Min jakt på Crysis-prestanda

Permalänk
Medlem

Min jakt på Crysis-prestanda

Hej,

Känner att det är dags att skriva av sig lite.

Jag har under en tid nu försökt få ordentlig prestanda i Crysis. När jag började satt jag på ett 8800GTS 512, det var det kortet jag spelade igenom Crysis med allra första gången. Inställningarna var 1680x1050, tweakat Very High i DX9 XP, Ingen AA samt en mod som hette "Luxus Silentium" som fixade lite schysstare ljussättning samt optimerade lite och gav lite lite bättre FPS. Övrig hårdvara C2D 3,2Ghz, 2GB 800Mhz 4-4-4-10. Visst det fungerade, spelet var så snyggt att det spelade inte så stor roll att det hackade lite (detta var alltså när Crysis precis var släppt). Average FPS gissningsvis ca 30.

Efter att ha suttit på G92an ett bra tag så kände jag att jag vill spela igenom Crysis igen (och Crysis Warhead). Men visste samtidigt att jag nu vill ha lite bättre flyt isf. Tänk först köpa ett till likadant kort och köra SLi, men insåg att jag inte skulle få plats med två kort tack vare vattenkylning och annat på mobot. Så då hittade jag ett 9800GX2 på swec marknaden. Okej nice tänkte jag, dubbla prestandan i ett kort, perfekt! Köpte det och sålde det gamla.

Problemet var nu att jag hade bytt till Vista (och hade fortfarande bara 2GB minne), så när jag testade Warhead blev jag bedrövad, det hackade sönder. Aja okej i med 2GB till och nu fungerade det hyffsat. Körde samma upplösning fast nu med CUDAATS, level 5 tror jag. Så det var ju ganska mycket snyggare än sist jag körde, men skulle ändå ge bättre FPS. Körde i DX9 fortfarande och utan AA. Spelade igenom Warhead och typ halva Crysis, men jag var inte direkt helt nöjd med prestandan.

Nu hade jag tröttnat på min dator helt och hållet (ungefär 1 månad sedan), och hade suktat efter i7 en längre tid. Priserna på datordelar hade gått ner till en mer rimlig nivå igen efter de hutlösa höjningarna så jag gjorde slag i saken.

Det blev en i7 920 D0, P6T Deluxe OC Palm, 6GB OCZ Platinum CL7 samt ett 4870x2. Tänkte att nu jävlar ska väll Crysis flyta!

Först upp med prollen i 4Ghz sedan i med Crysis, in med senaste patchen och in med CUDAATS Level 5. Var till och med så våghalsig att jag tog DX10! Till en början wow, det flyter ju! Men kom snart fram till mer öppnare miljöer och nej... det höll inte måttet helt enkelt hade faktiskt förväntat mig ännu mera flyt av ett jävla 4870x2. Fortfarande samma upplösning (1680x1050) fast nu med 4x AA (kommer i princip gratis på detta kort ändå så). Aja jag testar en gång på DX9... Kommer förmodligen inte att se någon skillnad ändå. In med CUDAATS Level 5 DX9 istället. Nu börjar det likna något. Utan AA flyter det jävligt nice faktiskt, dock vill man ju gärna ha lite AA så på med 4x. Ja det flyter fortfarande bra (mkt bättre än DX10 och jag ser ingen direkt skillnad).

Dock infinner sig snabbt en viss känsla av besvikelse... varför kan jag inte köra Crysis, ett flera år gammalt spel på helt sprillans ny hårdvara som det var tänkt, i DX10? Vafan är det som flaskar? Jag menar jag kör ju inte ens i 1920x1200 som jag kommer att göra på en ny skärm?! Hur fan ska det gå?

Är det koden i spelet som brister, hårdvaran eller något annat? Ska jag behöva köpa ett 4870x2 till för att få det där flytet jag har efterlängtat?

Föga troligt att någon på Swec faktiskt orkar läsa igenom detta... jag orkar knappt korrekturläsa det själv hehe.

Alla form av input uppskattas

Visa signatur

”Det krävs talang för att lira hårdrock medan det räcker med en taskig barndom för att spela hiphop”

Permalänk
Medlem

Det ä Crysis vi snackar om, är nog inte många som får det flyta på högsta i Dx10+AA med dagens datorer.

Dåligt optimerat eller bara grymt krävande.. Skulle gissa på en bit av båda, kanske med ett GTX300 kort i höst i SLi och man får de flyta på

Visa signatur

Neon
Citera mig om du vill ha svar!

Permalänk
Hedersmedlem

Har du klockat prollen något?

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk

Ja, han skrev ju att han klocka den till 4ghz, men som Neonxz säger, väldigt dåligt optimerat.

Permalänk
Medlem

hur gammalt spelet är har ju ingen betydelse egentligen , så var inte ledsen för att datorn inte klarar av det galant.

crysis , med eller utan mods är fortfarande det snyggaste spelet som exsisterar , helt klart före sin tid , även om det är lite väl krävande.

Visa signatur

| HAF932 | Ryzen 3700X @ 4,3 GHz | Gigabyte X570 Aorus Ultra | 32 GB G.Skill @ 3600 MHz | RTX 2070 @ 2 GHz | O2 + ODAC | MP600 1TB + 2x 2TB RAID 1 + 2x 2TB RAID 1 | Win10 Pro 64-bit |

Permalänk
Medlem

När jag spelade igenom crysis/warhead förra gången, så satt jag en väldans lång tid och tweakade med moddar och configs för att få det att flyta så bra som möjligt och så snyggt som möjligt. Men självfallet är det som folk säger, spelet är rätt dåligt optimerat. Sen så kunde jag inte ens drömma om att dra igång AA, man förlorar extremt mycket fps i crysis med AA.

Visa signatur

MSI B650 Gaming Plus WIFI - Ryzen 7 7800X3D - XFX 7900 XT - Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL36 - Fractal Design Meshify 2 Compact - Gigabyte Ultra Durable 850W

Permalänk
Medlem

Vilken grafikhora du är. Du får ta det som en komplimang då du gillar det.

Jag tycker Crysis och Crysis Warhead var ok-till-bra i SP och Zzzz i MP.

Permalänk

Som redan nämnts så spelar det inte någon roll att spelet har över ett år på nacken, det är ändå ett av de mest krävande spelen på marknaden och får även värstingdatorerna att knäa, när man kör upp upplösning och maxar grafiken. Inte mycket att göra åt än att vänta på ännu bättre grafikhårdvara, eller köra med lite lägre grafikinställningar.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

Tack för svaren.

Ja.. det är väll helt enkelt för dåligt optimerat, och väldigt långt före sin tid. Var ju verkligen inte många datorer som kunde spela Very High när det kom, säkert inte mer än 1%.

Crysis är ett grymt SP spel, bland det bästa jag har spelat faktiskt. MP har jag inte testat och kommer aldrig att göra heller.

Och ja jag är en grafikhora

Visa signatur

”Det krävs talang för att lira hårdrock medan det räcker med en taskig barndom för att spela hiphop”

Permalänk
Avstängd

Crysis är en hyfsat spel men uruselt optimerat/programmerat.

Visa signatur

Der Steppenwolf

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 2000+
Tack för svaren.

Ja.. det är väll helt enkelt för dåligt optimerat, och väldigt långt före sin tid. Var ju verkligen inte många datorer som kunde spela Very High när det kom, säkert inte mer än 1%.

Crysis är ett grymt SP spel, bland det bästa jag har spelat faktiskt. MP har jag inte testat och kommer aldrig att göra heller.

Och ja jag är en grafikhora

Jo, det är lite i stil med vad Oblivion var när det kom. Då var det inte många datorer som mäktade med att spela spelet med bra grafikinställningar. Det tog väl en generation grafikkort innan det blev vanligt att spela Oblivion med bra FPS i höga inställningar. I nuläget klarar t.o.m. de bättre budgetkorten av det spelet. Kommer bli samma sak med Crysis (var samma diskussioner om ooptimerat/före sin tid då).

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

Första problemet är att man inte kan maxa crysis med ett 8800GTS. Is banorna är helt ospelbara. Inte ens i dx9 som du körde i.

Sen är det allmänt känt att inget ensamstående grafikkort idag maxar crysis i någorlunda hög upplösning med AA i dx10.

När man tror att det flyter kommer det alltid områden/banor där det inte flyter.

no rocket science here, detta har man vetat om sedan Crysis kom ut. Visst folk lägger ut videos på youtube hur de "maxar" crysis men oftast på de minst krävande områderna.

Visa signatur

|AMD Ryzen 9 5900X| |ASUS ROG Strix B550-F| |Crucial Ballistix 32GB CL16@3600MHz| |PNY RTX 4090 XLR8 Gaming| |Samsung 990 Pro 2TB| |Samsung 970 Evo Plus 1TB| |Samsung 860 Evo 1TB| |Corsair RM1000| |Fractal Design Define R5| |LG OLED 48" C2 Evo|

Permalänk
Medlem

men undra om de blir bättre av ett 4870x2 till... borde la klara Crysis i MAX med DX10+AA? eller?

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]

Permalänk
Medlem

du valde färg för Crysis...

http://www.sweclockers.com/articles_show.php?id=6155&page=6

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-295-quad-sli-gaming...

Crysis är inte dåligt optimerat tills motsatsen har bevisats.

crysis/WH är så överlägset i fysik och grafik emot alla andra spel i dagsläget.

Visa signatur

Stationär: Ryzen9 5900x | DDR4 3200MHz 2x16GB | Geforce GTX1080 | Asus x570-F | Samsung 980 pro 512GB | Samsung 70 pro 256GB | Corsair AX 1200W |
Server: Ryzen9 5950x | 128GB RAM |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Redzo
Crysis är en hyfsat spel men uruselt optimerat/programmerat.

Är typ bara sourcemotorn och UT3 motorn som är bättre optimerade. Resten är likvärdiga eller sämre.

Däremot är spelet grymt krävande för det är grymt mycket snyggare än alla andra spel som finns ute och rätt mycket snyggare än dom spel som ska släppas i år.

Visa signatur

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Permalänk
Medlem

vad får du i gpu-benchmarken?
Sen så borde du läst på dig lite innan så du vetat att du inte kommer så långt med ett 4870x2 i crysis. jag kör själv i7 920 @ 3.2 ghz, samma ram men med gtx 280 i sli samt spelar i 1280x1024 ultra high 8xAA och får 64 fps i gpu-benchen. Den lägsta noterade fps jag fick under spelet var drygt 29 fps på exodus.

Permalänk
Medlem

Haha ja det var ju misslyckat. Skulle behövt 2st GTX 295 helt enkelt.

Hade hela tiden tänkt mig 2st GTX260 eller ett GTX295 men eftersom att jag hittade 4870x2 för 2500kr så kunde jag inte låta bli.

Mer än 2 kärnor CF verkar ju inte ge ett piss i Crysis så ett 4870x2 vore ju jävligt slösigt. Tror jag får låna min kompis kort bara för skojs skull och se vad som händer.

Har inte testat benchmarken men ska göra det, återkommer då med resultat.

Visa signatur

”Det krävs talang för att lira hårdrock medan det räcker med en taskig barndom för att spela hiphop”

Permalänk
Medlem

du kan nog allt sälja kortet för det pris du köpte det för och invänta nästa generationens kort
edit: det var crysis benchen ja snackade om btw, inte warhead.

http://www.crymod.com/thread.php?threadid=13790&page=1 dessa configs lirar jag med

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av McVit

crysis/WH är så överlägset i fysik och grafik emot alla andra spel i dagsläget.

Crysis fysikoptimering går att diskutera. Fysik kräver beräkningar på processorn (eller GPUn, men inte i Crysis), och visserligen är Crysis fysik väl genomarbetad, men tar man en titt på Assassin's Creed som slänger ut drösvis med NPCs överallt och hela tiden utan att spelet slöas ner av det så är Crysis användning av processorn under all kritik. Ja, fysik är en sak, men när det kommer till kritan handlar det om hur programmerarna lyckas använda befintliga resurser, och där har Crytek misslyckats.

Visa signatur

"Jo men det var exakt det jag menade med att den enda moddningen detta galleriet innehåller är Sanningsmodifikation och photoshoppande :)"

Permalänk
Medlem

Jag skulle inte vilja påstå att crysis är före sin tid... Grafikkortsmarknaden segar pga kunna snuva oss på så mycket pengar som möjligt. Tror 5870x2 kommmer klarar crysis hyfsat. Jag själv kör med dubbla 4850 och kan leva med att det laggar till lite på höga upplösningar emellanåt. Att ge sig på AA är nog inte värt att försöka ens. Jag tycker inte crysis är jätte snyggt på mellanhöga upplösningar. Efter att ha testat det i typ 17xx*13xx (minns ej exakta upplösningen) så insåg jag att man kan glömma AA. Hoppas på att framtidens grafikkort kommer ha omkring 4gb ram och att det börjar komma skärmar med "ultra hd" snart. Tycker inte att det blir snyggt nog i 1920x1080. Köpte precis en BenQ E2400hd men kom fram till att jag ska lämna tillbaka den. Min crt får hänga med ett tag till. AA är bara en dålig ursäkt för skärmars bristande prestanda som enbart kan leverera låga upplösningar!

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

De sa redan i början att Crysis skulle stå sig några år med sin grafik och det stämmer, jag anser att det är lyckat då?

Visa signatur

Arch Linux - i5 12500@4.75GHz - Asrock B760M PG Riptide - 32GB DDR5 6000MHz - RTX 2070 Super - 1TB SN770 - 1TB SN550 - U32PWQU 4K
Dell Latitude 7400 2 in 1 - Arch Linux - i5 8265u

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fire_Ice
De sa redan i början att Crysis skulle stå sig några år med sin grafik och det stämmer, jag anser att det är lyckat då?

Anser du eller inte med tanke på ditt sista tecken?

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Redzo
Crysis är en hyfsat spel men uruselt optimerat/programmerat.

Motorn är väldigt bra optimerad, svårt att få det bättre med andra ord. Inget kan visa vad cryengine 2 kan.

Gta 4 är ett bra exempel på ett dåligt optimerat spel.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Motorn är väldigt bra optimerad, svårt att få det bättre med andra ord. Inget kan visa vad cryengine 2 kan.

Gta 4 är ett bra exempel på ett dåligt optimerat spel.

Håller med. Inga andra spel ger sig på att skapa så stora öppna miljöer med tät vegitation som crysis

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av P1nGviN
Crysis fysikoptimering går att diskutera. Fysik kräver beräkningar på processorn (eller GPUn, men inte i Crysis), och visserligen är Crysis fysik väl genomarbetad, men tar man en titt på Assassin's Creed som slänger ut drösvis med NPCs överallt och hela tiden utan att spelet slöas ner av det så är Crysis användning av processorn under all kritik. Ja, fysik är en sak, men när det kommer till kritan handlar det om hur programmerarna lyckas använda befintliga resurser, och där har Crytek misslyckats.

Lite kul kritik dedär.. måste kommentera bara..

Du är medveten om att de kommer ett MMORPG spel som bygger på Crytek motorn.. Aion: Tower Of all Eternity

Har testat spelet och enda laggen jag upplevde med npc etc va fördröjningslagget då servrarna ligger i kina..

Så jag tror inte de är några större problem med Crytek motorn.. kanske inte lika bra som UT3 och HL2 motorn som nämndes innan.. men inte dålig kan jag inte påstå

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SweSparky
Lite kul kritik dedär.. måste kommentera bara..

Du är medveten om att de kommer ett MMORPG spel som bygger på Crytek motorn.. Aion: Tower Of all Eternity

Har testat spelet och enda laggen jag upplevde med npc etc va fördröjningslagget då servrarna ligger i kina..

Så jag tror inte de är några större problem med Crytek motorn.. kanske inte lika bra som UT3 och HL2 motorn som nämndes innan.. men inte dålig kan jag inte påstå

fysiken är alla gånger bättre i crysis än UT3/HL2 men den dra r också mycket mer kräm.

vore kul att se Physx i Crysis 3.

Visa signatur

Stationär: Ryzen9 5900x | DDR4 3200MHz 2x16GB | Geforce GTX1080 | Asus x570-F | Samsung 980 pro 512GB | Samsung 70 pro 256GB | Corsair AX 1200W |
Server: Ryzen9 5950x | 128GB RAM |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av McVit
fysiken är alla gånger bättre i crysis än UT3/HL2 men den dra r också mycket mer kräm.

Vet inte om jag håller med där, fysiken i Crysis är under all kritik flertalet gånger.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av roxkz
Vet inte om jag håller med där, fysiken i Crysis är under all kritik flertalet gånger.

Skulle vilja påstå helt värdelös,du kan skjuta ner några träd och några hus,det kallar inte jag världens bäst utvecklade fysikmotor iafall:((
Då tycker jag att assassins creed både ser snyggare ut och flyter 100 gånger bättre i directx 10,1 som bara funkar på nyare atikort:))

Visa signatur

Fractal Design Refine R2 Asus Commando(1901) Q6600@3600mhz@Vattenkylning Corsair HX620W 4Gb 2x2 dominator 8500 Powercolor HD4870X2 Ikari Laser WD MyBook 500Gb@E-Sata 3dmark06@20436+/-
Win xp sp3/win 7 ultimate

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av alban
Skulle vilja påstå helt värdelös,du kan skjuta ner några träd och några hus,det kallar inte jag världens bäst utvecklade fysikmotor iafall:((
Då tycker jag att assassins creed både ser snyggare ut och flyter 100 gånger bättre i directx 10,1 som bara funkar på nyare atikort:))

Haha du är en riktig skojare du.

Visa signatur

|AMD Ryzen 9 5900X| |ASUS ROG Strix B550-F| |Crucial Ballistix 32GB CL16@3600MHz| |PNY RTX 4090 XLR8 Gaming| |Samsung 990 Pro 2TB| |Samsung 970 Evo Plus 1TB| |Samsung 860 Evo 1TB| |Corsair RM1000| |Fractal Design Define R5| |LG OLED 48" C2 Evo|

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av alban
Skulle vilja påstå helt värdelös,du kan skjuta ner några träd och några hus,det kallar inte jag världens bäst utvecklade fysikmotor iafall:((
Då tycker jag att assassins creed både ser snyggare ut och flyter 100 gånger bättre i directx 10,1 som bara funkar på nyare atikort:))

Vilket troll.