Varför är aftonbladet.se så populär egentligen?

Permalänk

Varför är aftonbladet.se så populär egentligen?

När 90% av alla länkar till dåliga artiklar går till aftonbladet början man ju undra; Varför är det så många som ens läser en sån skittidning? De har ju knappast någon kritisk granskning av sitt innehåll, vidare är det ju mer av en skvallertidning än en informationskälla. Deras enda politiska åsikt är att socialdemokraterna alltid har rätt. Det är nog bara någon enstaka gång jag sett att de vågat kritisera sitt kära parti. Jämför man med Expressen, DN, eller SvD så ger de både ris och ros till sina närmst stående partier och vågar också säga när de faktiskt anser att oppositionen har lite vett i skallen. Man kan ju åtminstone förvänta sig att en bra tidning ska ha lite partiöverskridande åsikter...

När jag läser webtidning brukar det ofta bli svenska dagbladet, eftersom de har bäst nyhetsvärde och ett bra upplägg på sidan. Även DN är ganska bra, expressen har jag dessvärre inte vart inne på. Aftonbladet.se å andra sidan ser ju ut som att den är fullspäckad med reklam (trots att jag har AdBlock aktiverat!), även om det bara är länkar till reportage om att brangelina har adopterat fem nya barn (woho, jag bryr mig) och liknande avföring.

Varför är aftonbladet.se så populär egentligen? Har de bara lyckats bli förknippade med begreppet webtidning? Jag kan verkligen inte förstå...:confused:

Permalänk
Medlem

Aftonbladet ger folk vad dom vill ha och inte vad dom behöver. Dom får grovt vinklade artiklar, gärna i "tycka synd om"-kategorin. Gnäll mot sittande högerregering och lådvinstester inför semestern. Lite foton på någon kändis som gör bort sig osv. Allt levererat i ord som dom begriper.

Jag tycker det är tragiskt att folk har detta som sin stora informationskälla om vad som händer ute i världen.

Permalänk

Grejen är att dom flesta inte är intresserad av nyheter, dom vill läsa om bröstförstoringar och vem som ligger med vem. Gemene man bryr sig inte särskilt mycket om vad som händer i världen och ägnar sig inte allt för frekvent åt funderande reflekterande.

Jag föredrar också SVD. Expressen är ju lika illa som aftonbladet och DN har lite väl ensidig rapportering om Piratpartiet och dess frågor för att tas seriöst.

Permalänk

Som så många andra frågar i samhället är svaret mycket enkelt. Folk är idioter.

Visa signatur

No pain, No gain
CyberVillain: "det finns snygga sossebrudar... men jag tycker de är skitfula endå.. principsak"
"Demokrati: Tron att en hög summa kan uppnås genom addering av en massa nollor."

Permalänk
Medlem

People are stupid?
Den enkla sanningen om gemene man.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av snutte
Gnäll mot sittande högerregering

Tycker folk verkar rätt nöjda oavsett vilken flagga regeringen hissar, bara folk får gnälla.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Anledningen till att just af7onhoranpünktse är poppis är att idioter som är intresserade av vilka idioter som idioter idiotiserar med idiotlänkar till idiot.se.

Själv brukar jag be om annan källa när någon skickar mig en länk till en punktab.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MegaN00bie
Folk är idioter.

Då rätt svar redan har kommit fram och tråden lika gärna kan låsas, tycker jag att vi kan ge tips på seriösa och bra nyhetstidningar på nätet. Sprucetwig har rekommenderat SvD, den ska jag kollas upp.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk

Utöver det: människor länkar konstant till dem. Även människor som skulle klassificera sig själva som "intelligenta" länkar till dem. Och då besöker männsikor sidorna.

Jag menar, alla vi här inne har ju besökt aftonbladet.se ett antal gånger...
Problemet är att det är socialt accepterat att länka till aftonbladet. Det, i kombination med att de flesta människor är idioter, är anledningen varför sidan är så populär. Vill man slippa aftonbladet, länka inte till den (nej, "Kolla hur vinklat den här artikeln är! *aftonbladetlänk*" är inte bra nog för att skapa en tråd på ett forum exempelvis) och vägra konsekvent acceptera alla fomer av faktarefenser till aftonbladet.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk

Innan läste jag Aftonbladet för Sportbladets skull. Men sista tiden/året tycker jag banne mig den delen också gått samma vag som sin huvudtidning. Nu för tiden klickar jag bara på min snabblänk av ren slentrian för jag får sällan ut någonting av det. Jag tror jag närmar mig steget att ta bort den

Visa signatur

"- Asså jag fattar inte dom här vegetarianerna. Dom gillar djur men äter inte kött. Vilken osis då att nästan alla djur är gjorda av kött."

Permalänk
Medlem

Aftonbladet var överlägset bäst av alla "nyhetstidningar" med att ha en bra webbplats för drygt 10 år sedan.
Jag tror mycket handlar om att det är gammal vana enda sedan dess.
Sen tycker jag själv att dom har många bra krönikörer.
Sen tycker många att det är lite kul att klaga på aftonbladet också så det blir liksom en vana på det sättet också.

Lite av mina spekulationer iaf.

Permalänk
Medlem

Förövrigt tycker jag inte Aftonbladet är SÅ mycket sämre än DN eller SVD för den delen.
Tragiskt nog.

Permalänk

De var stora i början, de hade redan runt 96 en välbesökt chat på deras sida. Andra svenska nyhetssidor har varit trögare och är vad jag vet mindre. Ett annat skäl är att många gillar skvallertidningar.

Nå jag själv besöker aftonbladet rätt så ofta av samma anledning som blarf.nu och buzz.bazzoka.com , för att det är skoj.

Angående referera till aftonbladet, så beror det på hur man gör det och man bör gå till ursprungskällan, precis som man skulle länka till en artikel här på sweclockers.
Dock så vet man att aftonbladet släpper in mycket skit, speciellt sådant som kan skapa rubriker. Så man är extra skeptisk till vad för krav de har på kvaliten av sina artiklar.

På frågan varför skall man bry sig om meningslös skvaller? Så kan motfrågan ställas varför skall man bry sig om något alls när livet är meningslöst? -Jo, för att ha skoj. Vissa gillar läsa om vetenskap, andra gillar läsa om skvaller, de båda gör på sätt och viss lika meningslösa saker.
Det är dock inte ovanligt att de båda partnerna inte förstår hur den andra kan slösa bort sitt liv på det som den andra håller på med.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
Förövrigt tycker jag inte Aftonbladet är SÅ mycket sämre än DN eller SVD för den delen.
Tragiskt nog.

Har vi någon form av nyhetsrapportering i detta land som egentligen är värd att kalla just nyhetsrapportering? Tycker det mesta är mer jämförbart med hänt extra och annan slask-press än någonting annat.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Aftonbladet och expressen är definitivt inga nyhetsmedier att sätta sin tillit på.

SvD och DN fungerar.

Kan även rekommendera
frianyheter.wordpress.com

Visa signatur

[Q6600 @ 3 ghz] [HD4870 X2 2GB] [Asus P45 P5Q SE] [4096MB DDR2 Corsair XMS2-6400] [Corsair HX 620W] [Antec P182] [Thermalright Ultra-120 eXtreme] [Windows Vista 64bit] [LG L245WP-BN] [WD 150GB VelociRaptor 10,000 rpm]

Permalänk
Medlem

Washington Post är bra.

Visa signatur

//Bacon

Permalänk
Hedersmedlem

En orsaken är väl att det inte finns några vettiga konkurrenter.
Jag har testat att använda andra nyhetssidor men ingen tycks hålla en riktig seriös nivå. Inte ens utländska. På ett eller annat sätt är det väldigt lätt att vinkla innehåll och för att inte tala om undermålig granskning/fakta.

En annan stor orsak är väl att folk vill läsa dokusåpenytt o kändisnytt, annars hade det inte funnits. Det är kul o kritisera o snacka skit om kändisar, eller nått. Jag hör jämnt folk snacka skit om kändisar, även folk som inte läser aftonbladet. Hur tror du dessa "nyheter" når svensk media?

Jag har hittills inte stött på en enda helt opartisk person, organisation, mm. Det är en ren utopi.

Permalänk

Aftonbladet är en omfattande sida, de uppdaterar ofta och är snabba i sina uppdateringar (lite väl snabba då och då, men, men). De mixar nyheter med skvaller, sport och en ding ding värld. Aftonbladet tillhandahåller en hel del nöje på ett enkelt och snabbt vis. I jämförelse med Expressen ligger Aftonbladet väl framme. SvD är rent ut sagt kass (eller, den var det, har inte varit inne där på väldigt, väldigt länge). Jag gillar DN för utformning och deras mat & dryck-del, men det hänger kvar alldeles för mycket gammalt alldeles för länge.

Nu lägger jag ingen värdering i Aftonbladets nyheter eller så, utan mer vad Aftonbladet faktiskt erbjuder och de är överlägsna på just det i Sverige idag.

Och innan ni klagar allt för mycket på Aftonbladet, har ni kollat på stora nyhetssiter i andra länder? De suger något fruktansvärt. Två fel gör ju självklart inte ett rätt, men ja.

Permalänk
Medlem

Än intressant sak jag just kom att tänka på är att även respekterade nyhetssidor börjar i allt större utsträckning nämna att det "twittras" och "bloggas" om diverse saker, och dessutom referrera vad folk skrivit om vad nu artikeln skall handla om. Personligen känns det fruktansvärt oseriöst att nämna vad mr Svenssonrandomson anser om ämnet, personen, företaget etc. i fråga.

Ett exempel http://www.svd.se/naringsliv/it/artikel_3198279.svd

Visa signatur

[Q6600 @ 3 ghz] [HD4870 X2 2GB] [Asus P45 P5Q SE] [4096MB DDR2 Corsair XMS2-6400] [Corsair HX 620W] [Antec P182] [Thermalright Ultra-120 eXtreme] [Windows Vista 64bit] [LG L245WP-BN] [WD 150GB VelociRaptor 10,000 rpm]

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Otec88
Än intressant sak jag just kom att tänka på är att även respekterade nyhetssidor börjar i allt större utsträckning nämna att det "twittras" och "bloggas" om diverse saker, och dessutom referrera vad folk skrivit om vad nu artikeln skall handla om. Personligen känns det fruktansvärt oseriöst att nämna vad mr Svenssonrandomson anser om ämnet, personen, företaget etc. i fråga.

Lyckades inte Alex Schulman formulera det ganska bra?
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/schulman-blogg-1.904...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Lyckades inte Alex Schulman formulera det ganska bra?
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/schulman-blogg-1.904...

Jo, men Isobel gjorde det ännu bättre imo.

http://newsmill.se/artikel/2009/07/04/schulmans-kritik-av-blo...

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
Jo, men Isobel gjorde det ännu bättre imo.

http://newsmill.se/artikel/2009/07/04/schulmans-kritik-av-blo...

Jag tror inte det var i den där artikeln, men verkar inte hon vara ett tragiskt exempel på hur man med lite våld kan få verkligheten att passa in i sin egen förutfattade och paranoida världsbild?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Jag tror inte det var i den där artikeln, men verkar inte hon vara ett tragiskt exempel på hur man med lite våld kan få verkligheten att passa in i sin egen förutfattade och paranoida världsbild?

Jag har inte läst så mycket av Isobel men det mesta jag har läst har jag tyckt varit väldigt vettigt.
Nu senast tyckte jag hon var jävligt bra, http://www.expressen.se/ledare/isobelhadleykamptz/1.1636335/i...

Permalänk
Korsordsguru

Svårt att veta vad skillnaden faktiskt är mellan nyhetssidor. Kommer ihåg en artikel ur tidningen Kamera & Bild som publicerades ett tag efter en manipulerad bild had letat sig in i dagspressen. En lång historia kort så var Aftonbladet och Expressen de enda tidningarna i artikeln som INTE hade skrivna policys att inte publicera manipulerade bilder. Jag vet också att DN har en policy att inte betala för intervjuer, till skillnad från skvallerpress som ni kanske vet bjuder över varandra för att få intervjuer med kändisar. Finns säkert många fler exempel på hur de olika tidningarna arbetar som ger en skäl att faktiskt besöka DN eller SvD istället för Aftonbladet eller Expressen.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

ok, man väljer ju läsa nyheter eller skvaller och politiska problem, nyheterna är ju skitsamma, står precis samma sak i alla pressar.

personligen så läser jag flera sidor för att jämföra för att få en bild om källor och trolighet.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonaktiv
ok, man väljer ju läsa nyheter eller skvaller och politiska problem, nyheterna är ju skitsamma, står precis samma sak i alla pressar.

personligen så läser jag flera sidor för att jämföra för att få en bild om källor och trolighet.

Eh, vad pratar du om? Det står absolut inte samma sak i DN/SvD som i Expressen/Aftonbladet. Ta bara LHC-tramset som spec. expressen kom dragandes med för några månader sedan, som nästan borde gå under förtal eller någon konstig speciallag. Där var Expressen absolut värst, Aftonbladet nästan lika hemskt, SvD och DN gjorde båda en del missar (vad jag minns så var DN något bättre, som de brukar vara i vetenskapsrapporteringen, även om den fortfarande är väldigt bristfällig). Annat än små tt-nyheter så skriver varje tidning sina egna nyheter, även om det så bara handlar om att ändra några ord för att vinkla den åt ett visst håll (rubriken är ett exempel).

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

jo men jag sade att jag läser källor och jämför, har det varit en olycka så har det varit en olycka. resten förstår vem som helst att det kan vara förvrängt.

Permalänk
Hedersmedlem

Det är bara i Expressen du kan läsa nyheter som helt och hållet bygger på mspaint-modifierade skärmdumpar reportarna fått skickade till sig av internettroll. Tio minuters research hade avslöjat falsariet, men varför anstränga sig när det finns lösnummer att sälja.. man hade det tom på löpsedeln den dagen.

Vill du skapa dig en egen nyhet, maila en kvällstidning. säljer det så trycker de, utan frågor.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Jag har börjat läsa Afton"horan" oftare numera, mest för att hålla koll på vår lilla värld.
Jag ser inga fel där. Är egentligen enda sidan jag läser som inte skriver om teknik.

Att fråga varför alla läser Aftonbladet är väl en liknande fråga varför alla Svenssons köper HP datorer. Det finns ett stort utbud?

Permalänk
Musikälskare

Allmänheten gillar skit, enkelt och kort uttryckt

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Avstängd

Jag tycker Expressen är snäppet värre faktiskt. Mer vinklade artiklar än aftonbladet. Är man akademiker så ser man att båda är illa, men Expressen är värst. Jag vet inte någon värre än Expressen.