Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Mar 2002

Civ.ing. i datasäkerhet

Jag sitter och klurar lite vad jag ska söka för utbildning nästa år och det har alltid lutat åt programmering men jag vet inte riktigt exakt vad det är jag vill programmera. På senare tid har jag kommit underfund med att datasäkerhet känns som en rolig väg att gå i detta ämne.

Det känns som en väldigt utmanade och extremt rolig bransch att arbeta i även om jag inser att det antagligen inte är den enklaste marknaden att slå sig in på men det är jag berädd på. En bonus hade ju dock varit om man inte var helt inkompetent inom närliggande områden när arbetsmarknaden tryter.

Det jag efterfrågar med min kommande utbildningen är att bli bli en bättre programmerare (och kanske lära mig lite saker åt sysadmin hållet) med mycket fokus på säkerhetsrelaterade ämnen. Inom just datasäkerhetshållet hade det varit väldigt roligt att lära sig mycket om t.ex. reverse engineering, virus / anti-virus, kryptering o.s.v.

Valet jag har är egentligen om jag ska läsa en mer traditionell utbildning som civ.ing. i datateknik eller om det är värt att gå en mer specialiserad linje. Jag har sett att bl.a. BTH har startat en civ.ing. i just datasäkerhet vilket så klart känns väldigt lockande. Jag har en vän som läser datasäkerhet där dock ej civ.ing. och han verkar nöjd än så länge men kände att det var ganska lite fokus på programmering än så länge.

Sen är det väl så att alla utbildningar blir mycket vad man gör det till och det mesta och kanske viktigaste man faktiskt lär sig sker efteråt på hemmaplan när grunderna väl sitter och intresset löper fritt.

Jag vet ju att skolor som t.ex. Chalmers väger väldigt tungt i dessa sammanhang och deras utbildning håller hög klass och jag har faktiskt aldrig hört något om BTH innan. Jag antar att det är fullt möjligt att läsa en vanlig datateknik / informationsteknik där och inrikta sig mot säkerhet men som sagt, det låter ju väldigt intressant med en utbildning som verkligen fokuserar på ämnet.

Det är väldigt uppskattat om ni har några råd att ge och om ni vet något om just BTH och dess datasäkerhetsutbildning!

"Knowledge amplification. What he learns, we all learn. What he knows, we all benefit from."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2007

Om valet stod mellan D på Chalmers och Säk på BTH, hade valet varit lätt för mig - Chalmers alla dagar i veckan.

För det första, utbildningen: Chalmers är en väldigt respekterad skola. KTH ligger väl före internationellt, men på nationell nivå så smäller båda lika högt av det (lilla) jag märkt av. D-utbildningen är bred och du kan inrikta dig på säkerhet när du får välja egna kurser, och jag skulle gissa på att kursutbudet på Chalmers är större än det på BTH.

För det andra, staden: Göteborg är en mycket trevlig studentstad, utöver att det är en mycket trevlig stad generellt. Universitetet och Chalmers har bra kontakt på flera nivåer, och det är ju proppfullt med studenter i den här staden - så du lär inte lida brist på aktiviteter (vilken veckodag det än är). Karlskrona gjorde jag [en del av] lumpen i, och att det ens får kallas stad förstår jag mig inte på... Jag hoppas att jag aldrig återvänder dit.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2003

Du får så mycket mer om du läser en bredare civ linje. Sedan så skulle jag förespråka nån av dom stora skolorna inte bara för att dom har bra ryckte i värden utan för studentlivet! Uppsala, Lund eller Linköping.
För du kommer inte bara orka sitta och knacka kod i 5 år
Visst är Chalmers och KTH stora skolor men det är inte samma sak som att plugga i en universitet stad. Dessutom så är det Karolinska sedan UU som är högst aktade utomlands.

MVH
Simon

System: 6700K @ 4.6 GHz, 1080 TI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Okt 2001

Om du tycker själva programinnehållet är viktigt skulle jag inte rekommendera Chalmers om du är övertygad om datasäkerhet då det inte är ett område där Chalmers står ut. Iaf var det inte så när jag läste D/civing för några år sedan, och nu när jag tittade lite snabbt på listan över masters-program kunde jag inte se något inom datasäkerhet. Tex är Chalmers längre fram när det handlar om ett annat säkerhetsområde, hur/med vad man bygger feltoleranta/säkra system typ programmet som finns i ett flygplan, ett kärnkraftverk osv. Men det ligger ganska långt ifrån datasäkerhet. Men tja, när jag började läsa D hade jag ingen aning om vad jag skulle inrikta mig på senare, eller vilka kurser jag skulle gilla bäst, så det skadar inte och hålla flera dörrar öppna om man är osäker

(Men som redan sagts, det finns ju andra saker som påverkar oxå, men tyvärr är det nog lika svårt att veta vad man gillar där, och dessutom en stor del tur om vilka kurskompisar man får)

I vilket fall tror jag att datasäkerhetsområdet har en ljus framtid framöver. Se bara på alla osäkra websidor som finns, den konstanta floden av buggar som upptäcks eller hur många dos-attacker det sker. Dessutom sker mer och mer viktiga saker online, tex ehandel, edeklaration och bankärenden.

AK47s for everyone! - Angry mob
Since NaN /= NaN, I think, we should decipher 'NaN' as 'Not a NaN' - Miguel Mitrofanov
(Varför är människan så benägen att tro på Gud?) Antagligen har det lönat sig och evolutionen har drivit fram sådana hjärnor. - Anon