom är i minneskrävande applikationer.

intels kontring på Hype Transport och intergrerad minneskontroller är tills vidare dubbla front side busses alltså en pär CPU och sedan quad channel minneskontroller. Deta fungerar bra med 2 processorer men sedan upsptår samma problem igen om man ska ha 4 eller 8st eller fler på samma moderkot.

Själv kör jag bara opteron för socket 940 och Athlon 64 för 754, 939.

Permalänk
Avstängd

Opteron är egentligen en server processor men funkar bra till spel och annat och är väldigt svala jag har haft min 146:a i 2,9 men tyckte att det inte gav nån ting så kör 2,5 nu me idle på 27 grader o full load på 38 grader.

Visa signatur

Riggen: Gigabyte DQ6, E66 ES @ 3,8 , 2x1gb Ballistix pc8000 ,2900XT/8800gts?, Hiper Type-R 580w, 0,84TB.
Kylning: L30, BIX 3:a, Swiftech Apogee GT
Ljud: Pioneer A221, hemmabygda lådor med 2x10", diskanthorn och dubbla mellanregister i var låda

Permalänk
Hedersmedlem

Bra skrivet pa1983
Lite tillägg jag vill göra. Socket F är bara till för "riktiga" opertons då opteron 1000-serien körs på AM2
Och Socket F processorerna är ju 2000-serien och 8000-serien (du skrev flera gånger 2xx och 8xx och hade socket f med på något hörn).

Jag vill fördjupa lite om minnet här.
Alla dual core opterons (och förutom de första single core) har en HT-buss på 1000 MHz DDR = 2000 MTransfer/s
Som jag förståt det så är Opteron hypertransportlänkar dubbla 16 bitars så det kan bli 32-bitars totalt.
Det ger att varje HT-länk maximalt kan leverera 8000 MB/s. 8-way processorerna har 3st koherenta HT-länk (de kan alltså användas till att koppla ihop till andra processorer), 8000*3=24 000.

Med 6,4 GB/s*4=25,6GB/s.
Tänk också på att nya opteron 2000 och 8000 är specade för DDR2-5300 (5333 MB/s teoretiskt)
2*5,333+8000*3=34,666 GB/s

Hittar just nu inget diagram på en 4P eller 8P HT-inhopkopplingsschema (för socket f) men det bör väl vara samma som tidigare opertons, att vissa av processorerna bara har kontakt med andra processor, men någon/några kommunicerar med I/O-enheter och behöver använda en HT-länk för det

Så det är dessa "inre" processorer som skulle ha denna teoretiska kapacitet.

Men process som använder allt detta är nog inte så vanligt. Och problemet för processorn är ju väntetiden på interminnet. Så fördelen att ha allt utspritt är nog inte så jättebra.

Med dual core-processorer som delar minneskontroller blir det lite problem eftersom det är två processorer som ska tjivas om samma minnebandbredd och HT-länkar. Blir lite av intels problem internt där. Men i 2P system går det rätt bra med delad buss så det är inget jag oroar mig för

Jag håller givetvis med dig om att detta är överlägset intels i 4P och 8P system.

Har man ett system ett NUMA-system så bör man köra ett operativsystem som nyttja detta ("NUMA aware") så det placerar minnet till varje process (tråd) på den processorns minneskontroller så det får lägst väntetid (tar ju mer tid att gå ut över HT:n till en annan processor och hämta data).

thema89:
Och Opteron är egentligen inte bara en "server"-processor utan de lägre (singlevarianterna) har alltid också varit "workstation"-processorer.

Alltid roligt att prata multi-core/processorsystem

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

Mja tänkte alldrig så långt som att nya socket F hadde en siffra te. Men menbörjar dom med 2 kan dom köras upp till två i hop och börjar dom på 8 så kan man ha upp till 8st processorer i hop (singel eller dual core och troligen uppkommande quade core med så räcker lågt )

Permalänk
Visa signatur

"Ta det lungt jag är dyslektiker"