Dell om deras linuxdatorer

Permalänk

Kanske inte var tillräckligt tydligt.

Vad jag syftar på är alla tröttsamma OS krig a'la "Mitt OS har fler nollor och ettor än ditt!"

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem

Domifuling och KimTjik, jag skulle vilja påstå att båda har rätt på ett sätt.

Det känns på något sätt som att det inte går att jämföra med en situation där det är produkten som är i fokus. Om Creative hade funderat på att släppa kortet i Afrika eller inte, beroende på om det är ekonomiskt försvarbart, hade det varit en helt annan situation, enligt mig. Då tillhandahåller man antingen en produkt, eller så gör man det inte.

Här handlar det om att man tillhandahåller en produkt, men som bara går att använda under vissa förutsättningar bestämda av företaget (i det här fallet att du måste använda Ms Windows).

Visst, det är upp till företaget att göra som de vill, och ordet ignorant kan man ju tolka på flera sätt. Enligt mig ignorerar dem behovet på ett sätt (eftersom dom inte gör något åt det), samtidigt som de inte gör det enligt så du tänkt (det är inte ekonomiskt försvarbart).

Frågan är väl, vad ska väga tyngst? Moral eller pengar?

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk

Fast då lägger du in värderingar igen. Även om företaget släpper en produkt som enbart fungerar för Amiga innebär inte det att dom ignorerar resten av alla plattformar. Tar ett företag ett aktivt beslut att inte producera något för en viss marknad så har dom inte ignorerat marknaden. Att ignorera en marknad vore att inte änns överväga att producera något för den. Tex en tillverkare av graffikkort ignorerar marknaden för fyrhjulsdrivna fordon medans dom ganska säkert kommer överväga hurvida dom tjänar på att tillverkar stöd för Amiga eller inte. Det är lätt som konsument att säga "vi är ju 2 miljoner, varför ignorerar ni oss" men sanningen är nog som sådan att dom inte alls ignorerat den marknaden. Iaf när det gäller företag som är mer eller mindre världsledande på vad dom gör.

Men du har helt rätt om du säger att företaget ignorerar ditt behov. Mer rätt skulle nog vara att säga att dom inte vill bidra i vissa fall. Hur pissed vi som konsumenter blir har nog med vår förmåga att sätta oss in i företagens verklighet att göra.

Jag är dock övertygad över att Dells framsteg får andra företag att omvärdera sina tidigare beslut. Nu kan det, lite beroende på hur väl Dell säljer, bli helintressant för gött många. Dock tvivlar jag på att medel till stora företag som redan befinner sig på MS plattformar byter pga kostnadsbesparingar. Själv har jag en licenskostnad på ca 2500:- / klient på burkens livslängd. Det är småpengar att spara in.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av murak
Toppen!

Har nog inte sagt ett gott ord om Dell innan, men jag tycker dom skall ha en eloge för att dom jobbat så pass snabbt med detta som dom gjort!

Att dom pushar på hårdvarutillverkare att göra linux drivers är ju greate! Och om tillräckligt många köper burkarna kommer säkerligen spelfrågan upp, dell kanske portar ett spel, det säljer och sen är vi igång! Ojoj, där sprang det iväg..

Skall bli mycket roligt att se vad som händer härnäst!

Kan bara citera för sanning, tycker precis likadant själv.

Visa signatur

[Asus P8H67] - [Intel i2500k] - [Corsair 4gb pc10600] - [Asus 560ti 1gb]

Permalänk
Avstängd

Super bra Dell! Heja heja!

Väldigt bra att de jobbar med tillverkare, hoppas de resulterar i drivrutiner med öppen källkod. Detta kommer att gynna alla distributioner, och alla Linux användare!

Hoppas att HP och andra företag, följer i Dell's fotspår.

Visa signatur

Världsmästare i elakhet!

Permalänk

Superb nyhet. Början på slutet för MS kanske? Jag tror att när iallafall 1/5 av alla sitter på linux i sina datorer kommer nog dom flesta speltillverkarna att ge vika. Först måste däremot företag som just Dell ta initiativet att erbjuda linux från början. Den dagen den triumfen.

Visa signatur

I've... seen things

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterthegreat
Superb nyhet. Början på slutet för MS kanske? Jag tror att när iallafall 1/5 av alla sitter på linux i sina datorer kommer nog dom flesta speltillverkarna att ge vika. Först måste däremot företag som just Dell ta initiativet att erbjuda linux från början. Den dagen den triumfen.

Tvivlar på att linux någonsin kommer vara slutet för MS. Men helt klart får linux mer power om Dell nu lyckas gå vinst på affärerna med linux os.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blomqvist
Windows är otroligt stabilt. Ni som säger motsatsen laddar väl hem sjuka drivrutiner och andra suspekta program.

---

Kombinationen Windows + Internet Explorer är snabbare än Windows + Firefox på skolor, där datorerna är rikligt utrustade med 256/512 MB Ram och en jävel till processor, oftast en P4 på > 2.66 GHz.

---

Windows startar snabbare. Kan vara smidigt om man måste kolla något lite snabbt innan man börjar lektionen på morgonen.

1. Nej, det skulle jag nog inte riktigt vilja säga. Visst, det är sällan windows hakar upp sig fullständigt, men det är verkligen segt på att agera i vissa sammanhang. När ett program låser sig (långtifrån alltid windows fel) exempelvis, tar det oftast ganska lång tid att stänga av programmet.

2. Nej, är datorerna hyffsat välskötta (Det är de inte i en skola, men ändå...) och hyffsat virus/spywarefria så är Firefox mycket snabbare än IE. Finns inte en enda seriös datoradmin som inte skulle installera Fx på en välskött skoldator på 2,66GHz och 512MB ram... Känns som att du aldrig kört Fx.

3. Eh? Trettio sekunder extra någon gång i månaden? Dessutom, vem stänger av sin dator precis innan man ska gå iväg till skolan då?
Det är inga atomreaktorer som överhettas. Det är datorer.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Värt att nämna också Random är att många skolor använder PCI baserad låsningskort för återställning av data (typ sentry), medans andra använder tex Novell för att låsa in användarna (eleverna i detta fallet) för att förhindra allt för stor skada på datorerna.

Btw: tror nog att han var lite ironiskt när han skrev "rikligt utrustade med ram" och "en jävel till processor".

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
Att just DELL och ingen annan tar sig an detta, oavsett eget vinstintresse eller ej (Jag vet mycket väl om att det finns både kalla profit-intressen och ett hjärta och själ bakom dessa beslut), är kanske det mest positiva.
Visst, HåPä och Fujitsu-Siames skulle kunna ta i lika mycket om de kände för det, och de kommer förhoppningsvis/troligtvis göra det också, tids nog.
Men DELL är ju som vi alla vet framförallt inriktade på b2b, kontorsdatorer och egna företagare, strax under storleksnivån av IBM.
Vi ser mest bara DELL-datorer i skolan? Ivf har jag nästan uteslutet sett DELL i alla skolor jag besökt och gått i, men så gick man ju i laglösa NE också..
Förstå vad för inpact detta kommer ha när de mindre ignoranta småföretagarna, skolorna, småkontoren och distributörerna upptäcker att Ubuntu är en behaglig men ändå fullständig övergång till Linux.
Jag ser framför mig hur gamla chefen med sitt helt fungerande Win 98, trots allt bestämmer sig för att slå till på en stabil DELL för 4 000 kr, med Ubuntu förinstallerat och fungerande, istället för att rota i soporna efter billigare alternativ. Jag ser framför mig hur de hundra och åter hundra Windowsloggorna på de ständigt susande och surrande datorerna i gamla skolans datorsalar byts ut mot en snygg, sympatisk, tredelad ring i orange toner. Jag riktigt hör, visionärt, på avstånd, hur tickern varvarn ner och skolan spara några hundringar om året genom strömsnålare OS. Hur datorerna i datorsalen går från att alstra ett konstant 50 dB till 45 dB, bara genom att hårddiskarna slipper swappa så förbenat mycket.
Jag ser två år in i framatiden, när lilla Johan säger argt till magistern att han minnsan inte lyckades göra färdigt arbetet för att OpenOffice krashade, och magistern ber att få se krashloggen, men inte får den och sätter IG på stackars Johan som inte har någon krashlogg att visa upp, för OpenOffice krashade aldrig på Ubuntu, på den stabila hårdvaran och de stabila drivisarna, allt från DELL som var kloka nog att se att det skulle komma en stark marknad för dem genom Linux, bara de hängde på vid rätt tidpunkt.

Dah.. jag snackar.. för lite sömn.. måste ha.. socker..

Jag ville bara säga att på våran skola kör vi gamla LIN, HP Vectra mm Pentium 133 Mhz och uppåt med ThinStation Linux som kopplar upp sig mot en server med Windows 2003. Man kommer inte åt varken HDD, Floppy eller CD på den lokala datorn. Datorn körs alltså bara som en "Tunn klient". Sen har vi datorer med Windows 98 som man kopplar upp mot servern med hjälp av "Anslutning till Terminal server (fjärrskrivbord). Sen finns det nyare datorer i datorsalen och lärarrummen som kör XP Pro som också körs mot servern. Dessa är bäst då man kommer åt allt på den lokala datorn (om man har tillräcklig behörighet, vilket inte eleverna har). Alla datorerna med XP är Fujitsu-Siemens (stationära) eller HP (bärbara).
Så ligger det till i våran skola. Vi kör alltså redan Linux fast inte "på riktigt".

Visa signatur

AMD Phenom II X4 955 3,2 GHz, Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P, Sapphire Radeon HD7750 Ultimate 1 GB, Corsair Vengeance/Kingston HyperX Blu 16 GB, Crucial MX250 250 GB, Crucial m4 128 GB, 2 x Seagate 7200.14 1 TB, Lian Li PC-8FIB, Be Quiet Pure Power 10 CM 600W, Windows 10 64-bit

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
1. Nej, det skulle jag nog inte riktigt vilja säga. Visst, det är sällan windows hakar upp sig fullständigt, men det är verkligen segt på att agera i vissa sammanhang. När ett program låser sig (långtifrån alltid windows fel) exempelvis, tar det oftast ganska lång tid att stänga av programmet.

2. Nej, är datorerna hyffsat välskötta (Det är de inte i en skola, men ändå...) och hyffsat virus/spywarefria så är Firefox mycket snabbare än IE. Finns inte en enda seriös datoradmin som inte skulle installera Fx på en välskött skoldator på 2,66GHz och 512MB ram... Känns som att du aldrig kört Fx.

3. Eh? Trettio sekunder extra någon gång i månaden? Dessutom, vem stänger av sin dator precis innan man ska gå iväg till skolan då?
Det är inga atomreaktorer som överhettas. Det är datorer.

Du verkar ha missförståt mig en smula.

Om du med Fx menar Firefox så kan jag säga att det är det ända jag använder i skolan och hemma.
Men till skillnad från här hemma, så tar det i skolan 30(!) sekunder att starta firefox, ibland måste jag klicka två-tre gånger extra på ikonen för att den huvud taget ska förstå vad jag vill. Det har säkert något med den äckliga servern som sköter allt att göra. Internet Explorer avskyr jag likt pesten.

Och datorerna stängs av varje skoldag, så på morgonen när man ska in så hjälper det ganska mycket om de startar snabbare. För du pratade ändå om att spara ström förut.

Visa signatur

Citera, tack!
Har du läst tråden om strandhögtalare och andra musiklådor?