En bra idé, hur gå till väga?

Permalänk
Medlem

En bra idé, hur gå till väga?

Hej

Pula med en dator här på jobbet och kom på en genialisk idé för nätagg.

Men eftersom att jag är så slö och inte direkt har tid att uppfinna, så tänkte jag kanske ta kontakt och sälja min idé till företaget. Skall man ta patent före eller helt enkelt ringa och höra med dom och få skriftligt att jag har rättigheter etc?

Eller hur skall jag göra ?

Mvh

Jonny K

Visa signatur

P5w dh deluxe/ e6600 @ 3.3ghz/ corsair xms 2gb pc8500 @ pc5700 !?/ Asus 8800gts/ Seasonic m12 500W

Permalänk
Medlem

Berätta för mig

Visa signatur

Hörde jag ett skäggo hosta?

Permalänk
Inaktiv

ideas are a dime a dozen and implementations few and far between

Patent är i princip omöjligt att få som privatperson och troligtvis vill inget företag lyssna på dig om du kräver NDA.

Inte för att låta negativ men troligtvis är din idée inte särskilt imponerande.

Permalänk
Medlem

villkor för patent

Det är inte svårare att få patent som privatperson än som juridisk person. Det är dock ganska dyrt - särskilt om du ska ha patent utanför Sveriges gränser. Då kan du behöva anlita ett juridiskt ombud som är specialiserad på patent utomlands.

Här kan du läsa om de villkor som din idé eller uppfinning måste uppfylla för att kunna beviljas patent: http://www.prv.se/Patent/Att-tanka-pa-innan-ansokan/Krav-pa-d...

De viktigaste av kraven som ställs är att den måste vara absolut ny, vilket innebär att den inte får vara känd någonstans i världen. Den måste också ha teknisk effekt, dvs att den utgör lösningen på ett specifikt tekniskt problem. Den måste också uppnå uppfinningshöjd, det innebär att uppfinningen inte får ligga nära till hands för en fackman på området i fråga. Huruvida du uppnår de här kraven bedömer ingenjörer och jurister på Patent- och registreringsverket.

Vidare vill jag uppmärksamma dig på att du måste hålla din idé hemlig, annars förverkar du möjligheten till att få patent. Det räcker att du har pratat om den med dina vänner och bekanta eller demonstrerat den på en plats där vem som helst har kunnat se den (oavsett om någon har gjort det) för att den skall anses vara känd och ej längre möjlig att söka patent på. Om du ska visa din idé, eller uppfinning, för ett företag måste du alltså använda dig av ett sekretessavtal.

Permalänk

Det finns uppfinnareföreningar som man kan besöka och rådfråga:
http://www.uppfinnare.se/page.asp?pageid=2260

Btw det finns redan nätaggregat som man från mjukvara kan övervaka och styra och att ändra en kontaktstandard är inte det lättaste då man måste få alla med sig. Ifall det nu var något av dessa din ide handlar om.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Handlar inte om det, mycket vassare
Hmmm, kanske spåna min idé med ett företag. Får se hur man gör !

Tackar !

Visa signatur

P5w dh deluxe/ e6600 @ 3.3ghz/ corsair xms 2gb pc8500 @ pc5700 !?/ Asus 8800gts/ Seasonic m12 500W