Fråga: kommer du minska eller sluta köpa kultur tack vare PB domen?

Permalänk
Medlem

Fråga: kommer du minska eller sluta köpa kultur tack vare PB domen?

Jag har tagit ett principbeslut idag, att sluta betala för kultur så länge IPRED lagen är i kraft. Pirate Bay domen tvingar den tekniska och samhälleliga utvecklingen bakåt, om det råder inga tvivel för mig och på den grunden fattar jag mitt beslut. Därtill så har inte utländska storföretag någon som helst rätt till en egen gräddfil i svenskt rättsväsende. IPRED, ACTA, FRA. Det är inte svårt att se vart utvecklingen bär hän. Jag skulle aldrig mana någon att fildela som någon slags civil olydnad, men vad jag däremot manar till är att sluta betala för kultur.

Det finns mängder med kultur att få gratis inte minst på internet. Det finns sätt att få filmer, tv-serier, musik med mera som inte kostar något och inte är olagliga där. Det viktiga är att inte lämna ifrån sig några pengar. Jag är less nu, så jag köper inte mer. Jag är trött på att reduceras till ett reklamoffer som ska strykas medhårs och luras till att bränna pengar för att göda slipsnissar i styrelserum.

Jag skiter i vem det drabbar nu ärligt talat, jag bojkottar kultur för pengar rakt av och så är det bara. Min kultur ska vara laglig och gratis från och med idag om så varenda musiker/författare/skådespelare måste dö svältdöden för att det ska ske. Misstaget ni gjorde var att fucka runt med mitt rättssystem så här har ni ett finger att rotera på till svar.

Frågan är förstås vad övriga tycker, kommer ni dra ner eller upphöra med er konsumption eller kör ni på som vanligt?

Permalänk
Entusiast

Jag förstår inte varför det skulle göra någon som helst skillnad. Men nej, jag kommer absolut inte minska mina inköp utav spel, film, musik och böcker.

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk
Hedersmedlem

Saknas det inte ett alternativ för dem som kommer köpa mer än förut?

Permalänk

Inte något som ändrats sedan domen, men jag köper i huvudsak bara media från mindre företag, där jag vet att större delen av pengarna faktiskt går till upphovsmakarna.

Att köpa en cd-skiva av någon jätteartist hade nästan varit ett hån mot artisten - att donera pengarna direkt är definitivt att föredra.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Förutom enstaka donationer till gratis-tjänster så ligger jag redan på noll sen ganska länge, så kan inte minska mer.

Visa signatur
Permalänk
Avstängd

Helt otroligt att FRA kommer in i fildelningsdebatten...

Jag kör på som vanligt, möjligtvis köper mer men då beror det nog på andra faktorer än ett domstolsbeslut jag inte bryr mig så mycket om.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem

Har inte konsumerat de stora bolagens skräp på flera år, fattar inte hur folk kan vilja titta eller lyssna på deras skit varesig det kostar eller inte.

Visa signatur

Detta är första varningen va, jag ämnar brisera ur denna japanska kampställning och fullständigt förinta dig om inte du försvinner härifrån.

Permalänk

Slutade av ren principsak köpa filmer runt 2003, då jag inte vill betala för något som de flesta tar gratis. Speciellt när jag inte vill se en film flera gånger och ha en film stående i hyllan känns inte meningsfullt. Detsamma med att ha musikcds stående i hyllan som jag aldrig skulle använda, fast detta var något år innan.

Att dra ner på sin film & musikkonsumtion tycker jag är en bra ide, speciellt när de säljs på ett sätt som man inte gillar. Det måste komma alternativ och det bästa sättet att få dessa är att låta ens plånbok tala.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

hur faller spotify in i denna debatten?

Visa signatur

AMD x2 5000+ 4gb DDR2 500GB WD ASUS 8800GTS ECS KA3 MVP

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flancen
hur faller spotify in i denna debatten?

Min åsikt är gillar du spotify affärsmodell så använd denna tjänst.

Likaså om du skulle hitta någon bra film riktigt billigt, precis i den prisnivån du tycker är lagom så kan du köpa den.
Att bojkotta allt vad film heter leder bara till mindre filmutbud, utan man skall istället stödja sådant som man gillar.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Jag håller samma linje som jag gjort i åratal.
Film, musik med mera köper jag i digital form enbart, utan handikappande DRM. Det enda undantaget är spel där online-lägen och liknande gör att spelet har ett mervärde mer än att bara spela igenom det och lägga på hyllan (finns dessa spel tillgängliga för köp via nätet gör jag ju självklart det i första hand).

Jag laddar dock inte ner istället, inte mycket i alla fall. Demos laddas det hem friskt och spel lånas av vänner och bekanta. Det enda jag egentligen fortfarande köper som tidigare är böcker, men de anser jag inte heller riktigt passa in i det hela då jag tycker att en bok i digital form är en helt annan sak än på papper.

Efter dommen så lär jag nog skära ner ännu mer. Det skulle väl i så fall vara om det dök upp fler/bättre tjänster så som spotify. Det kan jag tänka mig betala för. Men antika, damm-samlandes media i fysiska format? Nej tack.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Jag beslutade iom domen att helt sluta stödja de som tvingat fram ipred.
Jag hade tankar om det redan den 1 april, men iom domen så vart det så att säga "droppen som fick bägarn att rinna över".

Jag har i många år nu sett till att betala för den större delen av mina kulturupplevelser, har lagt i runda slängar en 50K på bara filmer, men nu är det slut. Och när jag nu fattat det beslutet så gjorde jag det ordentligt, avslutade mitt wowaccount och ska säga upp tv-abonnemanget men har dock bindningstid kvar :/

Hädanefter får det bli bibblan, (ja jag vet, dom får pengar från utlånade böcker också, men det är en liten liten del det) och radio.

Visa signatur

"Gräset är alltid vitare på vintern"

Permalänk
Medlem

Vad röstar jag om jag köpte min kultur före domen och tänker fortsätta med det samma efter?

Permalänk
Avstängd

"Orka, spelar ändå ingen roll, jag kör på som vanligt."

Den kanske?

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem

Jag tänker i största möjliga mån bojkotta storbolagen.
Tyvärr får jag göra undantag för Xbox360-spel, som jag tänker fortsätta köpa.

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig handlat kultur då det aldrig riktigt varit någon nödvändighet för mig. Har aldrig köpt en cdskiva, dock har jag hyrt filmer några gånger. Sen att jag inte längre knappt har pengar för att överleva gör ju inte att jag konsumerar mer heller. Men kultur har aldirg varit prioriterat att lägga pengar på. Dock blir det ju inte mer med denna idiotdomen.

Visa signatur

HD5770 1GB| Phenom 2 x2 555 3.2ghz BE@ x3 3.6Ghz| 2x2048ddr3 corsair xms3 1600mhz | Corsair HX520w | HP w2207| Antec 180b

Permalänk
Hedersmedlem

Köpte min sista cd runt 1998 och så kommer det förbli. äger inga dvd. Enda mediatjänst jag skulle kunna tänka mig att betala för är spotify, förutsatt att utbudet förbättras. Fysisk distribution hör till forntiden, förläng inte lidandet genom att göda företag som inte förstått detta.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Jag kommer inte lägga av helt men kommer minska mina inköp kraftigt.
Köper ca 50 DVD filmer/år, besöker biografen om det är någon speciell film jag vill se, hyr filmer då och då, detta med en tidigare student och arbetslöshetsekonomi. Men nu blir det nog bara och sikta på att köpa gamla klassisker samt syd europeiska filmer
Det var ju som synd, T4 samt Transformers 2 är runt hörnet. Hade gärna lagt vantarna på någon specialutgåva men men...
Likaså tänkte jag snart köpa en bluray spelare till datorn och börja köpa bluray filmer.

Svenskfilm- samt musikindustri (exkluderat Machinae Supremacy) har dock inte fått mycket pengar från mig någonsin, men har inte heller laddat ner deras verk. Inget som intresserar mig...

Konserter kommer jag fortsätta besöka, då får iaf artisterna mer pengar.
Även fortsätta använda Spotify.

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem

Det enda inom kultur jag kan tänka mig lägga pengar på är konserter, resten tänker jag inte betala för.

Visa signatur

- Katt åt programmerare - kunde inte C

Permalänk
Inaktiv

Har köpt och hyrt en hel del film förut, men nu har jag slutat med det. Uppenbarligen vill dom inte ha några kunder, som dom håller på. Den enda kultur jag faktiskt stöder är spelkulturen.
Spelbranchen lyssnar oftast på sina konsumenter och vet vad konsumenten vill ha.

Köper kanske 5 - 10 spel om året till konsol.

Permalänk
Medlem

Jag gick faktiskt på bio strax efter att ha gått på demonstration just emot sådan har inveckling. Detta för att det _äntligen_ gick något som var värt att gå på bio för.
Så jag kör på som vanligt. Köper ytterst lite annars, ett nytt spel varannat år, en ny film vart femte, hyra film en gång varje jul, bio när man har sällskap som njuter av bio..
Planerar dock att köpa fåtal spel och filmer, för att ha, visa upp, låna ut, ge bort och ha lätt och snabbt tillgängligt om andan ytterligare än en gång faller på.
Nu har jag viktigare saker att lägga pengar på än egna höga nöjet, vilket inte betyder att jag inte lägger något rent ekonomiskt värde i kultur idag, det är bara det att jag hittar kulturen jag vill äta från annat håll än från Imperiet.

Jag genomför en för mig bekväm och naturlig protest, som är genomgående i mitt liv. Jag köper bara om jag anser pengar vara ett bytesmedel som passar för stunden, annars inte. Just nu ytterst lite köpt kultur.

EDIT:
För helv.. blanda inte ihop akronymerna! FRA-lagen och FRA har nada med själva fildelningsantifrågan att göra, sett till enbarrt fildelningsantifrågan.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem

ptja, går inte på bio speciellt ofta och köper aldrig spel/musik. Men jag kommer nog sluta gå på bio helt. Det effektivaste sättet att visa sitt missnöje mot företag är att inte köpa deras produkter, om alla tänker så kommer företagen tänka om riktigt snabbt.

Visa signatur

På A svarar jag B, och på C vill jag höra om frågan.

Permalänk
Medlem

Kommer fortsätta som förut. Lyssnar knappt på musik och de filmer jag kollar på går knappt få tag på i vanliga videobutiker. Jag köper ett datorspel då och då.

Permalänk

Jag hyr en estländare, på dagen så målar han och snickrar på huset och på kvällen så spelar han säckpipa.

http://open.spotify.com/track/397NDFg4KOK3dc10v5G0d4

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kanske skulle starta en ny tråd för detta, men jag frågar här av ren nyfikenhet:
Alla ni som skall bojkotta skiten ur mediabranchen - Hur mycket film/musik köpte ni egentligen före TPB-domen?

Permalänk
Medlem

Kör på som vanligt; laddar ner musik/film i utvärderingssyfte och anser jag att artisten (stor som liten) är värd en gnutta pengar så köper jag mediet; varsig det är digitalt (i den mån det går att få okomprimerat) eller fysiskt.

Samma sak med spel till PC, lite svårare med PS3'an

Visa signatur

{|XSX|PS3|PS4|}

Permalänk
Medlem

Jag kommer i så stor utsträckning som möjligt att försöka stödja de bolag som tar produkterna från de stora bolagen (på lång sikt), såsom Spotify. Att börja köpa spel, film och musik i fysiskt format igen är både dåligt för miljön, lagringsutrymmena i min lägenhet (och flyttbarheten) pga det klumpiga formatet, artistens ekonomi på lång sikt och min egen ekonomi på kort sikt. DRM-laddad skit vägrar jag betala för. Då streamar jag hellre median.

Visa signatur

Intel Core i7 920, Gigabyte GA-EX58-UD5, 6x2 GB Corsair XMS3 Twin3X DDR3 1333 MHz, XFX GeForce GTX 280 1 GB, Gigabyte GeForce 8600 GT 512 MB, Corsair TX650 650W
NileCity 105,6 Playlist

Permalänk
Avstängd

Om jag kommer att gå på museer i fortsättningen? Ja, lika sällan som jag brukar (säg 1 ggr/år). Om jag kommer gå på teater lika ofta som i fortsättningen? Ja, lika sällan som jag brukar (säg 1ggr/5 år). Om jag kommer gå på bio lika ofta som förr? Ja (ca 1 ggr/2 år). Kommer jag köpa lika mycket böcker som förut? Ja (ca 20st/år). Kommer jag köpa musik? Nej, har aldrig gjort. Film? Nej, har aldrig gjort. Mjukvara? Nej, har aldrig gjort. Jag försöker nämligen vara en god kapitalist och betalar vad exemplarframställningen faktiskt kostar.

Kommer jag undvika myndigheter i större utsträckning? Kommer jag argumentera ännu argare mot monopol på exemplarframställning, dåliga affärsmodeller och för kryptering? Ja, ja, ja, ja och ja!

Kommer mediebranschen tjäna en krona på IPRED? Nej, det ska vi sätta stopp för, vi vill ha äkta marknadsekonomi.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Det var längesedan jag köpte musik eller några filmer. Tänker inte köpa varken några filmer eller cd-skivor detta året heller. Betalar inte 180kr för en film som man ser på max en eller två gånger. Spotify räcker alldeles utmärkt mig så blir till att fortsätta med det, eventuellt köpa premium ifall utbudet blir större.

Är ingen frekvent biobesökare utan går ifall det släpps någon bra film, kommer att fortsätta med detta.

Böcker finns gratis på biblioteket.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Om jag kommer att gå på museer i fortsättningen? Ja, lika sällan som jag brukar (säg 1 ggr/år). Om jag kommer gå på teater lika ofta som i fortsättningen? Ja, lika sällan som jag brukar (säg 1ggr/5 år). Om jag kommer gå på bio lika ofta som förr? Ja (ca 1 ggr/2 år). Kommer jag köpa lika mycket böcker som förut? Ja (ca 20st/år). Kommer jag köpa musik? Nej, har aldrig gjort. Film? Nej, har aldrig gjort. Mjukvara? Nej, har aldrig gjort. Jag försöker nämligen vara en god kapitalist och betalar vad exemplarframställningen faktiskt kostar.

Kommer jag undvika myndigheter i större utsträckning? Kommer jag argumentera ännu argare mot monopol på exemplarframställning, dåliga affärsmodeller och för kryptering? Ja, ja, ja, ja och ja!

Kommer mediebranschen tjäna en krona på IPRED? Nej, det ska vi sätta stopp för, vi vill ha äkta marknadsekonomi.

Så du menar att även om mjukvaran kostat 10 miljoner t.ex. i framställningskostnader pga tekniker och programmerare som arbetat med den och tagit fram en fungerande mjukvara så är det enda rätta att ta 12kr för cdn + några kr extra för att göra förtjänst då förstås?

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"