IBM lanserar åttakärniga Power 7

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nccish
Superdatorer används till bland annat meteorologiska uträkningar, simuleringar av fysik, aerodynamik och även medicinsk forskning (se: folding).
Många stora universitet har superdatorer, och det är inte så konstigt eftersom det är just universiteten som producerar de största antalen vetenskapliga genombrott i världen och inte privata företag som många tror.

Fast var får de en signifikant del av sina forskningspengar ifrån?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av iciesun
Se nedan.
Jag skrev inget påstående f.ö, bara vad jag tidigare trott.

Jag förstod alltså att jag hade fel, jag skrev:
"Räknar du 'vanliga' datorer som miniräknare så var det min ursprungliga tanke. Trodde en vanlig dator klarade nästintill alla beräkningar som kan nyttjas.".
När jag hade fått vad de användes för ändrade jag självklart uppfattning.

Ni behöver inte kommentera det här, efter första svaret fattade jag, nu efter 8 så sitter det ganska bra.

Tja, fast du har ju rätt i att vilken dator som helst i princip klarar av vilket jobb som helst, det är bara fråga om tid och minne!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Synd att IBM inte lägger sig mer på Intels nivå så att vanliga dödliga kunde få ta del av deras underverk.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Synd att IBM inte lägger sig mer på Intels nivå så att vanliga dödliga kunde få ta del av deras underverk.

Vad skulle *du* använda en dator med en Power 7 i?

Permalänk
Avstängd

Om vi pratar prestanda:

8-kärniga Intel Nehalem-EX kommer att vara ungefär lika snabb som 8 kärniga POWER7
http://news.cnet.com/speedsandfeeds/?keyword=Nehalem+EX
"I expect the raw number-crunching performance of the Nehalem-EX cores to be roughly on the same level as Power7's cores. The lower ratio of bandwidth to processing power for Nehalem-EX reflects a different design target, not a design shortfall--and most importantly, a much lower selling price"

Det är bara att googla "nehalem-ex vs power7" och läsa artiklarna. T.ex. AMDs 12-core Bulldozer kommer att vara lika snabb. Det finns andra CPU tillverkare som snart kommer med nya generationen snabba CPUer, de också.

Men Nehalem-EX kommer att vara mycket billigare än POWER7. Snubben misstänker att POWER7 kan kosta 75.000kr per CPU.
"IBM isn't talking about pricing, but large Power servers can cost more than $10,000 per processor."

POWER är CPUer som har mycket grymma prestanda på papperet. Men i verkligheten är dess prestanda inte så bra. Den uppnår långt ifrån sina teoretiska maxprestanda, kanske hälften i praktiken.
http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=54889
"Also IBM really needs POWER7 to be very good. POWER6 is not very impressive despite its crazy specifications. For example, a 4 CPU POWER6 4.2GHz machine (total 8 cores) performs similar to a 2 CPU Nehalem 2.93GHz machine (also total 8 cores) in TPC-C. Although POWER6 is older but Intel is closing very fast and that really worries IBM."

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1531766/ibm-power7
"Yes, POWER6 was inefficient in Linpack and similar benchmarks for HPC - roughly 60 per cent achievable out of theoretical peak is really bad for a modern CPU"

Men om vi pratar servrar, IBMs värsta Unix server, P595, som användes för det gamla TPC-C rekordet kostade $35 miljoner USD listpris. Det är 64 st POWER6 st CPUer i den. Om nu IBM uppgraderar P595 till POWER7, så får du 64 st POWER7 men du betalar flera hundra miljoner kr för den prestandan, som motsvarar 64st Nehalem-EX.

Du kan köpa ganska många Nehalem-EX servrar för den nätta lilla summan. Vad kostar en rejäl biffig 8 cpu Intel Nehalem-EX server? 250.000kr? Du kan köpa fler än 1000 Nehalem-EX servrar för samma summa, det blir ett fint 1000 servers kluster med redundans och enorm beräkningskapacitet. Det klustret räcker nog långt in på Top500, listan med världens snabbaste superdatorer. Jag tror att ett sånt kluster (som har 8000 CPUer) är lite kraftfullare än en enda IBM server med 64 CPUer?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Synd att IBM inte lägger sig mer på Intels nivå så att vanliga dödliga kunde få ta del av deras underverk.

Köp en Intel Nehalem-EX eller AMD 12-core Bulldozer så har du nåt som motsvarar en POWER7. Köp en två socket x86 server moderkort och stoppa in två såna CPUer, så har du något som motsvarar IBMs mindre POWER7 servrar (som kanske kostar runt en halv miljon kr som billigast). Plus att du kan köra Windows och spela Crysis på den. Du slipper köra konstiga Operativssystem.

Permalänk
Medlem

IBM är inte att leka med. Dom är ofta framme med ny teknik.
Power 7 kommer undan med Hälften så många transistorer för samma mängd L3 cache som Nehalem EX tack vare IBMs eDRAM. Så Power 7 har 1.2 miljarder transistorer VS 2.2 miljarder transistorer mycket tack vare eDRAM använder ca hälften så många transistorer för samma mängd cache som Nehalem EX.

Men båda har sina för och nackdelar. För privatpersoner lär det inte spela nån större roll ändå då många inte lär äga någon av dom.

I/O systemet på Power 7 är ju grymt dock och kollar man tidigare superdatorer så är ju I/O ett stort dilemma så ur den aspekten är kanske Power 7 mer fördelaktig. Sedan optimeras ju kod mer för en superdator då den är unik så arkitekturen är nog inte lika avgörande på det viset som för vanliga servrar mm.

http://www.theinquirer.net/inquirer/review/1532674/power7-vs-...

Permalänk
Avstängd

Sen får man inte glömma att x86 är mer komplext och bloatat än POWER eller SPARC eller Itanium. Det går åt många transistorer för att decoda alla x86 instruktioner.

I vilket fall som helst, oavsett hur många transistorer vem har, så är POWER7 och Nehalem-EX lika snabba. En del analytiker säger att Nehalem-EX är snabbare.

När det gäller ny teknik som IBM är först med, så håller jag inte med dig. SUN är snarare först med ny teknik. Niagara CPU, ZFS, DTrace, SunRay, etc. Exemplen är otaliga där Sun är först med ny revolutionerande teknik. IBM har bara standard lösningar, fast uppbiffade. POWER6 skiljer sig inte så mycket från standard CPUer om man tittar rent grunddesign: Stor cache, hög frekvens, låg latency, etc. Med alla de problem som standard CPUer har; straffas hårt av cachemissar. En typisk x86 idlar 50% under max load, pga den väntar på data från RAM, pga cache missar.

IBM har ju länge hånat SUNs Niagara approach med många små långsammare kärnor, IBM har sagt att 1-2 kärnor med hög klockfrekvens är framtiden - sin POWER6, många långsamma kärnor är bara skit, hög klockfrekvens är framtiden. Nu har IBM kopierat SUN och släppt sin POWER7 med... många långsammare kärnor. Och helt plötsligt är många kärnor det bästa som finns?

Niagara är en radikalt annorlunda teknik som inte liknar någon standardlösning (liten(!) cache, många kärnor, många trådar, straffas inte av cache missar: idlar 5-10% pga cachemissar - nästan helt immun mot cachemissar). Det bevisas av att 1.4GHz 8-core Niagara kan vara många ggr snabbare än en 5GHz POWER6 CPU på multitrådade workloads. Om en POWER7 är endast 2-3x snabbare än POWER6, så är 8-core POWER7 fortfarande inte ikapp en Niagara när det gäller sånt arbete.

Som min lektor på KTH sa: "Om IBM behöver mer kraft, så hänger de på ytterligare en ångmaskin till."

Permalänk
Medlem

Nu menade jag inte med ny teknik nödvändigtvis designen. Utan tex eDRAM kan ju användas till olika arkitekturer, CPU, GPU, singel core, manycore, multicore. Med ny Teknik menade jag att IBM ofta har nya finurliga idéer för tillverkning eller tekniska lösnigar sedan vad man gör med dom är ju en sak.

Sun har ju alltid varit Tröga på att få ut en CPU som är snabb. Niagara vet jag mycket väl vad det är. Men är ju som någon sa till sun på ett föredrag jag hittade på nätet. Det var ju det första ni fick ut i tid och so mdesutom höll vad det låvade. Tom representanten för Sun flinade en del. Lite kul faktiskt.

Men Niagara är som sagt endast bra på många trådar. Samma filosofi som Nvidia kör med på GPU:er. Massa trådar för den bytter snabbt mellan dom ja. Niagara fungerar inget bra om antalet trådar helt plötsligt börjar avta och tyvär mer generella applikationer fungerar inget vidare på en Niagara.
Jättefin hårdvara i teorin osv och man kan filosofera upp massa fina nummer. Men mjukvaran för vanligare datorer som är flertrådadde bortom 2-4 trådar existerar knappt. Så Ghz race och IPC race fyllde sitt syfte en gång. Det som händer nu är att man sprungit in i Ghz väggen. Man har Också gått in i IPC väggen då 4 instruktioner pär CPU är normen i dag och nån större ökning är inte att förvänta sig. Med tiden troligen en minskning för varje extra instruktion en CPU ska klara per kärna ökar mängden transistorer enormt.
Därför 99% av en CPU i dag är cache, prefetch, branch prediction logich osv och endast 1% är det som faktiskt är grundläggande delarna för en CPU som ALU, viktigaste registrens som PC, ACC, IR och decodern mm.

Med Niagara så kör man flera processer på den samtidigt så man får fler trådar helt enkelt eller ett fåtal ordentligt flertrånade processer. Det sissta är inte det enklaste speciellt inte vanliga persondatorer därför Niagara endast hittat in på server marknader och liknande.

Manycores är på gång men mjukvaran måste komma också. om 10 år kanske Manycores med 256-1024 kärnor är standard och dom flesta applikationer kan nyttja det förutsatt att det blir nåt genombrott för programmeringsspråk, kompilers osv.

Det är ju en sak att tillämpa många processorer på en Superdator jämfört med en sever eller en persondator.

Permalänk
Medlem

Som någon påpekade innan, denan cpu är itne designad för att vara någon number-cruncher, då klarar sig ibm bra med CELL.

Cpun är designad efter de krav som finns i ibm's virtualiseringsplatform, powervm.

Minsta konfigurerbara cpu-tid en LPAR (virtuell server) är 1ms av en cykel på 10ms för 1 core.

Detta innbär att en server konfigurerad med minsta möjliga cpu kommer var 10:e ms ha fullt blås på den kärnan, resterande 9 väntar den på sin tur.

Detta gör att du kan köra upp till 10 servrar mot en enda kärna, och under tiden den lparen kör mot kärnan har en exklusiv access, resterande 9 ms har cachen chans att komma igen.

i dagsläget går det att köra 20 virtuella maskiner på en enda cpu, med god cpu prestanda. givet, du lär ju inte köra en sap-instalaltion på 0,1 cores...

dock ligger majoriteten av LPARs på powersystem mellan 0,1-1,0 cores.

blir rätt intressant nu med P7, 80 virtuella hostar, per cpu...

de nya 795orna blir galna, 595orna hade tak på 256 lpars per maskin, dessa kommer få 1024, med samma antal cpu-slots i maskinen. och uppgraderingen till ddr3 är ju inte fel det heller.

och sist men inte minst, angående crysis:

gör en full system partition på en 780, instalelra suse (redhat stöds i dagsläget ej på power7), och whina crysis lär finnas hyfsad kräm till mjukvarurenderad grafik om du får det att snurra i whine.

Permalänk
Avstängd

Öhh... Så SUN är tröga på att få ut en CPU snabbt, och det är inte nån annan? För det första, Niagara är en helt ny design, ingen standard lösning - det är helt ny mark man beträder, man vet ingenting om hur såna här CPUer funkar eller hur man gör, så om SUN släppte Niagara i tid så är det helt ok. För det andra så skulle t.ex. IBMs POWER6 släppas år 2006 sades det först, den kom inte 2006. Alla släpper CPUer senare än väntat, t.ex. Intel Itanium Tukwila är ju flera år försenad. För det tredje så spelar det inte så stor roll om en CPU/OS/mjukvara/etc är något sen, bara den är bra? Hur länge har Blizzar filat på Diablo3? Den kommer när den kommer, det viktiga är väl att den är bra, eller vill du hellre att den släpps tidigt och är dålig, kanske.

Angående att Niagar är främst till för många trådar, och dagens program är inte multitrådade - så Niagara är inte vidare lämplig för dagens program. Fel tänk igen. Servrar hanterar många tusen klienter. Varje klient är en tråd. Så server mjukvara är tungt trådat. Niagara är en Server CPU.

Du behöver sex stycken servrar P570 ($413.000) med 28(!) st 5GHz POWER6 för att matcha en SUN T5440 ($76.000) med 4st Niagara 1.4GHz, på SIEBEL v8 benchmarks. Det är multitrådat server mjukvara. Så fel igen. Det finns andra benchmarks där Niagara krossar på multitrådat server arbete med många klienter.

Visst, kör du Desktop mjukvara så är det viktigt med stor cache och hög Hz, så du får plats med all data i cachen. Desktop CPUer karakteriseras av det: stor cache, hög Hz. Men kör du server mjukvara, så kommer du tjäna 1000tals klienter som gör olika saker samtidigt, du får aldrig plats med alla dessa data i CPU cachen. Du måste gå ut till RAM hela tiden, och då idlar en x86 50% av tiden. Och en sån CPU, med stor cache och hög Hz, är inte optimalt byggd för server arbete. Det är snarare en desktop, där du kör ett program för en användare, så att all data får plats i cachen. Detta låter som en bra beskrivning av POWER6 som har två kärnor och kör 5GHz, tycker du inte? POWER7 är mer lämpat för server arbete, eftersom den har 8 kärnor. Men den kör hög Hz, och har stor cache och straffas grymt av cache missar, när den måste gå ut till RAM hela tiden. POWER7 är en vanlig desktop CPU som man försökt göra om till server CPU. Den är inte designad i grunden för server arbete. Det är en omarbetad standard desktop CPU: POWER6.

För serverarbete så behöver du en CPU som hanterar många trådar bra. Den ska inte heller straffas av cache missar, eftersom den måste hela tiden gå ut i RAM. Detta... låter som en bra beskrivning av Niagara, tycker du inte? Snart kommer Niagara T3 som ryktas ha 256 trådar. Det ska släppas en 8 socket SUN server. Den kommer ha 2048 trådar och sparka rumpa. Jag skulle inte bli förvånad om T3 är lika mycket snabbare än POWER7, som T2 är snabbare än POWER6 - på multitrådat server arbete.

Men det är sant att Niagara är inte bra på enkeltrådat arbete, med tunga trådar, dvs Desktop arbete. Niagara är bra för server grejer. Men om du kör t.ex. gamla Windows XP, så kommer du se att bara den har 100 tals trådar igång i taskmanager. Så även vanliga gamla WinXP har nytta av trådade CPUer. För att inte tala om moderna OS.

Så jag tror nog att en Nehalem-EX är billigare och faktiskt överkomlig för entusiaster (9000kr per CPU?). En Nehalem-EX körs kanske runt 2-3GHz? Och kommer att spela i samma liga som en POWER7 på 4GHz? Man behöver mycket högre Hz på POWER7 för att matcha en Nehalem-EX på 2-3GHz. Så Nehalem-EX är effektivare än POWER7.

Man kan faktiskt bygga en Nehalem-EX dator hemma, som motsvarar en mindre POWER7 server, om vi talar prestanda. Men det finns grymmare spel grafikkort till x86, än till POWER, så man kan faktiskt spela Crysis också på sin dator.

Kort sagt, en gång i tiden var kanske x86 långsam och kass. Och det fanns mycket snabbare CPUer än 80286. Men idag, så är faktiskt x86 bland det snabbaste som finns. Då ser jag inte något skäl till varför man ska betala 100 tals miljoner för något som motsvarar några Nehalem-EX CPUer i ren prestanda? Du kan ju köpa många många fler Nehalem-EX servrar för samma pengar.

Kort sagt, x86 är inte dålig idag. Den är faktiskt GRYM. Bland det snabbaste som finns på marknaden. För en struntsumma. Var glad.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Natac
Som någon påpekade innan, denan cpu är itne designad för att vara någon number-cruncher, då klarar sig ibm bra med CELL.

Öhh.. CELL suger verkligen på number crunch, på stora workloads.

På t.ex. strängmatching så är 1.4GHz Niagara 13 ggr snabbare än 3.2GHz CELL. Visst, CELL är 70% snabbare än Niagara om du har små indata, men vem är intresserad av små indata som får plats i cache? Om du kör real life, så är det stora mängder data som gäller (och då blir det cachemissar så du måste gå ut till RAM), och då sjunker CELL prestanda ned till 2-3% av sitt maxvärde. Så CELL straffas grymt av cachemissar. Den har jättefina teoretiska prestanda på papperet, men verkligheten är en helt annan sak.

Visst kan det stämma att POWER7 är bra på virtualisering, men x86 är inte dålig den heller, det har kommit massa hårdvaru virtualiseringsfinesser: VT-x, etc. kostnaden för virtualisering på x86 är mycket mycket låg om du slår på de finesserna. Förr i tiden så sög x86 på virtualisering, men inte numera.

Men om vi istället pratar prestanda så är Nehalem-EX ungefär lika snabb som POWER7.

Om vi istället pratar pris, så är Nehalem-EX grymt mycket billigare än POWER7.

Att du nämner att billigaste POWER6 server kostar 50,000kr (i stil med en Nehalem-EX maskin), det låter jättekonstigt. Att bara aktivera kärnorna i en POWER6 P570 server, kostar mer än några Niagara SUN servrar som vinner denna benchmark nedanför, enkelt. Och Sun servrar är inte heller billiga.
http://blogs.zdnet.com/Murphy/?p=1537
"suggesting that the cost of just the four licensed cores in the P570 used as the J2EE server is 1.6 times the nominal list price of the two Sun servers combined: delivered, set-up, and fully warranted for three years "

Så det där vill jag helst se källa på, annars tar jag det inte på allvar.

Permalänk
Medlem

Grymt

De knäcker planeringen för 2011 om de fixar 16 petaflops. Skulle vara fräckt

Kolla nedre grafen

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
Öhh... Så SUN är tröga på att få ut en CPU snabbt, och det är inte nån annan? För det första, Niagara är en helt ny design, ingen standard lösning - det är helt ny mark man beträder, man vet ingenting om hur såna här CPUer funkar eller hur man gör, så om SUN släppte Niagara i tid så är det helt ok. För det andra så skulle t.ex. IBMs POWER6 släppas år 2006 sades det först, den kom inte 2006. Alla släpper CPUer senare än väntat, t.ex. Intel Itanium Tukwila är ju flera år försenad. För det tredje så spelar det inte så stor roll om en CPU/OS/mjukvara/etc är något sen, bara den är bra? Hur länge har Blizzar filat på Diablo3? Den kommer när den kommer, det viktiga är väl att den är bra, eller vill du hellre att den släpps tidigt och är dålig, kanske.

Angående att Niagar är främst till för många trådar, och dagens program är inte multitrådade - så Niagara är inte vidare lämplig för dagens program. Fel tänk igen. Servrar hanterar många tusen klienter. Varje klient är en tråd. Så server mjukvara är tungt trådat. Niagara är en Server CPU.

Du behöver sex stycken servrar P570 ($413.000) med 28(!) st 5GHz POWER6 för att matcha en SUN T5440 ($76.000) med 4st Niagara 1.4GHz, på SIEBEL v8 benchmarks. Det är multitrådat server mjukvara. Så fel igen. Det finns andra benchmarks där Niagara krossar på multitrådat server arbete med många klienter.

Visst, kör du Desktop mjukvara så är det viktigt med stor cache och hög Hz, så du får plats med all data i cachen. Desktop CPUer karakteriseras av det: stor cache, hög Hz. Men kör du server mjukvara, så kommer du tjäna 1000tals klienter som gör olika saker samtidigt, du får aldrig plats med alla dessa data i CPU cachen. Du måste gå ut till RAM hela tiden, och då idlar en x86 50% av tiden. Och en sån CPU, med stor cache och hög Hz, är inte optimalt byggd för server arbete. Det är snarare en desktop, där du kör ett program för en användare, så att all data får plats i cachen. Detta låter som en bra beskrivning av POWER6 som har två kärnor och kör 5GHz, tycker du inte? POWER7 är mer lämpat för server arbete, eftersom den har 8 kärnor. Men den kör hög Hz, och har stor cache och straffas grymt av cache missar, när den måste gå ut till RAM hela tiden. POWER7 är en vanlig desktop CPU som man försökt göra om till server CPU. Den är inte designad i grunden för server arbete. Det är en omarbetad standard desktop CPU: POWER6.

För serverarbete så behöver du en CPU som hanterar många trådar bra. Den ska inte heller straffas av cache missar, eftersom den måste hela tiden gå ut i RAM. Detta... låter som en bra beskrivning av Niagara, tycker du inte? Snart kommer Niagara T3 som ryktas ha 256 trådar. Det ska släppas en 8 socket SUN server. Den kommer ha 2048 trådar och sparka rumpa. Jag skulle inte bli förvånad om T3 är lika mycket snabbare än POWER7, som T2 är snabbare än POWER6 - på multitrådat server arbete.

Men det är sant att Niagara är inte bra på enkeltrådat arbete, med tunga trådar, dvs Desktop arbete. Niagara är bra för server grejer. Men om du kör t.ex. gamla Windows XP, så kommer du se att bara den har 100 tals trådar igång i taskmanager. Så även vanliga gamla WinXP har nytta av trådade CPUer. För att inte tala om moderna OS.

Så jag tror nog att en Nehalem-EX är billigare och faktiskt överkomlig för entusiaster (9000kr per CPU?). En Nehalem-EX körs kanske runt 2-3GHz? Och kommer att spela i samma liga som en POWER7 på 4GHz? Man behöver mycket högre Hz på POWER7 för att matcha en Nehalem-EX på 2-3GHz. Så Nehalem-EX är effektivare än POWER7.

Man kan faktiskt bygga en Nehalem-EX dator hemma, som motsvarar en mindre POWER7 server, om vi talar prestanda. Men det finns grymmare spel grafikkort till x86, än till POWER, så man kan faktiskt spela Crysis också på sin dator.

Kort sagt, en gång i tiden var kanske x86 långsam och kass. Och det fanns mycket snabbare CPUer än 80286. Men idag, så är faktiskt x86 bland det snabbaste som finns. Då ser jag inte något skäl till varför man ska betala 100 tals miljoner för något som motsvarar några Nehalem-EX CPUer i ren prestanda? Du kan ju köpa många många fler Nehalem-EX servrar för samma pengar.

Kort sagt, x86 är inte dålig idag. Den är faktiskt GRYM. Bland det snabbaste som finns på marknaden. För en struntsumma. Var glad.

Vet inte ricktigt vem du försöker övertyga, kanske dig själv men jag har inte ens bestridit hälften av påståendena då jag redan är full medveten. Jag började med att säga att IBM ofta är innovativa med ny teknik. Sedan hur det nu innebär att Niagara är överlägsen Power 7 vet jag inte var inte ens det jag syftade på.

Niagara är kanske ny som arkitektur men dom är ju för guds skull inne på Niagara 2 så det är ju inte Ny NY lägre. Flera år sedan Niagara kom ut och den var ju för klen med en FPU enhet del av av alla 8 kärnorna.
Niagara 2 fick ju varje kärna en egen FPU.

Vet mycket väl att Niagara passar av servrar av uppenbarligga skäll, skrev jag inte det nånstans?

Problemet är ju att du verkar lyfta den till skyarna men den är igen optimal lösning i dagsläget då mjukvaran inte existerar för alla ändamål.

Jag jag vet att den körs på servrar främst och av uppenbarliga skäl. Men allt är inte servrar här i världen.

Allt du redan nämner vet jag redan om men ser igen anledning att gå in på saker som inte har nån relevans för stunden.

Ända jag påpekade var att IBM är innovativa och kommer på nya tekniker som leder till nya produckter. Sedan hur det ledde till resten intresserar mig inte.

Niagara är inte lösningen på dagens problem. Framtiden ligger nog i manycores kanske men vi ska kunna köra dagens mjukvara med medan forskarna sliter sig i håret och klura ut hur du parallelliserar resterade 40% av koden i generella program.

Skapa helt parallell kod är det stora problemet i dag. Hårdvara än mindre problem. Visst finns det problem att lösa med hur kärnor ska kommunicera effektivt när dom är uppe i 1024 eller fler men dom är rätt eniga forskarna och experterna i dag att löser man mjukvarubiten så fixar dom hårdvaran med.

Permalänk
Avstängd

Jag skulle inte kalla POWER som kör med stor cache och höga frekvenser för "innovativ". Det är bara en vidareutveckling av standard cpuer, när IBM klämmer ihop flera cores. Hur innovativt är det? Den är i grunden exakt samma konstruktion som alla cpuer. Visst, IBM kanske använder nya material och nya sätt att bygga i sin nya cpu, men det är ju väntat att förr eller senare kommer nya material och nya sätt. Det är evolution, inte revolution. Det kommer nyare material och nya sätt att bygga cpuer på. Men vad gör IBM med det? Fortsätter med exakt samma gamla visa! Avviker inte alls från det gamla vanliga: större och större cache, höga hz, lägre och lägre latency, etc. Vi har sett sånt förr. Det är som att kalla nya tillverkningsprocessen 32nm för Innovativt och reovultionerande - nja, det är ju bara vidareutveckling. Trenden går mot mindre och mindre, man ser derivatan och kan förutspå hur det ska gå. Inget nytt som bryter emot trenderna.

Men nu har IBM gjort något nytt, de har gått över till många cores. Det är nytt (för att vara IBM) och annorlunda. Men många cores är knappast nytt, t.ex. SUN har gjort det länge (och fått skit utav IBM för det). Så jag ser faktiskt inte vad som är så revolutionerande eller innovativt, med POWER7? Intels Nehalem-EX har också stor cache, hög Hz, 8-cores, låg latency. Likaså Fujitsu SPARC64 Venus, den har många cores, hög Hz, stor cache, låg latency, etc. Och AMD också. Plus några till som jag glömt. ALLA har exakt samma standardlösning. Helt fantasilöst och inte vidare nytt och revolutionerande, om du frågar mig.

Men Niagara, visst är det en ny arkitektur, men det handlar inte om att det bara är en annan arkitektur. Det handlar om en helt ny lösning på ett gammalt problem: hur kringgå cachemissar? Ingen har lyckats lösa det, trots miljarder och miljarder i forskning. Förutom SUN då, som lyckats kringgå det problemet, med sin nya unika revolutionerande konstruktion. I en värld av kanoner, så är Niagara en Gatling Gun, en kulspruta. Det är helt annorlunda approach än vad alla andra kör med. Och, den är grym på de workloads den är konstruerad för: multitrådat server arbete. Den är unikt bra på det, slår allt på marknaden på just detta. Ensam om det. Innovativ, när alla andra kör standardlösningar och kopierar av varandra.

Men visst, jag håller med dig om att Niagara inte är lösningen på alla problem, ingen har påstått det. Minst av allt SUN, som pekat ut dess svagheter. Niagara ÄR dålig på vissa saker, men då kan du köra en x86 SUN server för annan workload istället. Jag håller även med dig om att POWER7 är en snabb rackare, ingen kan säga emot det. Men jag ser inte vitsen med att betala 50x pengarna för samma prestanda som en Nehalem-EX server? Och snart släpper de andra chiptillverkarna sina cpuer. Det ska bli intressant att se vem av alla som är snabbast. Blir det POWER7? Eller blir det Intel Nehalem-EX? Eller kanske AMD Bulldozer? (När det gäller multitrådat server arbete så blir jag inte förvånad om Niagara T3 behåller sitt stora försprång)

Angående att forskarna ska försöka klura ut hur man parallelliserar kod. Jag vet inte om du hört talas om Donald Knuth, men han anser att parallell kod är överskattat rent generellt. Under hela sitt liv, har han typ skrivit 5 program som skulle behövts parallelliseras. Visst finns det problemdomäner som kräver parallellisering, men utöver dem, rent generellt så tror han inte på parallella program. Intressant intervju.
http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1193856