Orsakerna bakom Windows popularitet?!?

Permalänk
Medlem

Orsakerna bakom Windows popularitet?!?

Har använt GNU/Linux i snart 10 år och förundras över ett par saker.
För två veckor sedan hjälpte jag en kompis att beställa datordelar. Han kan absolut Inget om datorer och kom en dag på jobbet och visade en annons om en dator för 8995:- på Elgiganten. Han frågade om den var bra och om han skulle slå till. Han prata massa om processorn och att det var viktigt så att torrent gick fort.
Jag sa som det var att jag skulle kunna bygga ihop en likvärdig dator för ca 2000:- mindre och sen montera ihop den åt honom. Han blev en aningen chockad men efter lite förklaringar så gick han med på att jag byggde datorn åt honom. Vi beställde delarna och dagarna gick. Han hade berättat att han ville använda datorn till att surfa, lyssna på musik och ladda ner torrents, han berätta att det fanns ett program som hette torrent och med det programmet kunde man ladda ner filmer och musik.

Jag sa att det ordnar sig, jag fixar det där med torrents åt dig. Han nämde även att han behövde ett bra anti-virus program och att det fanns ett program som hette Norton som han ville ha. Han sa även att en annan jobbarkompis (som jag jobbar på att testa GNU/Linux) sa att han skulle ha Windows XP Home edition och inte det nya Vista.

Efter att jag fått bekräftat av honom att han bara skulle använda datorn till att surfa, lyssna på musik (+ skriva musik till cd) och ladda torrents så förklarade jag för honom att han förmodligen skulle ha bättre nytta av ubuntu än XP home.

Jag sa att det är helt upp till honom själv att välja operativsystem (jag förklarade var ett OS var för honom) och föreslog en dualboot för honom.
Jag sa att det var förmodligen bättre att satsa på VISTA än XP, då XP utvecklades i slutet av förra milleniet och en stor majoritet av alla virus är utvecklat för XP.

Jag installerade VISTA och Ubuntu 7.10 åt honom och lät han själv prova på och testa dem så att han själv kunde välja.
Efter helgen när vi pratade på jobbet så sa han att han inte kört VISTA något då VISTA hela tiden sa att han skulle stoppa in nån skiva med drivers som han inte fatta nåt över varje gång det bootade. Han hade inget ljud heller och VISTA sa inte vilken skiva som skulle stoppas in (han hade en hel del skivor, moderkort, grafikkort, och en för hans monitor..

Nu till mina frågor. För en person som jag beskrivit ovan, varför använder 99.9 % av dessa användare Windows?

Tänk scenariot att jag lämnat honom med en XP installation och sedan tackat för mig. Han hade förmodligen (tror jag) efter någon dag drabbats av virus. Hur skyddar sig användare som inte kan något om datorer mot virus?
Jag vet att jag är färgad av min bakgrund av GNU/Linux men vilka fördelar skulle det vara för denne användare att använda t.ex. VISTA framför Ubuntu?
Det är ett mysterium för mig varför alla dessa användare sitter på Windows. Fattar inget av detta.
På jobbet så har många XP, nån har VISTA och ingen OSX. Alla verkar nöjda och ser mer Virus/trojaner och annat som en del av vardagen, sånt man får räkna med enligt dem. Inga hardcore gamers utan folk som i stort sett bara använder datorn till att surfa med.
Vad har jag missat? Vad är det som får Windows så otroligt populärt?

Permalänk
Inaktiv

Det blev störst först, sen rullar det på av gammal vana tror jag

Men ubuntu funkade med allt från början, o vista kräver drivrutiner eller konfigurerade du endast ubuntu?

Jag kör med windows, numera Vista av lättja helt enkelt, har kört något linux virtuellt men så fort det minsta strular stänger jag av eländet och forstätter i windows för det kan jag

vi gamla användare byter nog inte gärna pga att om det blir problem i windows så vet vi hur vi fixar det, eller iaf var vi kan få hjälp, i linux är man helt körd

för egen del kan jag ta detta som exempel:
http://ubuntu-bossieman.blogspot.com/2007/12/ljudeffekt-nr-du...

"Vi flyttar nu filerna till rätt ställe med hjälp av följande kommandon

sudo mv closing.wav /etc/acpi/ följt av sudo mv opening.wav /etc/acpi/.

När detta är klart så skriver du in följande i terminalen

sudo gedit /etc/acpi/lid.sh

Ett textdokument öppnas nu upp och du lägger ni in följande text i filen direkt efter första radens #!/bin/bash

grep -q closed /proc/acpi/button/lid/LID/state
if [ $? = 0 ]
then
mplayer /etc/acpi/closing.wav;
else
mplayer /etc/acpi/opening.wav;
fi
"

shiiit jag vill bara högerklicka, välj ljud, klart! nu är det kanske ett extremt exempel men skulle jag vilja skriva kommandon så skulle jag haft kvar mina ms dos 6.22 disketter
TA INTE ILLA UPP nu ubuntu funkar säkert helt underbart och det går säkerligen att klicka sig fram till allt möjligt, bara ett exempel på vad som är linux för mig som ovetande, tillsammans med säkerligen dessa 99.9% som kör windows

min förklaring, okunskap o rädsla för att testa något nytt, som 99% av jordens befolkning

edit: obs jag hatar inte linux, inget flame tack jag har troligen fel i allt..

Permalänk
Medlem

Om jag vore en normal användare skulle jag se det så här:

Om jag någonsin behöver använda ett terminalfönster för att göra något jag kunde göra utan ett terminalfönster klarar jag mig utan det systemet. Sen må det vara "trångsynt etc. bla bla bla min pappa älskade mig aldrig 111!ONE!", men så är det.

Terminalen måste inte dö, men den måste sluta vara första alternativet i alla situationer. Svensson vill inte lösa sina problem genom att knappa kryptiska koder. Säg att du köper en ny trådlös USB-adapter som inte fungerar med en gång i vare sig Windows eller Linux. Då ska inte den normale användaren ens behöva se ett terminalfönster, det ska gå att lösa grafiskt. Men det är det som de flesta rekommenderar, för det är så mycket smiiiidigare.

Det är inte det för normalanvändaren. Linux är redo när hela dess användarbas kan inse att de måste släppa på sin teknologiska överlägsenhet och släppa in normalanvändarna.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Sverker Olofsson borde bannlysas, som Cato den Äldre sade.

Permalänk

Problemet är troligen att Windows är störst och det mesta bruka fungera till det, om det inte gör det så kan man oftast ladda hem en drivrutin och klicka på en exe fil sen så är det klart.

I ubuntu så är det lite annorlunda antingen fungera det eller så behöver man installera något från restricted drivers, men när detta fungera så blir det oftast problem. De flesta företag gör inga snälla .deb filer som man enkelt laddar hem och installera. Vilket gör att allt helt plötsligt bli så mycket svårare.

Tror att lösningen är att företag gör fler installations paket till ubuntu eller att t.ex. getdeb.net gör om tar.gz till deb filer.

Att ubuntu är krångligt har jag märkt med min bärbara dator där jag tror jag inom några timmar skulle få det mesta att fungera mha installations filer. Från början så fungerade inte grafikkortet korrekt inte heller med restricted drivers, när jag fick igång det med ati's drivrutiner slutare viloläge och vänteläge att fungera.

Nyligen lyckades jag få wlan att fungera med ndiswrapper, men jag tror att inget av detta skulle vara speciellt lockande för ett icke erfaren dator användare, det är helt enkelt för mycket arbete. De väljer nog hellre ett Windows där allt fungera men inte bra än ett linux där det fungera bra när det väll fungera.

Sen att alla andra har Windows underlättar och att alla spel släpps till Windows och att de flesta välkända program finns där. Att få ett nätverk att fungera i Windows känns mycket lättare än att få nätverk att fungera mellan två ubuntu dist.

Men så fort det blir enkelt att få¨nätverk att fungera i ubuntu som har en GUI så tror jag att det kanske blir några fler som kan börja använda ubuntu.

Slutligen att de flesta datorer som köps kommer med Windows gör det svårare för linux, de flesta försöker nog undvika att installera ett nytt OS då de inte vet hur det är. Installationen i Ubuntu är löjligt enkelt men det är fortfarande det där steget att ta.

Permalänk
Medlem

Snart ringer din polare och berättar att han fått en webkamera i julklapp och vill använda den i MSN.
Även hans nya skrivare funkar inte, han dubbelklickar på exe-filen men installationsprogrammet från cd-skivan går inte igång.
När han ska kolla på videosnuttar på aftonbladet.se står det att han inte har Windows media spelare, han vill ju så gärna se Zlatan-intervjun...
Han vill installera videocodecs men fattar inte vad du menar med att editera sources.list.
Listan kan göras lång, ett jäkla krångel för Herr och Fru Svensson med barn tyvärr.

Permalänk
Avstängd

Jo du Bossieman....

- "Min dist är bättre än din"...........

- Nybörjare som blir lurade till fel dist... egentligen finns det bara 2 nybörjardistar
OpenSuse eller Ubuntu.

- Fluxbox marodörerna, KDE/Gnome tjafset, Compiz 3D tjafset om nVidias drivare.

- Linux fundamentalisterna

- FSF fundamentalisterna

- LinuxBBS gardet som finns lite överallt... så här ska man köra Linux...

- Tyvärr vet MS också om ovanstående och kan enkelt blåsa på att det blir
ännu mer oordning.

- Förhoppningsvist så rensar OpenSuse samt Ubuntu bland distarna, "upstream" samt hos Linux Foundation finns det en stor vilja att få ordning på det här.

Men den här fundamentalismen är Linux största fiende....

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av plunn
Jo du Bossieman....

- "Min dist är bättre än din"...........

- Nybörjare som blir lurade till fel dist... egentligen finns det bara 2 nybörjardistar
OpenSuse eller Ubuntu.

- Fluxbox marodörerna, KDE/Gnome tjafset, Compiz 3D tjafset om nVidias drivare.

- Linux fundamentalisterna

- FSF fundamentalisterna

- LinuxBBS gardet som finns lite överallt... så här ska man köra Linux...

- Tyvärr vet MS också om ovanstående och kan enkelt blåsa på att det blir
ännu mer oordning.

- Förhoppningsvist så rensar OpenSuse samt Ubuntu bland distarna, "upstream" samt hos Linux Foundation finns det en stor vilja att få ordning på det här.

Men den här fundamentalismen är Linux största fiende....

Saknar din support på .se forumet plun! Kul att se dig här iaf.
Jag hoppas du inte räknar mig till fundamentalisterna, jag försöker vara så öppen som möjligt angående MS vs GNU/Linux vilket inte är helt lätt då jag kan väldigt lite om Windows.
Men jag tror inte du menar att jag lurade honom att använda ubuntu isf Windows. För mig känns det inte så bra att be honom installera XP på burken, det känns väldigt off imo.

BTW: Har du koll på vad som händer inom Compiz, Screenlets och AWN? Varit tyst sen du stack.

Permalänk
Medlem

nu tycker jag iof att du gav Vista lite oskäliga nackdelar, att inte alla saker hade installerats är ju i grunden ditt göra.

men jag har iaf slutat assisterar folk som har Windowsproblem, det löser problemen på sikt.

symptom (för ägaren har praktiskt nog nämligen redan diagnosen klar när de frågar mig om hjälp oftast) : "datorn är sönder!!! <--(valfri mängd utropstecken) kan du laga den??? <--(valfri mängd frågetecken)"

lösning: "nej, jag orkar inte det upprepade gånger bara för att du inte följer instruktionerna för att den inte ska "haverera" varje år."

sen får de Linux vare sig de vill eller aj efter lite protester. (alternativet att betala för service är nämligen nästan aldrig aktuellt)

och sen har varken de eller jag fler problem annat än saker som löses mycket snabbt och enkelt.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LeifSandvik

Men jag tror inte du menar att jag lurade honom att använda ubuntu isf Windows. För mig känns det inte så bra att be honom installera XP på burken, det känns väldigt off imo.

BTW: Har du koll på vad som händer inom Compiz, Screenlets och AWN? Varit tyst sen du stack. [/B]

Jo nu vände jag på steken agående varför inte Linux slår....

De flesta projekt inom Linux hamnar i någon form av "anarki" efter ett tag.

Compiz...... står still eftersom alla nu "bockar o bugar" för David Reveman, Novell som kanske kommer med ver 0.70 när han ev har tid.

Screenlets... RYX fick nog när han sparkades ur Compiz Fusion projektet och
han härjade runt i mailinglistorna och försvann sedan, återkom och meddelade
att han höll på med annat.

Nu produceras det iaf Screenlets på löpande band... se Gnome-Look > Desklets

AWN.. Mycket roligt projekt som också stannat en del, varenda utvecklare verkar på något sätt att bli hotade av FSF fundamentalisterna angående nVidia beroenden.
Huvudutvecklaren blev sjuk och flera andra hade inte tid.

Hursomhelst... Linux självt är det största hotet mot en framgång...

Hade man skippat all fundamentalism så hade man för längesedan mosat Vista.

Men nu ska det tjafsas om precis allting i sann Stallman anda... tråkigt..
(precis som i svenska forum )

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Medlem

Är Windows verkligen populärt?
Trodde det mest var något man körde för att man inte hade råd med en riktig spelkonsol…

Visa signatur

Me fail english, thats unpossible!

Permalänk
Medlem

Håller med dig om att just för den typen av människor passar ubuntu perfekt. Problemet är att de flesta av dessa personer är beroende av hjälp. Nu hade han tur med att få hjälp av dig men oftast är det betydligt enklare att hitta hjälp för windows.
Själv har jag installerat ubuntu hos två personer som bara skrver och mejlar och det fungerar bra. Är det något vi bör rekommendera flera så är det att det kan vara ett bra val att installera ubuntu åt exempelvis flickvännen,mamma eller farfar även om man själv testat ubuntu och upptäckt att det inte riktigt hållet måttet för ens egna behov.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Är det något vi bör rekommendera flera så är det att det kan vara ett bra val att installera ubuntu åt exempelvis flickvännen,mamma eller farfar även om man själv testat ubuntu och upptäckt att det inte riktigt hållet måttet för ens egna behov. [/B]

Jo och utmaningen sedan är ju att om det "haglar" Slackware, Gentoo, Fluxbox, Debian osv i en forumfråga så blir det oftast aldrig bra för en nybörjare.

Vissa finner det tex pinsamt att använda/rekommendera "Lägg till/Ta bort" program i Ubuntu....en nybörjare fattar direkt och kan gå vidare med Synaptic, terminalen om man vill det.

Sedan blir vi fler användare så givetvist så hoppar ett antal över till mer "avancerade" distar. Växlar själv mellan Ubuntu o Debian.

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Sötast

Orsaken var väl från början att det var det "naturliga" valet.

Hade man dos så skaffade man 3.1(1), hade man det skaffade man 95... sen 98.................

tror inte jag hörde talas om (som jag kan minnas iaf) om något annat operativ förräns kanske 2000... eller så.

Provat lite olika distar inget helseriöst direkt, men skillnad jag märker är:

Har man en stabil dator så funkar XP/Vista whatever klockrent. Man installerar genom att sätta i en CD/DVD, man väljer namn å språk sen funkar allt right out of the box.

1 av distarna jag skulle installera ( en av mina första) så hamnade jag i en terminal, kunde inte ett enda kommando och hade ingen extra dator.

Sen min dostid lyckades jag leta mig fram till installeringen vilket tog mig till c:a 70% och sen blev det fel efter fel efter fel. Hjälplös.

Tillbaka till windows och några år senare ubuntu, var enkelt att installera, grejer funkade hyffsat, då var det bara dags att installera drivers osv men då slog tanken mig... varför?

Det ser ut som windows, det känns som windows, men får man problem så helvete och sen funkar inte spel (lika bra iaf) om man nu vill spela.

Så det var bara partionera om igen, lägga in windows och då funkade allt som man ville direkt, och man visste vad man skulle göra härnäst

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Genome
Om jag vore en normal användare skulle jag se det så här:

Om jag någonsin behöver använda ett terminalfönster för att göra något jag kunde göra utan ett terminalfönster klarar jag mig utan det systemet. Sen må det vara "trångsynt etc. bla bla bla min pappa älskade mig aldrig 111!ONE!", men så är det.

Terminalen måste inte dö, men den måste sluta vara första alternativet i alla situationer. Svensson vill inte lösa sina problem genom att knappa kryptiska koder. Säg att du köper en ny trådlös USB-adapter som inte fungerar med en gång i vare sig Windows eller Linux. Då ska inte den normale användaren ens behöva se ett terminalfönster, det ska gå att lösa grafiskt. Men det är det som de flesta rekommenderar, för det är så mycket smiiiidigare.

Det är inte det för normalanvändaren. Linux är redo när hela dess användarbas kan inse att de måste släppa på sin teknologiska överlägsenhet och släppa in normalanvändarna.

... Vilket osökt gör att vi kommer in på frågan varför inte ALLA har Mac och alla dissar jävla directX 10 och gör spel i OpenGL istället.

Visa signatur

Landslide.nu - För er som vill diskutera allt mellan himmel och jord i där demokrati och yttrandefrihet ligger som högsta prio

Permalänk

Nyckeln till varför pyttemjuks grejer blivit så "populära" kan stavas med 3 bokstäver, IBM.

De har tack vare en deal med IBM under det tidiga 80-talet dominerat PC-marknaden totalt, egentligen var ju inte ens MS-DOS deras eget utan de köpte det av ett annat företag, rebrandade det och sålde vidare licenser till IBM som var en av dåtidens jättar.

Under 80-talet fanns det dock en uppsjö med olika datortyper (Atari, Commodore, Apple osv) men det var av någon anledning som jag vid denna sena timma inte orkar ta reda på PCn som fortsatte marschera, och på den marknaden fanns det bara vad jag känner till proprietära operativsystem.

1983 hände det dock en händelse som skulle komma att förändra historien, Richard Stallman gick public med planen för "the GNU operating system".

1984 började utvecklingen av programvara till GNU-projektet men det var inte förrän 1991 man kunde använda ett komplett fritt operativsystem program från GNU-projektet lades ihop tillsammans med Linux kärnan och skapade GNU/Linux.
Egentligen var linuxkärnan helt fristående från GNU men skulle ändå komma att mer eller mindre bli den "officiella" kärnan i Stallmans vision.

Linuxkärnan var som det såg ut då relativt primitiv och inte kompatibel med så mycket hårdvara, detta har dock gått i en rasande takt och idag skulle iaf jag säga att linuxkärnan är kompatibel med bra mycket mer hårdvara än vad Windows XP / Vista är.

De fria alternativen har dock hamnat väldigt mycket i skymundan mot komersiella operativsystem såsom Windows och OSX, min teori varför är marknadsföring.

Microsoft till exempel har en ofantlig summa pengar att lägga på marknadsföring medan en relativt splittrad linuxcommunity med en uppsjö av distributioner inte har så mycket pengar att lägga på marknadsföring.

Jag tror inte heller att intresset har varit lika stort.
Jag tycker inte att det känns som att det ligger i de flesta hackers intresse att massor med folk ska använda just deras distribution eller deras program utan de flesta gör det för att de behöver den kod det skriver och är lite snälla genom att släppa koden för alla att titta på och omdistrubera.

Här talar jag från mina egna erfarenheter, under en period har jag och en vän till mig utvecklat en musikspelare för att det helt enkelt inte finns några musikspelare som passar vårat tycke och smak, när den är klar känner båda vi att det är lika bra att släppa koden fri, det är bättre att låta någon annan ta del av det och eventuellt låta den personen glädjas än att vara ogin.

Jag vet att jag kom lite offtopic nu men så blir det ibland när man har druckit för mycket jolt och inte kan sova så för att åter komma tillbaka till topic.

Microsofts "popularitet" om man kan säga så beror numera vad jag tror bara på en sak, det är att det kommer förinstallerat på de flesta datorerna som finns att köpa färdigbyggda.

I takt med att linuxbaserade operativsystem kommer in mer och mer i affärerna kommer Microsofts affärsmetoder bli förlegade och licenser till operativsystemen kommer inte längre att kunna säljas, då kommer de bli tvungna att byta affärsmodell eller helt enkelt vara tvungna att lägga ner verksamheten.

Det här kan jag styrka med följande.
Tänk er detta scenario:

Bertil 40år går in på en datorbutik, han har aldrig suttit vid en dator förut men har bestämt sig för att försöka sig på att skicka lite mail, kunna ladda ner lite musik och läsa lite nyheter.

Han köper en dator med och ett exemplar av Windows XP och får en GNU/Linux distribution gratis, vi kan säga att det är Ubuntu.
Han blir lite förstummad när försäljaren sticker åt honom skivan helt gratis när han får betala 1000kr för Windows, gratis är gott tänker han och tackar och tar emot.

Bertil ska nu börja installera de båda operativsystemen.
Han börjar med Windows, han stoppar i skivan och sätter igång datorn.
Först ser han lite vit text på en svart bakgrund passera snabbt för att skärmen sedan blir blå och det kommer en massa obegriplig text i nederkanten på skärmen.

Efter att lite sådan har passerat kommer han till någonting han inte riktigt förstår, men han lyckas läsa sig till det och till sist på något sätt få in operativsystemet, äntligen tänker han, nu ska jag prova att surfa.

Han bekantar sig först lite med det grundläggande och dubbelklickar sedan på ett stort blått E med texten Internet Explorer under.

Efter ett litet tag har han lärt sig hur saker och ting fungerar, men allting hackar jättemycket, han förstår inte riktigt varför det ska hålla på såhär, han ringer sin son som säger någonting så obegripligt som att det är grafikdrivrutinerna som saknas, sonen försöker guida honom men till ingen nytta, han säger gå in på den här sidan, ladda ner den filen, sen gör du såhär, usch vad jobbigt tänker Bertil, han ger upp och ber sonen komma över imorgon för att hjälpa honom.

Nu tar han fram skivan där det står Ubuntu på och stoppar i den, den vita texten är fortfarande likadan, men istället för en blå bakgrund kommer det upp en logotyp med en loadingbar under.

Efter några minuter möts han av en grafisk skrivbordsmiljö, inte helt olik den han hade efter den förra installationen, där det finns en ikon där det står installera, han dubbelklickar på den och läser vad som står och klickar sig fram genom installationen.

Först står det att den installerar, jahaja tänker Bertil och ler lite förnöjt, det här var ju inte så svårt.
Efter ett tag kommer det upp en liten ruta om att installationen är klar och att han bör starta om datorn, han trycker på ja, skivan åker ut och det står på skärmen att han ska ta ut den och trycka på enter, vilket han gör.

När han nu startar om datorn kommer det upp en liten ruta uppe i högra hörnet som frågar ifall han vill installera drivrutinerna, den säger även åt honom att det är rekommenderat att göra det för att allt ska fungera ordentligt, när den är klar med det här startas datorn återigen om.

Nu ska han surfa.

Han navigerar sig fram genom menyn till webbläsaren och startar, skriver in aftonbladet.se i adressfältet och scrollar neråt, och det hackar inte, Bertil känner sig nöjd med datorn som den är nu, och imorgon tänker han, ska jag lära mig hur man laddar ner musik.

I det här fallet fick Bertil ett mycket trevligare bemötande av Ubuntu än av Windows, allting var mycket lättare att förstå sig på, det som inte ingick precis från starten (proprietära drivrutiner) poppade det automagiskt upp en förfrågan om han ville installera.

Nästa gång det blir en dator till honom eller någon av hans vänner kommer han knappast att välja eller rekommendera Windows.

Permalänk
Medlem

men Bertil vill se på aftonbladets webbtv och då slutade det roliga..eller hans dator har enbart wifi trådlöst nätverk som inte hittas av ubuntu så han får nog lik förbanant be sin son komma över

Visa signatur

- Det var inte bättre förr, det var bara roligare.

Permalänk

Köper inte Bertil en dator med en OEM-version av Windows? I så fall är väl operativsystemet (inklusive drivrutiner) förinstallerade på datorn? Är väl bara att koppla in datorn (som tur är går det väl idag inte att koppla in sladdarna fel?) och köra?

Samma sak för LeifSandvik's kompis, om han skulle köpa en vanlig dator såsom 99.9% av användarna gör, skulle han få operativsystemet förinstallerat och det skulle inte vara några problem med Vista som frågar efter drivrutiner (vilket givetvis inte är Vista's fel utan LefSandvik's som installerade det).

Permalänk
Medlem
Citat:

100mbit
men Bertil vill se på aftonbladets webbtv och då slutade det roliga..eller hans dator har enbart wifi trådlöst nätverk som inte hittas av ubuntu så han får nog lik förbanant be sin son komma över

Du menar att det inte går att se på wmv-inslag på en linuxburk? :/ Har då för mig att det fungerade utan problem sist jag provade. Dessutom så kommer ju datorer som säljs med Ubuntu(eller valfri dist) som alternativ vara "Certifierade" för linux och wlan-kort osv fungerar.

Citat:

fqvarfort
Köper inte Bertil en dator med en OEM-version av Windows? I så fall är väl operativsystemet (inklusive drivrutiner) förinstallerade på datorn? Är väl bara att koppla in datorn (som tur är går det väl idag inte att koppla in sladdarna fel?) och köra?

Samma sak för LeifSandvik's kompis, om han skulle köpa en vanlig dator såsom 99.9% av användarna gör, skulle han få operativsystemet förinstallerat och det skulle inte vara några problem med Vista som frågar efter drivrutiner (vilket givetvis inte är Vista's fel utan LefSandvik's som installerade det).

Det stämmer helt klart, men det är ju dessutom X antal kr dyrare för det första.. vi snackar inte ett par hundra utan ett par tusen, LeifSandvik skrev. Dessutom är det inte särskillt snällt som vän till någon att på allvar låta dom använda en bloatad OEM-installation.

EDIT: Kan ge som exempel min farsas bekant. Han har länge haft en gammal dator, typ 400MHz med Windows98. Nu köpte han en ny (Acer något med en turion-cpu och 1gb minne) som det var Vista förinstallerat på. Vad tror du han säger när jag sitter där och ska hjälpa honom att få igång sitt Wlan? "Vad tycker du om datorn? Den är ganska så långsam.. men det gör inget, jag är van."

SÅ han som i princip inte kan någonting alls om datorer tycker att sin OEM-installerade Vista-dator är långsam i jämförelse med sin gamla 400MHz 98-installation, om man haft en sådan dator så ska det ju bara säga "Swoosch" i jämförelse. Men iom att han inte kan någonting så finner han sig i det.

Är det inte ren och skär ondska att låta sina bekanta sitta med sånt skit så säg.

Lite mer on topic: Ett av de största problemen är att de personer som endast använder datorn till det som exemplet visade: surfa, musik och mail. De vet oftast inte ens vad ett Operativsystem är och att det är såhär (Windows-interface) en dator alltid ser ut och fungerar. Det är relativt komplicerat att ens få dom att förstå vad ett operativsystem är.. och att sen övertyga dom om att något annat är bättre är svårare, då alla tycker att datorstrul, virus osv "Hör till" datorer.

Hoppas mitt inlägg kan förstås lite iaf.

Peace.

EDIT: Citerade första svaret.

Visa signatur

iMac 27" | Mid 2010 | Core i7 2.93Ghz | 20 GB | HD5850 M | Samsung 840 500 GB | 4 TB WD
MacBook Air 11" | Mid 2012 | Core i7 2.0 Ghz | 8 GB | 256 GB SSD
Citera gärna om du svarar på mina inlägg, så hittar jag tillbaka igen! :)

Permalänk
Medlem

Jag ska hjälpa killen med Vista så att han får igång det ordentligt.
Vad behövs göras? Nvidia.com och drivrutiner för moderkortet, är det allt?

Permalänk
Medlem

Förmodligen är det väl allt, men Vista kommer antaligen klaga på att det saknas antivirus-skydd också

Du behöver ev. speciella Vista-drivrutiner till vissa intergrerade ljudkort också. Kolla på moderkortstillverkarens hemsida.

Visa signatur

iMac 27" | Mid 2010 | Core i7 2.93Ghz | 20 GB | HD5850 M | Samsung 840 500 GB | 4 TB WD
MacBook Air 11" | Mid 2012 | Core i7 2.0 Ghz | 8 GB | 256 GB SSD
Citera gärna om du svarar på mina inlägg, så hittar jag tillbaka igen! :)

Permalänk
Medlem

Det här kan bli ett litet projekt för min del. Jag snackade med honom om det gick bra att göra en intervju med honom angående Vista och Ubuntu efter ett par månaders användande.
Han lät positiv så det verkar som om det kommer bli av det här.

Permalänk
Medlem

Flockmentalitet. De flesta vill köra det som de flesta andra kör. Varför? Det skapar trygghet i.o.m. att man åtnjuter kompatibilitet med andra användare och att saker och ting utvecklas främst till just det OS man själv kör. Detta innebär att eftersom Windows var först är det följdaktigen också störst. Linux och andra OS måste bli mycket bättre än Windows för att kunna konkurrera. Det räcker inte att bara vara lite sämre.

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Detta innebär att eftersom Windows var först är det följdaktigen också störst.

vad menar du med "först" i detta sammanhang?
Först som i först GUI eller först som i bäst användbarhet?

Permalänk
Glömsk

Ett allvarligt (men väldigt vanligt) fel många gör i dessa diskussioner är att refera till sin egna åsikt om vad den "naturliga ordningen" är, för att beskriva användarvänlighet. Detta är ett problem som alla specialister har. Någon nämnde tidigare terminalen.

Alla personer som växte upp med Windows eller andra grafiska användargränssnitt kommer refera till detta som höjden av användarvänlighet. Det var det första man lärde sig och är alltså den naturliga ordningen. Allting annat är konstigt, i alla fall innan man använt alternativ en längre period.

Såhär kan man faktiskt inte resonera. För att bedömma användarvänlighet måste man utgå från personer som inte kan någonting alls om datorer, inte personer som redan har en idé av "hur en dator ska fungera". Det har faktiskt gjorts en del studier om detta, när en grupp nybörjare fick gå en datorkurs som lärde ut ett textbaserat system, och en annan grupp nybörjare (med samma typ av personer, pensionärer) fick lära sig ett grafiskt.

Gissa vilka som lärde sig mest och blev produktivast? Det textbaserade hade fördelarna för nybörjarna att det var väldigt lätt att förstå. För dessa nybörjare blev datorn helt enkelt en skrivmaskin som skrev tillbaka. Enklare abstraktion för maskinen finns nog inte.

Personerna som fick ett grafiskt multitaskande operativsystem blev snarare rädda för maskinen. Det var något helt nytt och främmande.

Visst, nu har ju även pensionärer en viss känsla av den naturliga ordningen är i detta fallet. Datorn har tangentbord och att kalla den för skrivmaskin är väl passande. Dock är det ju bättre än att utgå från personer som redan kan datorer (som i den här tråden).

Detta svarade egentligen inte på frågan varför Windows är populärt. Tar den också: Spel och specialistmjukvara som följd att OS:et var förinstallerat på OEM-datorerna när datorer blev populära. En slags ofarligare variant av vendor lock-in.

Sen finns det ju personer som använder Windows även fast de inte spelar eller behöver specialistmjukvara, men det är väl samma personer som använder "MSN" för att alla andra gör det, så denna grupp är i min mening ganska ointressant.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Medlem

Jag har flera gånger försökt att gå över till linux och även i långa perioder verkligen försökt tänka på att köra linux som main os. Problemet är bara det, utöver att vissa special program inte finns och så, att en hel del saker inte fungerar så bra som man kan önska i linux. Säg exempelvis när jag installerade ubuntu 7.10, även om det är meningen att det ska vara lätt att installera två skärmar så krånglade det en del. Eller säg att jag vill titta på dvd och inte vilja lyssna på dvd-surret, eller att titta på digital tv på ett kort som faktiskt skulle fungera bra i linux...

Windows är fortfarande det mest mångsidiga operativsystemet och nu i samband med windows vista så fungerar det till och med stabilare än vad ubuntu gjorde på min dator (sett till antalet hängningar).

Visst jag hoppas att linux ska få sig ett uppsving i användarvänligheten och mångsidigheten men tills dess så kommer jag med glädje att vara kvar i Vista (och senare versioner).

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk

Jag kör det för att det är bekvämt, stabilt, och det fungerar. Jag behöver inte leta efter alternativa lösningar till saker jag vill använda. Men framförallt för att jag är van med det. Mycket sitter i ryggmärgen och jag vill inte behöva lägga ner en massa tid på att skola om mig. Jag ser ingen anledning att byta till Linux på desktopen, framförallt inte när jag inte tycker att det är tillräckligt moget för det. Om fler delar samma åsikt så blir det ju populärt

Men allvarligt talat tror jag nog att när Windows 95 kom var det betydligt lättare än vad Linux var vid den tidpunkten, det bidrar rätt mycekt. Att Linux kanske är användarvänligt nu spelar ingen roll, eftersom så pass få i folks bekantskapskrets kör det, då blir det mycket svårare att få hjälp. Det kanske inte är något problem att fixa stöd för flera skärmar, eller en widescreenupplösning, förutsatt att man är tekniskt kunnig och inte är rädd för att testa lösningar man hittar på nätet. Men att en person som inte är datorvan skulle sätta sig och googla efter hur man får rätt upplösning i ubuntu, det är nog bara att inse att det inte funkar.

Visa signatur

System.out.print(madness ? this.is.SPARTA : "");

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av heande

Visst jag hoppas att linux ska få sig ett uppsving i användarvänligheten och mångsidigheten men tills dess så kommer jag med glädje att vara kvar i Vista (och senare versioner).

fast det främsta motok som folk upplever kommer ju så gott som alltid iom externa program för hårdvarutolkning, det är alltså inget inneboende i systemen som avgör i det fallet.

eller översatt: kör ett experiment att konsekvent aldrig använda medskickade (eller nedladdningsbara när det är enda alternativet) drivrutiner till Vista ~ Linux är många gånger mer kompatibelt och användarvänligt.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LeifSandvik
Jag ska hjälpa killen med Vista så att han får igång det ordentligt.
Vad behövs göras? Nvidia.com och drivrutiner för moderkortet, är det allt?

Trycker det är roligt när du säger så där(inget illat menat), att du frågar om vad som ska göras efter en windows installation. Du behöver fråga, i ubuntu sa den själv till...

Windows ska ju vara så användarvänligt (eftersom alla använder det ju?) så bör det inte vara någon konst att lista ut. Men tror att Bertil nog behöver fråga åtminstone vad som ska göras med en del krångel.

Ingen windows version vad jag vet ger tips om var man kan hitta gratis antivirusprogram som krävs i princip för att kunna använda datorn normalt.

Permalänk
Medlem

Jag bytte till Linux för några månader sen, och det var lite skakigt från början ja, tills man lärde sig att det gör saker på ett annat sätt. Nu gillar jag inte alls windows längre, det känns krångligt och ostabilt. Den enda anledningen att använda windows nu är spelen.. Dock om man har en splitterny dator så är faktiskt windows Vista rätt bra så länge man inte ska spela.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem

Mitt problem med linux är att det är så tidskrävande och att det är djävligt krångligt att installera nya drivrutiner.
Jag kör Ubuntu 7.10 på en äldre dator, det fungerade inte så bra på min nya (fick problem med HD2900XT och x-fi fungerar inte)
Många funktioner på möss och tangentbord fungerar inte under linux från början (man får hålla på att editera en massa conf om det finns hack för musen)

Jag har problem med codecs och att få 5.1 ljudet att fungerera i alla program och spel

Man får spendera timmar att söka efter information och läsa how-toos.
Det finns bra program till linux med men vissa har mycket mindre funktioner än windows versionerna
Vissa program intigreras i XP så att jag kan högerklicka på en fil och använda den funktionen (typ konvertera till olika format flac ---> Apple Lossless etc)
Det finns inte mycket spel till Linux men visst men kan köra XP spel genom wine eller CEDEGA

Jag använder Ubuntu 7.10 och jag gillar det men jag måste använda vista rätt ofta