Liten "underhållnings" laptop, 4000 till 6000 kr

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005

Liten "underhållnings" laptop, 4000 till 6000 kr

Jag går i planerna att köpa en laptop. Den kommer huvudsakligen användas till dels "lättare" saker som surfning, word etc och dels som media-burk, dvs. inkopplad till TV:en för att kolla på video (streamat, DVD, enstaka högupplösta saker). Jag spelar väldigt sällan men skulle gärna se att den skulle kunna klara att köra halvkrävande spel (typ Civ V) men behöver verkligen inte vara maxade inställningar.

Budgeten är som sagt mellan 4000 och 6000 kr, och hade gärna sett att den var:
* Liten (11''-13'' skräm)
* HDMI
* Bra kvalitet (Asus, Lenovo, Sony osv)
* Matt skärmyta
* Intern DVD (vilket säkert är svårt att få tag på med tanke på skärmstorleken, men hade varit ett plus)
* Windows 7
* Så bra batteritid som möjligt (så klart)

Jag är verkligen inte insatt i "marknaden" för bärbara, men efter att kollat lite på prisjakt har jag hittat några möjliga val: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=647326,824314,813134,798...
Lenovon skulle nog vara ett bra val om det inte var för processorn som jag inbillar mig är lite i den sämre ligan. Det kanske finns något bra val som prestandamässigt ligger mellan Lenovo:en och Asus:arna?

Vad tycker ni om dessa och har ni några andra förslag?

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Staffanstorp
Registrerad
Apr 2011

Eftersom jag är ute efter något liknande använder jag tråden, och har några alternativ precis under 4000:- som jag skulle vilja ha synpunkter på:

ASUS Eee PC 1215N (Atom D525)
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-11---14-tum/as...

Dell Inspiron M301z (Athlon II K125)
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-11---14-tum/de...

Lenovo IdeaPad S205 (AMD Dual-Core E-350)
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-11---14-tum/le...

onbynetonnet LT1.2 S (Core i3-370M)
http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-11---14-tum/on...

Olika processorer som synes, antar att det blir kompromiss mellan prestanda/batteritid.
Det som talar mot den sista är batteritiden.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010

Det är lite skillnad på de alternativ du tar upp. De första tre är netbooks med lite bättre grafik och den sista är mer en vanlig laptop. Dock så tror jag inte kvaliteten är så bra på netonnets egna märken så den hade jag inte valt. Dellen har en gammal Athlon X2 Neo vilket är samma processor jag har i min bärbara HP. Den duger till 720p även om filen är rarad och så dock inte 1080p, men den börjar bli rätt gammal nu och AMD E-350 är mycket bättre på de flesta vis. Asusen har en atom processor som är allmänt slö, fast den har ION (2?) så den klarar att spela upp video ganska bra. Dock så är den såpass långsam att det blir frustrerande att använda windows, speciellt om man gör "tunga" saker som surfar på sidor med flash eller har många flikar öppna i webbläsaren samtidigt som man har ett dokument öppnat i word eller nåt.

Sammantaget så rekommenderar jag Lenovon. Den är snabbast av de tre med acceptabel batteritid och Lenovo är ett välkänt märke med mycket god kvalitet. Men det är ett segment där det händer mycket just nu. AMD har precis börjat leverera E-350 och andra i samma serie så det kan vara värt att vänta en månad eller två för att få lite fler alternativ att välja på. Även intel är på gång med nya processorer just nu, dock så är de i en högre prisklass, men det innebär ju att priserna även på gamla modeller sänks allteftersom fler nya modeller kommer ut.

Jag är i lite samma situation själv. Min nuvarande dator börjar klappa ihop (lågbudget HP håller inte så bra om man använder den som jag gör med många upp- och nerpackningar och över tio timmars användning per dag). Och jag behöver en hyfsat lätt och liten dator med bra batteritid som också fungerar att använda för mediauppspelning när jag kommer hem. Dock så har jag gått upp lite i pris för att få mycket mer prestanda och bättre batteritid. Så jag kommer nog att köpa en Acer aspire Timeline X, typ den här fast jag väntar på att den kommer med intels nya sandy bridge processorer som ger högre prestanda, bättre grafik och minskad elförbrukning. Den kostar dock närmare sju tusen så...

Edit: Till personen högst upp kanske den här kan vara bra. Under 6000, Ci3, 13,3 tum och 1GB dedikerad GeForce grafik. Enligt specen så klarar den upp till tio timmar på batteriet så det låter ju bra.