Skydda sina barn mot internet eller inte?

Permalänk
Medlem

Skydda sina barn mot internet eller inte?

Satt nyss och slötittade lite på nyhetsmorgon på fyran där ett gäng "tyckande" men helt "okunniga" personer satt och gav tips hur man skulle skydda/övervaka sina barn på internet.
Jag har inga barn, men förr eller senare så kommer väl även det.
Jag började iallafall fundera lite, många av oss som sitter här har varit med om internets födelse (för den vanliga människan) och många (liksom mig) har även hängt på chatter, communities och diverse samlingsplatser på nätet. Jag hade aldrig någon som övervakade mig på nätet, men verkligheten ser lite annorlunda ut idag jämfört med back then och någonstans så käns det ju att en person som mig som dels har ett genuint intresse för datorer och internet och dessutom en rätt avancerad utbildning inom detsamma borde ha större chans att vara medveten om hur man ska tackla det här problemet.
Men jag har helt ärligt inte en aning om vad som är rätt.. Jag känner bara att skydda sina barn mot internet på så sätt att man övervakar dem och content-spärrar käns inte helt 100.
Samtidigt så har jag faktiskt ingen klar idé över vad man ska göra egentligen. Är det någon här som funderat i dessa termer eller som faktiskt har barn och därmed erfarenhet?
Blev lite smått sugen på att diskutera detta ämnet.

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem
Permalänk

Är nog betydligt viktigare att skydda barnen från religion och andra outbildade idioter som ska ta hand om dom på t.ex dagis och i början av skolgången.

Visa signatur

No pain, No gain
CyberVillain: "det finns snygga sossebrudar... men jag tycker de är skitfula endå.. principsak"
"Demokrati: Tron att en hög summa kan uppnås genom addering av en massa nollor."

Permalänk
Medlem

Det är väl bättre att lära dem använda internet på rätt sätt i så fall.

Visa signatur

Detta är första varningen va, jag ämnar brisera ur denna japanska kampställning och fullständigt förinta dig om inte du försvinner härifrån.

Permalänk
Medlem

@ MegaN00bie: Håller jag helt och hållet med om, men man kan ju inte alltid vara runt dem och skydda mot allt ont i världen.

@ Loaded: Jo, sant.. men vad är rätt sätt? Jag säger inte att man ska censurera internet.. Men förr eller senare lär de ju hamna på något community fullt med "groomers".. eller inte.. svårt det där

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tycker ungefär samma sak som jag tyckte för tre månader sedan i tråden som Elgot länkade till.

Jag ser inget fel i att föräldrar väljer att blockera vissa sidor till förmån för mindre barns välbefinnande, eller hur jag nu ska uttrycka det. Exempelvis sidor som innehåller pornografi, avrättningar, extrema bilder etc. Dock så tycker jag att man vid någon ålder borde släppa denna gränsen, främst för att jag hade blivit rasande och antagligen fått bort spärren ganska fort om mina föräldrar gjort något liknande mot mig.
När någon vill veta något så tycker jag det känns fel att hindra denna från det. Det kan, som jag poängterade innan, kanske inte vara lämpligt för mindre barn (1-10) att titta på avrättningar och liknande då det kan ge "men" som inte släpper förens man inte är så lättrubbad.
Vet själv bilder och filmbitar som jag gärna undvikit att se när jag var mindre och som påverkade mig ända upp till... typ 11-12...

Jag skulle dock hellre lära mitt barn att kritisera allt, skillnaden på kommersiell och ideell verksamhet och hur man avgör om informationen är trovärdig eller inte. Sedan skulle h*n få lära sig att om man utgår från att det är falskt och ser allt med en stor nypa salt och sedan bit efter bit ger sidan trovärdighet efter att man har erfarenhet med denne eller läser om något där man själv kan avgöra trovärdigheten snabbt. Sedan skulle h*n få lära sig att söka och hur man enkelt hittar relevant text på sökmotorer.
Skulle mitt barn lära sig allt detta så ser jag inget behov av censur på nätet.

Sedan kan man slänga in lite 'good ol' parenting' där man inser att barn inte behöver veta Allt, men att man inte behöver ljuga när dem frågar om något lite obekvämt.

Lite tankar och svammel från mig!
//pscs3

Visa signatur

Cat funeral! Cat funeral!
>>> 112383 <<<

Permalänk
Hedersmedlem

Man får ju betänka att dagens ungar antagligen börjar använda internet vid riktig tidig ålder, antagligen i samband med att de börjar läsa och skriva dvs. ungefär vid skolstartsåldern. Det är ju helt självklart att så unga personer inte har förstånd att ta till sig allt man kan finna på internet.

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk
Medlem

Klart det beror på åldern men säg innan skolålder och kanske en bit in på denna tycker jag nog att man i princip kan blocka allting och tillåta sajter efterhand, i stil med disney-sajter eller kalle anka och sånt.

De behöver inte internet, låt dem leka med lego istället

Visa signatur

Archlinux, Sway och Rust, vad mer behövs?

Permalänk
Medlem

Jag har inte haft några restriktioner vid mitt internet-användande som ung och möjligtvis i slutändan visar det sig att man fått större syn på världen och kanske har lite mer uppfattning vad som finns utanför dörren.

Kanske?
Men det är bara min tanke i det hela, men egentligen så kanske jag är bara helt blåst och tror att jag vet saker

Visa signatur

Utvecklare (Technical Director) / Delägare - Björnmamman

Permalänk
Avstängd

Jag har en son på 3 Månader,

jag tänker inte "övervaka" honom, jag ska däremot försöka stimulera honom att göra andra saker än att använda datorn.

Sedan om han får mersmak på midget-pr0n så är det skitsamma.

Visa signatur

AMD X4 945ee @ 3,8 Ghz | Asus M3N-HT Deluxe | 8GB Corsair PC8500 | SLI: Asus + Gigabyte GTX 275 @ 696Mhz | 1TB+1TB Seagate 7200.12, Samsung F3 | X-Fi XtremeGamer | FD Define R2 | Corsair 750W | Dell 2209WA @ 75Hz | Windows 7 RC | www.minhembio.com/Camper | Datorn som Produktlista

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Camper
Jag har en son på 3 Månader,

jag tänker inte "övervaka" honom, jag ska däremot försöka stimulera honom att göra andra saker än att använda datorn.

Sedan om han får mersmak på midget-pr0n så är det skitsamma.

Herremingud! Vet du inte att dvärgporr är en gateway till barnporr?!

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Herremingud! Vet du inte att dvärgporr är en gateway till barnporr?!

It's the other way around..

Här är inget förslag, utan bara vad jag anser;

Det spelar ingen som helst praktisk roll om man övervakar eller ej.

  • 1. Ungen lär sig knacka förbi hinder om den verkligen vill se vad dvärgporr går för.

    2. Ungen kommer skaffa men av annat än dp om den inte är intresserad nog för att knacka förbi.

    3. Ungen blir skrämd av dp och lär sig respektera förälderns uppmaning och lektioner om att surfa säkert. Men för livet som härdar själen efter att den blivit försvagad är kanske inte bra, men härdande.

    4. Ungen kommer inte råka ut för någon nätdvärgofil, för att du frågar alltid var ungen ska någonstans i sin minibastkjol och läppfrans. Du visar att du bryr dig mer om ungen än dvärgofilen.

    5. Ungen bryr sig inte.

Man minns själv med fasa hur man såg första katten eldas upp i någon mindre rumsren snutt från the internets. Huga, av just det klippet. Jag har inte dött.
Sen.. när lillsyrran blir kontaktad av en till mig gammal skolkamrat, och han frågar om hennes byststorlekkanviträffasjagharensnyggbilvillduåkaidenikväll så skrattar hon och skriver "självklart, jag är hos dig 16:30 :*", kucklar för sig själv och säger förnöjt "loooser".
Ingen fara i de allra flesta fall.

Ynge förmågor då?
De kommer oftast inte ens in på de skumma sidorna, då Google är det enda alternativet (för genomsnittsanvändaren) och Lunajstjom och HabbaHabbaHotel är relativt stängda, trygga miljöer.
Ungen på 3 år är inte intresserad av the internets.

Och behövs utökad övervakning för barnets bästa?
FF med WOT, brandvägg och AV så är det mesta redan avverkat.
Sen finns ju alltid du där, lite då och då, när barnet spelar Sims Universe Online, det faller sig bara naturligt. Yngre ungar ska förövrigt vara ute i friska luften mkt, man kan inte ha dem sittandes vid datorn timmar i sträck.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem

man får väl hoppas på att ungen har tillräckligt med självbevarelsedrift. Själv har jag alltid klickat bort filmer som jag känner att jag inte vill se, typ brinnande katter.

jag tror att det bästa är att få barnet att göra något annat än sitta vid datorn. jag tror att barn mår bättra av att lattja runt än att sitta still framför en skärm.
censur mår ingen bra av, så det har jag inte mkt till övers för.

Visa signatur

På A svarar jag B, och på C vill jag höra om frågan.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av akka

censur mår ingen bra av, så det har jag inte mkt till övers för.

Så de små liven får se vilka tv-program och filmer de vill också eller?

Visa signatur

Archlinux, Sway och Rust, vad mer behövs?

Permalänk
Medlem

Jag har haft tillgång till internet fritt sedan jag var 7-8 år kanske, jag kände iaf inte någon större lust att titta på dvärgporr och avrättningar etc (och det gör jag inte nu heller för den delen). Utan det var mycket roligare att spela flashspel och sådant.
Dock tror jag det kan vara bra att ha en övergripande blick över vad mindre barn använder internet till.
Tror det finns mer grundläggande fel i uppfostran än att skylla på internet.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gräs-Mannen
Så de små liven får se vilka tv-program och filmer de vill också eller?

ne kanske inte, men frågan är om de mår sämst över att få se på vad de vill eller att nån annan väljer vad de ska se på.

En bekant till min familj har begränsat sin dotters möjlighet att besöka vissa sidor, har för mig att facebook var blockat också, och jag tycker inte att det är bra.

Visa signatur

På A svarar jag B, och på C vill jag höra om frågan.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gräs-Mannen
Så de små liven får se vilka tv-program och filmer de vill också eller?

Så vitt jag minns fick jag göra det. Inget jag idag ser som något problem alls.

Visa signatur

Efter att ni har läst det här har ni insett att det inte gav något.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av akka

En bekant till min familj har begränsat sin dotters möjlighet att besöka vissa sidor, har för mig att facebook var blockat också, och jag tycker inte att det är bra.

De vet ifan... man ska nog hålla barn borta från sekter som facebook

http://www.youtube.com/watch?v=6rNgCnY1lPg

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
De vet ifan... man ska nog hålla barn borta från sekter som facebook

http://www.youtube.com/watch?v=6rNgCnY1lPg

oh no!

Visa signatur

På A svarar jag B, och på C vill jag höra om frågan.

Permalänk

Äsch ingen har väl dött av lite porr

Visa signatur

» Well, tough titties...

Permalänk
Medlem

Om jag får en avkomma kommer jag inte att förbjuda något på internet eller annan media, film etc. utan snarare försöka förklara vad som är vettigt och inte. Men om dom vill titta på avrättningar får dom göra det, det som inte dödar det härdar

Visa signatur

If you're havin' girl problems i feel bad for you son
I got 99 problems but a bitch ain't one

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ben_Dover
Äsch ingen har väl dött av lite porr

Möjligen snuff-relaterade porr, eller kanske strypsex! Vad vet jag, dör man med ett leende på läpparna så kan det vara svårt att avgöra