Avgifter för utomeuropeiska studenter

Permalänk
Medlem

Avgifter för utomeuropeiska studenter

Det verkar som om regeringen idag är överrens om att börja ta avgifter från utomeuropeiska studenter. Prisnivån verkar kunna ligga på högskolorna självkostnad.
Källa

Avsikten med denna tråd är att föra en diskussion kring ovanstående där jag börjar med en kort sammanfattning av mina åsikter. Tänk på vad ni skriver, rasistiska uttalandet uppskattas inte!

Fakta:
Antalet inresande studenter har ökat trefaldigt de senaste tio åren, och ligger nu på knappt 28000 för året 06/07.

Av ovanstående 28000 hör 16700 till så kallade freemovers. Det vill säga folk som kommer hit på egen hand och ej genom utbytesprogram.
Källa

För min del har jag länge förespråkat fri utbildning för alla. Men efter att ha följt utvecklingen en tid börjar min uppfattning att förändras. Den nuvarande ekonomiska strukturen på högskolorna är inte hållbar i längden. Institutionerna får pengar beroende av bland annat antal studenter som klarar kurser. Detta har lett till en del problem. Resurskrävande kurser går med förlust. Det första som händer är då att laborationer skärs ner och i bästa fall byts ut mot datorövningar. Går det fortfarande inte sänks nivån på utbildningen för att fler studenter ska stanna kvar. I värsta fall läggs kurser helt enkelt ner för att de inte längre är lönsamma. Till exempel går det inte längre någon kurs överhuvudtaget inom kvantelektrodynamik(denna räknas dock inte som 'högkostnadskurs' mer om det senare). Det hela är alarmerande. Jag är övertygad om att de som har läst fortsättningskurser på LTH på ett eller annat sätt har hört någonting om den finansiella situationen på institutionen. Många har säkerligen också hört om laborationer som har gått innan men nu lagts ner.

Nu kan man tro att mer studenter naturligtvis ger mer pengar. Men det verkar tyvärr inte skala riktigt som man tror. Tydligen är kostnaden för en student högre för en kurs med ett par laborationer än vad som tilldelas. Det skulle heller inte vara förvånande om mängden pengar som tilldelas för en student sjunker i takt med fler högskolor(annan diskussion)/studenter. Det förklarar i så fall varför även 'lågkostnadskurser' är tvugna att läggas ner då antalet anmälda understiger en viss mängd som ökar med tiden.

Fri utbildning, många högskolor för all del. Men går man inte baklänges när nivån och kvaliteten på högskolorna sänks? Hur i hela fridens namn ska nästa generation kunna konkurrera i ett stentufft internationellt klimat om inte ett land har en toppklassig utbildning?

Vidare kan tilläggas att jag är oerhört positiv till de pågående internationella utbytesprogrammen som bedrivs i landets högskolor och dessa kommer att behövas under dessa globaliseringstider. Men hur ska man ta hand om andel freemovers som bara växt för varje år? Vid intervjuer/undersökningar som bedrivits oberoende av LU svarar en stor del med 'Det är gratis.' på frågan om varför de valde att studera här. Frågan är nu, hur många av dessa som kommer att stanna kvar i Sverige efter avslutad utbildning. Är denna massa så stor så att den bevarade kompetensen överväger kostnaden? Enligt mig så verkar det inte vara det för tillfället, då många av freemovers kommer hit de sista åren på deras utbildning för att bara ta en master. Då kanske det är läge att införa en självkostnadsavgift och samtidigt förbättra kvaliteten på de nuvarande utbildningarna.

Visa signatur

P4 2.0 GHz@2.26 GHz | GF6600GT Core 500 MHz@580 MHz Mem 900 MHz@1135 MHz | 1 GB pc2700 <<Lite kuriosa bara: Ping eller mer korrekt latency är en storhet, ms är enheten. Spänning är också en storhet medan volt är enheten. Tänk vad skoj det skulle låta om du sa: "Hörru höj upp kilometer per timmen va!" (Brun hårig sjuk sköterska)>>

Permalänk
Medlem

Avgifter för utomeuropeiska studenter är nog en ganska rimlig tanke. Varför svenska skattebetalare skall betala för deras universitetsutbildning förstår jag inte riktigt.

Om de pengar man får in sedan faktiskt läggs på kvalitetshöjande åtgärder för de svenska universiteten kan man nog dels faktiskt höja kvaliten och därmed kanske locka till sig ännu fler utrikesstudenter.

Läste själv på Göteborgs Universitet 1994-2000 och jobbar nu sedan ett par år tillbaks där och att kvaliten på utbildningen och kraven på studenterna sjunkit ganska dramatiskt sen mitten på 90-talet är jag den första att intyga.

Mycket av detta kan säkert skyllas på den nuvarande finansieringsmodellen med betalning per examinerad student men även på den stora ökningen av studenter utan motsvarande resurstilldelning, sämre förkunskaper hos studenterna en utarmning av kompetensen de stora universiteten av en massa små högskolor som främst tillkommit av regionalpolitiska skäl och som konkurrerar på orättvisa villkor.

Att sedan en massa ickeakademiska utbildningar bakats in i högskole/universiteten har ju inte precis bevarat statusen på akademiskutbildning.

Vad som i längden kommer att vara betydelsefullt för såväl svenska som europeiska och utomeuropeiska studenter vid svenska universitet och högskolor är utan tvivel att utbildning och forskning håller så hög klass att svenska blir konkurrenskraftiga på ett globalt plan och att utomeuropeiska studenter tycker att utbildningen är väl värd att betala för.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag undrar om någon kommer argumentera mot föslaget..

Permalänk
Glömsk

En diskussion om utbildning tackar jag inte nej till. Jag håller dessutom med dig i väldigt mycket av det du säger.

Jag hör till de som inte har studerat på universitet/högskola. Jag kommer förmodligen att göra det någon gång i framtiden, framförallt för att det verkar kul. Just nu har jag dock inget trängande behov av det. Allt jag är intresserad av är helt teoretiskt och går att lära sig bra på egen hand. Jag har bara blivit nekad ett jobb som följd att jag saknat utbildning. Det kanske blir mer i framtiden nu när många ekonomier börjar gå sämre, men hittills klarar jag mig bra.

Trots det är jag ganska intresserad av utbildningsrelaterade frågor. Jag tycker jag har har hyffsat bra koll hur högre utbildning går till i Sverige, USA och Storbritannien.

Sverige har många problem. Framförallt incitamentstrukturen. Det finns bara 9 miljoner invånare, men väldigt många utbildningsplatser. Vidare får skolorna betalt om elever examineras. Kan det bli annat än katastrof? Jämför med Storbritannien: Om du går på en större skola där och inte blir godkänd finns det mängder som kan ta din plats. För skolans del spelar det ingen roll om du examineras eller inte, pengarna får de ändå. Men till och med Storbritannien har problem. Det finns en intressant essä av en professor i ett stort brittiskt universitet där han diskuterar deras utbildningsväsende. Var uppe på Slashdot för något år sedan.

Problemet blir inte bättre i Sverige av att skolorna konkurrerar med sig själva. De tekniska skolorna försöker sno elever från naturvetenskapliga fakulteten genom att skapa nischade ingenjörsutbildningar. Såg att Uppsala skapat en specialdesignad utbildning i Bioinformatik. Vad i allsindar? De som studerar _vanlig_ Bioteknik har svårt att få jobb.

Sådant här beteende ser jag inte i de stora Brittiska eller amerikanska universiteten. Det är inte ofta de skapar så här nischade utbildningar, förutom efter undergraduate-nivå, som det ska vara, när eleverna har grundkunskaperna.

Det finns för många långa utbildningar i Sverige också. Det verkar som att hela utbildningssystmet är konstruerat för att dölja arbetslöshet. Istället för att hoppa på femåriga utbildningar borde man börja med en tre-fyra-årig undergraduate-utildning sedan när man är klar, och har tillräckligt bra betyg, kan man gå vidare till en högre utbildning.

Mindre antalet undergraduate-utbildningar skulle leda till högre konkurrens om dessa.

Sverige har även det extra problemet att folk generellt verkar sakna kunskaper om grundläggande ekonomi. Bara för att man studerar fem år är inte det säkert att det leder till jobb. Många sväljer dessutom skolornas marknadsföringskampanjer. Det är förargligt. Många som studerar tror att de är på väg till hög lön och bra arbete, men det är inte alltid säkert.

Ett sista problem är att just utbildning har fått någon slags sär-skild ställning i Sverige. Såvida du inte är den där lilla procenten som är ute efter en helt akademisk karriär är skolorna till för att göra så att du kan utföra ett mer kvalificerat yrke, och öka din lön och levnadsstandard. Det är ingen fundamentell skillnad mellan att köpa en utbildning och att köpa bättre verktyg. Ändå har skolorna, i kombination med politiska agendor, lyckats pränta in att utbildning är något speciellt och annorlunda, som skiljer sig från exempelvis företagen som tillverkar verktygen. Detta har lett till att många som _inte ens vill_ studera gör det för att de känner sig tvugna!

Långt inlägg, skriver mer senare.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk

Att vi bekostar utländska lågutbildade studenter tycker jag det inte är någon större mening med, men har de minst en kandidatexamen inom "ämnesområdet" innan så kan faktisk de ge något tillbaka. -Hjälpa företag i projektkurs & examensarbetet och kanske efteråt doktorera på skolan.

Om man kollar generellt på programmen på avancerad nivå, så är det många program i sverige som inställs och utan utbytesstudenterna så skulle väldigt många fler program bli inställda. Senaste programmet som jag själv gick var det 3 gånger så många utbytesstudenter som svenskar. Vilket innebär att programmet skulle utgå utan dessa, men samtidigt ska man ifrågasätta hur rätt det är att skattebetalarna ska betala ett program där bara 1/4 av studenterna var svenska medborgare?

Så jag tycker att de bör se över det, både det ekonomiska & eventuell förlorad kunskap skall tagas i beaktning. Till vissa fattiga länder ser jag våran utbildningskostnad som ett bistånd, till rika länder där vi svennar får betala för oss själva, tycker jag det är förjävligt.
Man ska även tänka på fasta och rörliga kostnader, i vissa kurser ger en extra student en marginell extra kostnad. -Dock får skolan såklart mer, så för skattebetalarna blir det mer pengar till högskoleväsendet.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Ja helt klart borde dom betala för sin utbildning, slöseri med skattepengar har det varit!

Visa signatur

Antingen ska du hålla dig lugn, eller slå så det känns.

Permalänk
Medlem

Sitter som vice kårordförande på Högskolan Väst. Även om kanske inte hela kårstyrelsen håller med mig i denna fråga så tycker jag att det är en utmärkt ide.
Det är för mig helt ofattbart varför svenska skattebetalare ska bekosta utomeuropeiska studenters utbildning.

Hoppas nu bara skolorna själv får avgöra hur pengarna ska användas till förbättring av utbildningarna.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Sitter som vice kårordförande på Högskolan Väst. Även om kanske inte hela kårstyrelsen håller med mig i denna fråga så tycker jag att det är en utmärkt ide.
Det är för mig helt ofattbart varför svenska skattebetalare ska bekosta utomeuropeiska studenters utbildning.

Hoppas nu bara skolorna själv får avgöra hur pengarna ska användas till förbättring av utbildningarna.

Just högskolan Väst är en skola som hårt skulle bli drabbad av mindre utbytesstudenter inom program på avancerad nivå. Kvar skulle enklare 3åriga program bli och skolan skulle dessutom få svårare att värva doktorander, då flera av dem just kommer från nämnda program.
Angående kåren som har väl de flesta där inte studerat så mycket, utan det snarare handlar om ett val. -Frågan är om ens någon kårmedlem på den skolan läser eller ens har pratat med någon om problem från ett program på avancerad nivå med utbytesstudenter i?
Det jag menar med detta är att du nog har en stor del av kåren med dig, eftersom de eller deras klasskamrater ändå inte berörs så mycket av detta. Mer än mindre slöseri på skattepengar som för alla andra.

Nu är jag som sagt inte emot avgifter för utländska studenter, bara för att det inte skall göras i all hast utan även tänka på de negativa konsekvenserna. Sedan kanske det är bra att samla de högre utbildningarna till de större universiteten och låta högskolor hålla på mer "grundläggande" utbildningarna. -Vilket jag tror kommer att ske om utbytesstudenterna minskas. Det negativa med detta är att högre utbildningar, doktorander och forskning är bra för företag på orten och det blir en så förbaskad konkurrens på exjobb i bl.a. sthlm och göteborg.
*edit*
Jag har läst på denna specifika skola i några år.. Sedan menar jag inte att klanka ner på 3åriga program då de ofta är riktigt bra, bara att de tillhör de enklare programmen inom högskoleväsendet. De konkurrerar knappast om mest kunskap med civilingenjörsutbildningar .. Heller ingen kritik riktad mot denna kår utan är kritisk generellt mot dem.

Program på avancerad nivå som jag hela tiden pratar om, är fortsättningsprogram där studenterna vanligtvis har minst 180hp innan de börjar. Utländska studenter till nybörjarprogram (de heter faktisk så), tycker jag som i mitt första inlägg i tråden att de mer är en ekonomisk belastning med dagens system.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Jag är kluven i detta.
Jag tycker i grunden att utbildning skall vara fri, men anledningen till att den kan vara det är ju för att vårt samhälle får tillbaka av det. Utländska studenter bryter ju denna cirkel om de efter studierna inte stannar kvar.

Jag reagerade däremot när jag läste LiUs rektors uttalande "Utomlands har man nog svårt att tro att något som är gratis håller bra kvalitet". Det känns ju som att någon som är rektor för ett helt universitet borde kunna tänka längre än "dyrt = bra".

Men visst, jag tycker det är ok att utländska studenter skall få betala för sig, undantaget utbytesstudenter då. Sen vet jag inte om jag håller med om att de skall få betala allting själva. Jag tycker inte svensk utbildning skall bli någonting bara för de med gott om pengar. Betala för utbildning, visst. Men jag tycker också att vi ska ta chansen och då visa att vi kan vara större och se längre än bankbokens snålaste gräns.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy
Just högskolan Väst är en skola som hårt skulle bli drabbad av mindre utbytesstudenter inom program på avancerad nivå. Kvar skulle enklare 3åriga program bli och skolan skulle dessutom få svårare att värva doktorander, då flera av dem just kommer från nämnda program.
Angående kåren som har väl de flesta där inte studerat så mycket, utan det snarare handlar om ett val. -Frågan är om ens någon kårmedlem på den skolan läser eller ens har pratat med någon om problem från ett program på avancerad nivå med utbytesstudenter i?
Det jag menar med detta är att du nog har en stor del av kåren med dig, eftersom de eller deras klasskamrater ändå inte berörs så mycket av detta. Mer än mindre slöseri på skattepengar som för alla andra.

Nu är jag som sagt inte emot avgifter för utländska studenter, bara för att det inte skall göras i all hast utan även tänka på de negativa konsekvenserna. Sedan kanske det är bra att samla de högre utbildningarna till de större universiteten och låta högskolor hålla på mer "grundläggande" utbildningarna. -Vilket jag tror kommer att ske om utbytesstudenterna minskas. Det negativa med detta är att högre utbildningar, doktorander och forskning är bra för företag på orten och det blir en så förbaskad konkurrens på exjobb i bl.a. sthlm och göteborg.
*edit*
Jag har läst på denna specifika skola i några år.. Sedan menar jag inte att klanka ner på 3åriga program då de ofta är riktigt bra, bara att de tillhör de enklare programmen inom högskoleväsendet. De konkurrerar knappast om mest kunskap med civilingenjörsutbildningar .. Heller ingen kritik riktad mot denna kår utan är kritisk generellt mot dem.

Program på avancerad nivå som jag hela tiden pratar om, är fortsättningsprogram där studenterna vanligtvis har minst 180hp innan de börjar. Utländska studenter till nybörjarprogram (de heter faktisk så), tycker jag som i mitt första inlägg i tråden att de mer är en ekonomisk belastning med dagens system.

Visst så skulle förmodligen skolan drabbas något negativt då antalet studenter från framförallt asien hade blivit mindre (ska tilläggas att dessa inte på något sätt utgör någon majoritet idagsläget). Men man får också se situationen för vad den är. Hur pass rättvisst är det att svenska medborgare ska bekosta studenter från andra länder?
Man får ha detta i åtanke också komma ihåg att svenska som studerar i ikke europeiska länder oftast får betala sin utbildning själv (ibland även inom EU, tex läkarprogram i Polen och Ungern).

Angående ditt stycke om att de på kåren inte har läst mycket. Jag undrar vad du har fått den fördomen ifrån. Av de som sitter i presidialet så är det jag som har läst minst med 70hp, ordförande har minst tre år av studier bakom sig och vice med studiesocialt har precis tagit en magister i psykologi.

Eftersom du nu frågar, så ja. Jag både har talat med och talar fortfarande med en student från pakistan som läste sin masters i programmering (om jag inte minns helt fel). Min nuvarande rumskamrat, tillika föredetta medlem i kårstyrelsen, som läser robotteknik. Han sitter ner på PTC, där är nästan uteslutande mastersstudenter från andra länder.

*** får fortsätta sen*** Glömde att jag måste åka och jobba ***

Permalänk

Jag är absolut för utbildning till självkostnadspris för freemovers. Det känns ju lite bakvänt att bjussa på utbildning när vi redan har så höga skatter.

Om en stor mängd studenter stannade kvar efter utbildningen och jobbade så skulle det dock vara ok men nu verkar det ju inte göra det.

En lösning som jag kom att tänka på nu vore kanske att erbjuda gratis utbildning mot att man måste jobba här i x antal år efteråt. Så att man hjälper till att pröjsa.

Vad kostar en plats på högskola per år?

Visa signatur

~ Proud member of Essingeleden Slalom Club ~

Permalänk
Medlem

Enligt länken tidigare så kan det röra sig om 80000 kr/läsår.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fastforward
En lösning som jag kom att tänka på nu vore kanske att erbjuda gratis utbildning mot att man måste jobba här i x antal år efteråt. Så att man hjälper till att pröjsa.

Vad kostar en plats på högskola per år?

Det första tycker jag är en bra ide, dock svårt genomförbart och så finns det högutbildade som inte kan få något jobb här. Dock kunde något liknande göras..

Angående kostnad så vet jag inte mer än att det varierar kraftigt, jag har själv gått i en klass med bara 5 studenter i, vi var inte precis billiga för skolan per student.
Det handlar alltså om fasta och rörliga kostnader, vilket man måste ta med i beräkningen. Finns det en utbildning som ändå går i sverige, så kostar det oftast inte så mycket extra för skolan att ta dit en extra student. -Speciellt om det är en lärare på 5 personer i en sal för 40 personer och det finns inga laborationer utan endast en tenta.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Visst så skulle förmodligen skolan drabbas något negativt då antalet studenter från framförallt asien hade blivit mindre (ska tilläggas att dessa inte på något sätt utgör någon majoritet idagsläget). Men man får också se situationen för vad den är. Hur pass rättvisst är det att svenska medborgare ska bekosta studenter från andra länder?

På vissa program på avancerad nivå utgör utländska studenter en majoritet på nämnd skola. -Vilket inte är något unikt i landet.
Dock är det fel som du säger att skattemedel riktad till att höja kunskapen i sverige, ska gå till klasser där kanske en majoritet av klassen inte är svenska medborgare eller ens tänker/kommer arbeta här i framtiden.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Man får ha detta i åtanke också komma ihåg att svenska som studerar i ikke europeiska länder oftast får betala sin utbildning själv (ibland även inom EU, tex läkarprogram i Polen och Ungern).

Vilket jag håller med om att det är helt orättvist, det enda man kan se det är som bistånd till vissa fattiga andra länder, men alla dessa länder är ju inte ens fattiga.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Angående ditt stycke om att de på kåren inte har läst mycket. Jag undrar vad du har fått den fördomen ifrån. Av de som sitter i presidialet så är det jag som har läst minst med 70hp, ordförande har minst tre år av studier bakom sig och vice med studiesocialt har precis tagit en magister i psykologi.

Själv har jag gått till och från i runt 10år på nämnd skola och prövat på en hel del. För varje år ser jag nya kårmedlemmar komma och gå som jag tvingas betala kåravgift för, de flesta stannar bara i 3år och håller till på nybörjarprogrammen. I kurser sista året som några av dem läser tillsammans med de från program på avancerad nivå, så har de ej samma kurskod, betygsgrunder, obligatoriska labbar, moment etc.
*edit* Jag är kritisk till kårobligatoriet, inget emot någon kårmedlem.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Eftersom du nu frågar, så ja. Jag både har talat med och talar fortfarande med en student från pakistan som läste sin masters i programmering (om jag inte minns helt fel). Min nuvarande rumskamrat, tillika föredetta medlem i kårstyrelsen, som läser robotteknik. Han sitter ner på PTC, där är nästan uteslutande mastersstudenter från andra länder.

*** får fortsätta sen*** Glömde att jag måste åka och jobba ***

Mekatronikingenjör, Robotik och intelligenta system läser han väl och inte robotteknik bland utbytesstudenterna, det är även enbart i slutet inför exjobbet som han kom i kontakt med PTC. Och forskningscentrummet PTC tror jag kommer bli lidande utan utbytesstudenterna.
*edit* Tog bort ointressant information för andra, då tråden ej handlar om den lilla skolan.

*edit*
Jag skulle kunna tänka mig olika avgifter på olika nivåer, de på nybörjarprogram skulle kunna få betala mest, de andra mindre och kanske tvingas arbeta tillbaka då de har mer i bagaget när de kommer hit.
Även om en utbytesstudent läser ett svårt nybörjarprogram t.ex. teknisk fysik så dröjer det minst 3 år innan de kan ge något tillbaka. En från på avancerad nivå är redan där i starten på sitt område och har en examen, och kan därför redan efter ett halvår ge något tillbaka.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Har inte orkat läsa igenom tråden men kan länka till en kanske intressant sida i frågan:

Pakistan Student Association (PSA) is a student organization of the Pakistani students at Linköping University.
http://www.psa.studorg.liu.se/new/

Citat:

http://www.psa.studorg.liu.se/new/index.php?option=com_conten...

Why Sweden?

* In Sweden the study is totally free. Cost of living per month by Pakistani students is about 16000 to 23000 Rs per month. Earningchances are less in Sweden but students can meettheir living expenses by weekend jobs or working in summer vacation. Pakistanisarelargest community of foreign student in Sweden.

Anledningen till att utbildningen är "gratis" är ju att vi själva har finansierat den genom våra höga skatter. Ingenting som utländska medborgare bidragit till.

Kan iofs se att de kan behövas för att fylla ut jobb där det behövs arbetskraft. Då kommer de ju även att jobba i Sverige och "betala av" sin utbildning här iom skatter.

Även detta är ju lite av ett problem:

Citat:

Legally only one person can stay in a corridor room but like earlier mentioned 80% of all Asians share a corridor room.

Visa signatur

Intel Core i7 920, Gigabyte GA-EX58-UD5, 6x2 GB Corsair XMS3 Twin3X DDR3 1333 MHz, XFX GeForce GTX 280 1 GB, Gigabyte GeForce 8600 GT 512 MB, Corsair TX650 650W
NileCity 105,6 Playlist

Permalänk
Medlem

Jag håller med förslaget. Mina föräldrar och förföräldrar har betalat skatt i alla år för att ge mig utbildning, eller i alla fall är tanken. Tycker det är fullkomligt orimmligt att vi ska bekosta utbildningar till andra länder, särskilt utomeuropeiska länder.

Att utbytesstudenter är "kul" är inget argument som säkert många tycker. Dessutom skulle jag av avundsjuka säga att de knycker många platser för svenska familjer som betalat. Jag vet att pengar inte ska bestämma vem som kommer in eller inte, men det är trist att ett gäng influgna kineser försvårar möjligheter för svenska ungdomar till en viss utbildning/skola. Vissa universitet har galet höga intags-snitt just p.g.a detta.

Däremot är det inte fel att ha ett avtal med t.ex en skola utomlands om vissa utbildningar/kurser. Något som kan ge ett ömsesidigt utbyte, inte en massa pakistanier (syftar inget illa) som kommer hit och tar en ingenjörs-examen, och sedan drar hem igen.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy
Det första tycker jag är en bra ide, dock svårt genomförbart och så finns det högutbildade som inte kan få något jobb här. Dock kunde något liknande göras..

Angående kostnad så vet jag inte mer än att det varierar kraftigt, jag har själv gått i en klass med bara 5 studenter i, vi var inte precis billiga för skolan per student.
Det handlar alltså om fasta och rörliga kostnader, vilket man måste ta med i beräkningen. Finns det en utbildning som ändå går i sverige, så kostar det oftast inte så mycket extra för skolan att ta dit en extra student. -Speciellt om det är en lärare på 5 personer i en sal för 40 personer och det finns inga laborationer utan endast en tenta.

Tänkte bara inflika att jag också tyckte detta var en bra ide. Men jag betvivlar att det kommer gå att genomföra rent praktiskt.

Angående kostnaden så talas det om "skolornas självkostnad", vilket skulle vara ca 30.000kr enligt förslaget. Detta får jag dock inte ihop. Kommer nämnligen ihåg en artikel från gymnasiet att en normal naturvetenskapelev kostade ca 70.00kr/år. Jag kan inte tänka mig att det skulle vara billigare på högskole och universitetsnivå då både lärare och utrustning kostar mer.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy

På vissa program på avancerad nivå utgör utländska studenter en majoritet på nämnd skola. -Vilket inte är något unikt i landet.
Dock är det fel som du säger att skattemedel riktad till att höja kunskapen i sverige, ska gå till klasser där kanske en majoritet av klassen inte är svenska medborgare eller ens tänker/kommer arbeta här i framtiden.

Måste isf vara IPPE och eventuellt någon av Maskiningenjörs utbildningarna du syftar på. Det är de enda programen jag kan erina mig där det finns stora skaror utbytesstudenter. Framförallt maskiningenjörs masters.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy

Vilket jag håller med om att det är helt orättvist, det enda man kan se det är som bistånd till vissa fattiga andra länder, men alla dessa länder är ju inte ens fattiga.

Så sant som det är sagt. Det optimala hade varit att alla undervisning skulle vara gratis för alla. Hade kanske varit något ifall man hade kunnat få skolan eller staten att slusa pengar vidare för att betala utbildningen för de som väljer att studera utomlands.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy

Själv har jag gått till och från i runt 10år på nämnd skola och prövat på en hel del. För varje år ser jag nya kårmedlemmar komma och gå som jag tvingas betala kåravgift för, de flesta stannar bara i 3år och håller till på nybörjarprogrammen. I kurser sista året som några av dem läser tillsammans med de från program på avancerad nivå, så har de ej samma kurskod, betygsgrunder, obligatoriska labbar, moment etc.
*edit* Jag är kritisk till kårobligatoriet, inget emot någon kårmedlem.

"Som jag tvingas betala kåravgift för"? Denna får du nog förklara vidare. Alla studerande vid högskola och universitet betalar kåravgift.

Kan ge dig medhåll på det här om kurskoder och labbar. Systemet är väldigt konstigt byggt på sina håll. Man kan tex jämföra NIT och DS första år. Det är i mer eller mindre samma kurser, lite små saker som skiljer. Ändå är det olika kurskoder, inte ens samma namn på kursen, och ibland kan det tom vara anderlunda betygsystem (svenskt på en del, bologna på andra).

Sa sägas att jag också en gång i tiden var kritisk till kårobligatoriet. Har dock svängt helt i frågan efter att jag har fått mer insyn i kårens arbete. De flesta studenterna verkar tro att kåren enbart sysslar med fester, vilket vi kårstyrelsen inte har något med att göra (utskotten), när våran egentliga sysselsättning är utbildningsbevakning, (och studiesociala frågor).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy

Mekatronikingenjör, Robotik och intelligenta system läser han väl och inte robotteknik bland utbytesstudenterna, det är även enbart i slutet inför exjobbet som han kom i kontakt med PTC. Och forskningscentrummet PTC tror jag kommer bli lidande utan utbytesstudenterna.
*edit* Tog bort ointressant information för andra, då tråden ej handlar om den lilla skolan.

Stämmer, var mekatronik. Robotteknik är magisterprogrammet, vilket är det han ska läsa nu till hösten. Skulle egentligen inte ha blivit av, men nu verkar det som det kommer att ske. Annars hade han fått åka till Skövde istället.

Tror att du kommer i kontakt med PTC långt innan ditt exjobb då hela maskinhallen sedan i våras flyttade. Kommer ihåg att han har spenderat merparten av sin tid där nere sedan januari.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av bud_bundy

*edit*
Jag skulle kunna tänka mig olika avgifter på olika nivåer, de på nybörjarprogram skulle kunna få betala mest, de andra mindre och kanske tvingas arbeta tillbaka då de har mer i bagaget när de kommer hit.
Även om en utbytesstudent läser ett svårt nybörjarprogram t.ex. teknisk fysik så dröjer det minst 3 år innan de kan ge något tillbaka. En från på avancerad nivå är redan där i starten på sitt område och har en examen, och kan därför redan efter ett halvår ge något tillbaka.

Låter som en bra ide. Kan bara komma på en rimlig summa och ett effektivt sätt att administera det hela på så kanske det hade funkat. Man måste dock satsa aggresitvt på att få studenterna att stanna efter examen då också.

edit: blehghh.. meningsbyggnadsfel...

Permalänk
Medlem

Kan man ens läsa program på grundnivå som icke svensktalande? Går fortfarande inte grundkurserna på svenska?

bud_bundy, hur kan man motivera att ha ett program med så pass få studenter som ditt exempel? Det hela låter mer som fulsätt från högskolornas sida att behålla de anställda genom att 'sno' pengar från de stora högskolorna. Som det är nu får ju institutionerna på LTH betala ur deras forskningsanslag för att hålla avancerade kurser levande, detta gör dem till stor del för att attrahera exjobbare/doktorander.

Ingen tjänar nog på att forskningsmöjligheterna i Sverige blir sämre, men kortsiktigt ser det garanterat bra ut i statistiken med fler högskoleutbildade. Tyvärr får ju institutionerna externt finansiera samtliga doktorander, en stor del av de externa pengarna(EU-projekt) får man så klart endast om man är världsledande. Risken finns att Sverige hamnar i en ond cirkel, då man naturligtvis behöver pengar för att vara världsledande.

Visa signatur

P4 2.0 GHz@2.26 GHz | GF6600GT Core 500 MHz@580 MHz Mem 900 MHz@1135 MHz | 1 GB pc2700 <<Lite kuriosa bara: Ping eller mer korrekt latency är en storhet, ms är enheten. Spänning är också en storhet medan volt är enheten. Tänk vad skoj det skulle låta om du sa: "Hörru höj upp kilometer per timmen va!" (Brun hårig sjuk sköterska)>>

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XCan
bud_bundy, hur kan man motivera att ha ett program med så pass få studenter som ditt exempel? Det hela låter mer som fulsätt från högskolornas sida att behålla de anställda genom att 'sno' pengar från de stora högskolorna. Som det är nu får ju institutionerna på LTH betala ur deras forskningsanslag för att hålla avancerade kurser levande, detta gör dem till stor del för att attrahera exjobbare/doktorander.

Ingen tjänar nog på att forskningsmöjligheterna i Sverige blir sämre, men kortsiktigt ser det garanterat bra ut i statistiken med fler högskoleutbildade. Tyvärr får ju institutionerna externt finansiera samtliga doktorander, en stor del av de externa pengarna(EU-projekt) får man så klart endast om man är världsledande. Risken finns att Sverige hamnar i en ond cirkel, då man naturligtvis behöver pengar för att vara världsledande.

Programmet med 5 personer så var vi fler i början men många hoppade av, dessutom var det sista året som de hade kvar programmet. Sedan läser flera olika program samma kurser, då bl.a. matte, ekonomi, programmeringsgrundkurs etc inte behöver skilja sig vare sig någon läser maskin, el eller datorteknik etc.
Detta in sin tur har resulterat i att många läser flera program, då det ändå bara är så lite som skiljer dem åt. -Vilket är förklaringen på varför jag själv aldrig kommer ifrån skolan.
Men visst blev det kurser med enbart 5 personer i, vilket skolan såklart gick back på. Men det är ju lite som du sa att även slippa sparka anställda kan vara en faktor.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
"Som jag tvingas betala kåravgift för"? Denna får du nog förklara vidare. Alla studerande vid högskola och universitet betalar kåravgift.

Ja men inte alltid frivilligt, om man bara ska tenta av en kurs så känns inte kåravgiften meningsfull, inte heller betala dubbla kåravgifter när man läser på flera högskolor/universitet samtidigt.
Själv har jag totalt betalat runt 5000kr till hvs kår, aldrig bet/frågat dem om hjälp. Och det känns inte så meningsfullt att fortsätta betala när jag är fattig, för de eftersläpande kurser som jag har.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Tror att du kommer i kontakt med PTC långt innan ditt exjobb då hela maskinhallen sedan i våras flyttade.

Jag har redan några examen på nämnd skola och har varit på det mesta inkl PTC & innovatum.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Publicerade följande text i Medicinska Föreningen Lund/Malmö:s kårtidning "sonden"...Den var avsedd att bemöta en mängd artiklar argumenterande för total avgiftsfrihet, som nyligen publicerats i diverse studenttiningar.

Någonting som fått stor uppmärksamhet på studenttidningarnas debattsidor de senaste åren är förslaget om avgifter för utbytesstudenter. Tråkigt bara att debatten blivit så ensidig. Åsikten att "Utbildning är en grundläggande rättighet och ingenting man kan köpa och sälja!" tycks ha upphöjts från argument till allmän konsensus. Förmodligen kommer en lätt omformulering av ovanstående klyscha närmare verkligheten: "Svensk utbildning är en grundläggande rättighet och ingenting man kan köpa och sälja!" Det är nämligen så det fungerar idag. Utbytesstudenter som läser i Sverige har rätt till gratis utbildning medan svenska studenter utomlands får betala sin utbildning i kronor och ören, bildligt talat.
Att Sverige är ett rikt land som har råd att betala för utbildning för studenter från fattigare länder är ett faktum som använts som slagträ för total avgiftsfrihet. Tanken är god, och inte mig emot. Jag ser gärna att studenter från fattiga förhållanden får studera gratis i Lund. Men detta går att ordna på andra sätt än att låta alla göra det - varför inte med riktade stipendier? Att vi också ska betala utbildning för studenter från välbärgade familjer i USA, Australien och Kina har jag däremot svårt att se poängen med.
Svenska studenter betalar för sina studier utomlands medan studenter från andra länder får studera gratis i Sverige - och man kallar det utbyte. I mina öron låter det som ett riktigt taskigt byte.

Visa signatur

"We have just one world But we live in different ones" - Dire Straits, "Brothers in arms"

Permalänk
Medlem

Problemet är att många högskolor tjänar på systemet.

Jag pluggar på KTH i Kista. Eftersom jag är i slutet på min utbildning läser jag många kurser tillsammans med utländska magisterstudenter. Det är lite tyskar och italienare, några från Ryssland eller andra öststater, en och annan amerikan har man träffat på också - men den stora majoriteten är från Indien, Pakistan och Kina.

Om inte de utländska studenterna läste kurserna så skulle det inte gå att ha dem kvar. Ibland är jag ensam svensk, ibland har jag två-tre andra svenskar som kurskamrater. Det går inte att sätta upp en dyrbar kurs med laborationer, tentamen osv för en ensam deltagare. Magisterprogrammen är en förutsättning för att mitt civilingenjörsprogram ska kunna existera.

Vidare är det så att många av de utländska studenterna är mycket ambitiösa och duktiga i skolan. Eftersom pengarna till universitetet är baserade på hur många som examineras så utgör dessa studenter en guldgruva för skolan (och kåren - även utlänningar måste betala kåravgift). Dessutom utgör de en viktig rekryteringsgrund till forskare på institutionen. C:a hälften av alla doktorer och doktorander är utlänningar.

Här har vi alltså några av orsakerna till att universitet och studentkårer reagerar negativt. Inte för att det nödvändigtvis skulle vara fel att ta betalt av utländska studenter, utan för att de med nuvarande system har egenintressen av att behålla dessa studenter.

Visa signatur

Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta?

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jerka^
Här har vi alltså några av orsakerna till att universitet och studentkårer reagerar negativt. Inte för att det nödvändigtvis skulle vara fel att ta betalt av utländska studenter, utan för att de med nuvarande system har egenintressen av att behålla dessa studenter.

Men då väldigt få indiska studenter stannar i Sverige vore det ju effektivare om staten gav pengar direkt till universiteten, utan att behöva gå omvägen via dessa studenter. Det är dock kanske inte så lätt med dagens system.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tycker att det är självklart att man betalar för sig om man kommer hit för att studera.

Det är inte gratis nån annanstans, så varför ska Sverige erbnjuda gratis utbildning?

Vi har ju redan världens näst högsta skatter, så att idka sådan välgörenhet känns inte riktigt som prio ett.

Visa signatur

Eighty percent of air pollution comes from plants and trees. - Ronald Reagan

Permalänk

Jag fattar inte heller varför vi ska ha gratis utbildning för utländska studenter. Varför ska de få gratis utbildning när inte vi, de svenska invånarna får det? Man kan ju fan inte säga att vår utbildning är gratis med tanke på hur mycket skatter vi betalar.