Datorspelande försämrar inlärning och sömn?

Permalänk
Inaktiv

det finns ju olika spel också.

Testade de tex ungomar som spelade:

Pacman

CS

Frets on Fire

Myst

och kontrollerade skillnanden?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rankko
Var det inte en undersökning för ett tag sedan som sade att hjärnan var näst intill passiv vid datorspelande?

Det måste bero väldigt mycket på vad man spelar, och framför allt hur man spelar. Har inte svårt att föreställa mig hur hjärnan går på tomgång vid grindande i WoW, men i ett turbaserat strategispel eller valfritt puzzelspel måste man nog aktivera hjärnan för att lyckas. Man kan naturligvis också välja att inte göra det, är ju lite en fråga om inställning.

Visa signatur

Hör ropen skalla: Mer CO-OP åt oss alla!
Fanboys är kapitalismens svar på religiösa fundamentalister.
Upplysning für alle: www.thesciencenetwork.org www.transhumanism.org

Permalänk
Medlem

Om inte annat är den här tråden ett klart bevis på att datorspelande gravt försämrar läsförståelse.

Permalänk
Medlem

Sömn och inlärningsförmåga hänger ju ihop...

Jag har inga sömn problem men så spelar jag inte så mycket heller...

Minnet dock... Saker som händer i skolan på lektionerna kommer jag ihåg men allt utanför kopplas typ bort, minns nästan aldrig vad jag åt till lunch t.ex.

Men det dåliga minnet (som blivi sämre och sämre) kan ha något att göra med min alkohol konsuption... Minnesluckor innebär ju att man fått hjärnskador så där är nog min felande länk...

Visa signatur
Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blade80
Sätt frågetecken på frågeställningar och inget annat. Det börjar bli lite patetiskt nu. Jag vet inte vad andra tycker men för egen del ser det bara billigt ut.

Får nog hålla med dig, nu när du nämner det. Rubriksättaren kanske har spelat för mycket?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av rankko
Var det inte en undersökning för ett tag sedan som sade att hjärnan var näst intill passiv vid datorspelande?

Jo, jag tycks också erinra mig någonting liknande (SupCom till trotts).
Jag har dock en teori som säger, att om två identiska undersökningar kommer fram till två helt olika saker, så är det den undersökning som aftonbladet rapporterar om som har fel.

Visa signatur

/ SvSm
- Datorer ska synas men inte höras.
AMD Barton 2600+, 1024 DDRAM 400 @ 333, ASUS A7V880, Radeon 9800 Pro, Eizo FlexScan L557.

Permalänk
Avstängd

Stämmer inte på mig, jag är lika klok(eller dum) och sover som en stock om nätterna

Visa signatur

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Permalänk
Medlem

total_cu: Tja man skulle också kunna hävda att de måste ha mycket hög reliabilitet i sina mått, samt mycket starka effekter, för att kunna påvisa signifikanta resultat med ett så litet urva :). Med ett urval på 500 personer så kan man ju ganska lätt påvisa effekter som är så små att de knappast har någon praktisk relevans. Även om hela forskarvärlden inser detta, brukar sådan diskussioner försvinna i slutändan i media. Till exempel studier som visar att datorspel ökar våldsamhet - det blir fina rubriker. Även om effekterna var fånigt små.

Men jag håller med om att urvalet är i minsta laget även för en sådana här studie som dock oftast på grund av kostnadskäl ligger i den här storleksordningen. Och det du säger om generaliserbarheten är alldeles riktigt, även om det är rimligt att anta även yngre och äldre påverkas på likartade sätt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av wconstantine
Spel utvecklar din hjärna och får dig tänka "outside the box" vilket är jättebra för din innovativitet. Tänk er spelet Portal, nyligen släppt av Valve. Du kan ju verkligen spela det spelet, normala dimensioner existerar inte.

Älskade det spelet, synd att det var så kort bara

Drog nog igenom Portal på typ 3 timmar första gången så jag lär ju vara rätt bra på att ta till mig okonventionella idéer (som Portals portaler) och använda situationen till min fördel.

Hade jag inte spelat så mycket spel så tror jag inte att jag hade haft det "tänket" på samma sätt så spel kan ju inte *bara* vara dåligt.

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Medlem

När jag spelade WoW hade jag (extra) sömnproblem när jag lagt mig strax efter en raid. Det hände ganska ofta att jag bara hoppa i säng efter en raid. Den tiden drömde jag ganska ofta WoW-relaterade drömmar. En drömde jag en mardröm genom hela natten (som jag kommer ihåg då). Den handlade om en outdoorboss-kill och en annan alliance-spelare som gankade mig under hela bossfighten. Sen börja mina raidleaders skrika åt mig. Några dar efter det sluta jag med hardcore raiding.

Problem med minnet har jag aldrig haft. Fast jag är något vi här kallar för "slöuskglömsk". Jag glömmer alltså vissa saker jag inte vill minnas

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem

det ligger väl nån sanning i det om man tittar på extremgamers

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem

Ang. datorspel och svårighetsgrad etc etc. Jag tycker att ett snabbt RTS spel som Spellforce är ett mycket skarpt exempel på när man måste tänka väldigt fort! När jag var nybörjare på spelet så tänkte jag väldigt långsamt och jag förstod nästan ingenting i början. Allteftersom jag kom in i spelet så gick det fortare och fortare. En form av abstinens i positiv anda. POSITIV STRESS: att känna sig stressad över att man håller på och blir krossad av gigantiska trupper samtidigt som man vet att man ändå har en chans att besegra dom bara man anstränger sig! Det är en mycket intressant känsla, tycker jag själv.

Föredrar själv spel med hög svårighetsgrad och kör man Spellforce och man befinner sig på vissa uppdrag(alla är inte lika svåra) så har iallafall jag mycket svårt att se det som något passivt!

Handen upp för personlig utveckling och datorspelandet!

Visa signatur

/Bear Spirit

Permalänk
Avstängd

Sådant här är ju en aning töntigt. Vem som helst förstår väl att man inte ska lira Quake med 31 motspelare precis innan man ska gå och lägga sig.

Visa signatur

Space, the final frontier

It's not what you've got, it's how you use it, som gamle Ray Stevens sa.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thallid
Sådant här är ju en aning töntigt. Vem som helst förstår väl att man inte ska lira Quake med 31 motspelare precis innan man ska gå och lägga sig.

Men alla visste kanske inte att det påverkade sömnfaserna?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Finkelzvin
Men alla visste kanske inte att det påverkade sömnfaserna?

Sömnfasa mig hit och sömnfasa mig dit...

Näe, det klart, det är ju alltid trevligt att veta hur det påverkar och bara resultatet av påverkan.

Visa signatur

Space, the final frontier

It's not what you've got, it's how you use it, som gamle Ray Stevens sa.

Permalänk

Väldigt intressant tråd.

Jag har dåligt minne... Eller? Jag kommer ihåg saker som jag själv tycker är intressant, men ibland fastnar andra "meningslösa" saker i huvudet ändå.

Saker som jag måste komma ihåg när jag ska handla glömmer jag ganska lätt, trotts att det som ska med hem kan vara chips eller annat gott.

Precis som alla andra gamers så lär jag mig snabbt banor utantill, eller specs på gubbar och olika vapen.

Sömnbrist är ju självklart att man får om man går direkt i säng efter att man spelat något kul spel eftersom man måste varva ner fram till 3-4 tiden någon gång.

Permalänk
Medlem

Detta stämmer fan, testade att inte lira en hel dag, då fick jag 100%ig sömn, sen dagen efter lirade jag MMORPG hela dagen, gick å la mig och sov mycket sämre, pga att jag tänkte på spelet när jag skulle somna

så de kan ju stämma XD, men vet inte om mitt minne försämras lol

Permalänk
Medlem

Hej, jag orkade inte läsa alla 104 poster så sorry ifall det blir dubbelt.

Först vill jag tacka för en bra sida och ett välfyllt forum. Hittills har alla datorrelaterade frågeställningar jag haft blivit besvarade genom lite letande och läsande på swec.

Jag tror, som någon redan poänterat, att den här artikeln är helt korrekt i sitt antagande men att vi kanske som datorspelare inte riktigt vill erkänna att så är fallet. Vem vill acceptera att vi tappar fokus på skolan eller jobbet, glömmer bort fars dag, börjar få lite knackiga relationer med våra tidigare så goda IRL-vänner osv. Hur många positiva aspekter av datorspelande man än lyckas komma på så får vi ändå alla betala ett rätt så högt pris.

Poängen är, som jag ser det, att just det emotionella är starkare än det logiska och sociala. Visst berörs vi hellre känslomässigt än att kunna sitta och rabbla regeringsordningen hos våra svenska kungar. Troligtvis gör då en serie klockrena hs med puls och fart större intryck. Vi koncenterar oss hårdare och hela kroppen följer med. Självklart minns vi det bättre.

Frågan är då med vilket perspektiv man se på den här undersökningen. Minns vi sämre? Nej, förmodligen inte. Vi minns säkert strategierna, intrycken, wow-statsen på nya t8-setet mm. Problemet är att vi inte minns lektionen, vad vi läste i läroböckerna, vad chefen bad om i förbigående, kompisen som föreslog en fika och bad att du skulle höra av dig... Vilka minnen är egentligen viktigast? Allt handlar om var DU är på väg, vem vill DU bli och hur DU vill uppfattas. Tänker du fortsätta lira spel fram tills pension? Även efter? Visst, lira vidare, men förvänta dig inte framgång på andra fronter än på d2 och i Outlands. Den här undersökningen antyder betydligt mer än bara inlärning, vi pratar framgång i alla andra sammanhang än i spelens värld. Har man däremot perspektiv och förmåga att balansera spelandet med resten av livet så kanske det dock inte är ett så stort problem. Vem är DU?

GameoN!

/Icipher

Permalänk
Medlem

kunde ju en apa lista ut att det är så. Dock inte på alla tror jag.. Men är man en hyffsat seriös spelare så är det ganska självklart att han tänker på cs och alla tabbar tex när han går och lägger sig.

Fast att man lär sig sämre är nog också från person till person. Allt detta stämde in på mig för några år sen iaf

Visa signatur

Moderkort: MSI nForce4 Ultra || CPU:Opteron 146 @ 2600mhz orginalkylning || Minne: 2x1024mb @ 260mhz Kingston HyperX || Hårdisk:120+250+300+500gb || Gainward 7900GS 256mb || Antec P180 Black || Tagan 480w ||

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grimmy
total_cu: Tja man skulle också kunna hävda att de måste ha mycket hög reliabilitet i sina mått, samt mycket starka effekter, för att kunna påvisa signifikanta resultat med ett så litet urva :). Med ett urval på 500 personer så kan man ju ganska lätt påvisa effekter som är så små att de knappast har någon praktisk relevans. Även om hela forskarvärlden inser detta, brukar sådan diskussioner försvinna i slutändan i media. Till exempel studier som visar att datorspel ökar våldsamhet - det blir fina rubriker. Även om effekterna var fånigt små.

Men jag håller med om att urvalet är i minsta laget även för en sådana här studie som dock oftast på grund av kostnadskäl ligger i den här storleksordningen. Och det du säger om generaliserbarheten är alldeles riktigt, även om det är rimligt att anta även yngre och äldre påverkas på likartade sätt.

Jag köper det mesta du skriver, ser ut som vi lärt oss likadant. Visst behöver de hög reliabilitet och mycket starka effekter. Hade varit intressant att veta vad de använt för metoder. Kanske det var inomgruppsdesign där varje deltagare gör samtliga moment. De verkar i.a.f. fått signifikanta resultat som går att tolka att de här unga tonåringarna fått en sämre sömn av spelet Need For Speed. Utifrån det lilla urvalet går det inte dra för höga växlar, 30 personer hade varit bättre. Förstår inte hur en sådan här studie kunnat hamna på Reuters och Sweclockers. Men det finns ett visst intresse, det ger underlag till diskussioner men många kan tro att den här studien är en sanning, vilket i.o.f. aldrig är möjligt. Hade det funnits 5-10 andra studier med liknande resultat hade det dock kunnat vara ett faktum. Om man har 500 personer i en studie går det lätt att påvisa effekter. Men man måste fortsätta analysera data. Med olika kohorter (åldersgrupper) går det jämföra åldersgrupper. Det kan vara så att en eller flera åldersgrupper eller kön påverkar resultatet för hela urvalet. Det kan även vara väldigt intressant att se där samband och effekter saknas; det är ytterliggare en styrka med stora urval.

En annan sak som inte heller kommer fram i Reuters artikel är hur de hanterat bakgrundseffekter (confoundings), förutom val av film. Hade varit intressant att veta vad de ätit och druckit. Vad det gäller stress vet jag utifrån bl.a. egna studier att normal stress kan vara positivt för minnet. Men det beror troligtvis på att personerna är mer aktiva. Något som kanske kan ge underlag för den här studien med spelande är kunskapen om autonoma nervsystemet med sympatiska tillståndet (vaket, kämpa och slåss) och parasympatiska tillståndet med lugn och avslappning.

Finns en studie som visat på att man ser bättre av spelande, vilket verkar lite tokigt då det borde leda till närsynthet. Personligen är jag i en fas där jag inte spelar spel eftersom studier och familj gjort mig stressad. Önskade jag kunde göra det mer för det kan vara väldigt avslappnande från verkligheten. Beror säkert mycket på vad det är för spel man spelar. Har kurskamrater som spelar mycket spel och ingen av de verkar må dåligt eller prestera sämre p.g.a. det. Nu orkar jag inte skriva mer.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Icipher
Hej, jag orkade inte läsa alla 104 poster så sorry ifall det blir dubbelt.

Först vill jag tacka för en bra sida och ett välfyllt forum. Hittills har alla datorrelaterade frågeställningar jag haft blivit besvarade genom lite letande och läsande på swec.

Jag tror, som någon redan poänterat, att den här artikeln är helt korrekt i sitt antagande men att vi kanske som datorspelare inte riktigt vill erkänna att så är fallet. Vem vill acceptera att vi tappar fokus på skolan eller jobbet, glömmer bort fars dag, börjar få lite knackiga relationer med våra tidigare så goda IRL-vänner osv. Hur många positiva aspekter av datorspelande man än lyckas komma på så får vi ändå alla betala ett rätt så högt pris.

Poängen är, som jag ser det, att just det emotionella är starkare än det logiska och sociala. Visst berörs vi hellre känslomässigt än att kunna sitta och rabbla regeringsordningen hos våra svenska kungar. Troligtvis gör då en serie klockrena hs med puls och fart större intryck. Vi koncenterar oss hårdare och hela kroppen följer med. Självklart minns vi det bättre.

Frågan är då med vilket perspektiv man se på den här undersökningen. Minns vi sämre? Nej, förmodligen inte. Vi minns säkert strategierna, intrycken, wow-statsen på nya t8-setet mm. Problemet är att vi inte minns lektionen, vad vi läste i läroböckerna, vad chefen bad om i förbigående, kompisen som föreslog en fika och bad att du skulle höra av dig... Vilka minnen är egentligen viktigast? Allt handlar om var DU är på väg, vem vill DU bli och hur DU vill uppfattas. Tänker du fortsätta lira spel fram tills pension? Även efter? Visst, lira vidare, men förvänta dig inte framgång på andra fronter än på d2 och i Outlands. Den här undersökningen antyder betydligt mer än bara inlärning, vi pratar framgång i alla andra sammanhang än i spelens värld. Har man däremot perspektiv och förmåga att balansera spelandet med resten av livet så kanske det dock inte är ett så stort problem. Vem är DU?

GameoN!

/Icipher

Bra skrivet! Antagligen är det inget fel på artikeln från forskarna.
Däremot gör sweclockers rubrik och poll att man tror det handlar om att datorspelande generellt ger sämre minne, vilket inte är vad det handlar om igentligen. Dåligt av sweclockers att förvirra så.

Visa signatur

LG OLED65CX6LA | Samsung 840 EVO 1TB SSD | Samsung 840 Pro 256GB SSD | Eizo Foris FS2333 | Cougar 200K DE