Permalänk
Glömsk

EU - för/mot?

Har inte sett någon omröstning om detta, så vi kör en.

Motivera gärna varför ni förstar som ni gör

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Medlem

hmm,

tycker vi lagt ner för mycket tid i EU för att backa ur nu.

Antingen gör man det från början eller inte alls i princip, så känner jag.

Bara nu hela EU skulle kunna gå med på en gemensam valuta så hade jag tyckt det vart bättre, men än kan man inte få allt

Visa signatur

Irish today, hungover tomorrow

Permalänk
Medlem

Att tro att vi kan lämna EU är en önskedröm. Det är dock inget vi kan göra, dessvärre.

EU är inte så jäkla demokratiskt, till att börja med. EU-parlamentet kostar i min mening mer än det smakar.

Edit: Frågans formulering gör att jag inte kan svara pollen. Jag är mot EU, men jag anser inte att vi kan gå ur.

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."

Permalänk

För eftersom det är smidigare att handla inom eu, dock kunde det ändå vara smidigare med gemensam valuta och språk också för den delen.
Annars politisk/ekonomiskt så vet jag faktiskt inte vilket som hade varit bäst.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

För. Hade gärna sett ett ja i EMU-omrösningen också.

Permalänk
Medlem

Jag är för att att gå ur av den enkla anledningen att EU är så snedbalanserat att det tappar alla sina fördelar. Tycker det har mer eller mindre blivit den internationella varianten av att göra sig till för att kunna hänga med det "coola" gänget precis som i högstadiet. Det var urlöjligt då och det är urlöjligt idag.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Jag anser samma som min forna SO-lärare ansåg: Ett land som "isolerar sig" (misstolka inte som Nordkorea...) och inte går med omvärlden utvecklas sämre än de andra. Jag ser för tillfället bara fördelar med EU.

Visa signatur

NR200P | 2xNF-A12x15 | SF1000L | STRIX B450-I GAMING | 5800X3D | NH-U12S | 32GB LPX 3600 MHz | RX7800XT PULSE

Permalänk

EU är väl bra, förutom att lagar, bestämmelser och regler de inför! Det finns ju ingen sunt bonnförnuft i till exempel reglerna för lastbilschaufförer.
Men att det blir lättare att handla över gränserna o.s.v är ju bara bra.

Visa signatur

(\__/)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PaE
Jag anser samma som min forna SO-lärare ansåg: Ett land som "isolerar sig" (misstolka inte som Nordkorea...) och inte går med omvärlden utvecklas sämre än de andra. Jag ser för tillfället bara fördelar med EU.

Inte om alternativet till att isolera sig (distansera kan är ett bättre ord?) är att bli tvungen att bli upptagen i en gemenskap som sätter sin egen utveckling framför det landet som gör valet att vara med.

Visst kan ett land som inte följer med omvärlden utvecklas sämre, men landet kommer också utvecklas sämre om att följa omvärlden betyder omvärldens utveckling måste sättas före sin egen. Det är skillnad på sammarbete och underkastelse och EU verkar ju gå mindre mot att medlemmarna skall samarbeta till att de istället skall underkasta sig någon form av gemensamt överstyre.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Jag är för EU bl.a för att det blir väldigt enkelt att resa inom EU-länder. Valutan i Sverige hade jag gärna sett varit euro för det underlättar vid resor till andra emu-länder.
En annan fördel är att även vi i Sverige kan påverka andra länder i övriga EU i viktiga frågor, miljöfrågor m.m.
Det finns mycket som man inte gillar med samarbetet men jag ser att fördelarna överväger nackdelarna flera gånger.

Visa signatur

Amiga 500, Vampire 500 V2
Pentax K-1, Ricoh GR III, Dji Mini 2

Permalänk
Medlem

Att vara med i EU är något jag anser vara gott. Visst finns det saker som utgör problem, som t.ex. en för stark centralisering, men i huvudsak är fördelarna större än nackdelarna.

Sen anser jag också att Sverige ska gå med i EMU. Det är bara jobbigt att behöva växla till kronor alternativt lära sig hur mycket valutan är värd om man reser till Sverige, Norge eller Danmark när praktiskt taget hela resten av västeuropa använder euro.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Hedersmedlem

Gå ur, för att det är så jävla odemokratiskt så att man blir mörkrädd! Helt otroligt hur det kan gå till. Visst finns det fördelar med att vara med, men jag tror på fullt allvar att EU kommer bli ett stort övervakningssamhälle inom 10 år, speciellt när saker smygs igenom på de fula sätt som de gör (fildelningsfrågor i kommitén för jordbruk/fiske, tillägg som läggs till i sista sekunden utan att MEP:arna ens får höra om det...).
Om jag visste att de skötte sig så skulle jag antagligen vara för att vara kvar.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Vi ska vara kvar såklart.

Dagens problem är globala. Miljö och klimat, ekonomi, handel, utrikespolitik, krig, flyktingar osv. Om vi ska kunna lösa dessa problem måste vi samarbeta internationellt.

EU är en av få internationella organisationer som faktiskt får något gjort. Vi har en fri inre marknad, vi har avtal om utbytesstudier, vi har fri rörlighet, gemensam valuta (nåja), gemensamma miljö- och säkerhetskrav och snart kanske vi även har utökat militärt samarbete. Positiva saker rakt igenom.

Priset vi får betala är ett visst mått av överstatlighet. Om alla länder får göra som de vill förlorar vi poängen med samarbetet och om alla har vetorätt går det inte att rösta igenom någonting alls. Jämför med FN som knappt kan lyfta ett finger utan att någon i säkerhetsrådet röstar nej.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Det finns många tokiga saker i EU, t ex jordbruksbidragen, exportstödet och det periodiska flyttslöseriet mellan Bryssel och Strasbourg. Jag är emellertid övertygad om att fördelarna och inte minst den framtida potentialen i EU väger upp nackdelarna.

Jag tror inte det finns någon risk att EU utvecklas till ett Europas förenta stater inom de närmsta 100 åren. De praktiska och juridiska förutsättningarna saknas och varken politikerna eller folket vill ha en sådan statsbildning.

Visa signatur

Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta?

Permalänk

Ut. EU är betydligt mindre demokratiskt än Sverige, och risken för en totalitär svensk stat är avsevärt mycket högre med EU-finansierad totalitärism. Det är bara några månader kvar innan alla EU-länders medborgares elektroniska kommunikation är avlyssnad och metadata om dem sparad (alla borde läsa på om EUs datadirektiv - det finns att läsa på EUs hemsida). Om ytterligare några år så finns det inte mycket som tyder på att EU inte skulle vara en konservativ polisstat där samtliga ickeaccepterade åsikter förtrycks och förbjuds.

Sverige har nästan ingen möjlighet att påverka EU positivt som det ser ut nu (...det är ironiskt att det är Sverige som varit en av de bidragande orsakerna till just det som gör EU livsfarligt, men så mycket annat har vi inte fått igenom). Ett EU-medlemskap är därmed helt fel väg att gå.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Avstängd

Ut, och gärna dra tillbaka klockan så vi aldrig hade gått med. Med EU blir vi ingen neutral eller självständig stat. Vad händer om något diverse Mellanöstern-/Afrikaland förklarar krig mot låt oss säga Frankrike? Jo, EU kommer gå med och m.a.o så kommer vi också dras med. NBG ska enligt EU:s önskemäl sättas in inom 10 dagar efter ett beslut inom en radie på 600 mil ifrån Bryssel. Neutralt från Sveriges sida? Knappast.

Sen så stiftar EU en massa lustiga lagar som inte passar in i Sverige, helt utan att vi kan göra något åt det. Visst är det bra med samarbete över gränserna, men beslut ska fattas med diskussion och enighet, inte med tvång.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem

Jag är emot EU. Argumentet att det är lättare att frihandla när man är med i EU faller snabbt då frihandeln ändå hade existerat ifall vi inte haft restriktiva stater. Lägg ner EU, men varje stat som är med kan då fortsätta ha samma frihandelsavtal osv och vi sparar massa pengar samtidigt som vi skapar ett bättre europa. Finns ingen mening att besluten i Bryssel skall påverka oss dessutom.

Visa signatur

I distrust governments because I’ve studied history. Ask Joe this question: who does most of the killing? Who does most of the theft? Even the body-count of the worst criminals and terrorists pales in comparison to the death toll the average government inflicts on its own people. And it is not criminals who tax away 5/12ths of my income. - Eric S Raymond
http://www.css3.se

Permalänk
Avstängd

många som inte vet vad dom snackar om här.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av trollhattan
många som inte vet vad dom snackar om här.

Tur att du är så upplyst att du kan förklara för oss andra då.

Visa signatur

I distrust governments because I’ve studied history. Ask Joe this question: who does most of the killing? Who does most of the theft? Even the body-count of the worst criminals and terrorists pales in comparison to the death toll the average government inflicts on its own people. And it is not criminals who tax away 5/12ths of my income. - Eric S Raymond
http://www.css3.se

Permalänk
Testpilot

Nu när vi redan är med tycker jag att det vore dumt att gå ur, var inte tillräckligt gammal när man röstade så det var mina föräldrar som var med och bestämde och då får man väl passa sig efter det.

Sen stör jag mig på en annan sak och det är omröstningen om EMU som var för några år sen och då var jag tillräckligt gammal för att vara med men jag tycker inte att det skulle ha varit någon omröstning alls. Vi hade haft folkomröstning om att sossarna skulle styra landet och då är det dom som ska ta besluten, istället fegar dom ur och ska hålla på med en folkomröstning och ha sig. Bestäm för sjutton, vi hade ju valt er. Vi kommer ju ändå gå med i EMU sen och skaffa Euro, varför ska vi vara envisa och utanför så länge vi kan?

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hunden
Nu när vi redan är med tycker jag att det vore dumt att gå ur, var inte tillräckligt gammal när man röstade så det var mina föräldrar som var med och bestämde och då får man väl passa sig efter det.

Sen stör jag mig på en annan sak och det är omröstningen om EMU som var för några år sen och då var jag tillräckligt gammal för att vara med men jag tycker inte att det skulle ha varit någon omröstning alls. Vi hade haft folkomröstning om att sossarna skulle styra landet och då är det dom som ska ta besluten, istället fegar dom ur och ska hålla på med en folkomröstning och ha sig. Bestäm för sjutton, vi hade ju valt er. Vi kommer ju ändå gå med i EMU sen och skaffa Euro, varför ska vi vara envisa och utanför så länge vi kan?

Eh, därför att det inte direkt gick särskilt bra i början för de länder som gick över till Euro tidigt?

Crippa90 - Varför pratar du om NBG? Det är skrotat sedan länge. Du verkar medvetet hoppa över information bara för att få något att argumentera mot... varför? Varför inte bara lära dig, så du slipper få fel så ofta?

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Testpilot
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Eh, därför att det inte direkt gick särskilt bra i början för de länder som gick över till Euro tidigt?

Så istället ska vi ge oss fan på att bli sist? dom kunde väl skjutit upp det, nu lär det ju dröja skitlänge iomed att dom måste gå emot folkomröstningen.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Crippa90 - Varför pratar du om NBG? Det är skrotat sedan länge. Du verkar medvetet hoppa över information bara för att få något att argumentera mot... varför? Varför inte bara lära dig, så du slipper få fel så ofta?

http://sv.wikipedia.org/wiki/NBG

Citat:

Nästa Battlegroup Sverige kommer leda ligger planerad till perioden, januari-juni 2011

Jag tror du behöver kolla upp lite innan du uttalar dig. Snart kommer en ny NBG med namnet "Swedish Battlegroup". Så det är inget fel på mina argument.

Det är inte över än tyvärr....

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hunden
Nu när vi redan är med tycker jag att det vore dumt att gå ur, var inte tillräckligt gammal när man röstade så det var mina föräldrar som var med och bestämde och då får man väl passa sig efter det.

Sen stör jag mig på en annan sak och det är omröstningen om EMU som var för några år sen och då var jag tillräckligt gammal för att vara med men jag tycker inte att det skulle ha varit någon omröstning alls. Vi hade haft folkomröstning om att sossarna skulle styra landet och då är det dom som ska ta besluten, istället fegar dom ur och ska hålla på med en folkomröstning och ha sig. Bestäm för sjutton, vi hade ju valt er. Vi kommer ju ändå gå med i EMU sen och skaffa Euro, varför ska vi vara envisa och utanför så länge vi kan?

fega ur det var väl bra att det gick till på demokratiskt vis

Visa signatur

assrock!! hehe

Permalänk
Medlem

Vad tycker Psionicist själv då?

Visa signatur

I distrust governments because I’ve studied history. Ask Joe this question: who does most of the killing? Who does most of the theft? Even the body-count of the worst criminals and terrorists pales in comparison to the death toll the average government inflicts on its own people. And it is not criminals who tax away 5/12ths of my income. - Eric S Raymond
http://www.css3.se

Permalänk
Medlem

jag tycker vi ska ur EU, det ska vara upp till varje enskilt land vilka lagar som ska gälla i det, inte som nu, Tyskland, Belgien, Frankrike och de andra topp länderna inom eu ska bestämma "de här lagarna ska gälla alla medlemar...

Visa signatur

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Permalänk
Medlem

Tycker vi ska fortsätta vara medlem i EU. Jag tycker även att vi skulle fullföljt medlemskapet genom en gemensam valuta (men vad vet jag, jag är ju bara ekonom - jag tänker ju inte med hjärtat och vill bevara Sverige svenskt).

Anledningen är väldigt enkel; förenkla handel, radera tullar och gränser - ett uteslutande av "vi" och "dem" bidrar till fred. Tillsammans går det även att bemöta politik på global nivå.

Visa signatur

» Answer to Life, the Universe, and Everything.
» How can we balance the budget overnight? Easy. Put a tax on sex.